Er du nybegynner i denne verden hvor vi dyrker grønnsakene våre selv? Finn ut hvordan du kan dyrke dine egne grønnsaker med vår liste over 15 enkle og supergode grønnsaker.
Det å dyrke dine egne grønnsaker er en god og tilfredsstillende følelse. Ikke bare vet du med 100% sikkerhet hvor og hva maten du spiser kommer fra, men hele prosessen fra frø til høsting er også utrolig spennende!
Det kan være «tungt» å komme i gang. Hvor skal man starte? Hva skal man dyrke? Åssen gjør man dette? Det er masse spørsmål og hundrevis av svar. Vi gjør grønnsaksdyrking enkelt og veldig lite komplisert. Det er ikke alltid man må gjøre alle de små tingene riktig for å få gode grønnsaker. Derfor fokusere vi heller ikke på disse detaljene i denne artikkelen. Her får du en rask, enkel og kort forklaring for å komme i gang. Vi har skrevet artikler som går mer inn i dybden på hver enkel grønnsak. Det kan du lese mer om når du har bestemt deg for hvilken grønnsaker du ønsker å dyrke i år!
Vårt første tips er enkelt og kanskje selvforklarende for mange. Dyrk det du og familien din liker aller best. Da blir også dyrkingen ekstra spennende og morsom. Det er viktig å huske på at motivasjon kommer fra mestring. Det er lurt å ha i bakhodet å dyrke noen enkle grønnsaker det første året du prøver deg som grønnsaksbonde. Derfor har vi satt sammen denne listen av 15 enkle grønnsaker å dyrke gjennom hele sommeren.
Innhold
Hvordan dyrke grønnsaker
Før vi går inn på de forskjellige typene grønnsaker som er enkle å dyrke må vi raskt gå gjennom noen viktig kjøreregler:
- Hvis du dyrker ute i hagen din finn en plass som er beskyttet mest mulig for vind og uvær.
- Det burde være en plass med mye sol da de fleste grønnsaker liker mest mulig sollys. Det er unntak her som noen salat blader og urter.
- Forbered jorden du skal plante i ved å fjerne ugress og tilføre kompost til jorden. Miks jorden og komposten godt sammen.
- Dyrk bare det du har plass til. Det er lett å så mye frø og det er vanskelig å fjerne friske planter som man kunne plantet ut! Det finnes mange løsninger hvis du mangler plass i hagen. F.eks. kan du dyrke salat i vinduskarmen, du kan dyrke tomater i vinduskarmen og mye myer mer.
- Ikke plant plantene for nær hverandre. Se på frøposen hvilken avstand for planten du dyrker trenger mellom hverandre.
- Plant gjerne i pallekarmer eller lag egne grønnsakskasser. Dette hjelper plantene mot inntrengere som snegler og andre ubudne gjester
15 Enkle Grønnsaker
1. Busktomat
Busktomat er enkelt å dyrke. De gir frukt (tomat) gjennom hele sommeren og er et perfekt tilskudd til grønnsakshagen din. Når du dyrker busktomat trenger du ikke å tenke på så mye annet enn å gi den næring i form av vann og litt gjødsel gjennom sommeren.
Utfordringen med tomatplantene er at de trenger støtte. Dette er en fin utfordring å ta fatt i. Vi har skrevet en lenger og mer detaljert guide på hvordan du dyrker tomater som gir deg nydelig og saftige tomater gjennom hele sommeren.
Finn ut alt du trenger å vite om å dyrke tomater fra frø til høsting her
2. Chili
Chili!? Ja, du leste riktig. Chili er faktisk enkelt å dyrke og en plante som er veldig motstandsdyktig mot farer som forskjellige bakterier og sykdommer. Chili trenger heller ikke å være brennende sterk. Det finnes masse forskjellige chilisorter som smaker alt fra, søtt til surt til supersterkt!
Det er mange som blir helt trollbundet i chili verden etter de har fått øynene opp for denne planten og det enorme utvalget av planter. Chili passer veldig godt å dyrke sammen med tomater og de trenger omtrent den samme næringen og mengde vann.
Ønsker du å prøve deg på denne litt skumle planten? Finn ut hvilken type som passer deg beste og hvordan du sår chili fra frø til høsting her!
3. Rødbete
Rødbete er en morsom og god rotgrønnsak å dyrke. Den kan bli sådd direkte i jorden og er klar til å høstes innen få uker. Rødbete typen ved navn Bulls Blodd er en populær type som har en historie helt tilbake til 1800-tallet. Her kan du både spise beten og bladene. Siden du ikke trenger å forkultivere denne planten, sår du den direkte i jorden rundt mai/litt ut i juni.
Les mer om hvordan du kan dyrke rødbete fra frø til høsting av denne fantastiske rotgrønnsaken her!
En enkel grønnsak å dyrke som både smaker godt og egner seg i alt fra salater til på grillen.
4. Salatblader
Her er det bare å så! Velg forskjellige varianter, gjerne i forskjellige farger også så blir grønnsakshagen din fin og fargerik. Med forskjellige salater kan du bare plukke av salatblader ettersom du trenger de. Blir omtrent samme prinsipp som urter. Disse kan bli sådd i potter, i jorden eller nesten hvor som helst.
Les mer om hvordan du kan dyrke Kinakål fra frø til høsting her!
Vi syntes sorter som ruccula og rød ekebladsalat er supergode!
5. Poteter
Norge som er en potetnasjon burde alle så poteter selv! Det er en annen smak enn de du kjøper i butikken i hvert fall. Disse sår du rett i jorden og dekker til med jord. Tidlig poteter kan du sette i april og disse kan du høste i juli rett før den skikkelig sommervarmen og fuktigheten inntreffer!
Les mer om hvordan du dyrker fantastiske poteter her!
Kjøp settepoteter å så de rundt 25 cm under bakken. Når du ser løvet på potetplanten begynner å skifte farge til oransje gult kan du høste de. Enkelt å greit!
6. Gulrot
En veldig enkel grønnsak å dyrke! gulrot liker å bli direkte sådd der den skal vokse så derfor trenger du ikke engang å tenke på forkultivering. Bare grav opp en rekke i grønnsaksbedet ditt og så gulrot frøene rett i jorden. Jorden du planter gulrøtter i burde innholdet litt sand. Siden dette er en rotgrønnsak burde jorden drenere vannet relativt fort. Har du f.eks. mye leire i jorden egner ikke jordgrønnsaker seg like godt. Leiere holder på fuktighet og drenere sakte. Dette kan føre til råte og mugg på rotgrønnsakene dine.
Plant gulrøttene med avstand på ca 30cm. Det tar rundt 3-4 måneder fra frø til du kan høste. Hvis du vil høste gulrøtter før august/sep. finnes det et triks. Du kan så gulrøttene tidligere på året i en melkekartong. Dette blir på samme måte som å forkultivere. Når tiden er inne for å plante gulroten ut, skjærer du enkelt av bunnen og melkekartongen. Deretter setter du hele kartongen ned i jorden!
Etter gulroten er sådd trenger du bare å vanne den gjennom sommeren så har du store, saftige gulrøtter klar til høsting og ikke minst spising!
Les mer her om du ønsker å prøve deg på å dyrke gulrot!
7. Hvitløk
Hvitløk må være noe av det enkleste å dyrke! Her planter du enkelt en hvitløksfedd ned i jorden, gjerne på høsten før det blir så kaldt at det går frost i bakken. Det samme prinsippet gjelder her som for andre rotgrønnsaker. Det er viktig å ha en veldrenerende jord slik at ikke hvitløken råtner. Det passer ikke godt med en leirholdig jord når du skal så hvitløk!
Les mer om hvordan du dyrker hvitløk her!
Pass på gjennom sommeren at du gir hvitløken godt med næring, det gjelder forsåvidt alle typer løk. De elsker næring.
På sensommeren er hvitløken moden for høsting. Ta forsiktig opp en avling og inspiser om den har moden nok, er den det høster du resten!
8. Vårløk
Når vi først er i gang med løk så hvorfor ikke benytte seg av muligheten til å dyrke fersk, nydelig vårløk gjennom hele sommeren?
Disse vokser på mange måter likt som purreløk, og du kan nesten kalle den for mini purre. Denne kan du enkelt dyrke enkelt fra frø. Noe som er spennende med vårløk er at smaken i vårløken forandrer seg utover sommeren. Om våren er den mild, faktisk så mild at du kan spise den som snack! Utover sommeren utvikler smaksbilde seg noe mer og det blir en mer sterkere løksmak som passer ypperlig i en frisk salat! (Salat som du også har dyrket selv)
Det er nesten så økosystemet har lagt opp til at nybegynnere kan få en enkelt start. For vårløk trives veldig godt sammen med andre enkle grønnsaker som er enkle å dyrke, og som er allerede nevnt. Disse kan dele bed og trives godt sammen med planter som gulrot, rødbete og salat.
Når du høster vårløk klipper du bare enkelt av det du trenger så vokser den opp igjen.. og igjen.. og.. ja, du skjønner hvor vi vil.
9. Erter
Ikke bare er erter godt, men planten ser nydelig ut også! Disse direkte sår du og erter trives best om våren og høsten. Du kan også forkultivere disse uten problemer. Frøene er ganske store, det er faktisk erter.. Før du sår ertene legg de litt i vann slik at de blir bløte. Da gjør du jobben til spiren litt enklere. Vår erfaring tilsier at hvis du forkultiverer erter spirer ertene dobbel så fort som om du direkte sår de. Dette har noe med temperatur og andre forhold du har når du spirer.
Les mer om hvordan du dyrker erteplante fra frø til høsting og oppbevaring av denne herligheten her!
Det er mange type erter, men vår favoritt er helt klart snøerter. Erter liker 6-8 timer sol om dagen og tåler litt skygge. Husk at du må gi de noe å klatre på, bruk fantasien til å støtte opp erteplanten din!
10. Spinat
Dette er et must! Spinat er utrolig enkelt og sunt! Denne planten liker det litt kjølig og trives ikke når det blir for varmt! Det gjør at det passer utmerket å dyrke spinat på våren og høsten!
Det eneste du må tenke på under dyrkingen av spinat er egentlig å holde planten og jorden avkjølt. Når det blir for varmt går planten i blomst og da blir spinaten bitter. Spinat er nopk litt mer utfordrende å dyrke enn hva vi har forslått til nå, men samtidig ikke vansklig. Her må du tenke deg litt om før du begynner.
- Spinat trives ikke når det er veldig varmt. Da går den i blomst og smaken blir litt bitter. Plant om våren og høsten.
- La den få rundt 6 timer sollys om dagen. Spinaten tåler skygge og hvis du har en plass i hagen der det blir skygge midt på dagen, ja da vet du hva som skal plantes på det området!
Det var vel bare de to tingene som er viktigst å huske på, mestrer du de får du god spinat. Bonusen her er at det ikke er så mye annet å passe på enn varmen og sollys. Spinat trenger ikke mye gjødsling eller andre nærings tilskudd.
11. Cosmos
Ja, vi vet.. Dette er ikke grønnsak, men en blomst! Vi bare måtte ha med en enkel blomst å dyrke. Bare hopp over denne hvis du overhodet ikke har noe interesse av å plante en blomst, men gjør du det kommer du til å angre!
Cosmos er en nydelig blomst som spirer tidlig, de tåler nesten alt mulig! Det eneste du må passe litt på er plasser som er veldig utsatt for vind!
Alle burde ha en blomst eller to i hagen for pollinering. Vi må ta vare på biene våre og disses blomstene er ypperlig hvis du vil ha en blomst som du ikke må passe så mye på!
Denne blomsten kan spire lenge! Hvis du gidder så kan du klippe av stammen på en blomst som er ferdig blomstret. Dette gjør at planten ikke bruker mer næring på blomsten som allerede er død, men fokusere på nye blomster som er på vei til å spire.
12. Reddik
Reddik er en av det raskeste grønnsakene til å vokse! Det finnes mange forskjellige varianter å velge mellom. Her er det bare å prøve seg frem til hvem du syntes er best.
Disse direktesår du rett i jorden da reddik ikke er noe glad i å bli pottet om. Reddik er en rotgrønnsak og som vi allerede har vært inne på burde du ha en jord som er porøs og drenerer enkelt. Hvis du har mye leire i jorden din kan reddiken begynne å råtne før den er klar for å bli høstet. Bland gjerne litt sand i jorden for bedre drenasje.
Bladene på reddiken er også spiselig og smaker kjempe godt! Reddik kan du faktisk under gode forhold høste innen 2 måneder etter du har sådd den! Les mer om hvordan du kan dyrke reddik her!
13. kål
Dette er en robust plante! Kål er i slekt med både blomkål og brokkoli, men det som skiller disse er at kål dyrker vi kun for bladene. Ikke bare smaker kål godt, men den ser også superkul ut i grønnsakshagen din. En variant har grønne blader og lyse lilla stilker.
Kål liker å bli dyrket i godt drenert jord og siden dette er en hurtigvoksende plante må du ikke glemme å vanne den!
Det finnes en god del ulike kål typer, så for å finne din favoritt kan du se gjennom listen vår på 15 ulike typer kål!
14. Basilikum
Vi må nesten snike inn en urteplante også! Basilikum er en utrolig enkel plante å dyrke ute eller inne. Den er allsidig og kan brukes omtrent til alt!
Når du høster basilikum kutter du enkelt av de øverste bladene. Da oppfordrer du samtidig de yngre bladene under til å vokse seg store og gode!
15. Squash
Dette er en fantastisk grønnsak å dyrke. En squash plante kan produsere opptil 5kg squash alene! Når du går ut for å høste 1 squash oppdager du alltid 5 til.. Husk å gi squash planten din god plass og så mye sol som mulig. Det er fort gjort å bli ivrig når man planter grønnsaker, men ikke dyrk for mange squash planter. 2-3 planter holder i massevis til en vanlig norsk familie!
Vi har skrevet en hel artikkel om dyrking av squash. Klikk her for å lese om den
Husk å trimme bladene på squashplanten innimellom ellers kan de få pulveraktig mugg på seg.
Dyrke grønnsaker i kasser
Alle grønnsakene vi har ramset opp her passer utmerket til å dyrke i kasser. Hvis du først skal lage grønnsaks kasser anbefaler vi å lage en rektangulær kasse med mål f.eks. på 3000x900mm. Det gjør at du kan plante grønnsakene dine på rekke samtidig som grønnsakskassen er bred nok til alle slags grønnsaker.
Hvis du har 2 eller flere kasser ved siden av hverandre er det greit å plassere de med rundt 700-900mm mellomrom slik at du kan gå mellom grønnsakskassene og høste planten fra begge sider.
Grønnsakene dine kommer til å stortrives i slike bed og det er bare nyte synet av at plantene dine vokser og modnes. Hvis du har duk i bunnen av bedet må du huske på å ha litt høyde på på grønnsakskassen slik at den ikke blir for grunn. Rundt 200mm burde være tilstrekkelig for de fleste grønnsaker.
Husk på at rotgrønnsaker som vokser nedover ønsker gjerne litt bedre plass enn dette også.
Bygg gjerne grønnsaksbedene dine i gran 48×198. Du ønsker ikke impregnert materialer i grønnsaksbedet ditt da impregneringen ikke er sunt å få i grønnsakene du dyrker. Ubehandlet trevirke råtner selvfølgelig mye fortere, men de holder fortsatt endel år.
Hvis du vil bygge luksus grønnsaksbed kan du bruke materialer av kompositt. Dette er dyrt, men holder mye, mye lenger..
Vi syntes det er fint med gran og bygger alltid våre bed i ubehandlet trevirke. Da ser man hvordan treet brytes ned over mange år.
Dyrke Grønnsaker i pallekarmer
Pallekarmer er geniale. Du trenger ikke å bygge noen ting, det er bare å sette rett ned der du har tenkt å plante. Husk å avrett området slik at pallen står så mye i vater som mulig. Selv om det er enkelt med pallekarmer er du gjerne bundet til noen faste mål. Du kan sette pallekarmene ved siden av hverandre eller på langs. Likevel er du bundet til lengde og bredde av selve pallekarmen.
Det tar ikke så mye lenger tid å bygge et bed selv av f.eks. gran 48×198 som du får kjøpt hos alle byggevare forretninger.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvilke grønnsaker er lettest å dyrke?
Det finnes en rekke grønnsaker som er lette å dyrke i kjøkkenhagen. Noen som er verdt å nevne er salat, kål, hvitløk og spinat.
Hva er lett å dyrke i kjøkkenhagen?
Det er mye som er lett å dyrke i kjøkkenhagen. Her kan man velge mellom grønnsaker som kål, reddik, spinat og hvitløk, eller urter som basilikum, timian og rosmarin.
Når kan man begynne å så grønnsaker?
Dette varierer veldig på hvilken grønnsak man skal dyrke. Chili og paprika skal f.eks. sås tidlig – helst fra januar. Så følger tomater like etter, mellom februar-mars. Skal du plante hvitløk er dette noe som gjøres på høsten, før frosten kommer!
Hva lønner det seg å dyrke?
Det kommer veldig an på hva som er tenkt bruk. Mange vil dyrke i litt større mengder og gjerne noe som kan oppbevares lenge, f.eks. lage hakkede tomater til et års forbruk. Hvitløk er også en super sort å dyrke, da denne kan oppbevares lenge, tørkes til krydder eller fryses. Andre vil gjerne dyrke mye forskjellig i mindre menger, og som varer gjennom hele sesongen.
Hei.
Ser det er mye bra informasjon om grønsksaks dyrking her.
Jeg driver også med dyrking av mat, og tester nå ut dyrking i pallekarmer. Jeg tenker å lage kanter på karmene for å holde unna snegler. Her på vestlandet er brunsnegler et kjempeproblem, og tidkrevende å jekte på.
Har flere kasser laget av impregnert tre ,de har stått i 2 år .Er det farlig nå å bruke de til grønnsaker.Kan kassene kles med noe
Hilsen Gunn Fosse
Hei Gunn Fosse.
Det er ikke farlig, men det er noe stoffer der som kan gå ut i jorden og tas opp i grønnsakene dine. Jeg personlig ville heller valgt ubehandlet trevirke til mine plantekasser. De holder kanskje ikke like lenger, men de råtner sakte, men sikkert og tilfører litt næring til plantene mine 🙂
Her kan du lese litt mer om imp. trevirke https://blogg.norskgjenvinning.no/er-impregnert-treverk-farlig-avfall.