Dyrke spinat – Fra frø til høsting!

dyrke-spinat

Spinat er en av våre favoritter når det kommer til bladgrønnsak. Den er enkel å dyrke, vokser fort og er full av næring! Du har kanskje lagt merke til at i butikken selger de «baby spiant» blader og spinat blader. Baby blader er enkelt blader som er høstet litt før slik at de ikke har vokst seg så store enda. Så med samme plante kan du høste både baby spinat og spinat blader, to i en her altså.

Du kan dyrke spinat året rundt om du ønsker å dyrke den innendørs også. Spinat kan du så ut så tidlig som februar-mars helt frem til september-oktober. ‘

Husk på at spinat er ikke en bladgrønnsak som trives når sommeren er på det varmeste. Unngå å så ut midten av juni til slutten av juli hvis du bor øst på.

Hvordan dyrke spinat

Spinat vokser best i et området fult sollys og delvis skygge i jord som er næringsrik og helst organisk. Jord med pH på rundt 6.5 – 7 er helt optimalt for denne bladgrønnsaken. Hvis du bruker organisk kompost i jorden din trenger du mest sannsynlig ikke å bruke noe gjødsel under dyrkingen. Faren med gjødsel er at det blir for my nitrogen i jorden og det liker spesielt ikke spinaten, da kommer den til å smake bittert!

Spinat er veldig tolerant med kulde og gror faktisk best i kjølig vær. Derfor er tidlig vår og høst et optimalt tidspunkt å dyrke spinat.

Du kan starte å så spinaten innendørs 5 uker før du har tenkt å plante den ut, men vi anbefaler for best mulig resultat at du heller direkte sår frøene ut i hagen når frosten i jorden har forsvunnet.

TIPS: siden du kan plante disse frøene når du kan stikker fingerende i jorden anbefaler vi at du også planter noe sukkererter da disse kan plantes ut på samme tidspunkt og hjelper hverandre med å vokse. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan dyrke nydelig sukkererter her.

spinat-plante

Vi anbefaler at du sår spinaten rundt 1 cm dyp og 10 – 15 cm mellomrom fra hverandre. Det kan være lurt å så noen få frø hver uke slik at du har fersk spinat gjennom hele våren.

Hvis du planter ut spinaten for sent er det stor sjanse for at du får en dårlig avling. Spinat trives nemlig best med jordtemperatur på mellom 10 – 20 grader. Spirings raten blir mye lavere i takt med at jorden blir varmere og i varm vær går spinaten i blomst.

spinat er glad i vann, men ikke for mye. Prøv å ikke la jorden bli for våt eller for tørr. Du kan enkelt sjekke tilstanden på jorden ved å putte pekefingrene din i jorden.

En ekstra fin ting med å dyrke avlinger som spinat og sukkererter er nettopp det at man kan plante de ut når det er kaldt. Dette gjør at de ikke er spesielt utsatt for skadedyr eller sykdommer siden det er for tidlig for skadedyr på denne tiden av året.

Dyrke Spinat inne

dyrke-spinat-inne

Siden denne avlingen spirer og er høsteklar så fort kan du nesten dyrke spinatplanten som en urte. Særlig hvis du er ute etter babyspinat. Bare husk på å gi den lys og vann så gir planten deg nydelig fersk spinat. Husk å holde temperaturen på jorden lav, la f.eks. planten stå på gulvet eller en plass inne hvor det er svalt.

Høsting

Spinat er ferdig og klar til å høstes allerede etter 40 – 55 dager etter du har sådd frøet eller før det også hvis du høster baby spinat.

Når du høster spinaten klipper du enkelt av de ytterste bladene siden de er størst og først høsteklare. Enda hvis du klipper bort de fleste bladene av spinatplanten vokser det ut nye spinatblader på null komma niks.

høste-spinat

Når det blir varmere i været vil spinatplantene din som tidligere nevnt blomstre. Klipp bort toppene som er på vei til å blomstre slik at du unngår dette. Det gjør også at planten fokusere på å vokse seg bredere og ikke høyere. Spinatplanten din klarer mest sannsynlig ikke å produsere blader gjennom hele sesongen, men 2 måneder produksjon kan du få ut av en plante om du ikke høster hele med engang.

Lagring

Spinat er best når du spiser den fersk, men du kan fryse den ned for å bruke den senere i f.eks. supper, drikker eller omletter. Tips: har du fryst bladene er det ingen grunn til å skylle de. Alle bakteriene er drept.

Bildeserie

Vi har valgt å så spinaten i potte av den grunn av at vi ikke har plass i grønnsakshagen vår. Som dere ser sådde vi 4 frø rundt 1-2 cm under jorden

Det kan være greit å se mer enn et frø da spiringsprosenten på frøene ikke er 100%. Med 4 frø sikrer vi spiring og blir det for trangt om plassen fjerner vi enkelt den minste planten. Spinaten ble sådd 06.08

Legg igjen en kommentar