Kål typer – Finn Din Favoritt!

Kål er grønnsaker som hører til i korsblomstfamilien og er en viktig del av vårt kosthold på grunn av sitt rike innhold av fiber, vitamin C og folat. Finn ut her hvilke kål typer som finnes der ute og finn dine favoritter du kan dyrke!

Kål-typer

Det finnes mange ulike tips og triks på nettet om hvordan man dyrker fram den perfekte kålen. I denne artikkelen gjør vi det lite komplisert, og gir deg en rask, enkel og kort forklaring på hvordan du kommer i gang med å dyrke kål. Vi har satt sammen en liste av 13 ulike typer kål, så kan du velge de kåltyper du og familien din liker best!


Hvordan dyrke ulike kål typer

Før vi tar for oss de ulike typene kål man kan dyrke, oppsummerer vi her noen viktige ting å tenke på når man skal dyrke frem god kål:

  1. Noen kåltyper bør forkultiveres, andre skal direktesås. Les på pakken for nøyaktig informasjon på den valgte typen.
  2. Kål trives i veldrenert og næringsrik jord. Sjekk typen du har valgt om den krever andre typer næringsstoffer.
  3. Forbered jorden med nitrogenrikt materiale, for eksempel hønsegjødsel.
  4. Veksle på hvor du dyrker kål fra år til år for å unngå sykdommer.
  5. Kål krever regelmessig og jevn vanning. Ujevn vanning kan resultere i sprukne hoder.
  6. Når plantene begynner å modnes kan du kutte ned på vanningen, for at ikke hodene skal sprekke.

1. Grønnkål

Grønnkål har krusete blader og kan fås i fargen grønn eller fiolett. Denne kålen har en klar kålsmak med gjerne litt bitterhet og passer godt i både varme og kalde retter. Grønnkålen inneholder mange gode næringstoffer som kostfiber, folat, kalsium, kalium, vitamin A, C, E og K.

Grønnkål bruker rundt 150 dager fra frø til å være høsteklar, så dersom du sår frø i april og mail kan du høste denne herlige kålen fra september til desember! Denne kålsorten tåler godt frost og den smaker gjerne bedre om den har fått stått ute noen frostnetter.

Ønsker du å dyrke grønnkål? Les hvordan du dyrker grønnkål her!

Grønnkål

2. Svartkål

Svartkål eller palmekål som den også kalles er en vakker kåltype som sprer seg ut i vakre svarte blader i en palmeformasjon. Denne kan du bruke på kald og varm og den har en mild kålsmak. Den inneholder mange gode næringsstoffer som vitamin A (som betakaroten), kostfiber, folat, kalsium, kalium, vitamin C, E og K.

Ønsker du å dyrke svartkål? Les hvordan du dyrker svartkål her!

Svartkål

3. Kinakål

Kinakål er en grønnsak man finner i butikkhyllen, men hvorfor ikke dyrke denne selv? Det er en hurtigvoksende plante som bruker 80 dager fra frø til høsting og man kan direkteså denne fra august til september og dermed høste i september og oktober. Kinakål inneholder vitamin C og K, samt kostfiber.

Ønsker du å dyrke kinakål? Les hvordan du dyrker kinakål her!

Kinakål

4. Spisskål

Spisskålen er spiss i formen og kan spises både rå og varmebehandlet siden den er mild på smak. Den inneholder næringstoffer som kostfiber, folat og vitamin C. Du kan få spisskålen i en frisk grønnfarge eller en vakker lillafarge. Denne kan du høste gjennom sommeren og utover høsten, ut fra hvilken sort du velger.

Ønsker du å dyrke spisskål? Les hvordan du dyrker spisskål her!

Dyrke-spisskål

5. Rosenkål

Rosenkål bruker lang tid på å utvikle seg, rundt 210 dager! Sår du denne kålen fra mars til mai, kan du høste disse små hodene fra september til desember. Den er derfor godt egnet for vinterlagring og en mulig grunn til at denne er mye brukt som tilbehør rundt juletider.

Du kan steke, koke eller dampe rosenkål og har en svak bitterhet i smaken men er også litt søt – og selvfølgelig smaker den kål. Rosenkål inneholder næringstoffer som kalium, kostfiber, folat, vitamin C og K.

Ønsker du å finne ut mer om hvordan du dyrker rosenkål? Les hvordan her!

Rosenkål

6. Bimi

Bimi ser ut som brokkoli, men er en blanding mellom brokkoli og kinesisk kål. Mange kaller den også for brokkolini. Hodet er mindre og stilken lengre enn på brokkolien. I smak er denne søtere enn brokkoli og gjerne litt mild og nøtteaktig. Den kan også minne litt om asparges. Bimi er gjerne kjent for ¨gourmet¨ – versjonen av brokkoli og du kan bruke den i alle retter som du ellers ville brukt brokkoli til.

Ønsker du å dyrke bimi? Les hvordan du dyrker bimi her!

Bimi

7. Brokkoli

Bokkoli er en type kål som passer til alt. Enten om du vil lage suppe, wok, salat eller gratenger er denne perfekt som bi- eller hovedingrediens. Brokkoli er sunt og gir deg gode næringsstoffer som kostfiber, kalium, folat, vitamin C og K. På smaksfronten har brokkoli en mild og litt søt kålsmak.

Brokkoli kan du få i fargen grønn eller lilla og den bruker rundt 150 dager fra frø til å være høsteklar. Avhengig av hvilken sort du velger kan du høste brokkoli fra juni til oktober og kan enkelt forvelles før frysing for langtidslagring.

Ønsker du å finne ut mer om hvordan du dyrker brokkoli? Les hvordan her!

Brokkoli

8. Blomkål

Blomkål er en nydelig kål med hvite buketter og er mild og søt i smaken. Du kan bruke denne kålen rå, dampet, kokt, woket eller stekt. Lag en smaksfull blomkålsuppe eller bruk den som snacks til en dip for et sunnere alternativ til godteri!

Blomkål inneholder rikelig med kostfiber og vitamin C, og er en god kilde til kalium og folat. Blomkål bruker rundt 90 dager fra frø til høstklar kål og kan høstes både på sommeren og om høsten.

Ønsker du å finne ut mer om hvordan du dyrker blomkål? Les hvordan her!

Blomkål

9. Romanesco

Romanesco er en ganske kul kål utseendemessig da den er en blanding av brokkoli og blomkål og bukkettene er små og spisse i en knæsj grønnfarge! Denne kåltypen har mange gode næringstoffer. Den er kalorifattig og inneholder kostfiber, kalium, folat, vitamin C og K. Kålen kan tilberedes til bruk i både kalde og varme retter.

Ønsker du å dyrke romanesco? Les hvordan du dyrker romanesco her!

Romanesco

10. Knutekål

Knutekålen er søt i smak og minner om en blanding av kålrot og nepe. og har en fast og sprø konsistens. Den passer perfekt i coleslaw, en god siderett til mange retter. Den har mange anvendelsmåter og kan brukes fersk, kokt, stekt og woket. Knutekål kan du også få i fargen lilla.

Lyst til å prøve å dyrke knutekål selv? Les hvordan her!


11. Pak Choi kål

Paksoikål kalles også ofte for Bok Shoi eller Pak Choi og stammer fra Kina. Denne kålsorten har mange god næringstoffer som kostfiber, vitamin A, C, K og folat. Paksoi er mye brukt på det asiatiske kjøkkenet og er velegnet til varmebehandling så bruk den gjerne i gryter, stekt, kokt eller woket!

Ønsker du å dyrke paksoikål? Les hvordan du dyrker paksoikål her!

Paksoi

12. Kålrot

Kålrot er en nær slektning av kål. I motsetning til kålsortene er er knollen man spiser på kålroten og ikke bladene. Kålrot er kalorifattig og rik på kostfiber, vitamin C og folat.

Kålrot er hovedingrediensen til kålrabistappe – et viktig tilbehør til mange julemiddager! Grunnen til at det har blitt sånn er nok fordi kålroten er en ganske så hardfør plante og man kan høste denne helt frem til november om man sår den i juli. Denne er dermed perfekt for vinterlagring! Såtid er fra april til juli og høstetiden er fra august til november.

Ønsker du å dyrke kålrot? Les hvordan du dyrker kålrot her!

Kålrot

13. Hodekål (hvitkål og rødkål)

Hodekål er blant de eldre kålsortene vi kjenner til i Norge og de var mye brukt i vikingtiden. Hodekål har lang holdbarhet og derfor svært egnet å dyrke før i tiden når man ikke hadde kjøleskap. Hodekålen har mange og tette blader og er ganske så hardfør. Den kan derfor dyrkes i de litt røffere klimaene og kan langtidslagres. Hvitkål og rødkål er kalorifattig og inneholder vitamin A og C.

Vil du prøve å dyrke hodekål? Les hvordan her!

Hodekål

Har du dyrket noen av disse typene kål før? Fortell oss gjerne hvilke som er dine favoritter i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar