Dersom du har en kjøkkenhage, er ruccola eller «sennepskål» nesten en selvskreven del av sortimentet. Ruccola er et smaksrikt og lekkert innslag i salater, og du trenger heller ikke å ha veldig grønne fingre for å lykkes.
Her er alt du trenger å vite om dyrking av ruccola!
Innhold
Derfor bør du dyrke ruccola
Det finnes utallige varianter av spiselige grønnsaker, salater, krydderurter, bær og frukter som kan has i en kjøkkenhage. Men noen er enklere å lykkes med enn andre, og blant de aller enkleste kan vi nevne ruccola og kinakål – som du kan lese om her!
Dette er imidlertid bare én av fordelene ved å inkludere den populære salatsorten i kjøkkenhagen. Her er seks gode grunner til å dyrke ruccola:
- Enkelt å lykkes!
- Smaker godt
- Ikke behov for forkultivering – kan sås på voksestedet utendørs
- Krever minimalt med stell
- Kan dyrkes i både pallekarm, potter og på frijord
- Kan fås som staude (flerårig plante)
Hvordan dyrke ruccola fra frø?
Om du ønsker et kortreist alternativ til ruccola kjøpt i butikken, kan det være morsomt å dyrke salatsorten selv.
Dersom du ønsker å dyrke ruccola, kan du gjøre dette ved å så frø. Her forklarer vi deg hvordan du går frem, punkt for punkt.
1. Kjøp frø
Du kan finne ruccolafrø på internett, eller stikke innom ditt nærmeste hagesenter. Det finnes flere ulike sorter ruccola å velge mellom. Her er noen av de mest populære variantene:
- Eruca Vesicaria (klassisk ruccola)
- Eruca Sativa (vill ruccola)
- Diplotaxis Tenuifolia
- Venetia
- Wildfire
- Wasabi Rucola
Det er ofte flere hundre frø i én pakke, noe som gir deg anledning til å dyrke store mengder salat som kan brukes i det daglige. Glem heller ikke at frø har god holdbarhet, og av den grunn kan du også spare noen frø til neste sesong.
2. Så frø direkte på voksested
Det som er så fint med ruccola, er at du ikke trenger å forkultivere planten innendørs. Disse frøene kan nemlig spire allerede ved 5 varmegrader, og er ikke kravstore. Du kan likevel forkultivere ruccola dersom du ønsker ekstra rask spiring, eller vil dyrke året rundt.
Det er imidlertid vanlig å så ruccola rett på voksestedet. Du kan dyrke ruccola i bed, potter, pallekarm eller andre steder. Dette betyr at du slettes ikke trenger en stor hage for å komme i gang. Balkong fungerer like bra!
Det viktigste er at du finner et voksested med sol eller halvskygge, da dette sikrer optimale vekstforhold for ruccola. Unngå å plante ruccola på et skyggefullt sted uten direkte sollys.
Slik kommer du i gang:
- Fyll bed/potte/pallekarm med næringsrik jord
- Strø ruccolafrø tynt over jorden
- Dekk over frøene med én cm jord
- Vann forsiktig
3. Vent på at ruccolaen spirer
Etter såing er det viktig å passe på at jorden holdes jevnt fuktig frem mot spiring. Frøene spirer dårligere om det blir for tørt.
Når det har gått omtrent én uke til ti dager, kan du regne med at frøene spirer. Ruccola er relativt hurtigspirende, og det tar ikke lang tid før du kan begynne å spise den!
Alternativt: Plant staude av ruccola
Det å dyrke ruccola fra frø er i utgangspunktet veldig enkelt, men det finnes faktisk et enda enklere alternativ også – å plante en ruccolastaude. Stauder er planter som visner ned på høsten, og som vokser opp igjen hver vår.
Ønsker du en flerårig ruccola, kan dette være et supert alternativ til å dyrke ruccola fra frø. Sistnevnte gir deg kun ruccola én sesong. Med en staude kan du slippe å så planten på nytt hvert år.
Du kan kjøpe stauder av ruccola hos mange hagesentre. Disse selges typisk fra våren av, og står gjerne sammen med andre spiselige stauder i butikken.
Innhøsting av ruccola
Når du har dyrket ruccola kan du høste inn blader fra planten så snart de har blitt rundt 6 til 10 cm lange. Plukk av blader etter hvert som du skal bruke dem i matlaging. Du kan også fjerne eventuelle blomsterstengler.
Det vil vokse frem nye blader, noe som betyr at du kan få mye glede av kun én ruccola-plante gjennom sesongen! Bruk bladene på sandwicher, burgere og i salater – eller i andre retter.
Stell av ruccola
Ruccola krever lite stell, men det er lurt å vanne plantene innimellom. Det viktigste er å passe på at plantene ikke tørker ut. Veksten bør stå i lett fuktig jord, da dette blant annet vil gi bladene bedre smak.
Det kan også være lurt å gjødsle ruccola innimellom. Som regel holder det å gjødsle plantene et par-tre ganger i løpet av vekstsesongen. Bruk gjerne naturgjødsel dersom du ønsker å dyrke ruccola økologisk.
Lag din egen kjøkkenhage med ruccola
Det å ha sin egen kjøkkenhage er fullt mulig, enten du har balkong, hage eller gård. Ved å dyrke ruccola og andre lite krevende sorter, kan du få mye glede på liten plass. Ruccola er ikke kravstor, og trenger heller ikke all verdens med stell.
Dyrk ruccola fra frø, eller plant en staude som vil komme tilbake år etter år. Lykke til!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Når på året bør man dyrke ruccola?
Du kan i prinsippet dyrke ruccola året rundt innendørs, dersom du har vekstlampe. Skal du direkteså utendørs, er det greit å gjøre dette mellom april og september. Det trenger ikke å være spesielt varmt ute for at ruccola skal spire. Fem grader er nok!
Hvordan unngå bitter smak på ruccola?
Husk at sterk sol og varmt vær kan tørke ut jorden og gi ruccola en veldig bitter smak. Av den grunn velger mange å dyrke ruccola om våren eller i august-september, og ikke midtsommers.
Hvor stor blir ruccola?
En ruccola-plante kan bli opptil 50 cm høy, men er ofte noe lavere enn dette. Husk at bladene er innhøstningsklare allerede når de er under 10 cm lange.
Bør jeg være obs på skadedyr når jeg skal dyrke ruccola?
Ja, du bør prøve å beskytte plantene mot angrep fra snegler. Snegler kan spise på bladverket, noe som av mange oppfattes som litt ekkelt. Plantene kan også ta skade. Du kan unngå snegleangrep ved å plukke sneglene vekk manuelt, eller med åte.