Finn ut hvordan du skal dyrke tomater med gode og smarte tips fra du sår, planter ut og til slutt høster tomatene dine.
Å dyrke tomater er en morsom og spennende opplevelse for både store og små. Det beste av alt, det resulterer i en næringsrik, frisk og en utrolig god tomat som smaker mye bedre enn den du handler i butikken. Det er enkelt å dyrke tomater og de smaker aller best når de dyrkes på et sted med mye sol. Det er mange, mange forskjellige varianter å velge mellom når du skal dyrke tomater. Som f.eks. cherry, plomme og bifftomat, alle med sin forskjellige form, smak og bruk.
Innholdsfortegnelse
Hvordan dyrke tomater hjemme
For å dyrke tomater på en suksessfull måte trenger du næringsrik jord , et lunt sted med masse sol og varme. Hvis du planter tomatene dine i potte, må du vanne jevnlig og tilføy næring ukentlig når tomatplantene begynner å blomstre.
Et annet og litt mer nymoderne måte å dyrke tomater på er hydroponisk dyrking. Har du ikke hørt om denne metoden? Hydroponisk dyrking er en dyrketeknikk som innebærer at du dyrker uten bruk av jord. Er du nysgjerrig på denne metoden kan du lese mer om hvordan du kan dyrke tomat hydroponisk her!
Tomater er splittet i to hovedgrupper, ubestemt og bestemt også kalt ranke eller busktomat. Busktomat er den som egner seg best i potte eller i hengende potter. Ranketomat vokser seg store, høye og denne må støttes opp med f.eks. en pinne. Vi kommer mer tilbake til disse to hovedtypene senere i artikkelen, men for nå holder det at du vet det finnes to typer!
Det er litt mer jobb med ranketomater, da du må støtte de opp, helst trimme de skuddene og generelt stelle mer med de. Busktomat derimot er det mindre stell med som gjør de enklere å dyrke.
Hvis du er en nybegynner som gartner så kan det være en god ide å begynne med busktomater siden det er mindre å passe på.
Vi har skrevet mange artikkler om dyrking av tomater og disse vil spisse kompetansen din!
Hvordan dyrke tomater fra frø
Det morsomste når tomatsesongen begynner i februar er å planlegge hvilke tomater man skal dyrke for kommende sesong. Dette er en fin aktivitet man kan gjøre med samboeren sin, barna dine eller hele familien! Sørg for å plant de tomatene deres syntes er gode først, men ikke vær redd for å prøve noe eksotisk. Det gjør dyrkingen gjerne litt mer spennende.
Hvis dere av forskjellige grunner ikke vil plante tomatplanter fra frø kan man kjøpe unge tomatplanter i butikken. Disse koster litt, men kan gjøres som en nødløsning.
Start å så tomatene tidlig i februar. Så frøne i potter som er rundt 7,5cm dype med god og fuktig gjord. Du får kjøpt jord som er for akkurat denne prosessen og den heter også såjord. Her er fremgangsmetoden som alltid fungerer:
- Fyll potten som er rundt 7,5cm høy full med såjord.
- Vann godt
- Nå vil du legge merke til at jorden har blitt komprimert av vannet, dette er bra. Fyll på ny jord helt til toppen av potten.
- Vann det nye laget lett
- Lag et lite hull i jorden med lillefingeren, gaffel eller noe som kan lage lit hull til frøet. Ikke lag dette dypere enn 1 cm.
- Plasser frøet i bunn av hullet og dekk over med jord.
- Dekk potten med plastfoile eller lignende for å holde på fuktigheten.
- Legg potten i et rom som er varmt, gjerne gulvet på badet.
- Dekk over med teppe for å holde det mørkt frem til spiring.
- Pass på underveis at ikke jorden tørker ut
- Etter en uke er det normalt at man begynner å se spiring
Tips: så gjerne 4 frø i hver potte for det første å være sikker på at det spirer noe i potten. For det andre kan du sile ut de som ikke ser like sterke ut etter noen uker etter de har spiret.
Oppsummering: Det aller viktigste er å ha nok varme, ca. 25 grader og høy luftfuktighet, 100%. 10 til 14 dager gjennomsnittlig før det spirer. Lys er ikke viktig i denne prosessen. Jorden må være fuktig, men ikke våt.
Hjelp det spirer!! Hva gjør vi nå??
Hvis du har fulgt metoden over vil du oppleve spiring innen kort tid. Det er viktig å være forberedt på hva du skal gjøre når planten din endelig spirer. Mange har kjøpt det vi kaller for minidrivhus. Dette har et lokk som passer på at fuktigheten forblir i jorden slik at frøet har det fuktig og varmt frem til spiring. Utfordringen er at ikke alle plantene dine spirer likt og etter de har spiret liker de ikke dette fuktige klima. De er også mer utsatt for sykdommer når det ikke blir noe luftsirkulasjon. Tipset er å fjerne pottene som har spiret fra minidrivhuset og sette de et sted hvor de får luft og lys.
TIPS: Ikke vann over bladene på tomatplanten men heller rett i jorden. Da reduserer du sjansen for at platen din kan bli smittet av sykdommer.
Det ikke kanskje alle vet er at en frøplante, altså en plante som nettopp har spiret ikke trenger nødvendigvis mye varme. Siden tomatplantene lever inne og sammen med oss de første månedene lever den også i samme klima som det vi gjør. Og hvordan liker vi å ha det inne i slutten av januar – starten av februar? Jo, varmt. Den andre utfordringen er lys. Som kjent er det ikke så mye av det i januar og februar. Så en kombinasjon av lite lys og mye varme gir et veldig dårlig utgangspunkt for tomatplantene dine.
Det som kan skje er at frøplantene dine kan vokse for fort som gjør at de blir spinkle og svake. Dette fører til at tomatplantene dine ikke klarer å holde seg opp selv når de ikke har frukt.
Visste du at tomat ikke er en grønnsak, men en frukt?
Ikke misforstå oss nå og sett tomatplantene dine ute i januar for at de ikke skal ha det for varmt. Du må heller ikke sette de foran peisen slik at de skal nyte peiskosen sammen med familien. Et rom med temperatur på rundt 20 grader er ypperlig. Husk å gi de rikelig med lys og riktig lys.
Det finnes lys som er laget for å dyrke grønnsaker og blant annet tomater. Siden tomatplanter ønsker både rødt, blått og mange andre farger tar dyrkelyset seg av den jobben. Sett gjerne en liten vifte i rommet også for å sørge for at frøplantene dine for rikelig med luftsirkulasjon.
Hvis du tenker over det du har lest til nå så prøver vi å ha en tilnærming som er lik planten vil få i naturen. Dyrkelyset som skal simulere solen og viften som simulerer vinden. Frøplanten ønsker mye lys og du burde gi dem det. Det er ikke farlig å gi de rundt 18-20 timer lys hver eneste dag.
Prikle frøplantene dine
Nå er det tid for å prikle eller plante om frøplanten som nå har vokst til det vi kan kalle tomatplante over til en potte.
Når vet vi egentlig når vi skal plante over tomatplanten til en potte?
Det er er flere indikasjoner på når tomatplanten din er klar for å bli plantet over i en større potte. Hvis du vet hva du skal se etter er det ganske enkelt å vite når det rette tidspunktet er. Det første du kan se det på er bladene på planten din. Når planten er en frøplante har den kun 2 blader som kalles frøblad eller kimblad.
Når du ser at frøplanten begynner å utvikle andre runde med blad begynner ting å skje. Det som er litt morsomt med denne forandringen er at bladet er ganske forskjellige fra det som planten spiret med. Man kan tydelig se at bladet ligner på bladene til en tomatplante. Dette er første tegnet til å begynne prikle jobben. Det andre er når planten begynner å bli for stor til potten.
Hvis du ser under potten er det forhåpentligvis minst et hull. Dette hullet er for å tilføre luft og drenere overskudd av vann. Det du også kan bruke hullet til er å se om tomatplanten din er klar for en større potte. Når du begynner å se røttene eller at røttene kommer ut av hullet må den over i en større potte.
Det er en stor påkjenningen for planten din når den flyttes fra potten den har vokst opp i til det nye hjemmet sitt. Husk på å tilrettelegg slik at du gjør overgangen så enkel som mulig. Her er noen tips:
- Sørg for at jorden du skal plante i er lunken og ikke kald.
- Vann godt, men husk at vannet du bruker er som regel kaldt. Det kan derfor være lurt å vanne jorden før du planter tomatplanten din. Vent til du kjenner jorden er blitt lunken.
- Plant gjerne tomatplanten din med jorden fra potten den kom fra. Da roter du ikke for mye i røttene til planten.
- Plant dypt. Dette er litt særegent for tomatplante og gjelder som regel kun denne planten. Hvis du ser nærmere på stilken til planten din vil det se ut som den har bittesmå hvite hår oppover langs stilken. Dette er ikke hår, men røtter som er klare til å begynne å jobbe! Dette må du utnytte så riv gjerne av de nederste bladene for å plante dypt.
Nå har du tilrettelagt på en best mulig måte for en godt overgang fra det gamle hjemmet til det nye! Det tar noen dager før tomatplanten virkelig begynner å trive, men når den har fått flyttet skikkelig inn, ja da skyter den fart.
Fra nå av begynner tomatplanten å trenge mer vann. Til nå har du sikkert vannet frøplanten din med å gi den vann fra stilken og ned. Dette blir det slutt på fra nå av. Vann heller planten din fra bunnen av potten. Dette gjør at røttene må jobbe mer for å få næring som resulterer i dypere og bedre røtter.
Planten trenger fortsatt godt med lys og det er ingen grunn til å gi den mindre lys. Hvis du ser at bladene blir litt mørke eller sorte kan dette tyde på at de får i overkant sterkt lys. Prøv å øk avstanden fra lyset til planten for å unngå dette.
Plante tomatplantene dine ut!
Når vi begynner å nærme oss frostfrie netter litt ut i mai må du tenke på utplanting! Dette er en spennende tid for både deg og planten din. Det er noen viktig forhåndsregler du må ta før du gjør dette:
1.Det kan være lurt å gjøre overgangen med utplanting gradvis. Det vi mener med dette er at du burde flytte tomatplantene dine ut om dagen og inn om natten slik at de tilvenner seg sol, luft og temperatur svingninger. Dette kalles å hardne plantene dine. Det kan være lurt å begynne med dette ca. en uke før du planter tomatene ut.
2. Hvis du skal plante ut i pallekarmer eller bed bør du plante tomatplantene dine med en avstand til hverandre på rundt 40 cm. Da blir det bedre plass til røttene på tomatplantene dine og det blir lettere å høste tomatene når den tid kommer.
Planter du tomatene i drivhus, anbefaler vi minst 30 cm potter for å få god plass til røttene. Vi har laget en guide for hvordan du plasserer tomatplantene dine med riktig plassering for optimal vekst – les den her!
3. Planlegg hvordan du skal støtte opp plantene dine. Hvis du har mange tomatplanter på rekke kan du f.eks. bruke flette metoden. Den er billig, enkel og rask! Det du gjør da er å sette opp en pæle på begge ender av bedet ditt. Deretter trekker du en litt tykk tråd, gjerne hyssing mellom pælene.
Når du trekker tråden fletter du den mellom tomatplantene og strammer opp. Husk på å ha litt høyde på pælen for etter hvert som tomatplanten din vokser kan du dra flere tråder oppover og hjelpe planten å støtte seg.
TIPS: Hvis du planter tomatene dine i drivhus plant gjerne basilikum i nærheten da disse to plantene trives under samme forhold!
4. Vi har alllerede skrevet om det, men husk å finn en plass med mye sol og et lunt sted for tomatene dine.
5. Husk å plante tomatplantene dine dypt, klipp av de nederste bladene og plasser planten så dypt som mulig i jorden. Dyrk basilikum i mellom tomatplantene dine. Basilikum holder nemlig mange skadedyr borte fra tomatplantene dine!
6. Når du nå har satt alle tomatene i jorden husk å vanne ekstra godt. Det er en stor overgang for tomatplantene så gi de best mulig forhold den første tiden etter det er satt ut. Dette gjør at de kommer til å trives fortere og vokse seg store og fine.
7. Følg ekstra med de første dagene. Plantene sier ifra hvis de ikke har det bra. Du kan se etter om bladene henger, misfarge eller noe annet som ser unormalt ut.
Stelle Tomatplanter
Vi har allerede skrevet en egen artikkel om hvordan du på best mulig måte kan stelle tomatplanten din.
Det første du må huske på er at tomatplantene dine er tørste! Særlig når det er varmt og mye sol. En fin rutine er å gi tomatplantene dine vann hver morgen slik at de har fuktig jord gjennom hele dagen. Du må selvfølgelig se an været, er det overskyet og mildvær en dag trenger ikke platen like mye vann som om det skulle være stekende varmt og sol.
Det er mange som er nervøse de første dagene etter de har plantet ut tomatplantene sine. For det første er det veldig kjedelig om de dør, da blir det faktisk ikke noe hjemmedyrket tomater det året.
For det andre har du lagt ned litt jobb for å komme dit. Det pleier som regel å gå fint, men frosten er farlig. Der er mange som har blitt ivrig og plantet ut litt for tidlig, så har det kommet en frostnatt og alt er dødt. Selv om man ønsker utplanting så tidlig som mulig er det ikke farlig om man venter noen dager ekstra, bare for å være helt sikker. Plantene tar igjen «tapt» tid når de først kommer ut. Her er det bare å følge uttrykket «better safe than sorry».
Du kan gjøre noen tiltak som kan minske muligheten for katastrofe hvis det blir veldig kaldt og tomatplantene dine står ute. For i Norge er man ikke sikker før kalenderen viser Juni.
Det du kan gjøre er å kle en fiberduk over bedet ditt. Dette beskytter mot kuldegjennomtrenging og kan være det lille ekstra som gjør at tomatplantene dine klare seg. Blir på en måte som et minidrivhus.
Når du vanner tomatplantene dine burde du vanne planten fra bunnen av stilken slik at du ikke gjør hele planten våt. Da redusere du sjansen for å tilføre bakterier og gjøre planten din syk.
Etter rundt 5 uker kan det være luft å tilføre et lag med bark som topplag. Dette hjelper planten din på flere områder. Laget burde være rundt 5-7 cm.
- Barken hjelper jorden å holde på fuktigheten.
- Det hindrer jorden å sprute oppover på planten din i regenvær eller undre vanning. Dette minimere sjansen for at planten din blir syk.
- Hjelper mot ugress. Det blir vanskeligere for ugress å etablere seg i bedet ditt.
Alternativt kan du legge flate stener over jorden som hjelper jorden å holde på fuktigheten.
Gjødsel, Kompost og Næring
Allerede før du plantet ut tomatplantene dine burde du ha mikset noe gjødsel i jorden. Tomatene dine elsker næringsrik jord og gjødsel hjelper deg med å oppnå dette.
TIPS: Hvis du ser at stilken begynner å bli lilla og det er lilla under bladene er dette ofte et tegn på næringsmangel
Dette kommer an på om du har tomatplanten din er potte, pallekarmer uten hull under, eller bare rett i jorden. Det er en tommelfingerregel ved at man burde tilføre næring ca. hver andre, tredje eller fjerde uke. Dette kommer selvfølgelig an på kvaliteten jorden planten din lever i. Her kan du også bruke de visuelle sansene dine og se om planten din mangler næring. Henger den mye og du ser tendens til misfarging kan det være for lite vann og/eller næring.
Tomater elsker brenneslevann! Det er enkelt og billig, du kan lage den selv!
Høste Tomatene
Ikke plukk tomatene før du ser at de er skikkelig modne. Et unntak her er hvis det er helt på slutten av sesongen og tomatplanten din er på vei til å dø. Da kan du plukke de når tomatene er grønne for å modne de på f.eks. kjøkkenbenken.
Vi vet det kan være vanskelig å motstå å plukke de første rundene med modne tomater før de ser helt sprekke klar ut. Men klarer du det får du utrolig saftige og smakfulle tomater. Plukker du de når de er undermodnet mister du smak og saftighet.
Som oftes har man en tomatplante eller to for mye i forhold til det man trenger. Det er synd og en dårlig følese når du må kaste tomaten(e) for at du/dere ikke har rukket å spise de opp før de er overmodne.
Et superbra tips er å fryse ned de tomatene du ser dere ikke rekker å spise. Fryse ned tenker du, da blir de vel ødelagt? Joda, du har delvis rett. De blir ubrukelig i salaten og på tacoen. Men til å lage hjemmelaget tomatsaus blir de helt perfekt. Og når vi sier hjemmelaget tomatsaus mener vi basen til all slags tomatsauser. Pizza saus, pasta saus, tomatsuppe, og masse masse forskjellige sauser og supper.
Det som skjer når du tiner opp tomatene faller omtrent skinnet av, av seg selv og du kan bare begynne å koke opp tomatene dine. Etter du har kokt opp tomatsausen heller du de på glass eller annen beholder. Hvis du følger noen enkle steg vil denne basen av tomatsaus kunne holde årevis.
Oppbevaring av tomatene
Vi har allerede skrevet litt om å lagre tomatene i fryseren. Det er en god ide for tomatsaus, men ikke så mye annet.
Det beste er å spise tomatene dine rett fra planten. Da er det mest friske, saftige og smakfulle. Det er ikke alltid det passer og da kan du lagre de på kjøkkenbenken inntil en uke. Du kan lagre de i kjøleskapet, men det er ikke anbefalt. Tomatkjøttet kan bli veldig bløtt og det smaker ikke lenger like friskt.
Nå er du klar!
Nå som du har lest gjennom hele artikkelen er du klar for tomatsessongen! Bokmerk gjerne siden slik at du enkelt kan lese deler av asrtikkelen på nytt når det er noe du har glemt.
Følger du disse rådene og tipsene kommer du garantert til å få masse gode og saftige tomater gjennom hele sommeren!
God planting, dyrking og høsting!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Skal man fjerne blader fra tomatplanter?
Man trenger ikke nødvendigvis å fjerne bladene fra tomatplanter, men det kan være lurt å fjerne blader og stilkene som vokser opp mellom to stilker for å gi planten god luftsirkulasjon. Dette hjelper også planten til å fokusere på å produsere frukter fremfor å vokse mer blader.
Når skal man begynne å gjødsle tomater?
Man kan begynne å gjødsle tomater fra planten er ca. 15-20cm høy.
Skal tomatplanter toppes?
Det er ikke nødvendig å toppe tomatplanter men det er et godt tiltak på spesielt ranketomater for å hjelpe planten til å fokusere på produksjon av fruktene.
Hvor lang til tar det å modne tomater?
Dette varierer litt ut fra hvilken tomatsort man har valgt, og hvor optimale forhold planten har fra start til slutt. Det tar i snitt 75 dager for en tomatplante å produsere modne tomater.
Hvor har du kjøpt glassene for hermetisering? De ser ut til å være bedre enn norgesglassene i trykkokeren.
Hei SG.
Disse er kjøpt på Ikea 🙂