Dyrke Tomater i Drivhus

Tenker du på å kjøpe deg et drivhus og dyrke tomtaer..? Eller kanskje du allerede eier et drivhus og vil lære mer om å dyrke denne planten i drivshuset ditt..?

Uansett hva det måtte være, her kommer du til å lære om den beste metoden for å dyrke tomater i drivhuset ditt!

dyrke-tomater-i-drivhus

Friske og gode tomatplanter gir nydelige og saftige tomater! En tomatplante vil som oftest stortrives inne i et drivhus hvis du tilrettelegger for det. De elsker klima et drivhus kan tilby, men du må følge med og overvåke at forholdene ligger til rette.

1 Varme

Første prinsippet når du dyrker tomatplanter i drivhus er at de får tilstrekkelig varme. Tomatplanter elsker varme og du bør ikke ha det kaldere i drivhuset ditt enn 21-23 grader og ikke kaldere enn 15 grader. Hvis du ikke har varme i drivhuset ditt burde du vente med å plante de ut før du er sikker på at det ikke blir kaldere enn rundt 15 grader gjennomsnittlig i løpet av et døgn.

Det går an at det blir for varmt i drivhuset ditt også, særlig hvis det står i solen og det er midt på sommeren.. Frykt ikke, du har vinduer og dør på drivhuset ditt som du kan åpne opp for å senke den verste temperaturen.

tomat-ute

2 Plassering av drivhuset

Sørg for at du velger riktig plassering av drivhuset ditt. Det er ikke bare tomatplanter som trives i solen. Det er dog ikke like mange som liker så mye sol, varme og lys som en tomatplante. Tenk gjennom hva du har tenkt å plante sammen med tomatene dine. Chili planter fungere utmerket som en partner i drivhuset.

Vi har skrevet en artikkel om hvordan du skal stelle tomatplanten din gjennom dens liv for å få best og flest tomater fra planten din!

3 God ventilasjon

Tomater er utsatt for mange forskjellige sykdommer og med noen enkle triks kan du minimere risikoen for at du får smitteutbrudd i drivhuset ditt. Det aller viktigste er å ha god ventilasjons i drivhuset ditt. Pass på å ha vinduer og noen ganger hvis det blir altfor varmt døren oppe. Det er mange som setter inn en liten vifte i drivhuset sitt for å få luftsirkulasjon for å holde plantene friske.

Noe som vi nevner i artikkelen om hvordan du steller tomatplanten din er måten å vanne på. Siden dette er viktig nevner vi det en gang til her. Du må aldri vanne over tomatplanten, men vann under den og rett i jorden. Du ønsker ikke bakterier fra vannet over hele planten, særlig ikke hvis det er veldig varmt og dårlig luft i drivhuset ditt. Da vil også bakterier stortrives.

En annen metode for å sørge for god ventilasjon mellom plantene er å sørge for at de ikke gror igjen. Dette kan gjøres ved å beskjære tomatplantene.

tomater i drivhus

4 Tomatplante i potte

De fleste planter i potter inne i drivhuset. Mest sannsynlig har du hatt tomatplantene innendørs fra du plantet frøene i slutten av februar. Når du da setter de ut i drivhuset ditt som står rett i solsteiken går det galt. Tomatene blir enkelt forklart solbrent. Det er viktig at du tilvenner tomatplantene dine før du setter de ut i solen.

La de stå ute i skyggen de første dagene før du setter de inn i drivhuset og gir de tilgang til sol, varme og lys. Siden tomatene dine står i potter har de ikke naturlig jord som er næringsrik gjennom hele sommeren. Derfor er det viktig å huske på at etter en tidsperiode i den samme potten må du fylle på næring til jorden. Dette gjør du i form av f.eks. grønnsaksgjødsel

drivhus

5 Lage støtte til tomatplantene eller andre planter i drivhuset

Når det først har begynt å spire og du har plantet ut i drivhuset skjer ting fort. Derfor er det viktig å ha en plan før du planter ut i drivhuset. Det blir nemlig fort store planter å vanskelig å komme til på senere tidspunkt. Ha en plan på hvordan du skal henge opp tomatplantene dine. De klarer nemlig ikke å bære på all frukten og hvis du ikke hjelper den vil den ligge på bakken til slutt.

Da inviterer du bakterier og faren for smitteutbrudd i drivhuset øker betraktelig. Heng f.eks. en stang på begge sider av drivhuset ditt eller rett ovenfor der du planlegger å ha plantene. Knyt opp en snor og bind øverst på tomatplanten. Etter hvert som planten din vokser knyter du opp snoren på stangen slik at planten hele tiden støtter seg på snoren.

6 Type tomat

Det er to hovedtyper tomater. Ranke tomat (ubestemt) og busktomat (bestemt). Forskjellen er at busktomat gir kun tomat i en bestemt periode, mens ranketomat gir tomat gjennom hele sommeren. Jeg tipper det første du tenker er at du selvfølgelig vil dyrke tomatplanter som gir tomater gjennom hele sommeren. Det kan du selvfølgelig også gjøre, men det er noen argumenter for hva du burde velge. Busktomat trives best i potte (store potter) og i tillegg og kanskje det beste argumentet for denne sorten.

De er nemlig kompakt, og krever mindre plass for masse tomater. Siden de er kompakte krever det heller ikke like mye støtte. Det er mye som taler for at busktomater er de beste tomatplantene for drivhus. Ranketomater blir ofte mye større, krever mer støtte. Før du hiver deg i bilen å kjøper busktomat er det en ting du bør vite. De har en tendens til å smake litt mindre, for mange. Vi anbefaler at du prøver begge en sommer så finner du ut hva som passer best for deg.

Har du hørt om noen av de sortene som kalles for ¨gamle tomatsorter¨ eller ¨Heirloom¨? Om du vil prøve noe litt utenom de sortene som er mest vanlig i dag kan du prøve noen av disse sortene som er opprinnelige – altså at de ikke er utviklet via krysninger, etc.

tomaterplanter

7 Planlegging

Vi har allerede vært innom det, planlegging. Dette er kanskje noe av det viktigste du gjør både før, underveis og etter høsting av tomatplantene dine. Det er ofte for sent å planlegge mens du f.eks. sår frø eller planter ut. Planter er nemlig et levende organisme og de dør hvis du ikke passer på de som alt annet levende. Planlegger du øker du sjansen for økt trivsel som resulterer i masse gode og saftige tomater.

  • Ikke plant tomatplantene for nærmer hverandre i drivhuset
  • Manglende vann. Enten om du glemmer å gi tomatplanten din vann eller at du gir den for lite vann. Tomatplanten vil faktisk på sin måte siifra hvis den får for lite vann. Den begynner å henge med bladene og etter hvert mister den farge og til slutt mister den blader. Prøv deg frem, men husk at tomatplanter ønsker mye vann
  • Overvanning. Du kan over vanne plantene, hold et øye med jorden og om det renner vann ut under potten mens du vanner.
  • Lite næring i jorden. Siden tomatplantene dine står i potter vil næringen i jorden forsvinne i jorden utover sommeren. Husk å gjødsle når det har gått 1-2 måneds tid.

8 Stelle tomatplantene

tomater drivhus

Når plantene dine er klare for å plantes ut i drivhuset begynner jobben med å stelle de. Det er ikke så vanskelig hvis du vet hva og hvordan du skal gjøre det. Vi har skrevet en artikkel som går litt mer inn i detalj på hvordan du på den best mulig måten kan stelle tomat plantene dine.

I korte hovedtrekk må du sørge for:

  • Beskytt plantene dine for frost. Det første du må passe på er å ikke plante tomatplantene dine ut i drivhuset for tidlig. Hvis du ikke har tilgang på varme i drivhuset betyr frost døden for tomatplantene dine. Vent heller noen dager ekstra enn å plant ut for tidlig.
  • Vann tomatplantene nok, men ikke for mye. Tomatplanter drikker mye vann og du må følge med at de får nok. Vanner du for mye derimot går det galt, og i verste fall drukner planten din! TIPS: Hvis du har mulighet vann tomatplanten din for undersiden av potten. Dette oppfordrer røttene til å vokse nedover og utvikle et fint rotsystem.
  • Lys. Dette har vi vært inne på allerede, men sørg for at tomatplantene dine får så mye lys som mulig.
  • Næring. Hvis du har tomatplantene dine plantet i potte må du sørge for at de får i seg nok næring. Dette løser du ved å tilføre gjødsel til jorden og/eller tilføre næring i vanningen.
  • Støtte opp tomatplantene dine. Husk å støtt opp tomatplantene dine slik at de ikke faller over ende. Når det begynner å komme frukt på plantene klarer de ikke å holde seg oppe. Knyt de opp eller finn på noe annet smart slik at tomatplantene holder seg oppe.
  • Se etter tegn til tomatsykdommer.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvordan lykkes med tomater i drivhus?

Tomater er så og si en tropisk frukt siden de trives godt i varmt klima. Å ha tomater i drivhus vil derfor gi de en følelse av å være i et godt og varmt klima, til og med på nattestid. Å lykkes med tomater i drivhus er noe alle kan få til og det handler om å vite hvordan man best tar vare på plantene. Nok lys, vann, næring og støtte så er man godt på vei!

Hva skal knipes på tomatplanter?

Det er de såkalte ¨tyvene¨ som med fordel kan knipes på tomatplantene. Dette er de nye stilkene som vokser opp mellom to allerede eksisterende stilker. Disse vil stjele mye av næringen som planten heller kunne brukt til å fokusere på tomatproduksjonen.
De vil også gjøre at planten blir ganske tett, noe som fører til mindre luftsirkulasjon og kan øke sjansen for sykdommer.

Skal man dusje tomatplanter?

Tomater som står i drivhus vil ikke få naturlig vanning gjennom regn. Dette er ikke et absolutt krav for at planten skal trives, men om man dusjer planten vil dette gi planten et inntrykk av å stå ute.
Vannet blir også tatt opp via bladene, men man bør passe på å ikke vanne midt på dagtid når solen steker – dette kan føre til at bladene svir seg. Vann på morgenen før solen blir sterk eller på kvelden når solen er borte.

Skal man skifte jord i drivhus?

Å skifte jord i drivhus bør man gjøre en gang innimellom, ca. hvert 4-5 år. Man bør uansett hvert år fjerne det øverste topplaget og etterfylle med god kompost for å gi plantene en god vekstsesong hvert år.

Skal drivhuset stå i full sol?

Dette kommer helt an på hva du ønsker å dyrke i drivhuset. Dersom du planlegger å dyrke noe som opprinnelig hører til i et tropisk klima kan det være lurt å plassere drivhuset på et sted med mye sol.
Ønsker du å dyrke litt variert, bør du plassere drivhuset et sted som er litt midt i mellom (hverken for mye eller for lite sol).

Legg igjen en kommentar