Hydroponisk dyrking av tomater: Fremgangsmåte og tips

hydroponisk dyrking av tomater

Hydroponisk dyrking av tomater er ikke bare enkelt, det er også veldig smart. Når du dyrker i vann fremfor jord kan du begrense forekomsten av sykdommer hos planten. I tillegg til dette kan du få en plante med flere tomater.

Vi synes at tomater er spesielt spennende å dyrke, siden det finnes så mange gode (og lekre) sorter å velge mellom. Tomater kan ikke bare være røde. Det finnes også knallgule, dypt oransje og til og med blå varianter. Form og størrelse kan også variere mye.

Hvordan sette i gang med hydroponisk dyrking av tomater?

Dersom du ikke har grønne fingre i utgangspunktet, er hydroponisk dyrking et godt valg. Du vil nemlig ikke måtte huske å vanne planten like ofte, og det er enklere å opprettholde en sunn og frisk plante.

Som du kanskje vet, finnes det flere ulike typer hydroponiske systemer. Vi har her valgt å rette fokus mot den metoden som vi mener er enklest for nybegynnere flest: Kratky-metoden. Dette systemet kan man kjøpe på f.eks. plantasen eller du kan lage et DIY system

Tomatfrøene sås her i et vekstmedium som kokosfiber (ingen jord), og røttene henter vann og næring fra vannblandingen i beholderen under. Enkelt og greit. Med et Kratky-system trenger du ikke pumper eller annet avansert utstyr.

tomater-hydroponisk

Utstyr du trenger

 • Tomatfrø
 • Hydroponisk startpakke (f.eks. Harvy), eller…:
  • Dyrkingskasse (inkludert vannbeholder og et lokk med hull)
  • Planteplugger av torv, kokosfiber, steinull eller lignende
  • Nettpotter / pluggholdere
  • Hydroponisk plantenæring
 • Vann
 • Eventuell ekstra plantebelysning (viktig om det ikke er nok lys i vinduskarmen)

Listen er lenger, det finnes mye utstyr i den hydroponiske verden. Men dette er i korte trekk det du trenger.

Slik gjør du det

Etter å ha kjøpt inn alt av nødvendig utstyr, kan du sette i gang med hydroponisk dyrking av tomater. Det er fullt mulig å gjøre dette innendørs, som for eksempel på kjøkkenet. Noen lar systemet stå i et drivhus om temperaturen tillater det.

Her er fremgangsmåten:

 1. Hell vann i dyrkingskassen (opp til streken som er angitt av produsenten)
 2. Tilsett hydroponisk næring i anbefalt dose (rør godt)
 3. Plasser lokket på dyrkingskassen
 4. Putt plantepluggene i nettpottene
 5. Sett pottene i lokkets hull
 6. Så tomatfrø i plantepluggene (og fukt pluggene lett)
 7. Sett dyrkingskassen lunt (22–25 grader)
 8. Etter 4–10 dager spirer tomatfrøene (tilfør fuktighet jevnlig i starten)
 9. Sett dyrkingskassen lyst og litt kjøligere (18–20 grader) f.eks. en vinduskarm – gjerne med ekstra plantelys
 10. Vent

Sammen med chili burde du prøve deg på tomater, disse går hånd i hanske!

Hvor lang tid tar hydroponisk dyrking av tomater?

Det vil ofte gå noe raskere å dyrke tomater hydroponisk fremfor i jord, noe som skyldes at planten hele tiden har tilgang på vann og næring. Dette sikrer optimal vekst. Husk at tomatplanten er forholdsvis tørst og sulten sammenlignet med mange andre vekster.

Mange tomatplanter (avhengig av sort) vil blomstre omkring 8 til 12 uker etter såing. Det kan imidlertid ta 3 til 5 måneder før tomatene er innhøstingsklare. I snitt vil det ta rundt 65 til 75 dager fra blomstring til du har modne tomater.

hydro-tomat

Tips til deg som skal dyrke tomater hydroponisk

Det skal ikke så veldig mye til for å lykkes med hydroponisk dyrking av tomater, men noen tips kan likevel bidra til å øke plantens trivsel. Her er våre beste tips for vellykket tomatdyrking i vann (mange av tipsene er også relevante ved dyrking i jord).

Tips: Du kan dyrke krydderurter hydroponisk. Dyrk gjerne basilikum samtidig og sammen med tomatene!

Når bør du så tomatfrø hydroponisk?

I utgangspunktet kan du dyrke tomater hydroponisk når som helst på året, så lenge du har et godt vekstlys. Det kan likevel være gunstig å vente til litt ut på våren, da dette gjør det mulig å utnytte seg av det naturlige dagslyset også.

Generelt sett er det anbefalt å dyrke tomater i perioden februar til april. Gjør du det, vil tomatplanten din få tilgang på sol- og dagslys utover sommeren. Dette gjør det også lettere for planten å produsere modne tomater.

Lys og temperatur

En optimal sammensetning av temperatur og lys er viktig nesten uansett hva du planlegger å dyrke. Hvis tomatspirene står varmt og uten god nok belysning, vil planten som regel bli pinglete og lang. Derfor er det viktig å sette beholderen kjøligere og lyst etter spiring.

Frem til 1. april er det lurt å bruke vekstlys, slik at du kan forsikre deg om at planten får nok lys. Lyset i vinduskarmen vil ofte ikke være tilstrekkelig tidlig på våren. Tomatene bør få 12 til 15–16 timer med lys hver dag. Husk på at tomatene trenger mye sollys for å modnes.

Siden mange har en innetemperatur på omkring 20 grader, vil hydroponisk dyrking i kjøkkenvinduet eller lignende ofte være en god løsning – så fremt planten får rikelig med lys.

Optimal pH for tomatplanter

Dersom du ønsker å sikre optimale forhold for tomatplanten din, kan det også være greit å holde et øye med pH-verdien i vannløsningen. Ideell pH ved hydroponisk dyrking av tomater, er på omkring 5,5 til 6,5. Dette gjør at planten tar opp næring mest mulig effektivt.

Du kan enkelt måle pH-en med teststrips som du kan kjøpe på dyrebutikker med akvarieutstyr. Hvis det er behov for å endre pH-en opp eller ned, er det mulig å finne egne næringsløsninger som hjelper deg med nettopp dette.

tomat med hydroponisk dyrking

Beskjæring: Tyving, tynning og topping av tomatplanter

Noen tomatsorter, som små ampel- eller busktomater, trenger vanligvis ikke noe særlig med beskjæring. Har du derimot dyrket langstrakte ranketomater hydroponisk, er beskjæring og kniping viktig om du ikke vil ha en viltvoksende og svær plante.

Får planten vokse fritt i høyden (og bredden), vil den ikke bruke like mye energi på å produsere modne tomater.

Tomatplanten har som regel én hovedstamme (noen ganger to), og ut fra denne vokser bladene. Mellom blad og stamme vil det dukke opp såkalte «tyver» (som stjeler næring og kraft fra planten). Tyving handler om å knipe av disse sideskuddene. Dette bør gjøres jevnlig.

Tynning betyr at du fjerner noe av bladverket, slik at planten ikke har for mange blader. En veldig tett plante er mer utsatt for sykdom som kan spre seg fra blad til blad. Ved hydroponisk dyrking av tomater er imidlertid ikke tynning og fjerning av de nederste bladene like viktig, siden planten ikke er utsatt for jordbårne sykdommer.

Topping betyr at du klipper av toppskuddet på sensommeren/tidlig høst for å unngå at planten blir for høy. Også dette gjøres for å forhindre at planten bruker for mye energi på å vokse i høyden fremfor å modne tomatene.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke tomater egner seg for hydroponisk dyrking?

Du kan i prinsippet dyrke alle tomattyper hydroponisk. Det kan likevel være praktisk å velge en lavtvoksende variant som busk- eller ampeltomater. Disse passer ypperlig i vinduskarmen. Prøv for eksempel «Tiny Tim», «Lille Lise», «Minibel» eller «Baby».

Hva er fordelene ved hydroponisk dyrking av tomater?

Det å dyrke tomater hydroponisk sikrer rask og effektiv vekst siden planten får enkel tilgang på næring og vann. Du vil også slippe jordsøl og jordbårne sykdommer, og begrense forekomsten av fluer.

Kan man dyrke tomater innendørs?

Ja! Det å dyrke tomater innendørs er veldig smart, siden vanlig innetemperatur passer tomatplanten godt. Sett for eksempel den hydroponiske beholderen i vinduskarmen på kjøkkenet eller i stuen. Du kan også dyrke i drivhus eller utendørs, om temperaturen er gunstig.

Kan man dyrke tomater hydroponisk i tårn?

Hydrotårn eller hydroponiske tårn er hydroponiske systemer som er formet som et tårn. Det finnes flere hull i tårnet der planter kan dyrkes, slik at du får mange vekster i høyden. Her kan du dyrke alt fra tomater til jordbær.

Legg igjen en kommentar