Prikle tomater – Slik Gjør Du Det

Ikke mange er så kjent med begrepet »å prikle tomater» – det var heller ikke vi da vi først fattet interesse for å dyrke egne tomater i hagen. Men med tiden lærer man som de sier og det dukker stadig opp nye begreper og nye metoder for alt.

I denne artikkelen tar vi for oss hva det egentlig vil si å prikle tomater og hvordan dette gjøres på best mulig måte. Hva du bør gjøre før du prikler, og litt om tiden etter når planten skal utvikle seg videre til en stor og flott plante som kommer til å gi saftige tomater du kan nyte enten i salaten, eller lage din helt egen hjemmelagete tomatsaus eller ketchup!

Tomatplante-stilk

Hva er egentlig å prikle tomater?

I følge språkrådet betyr ordet prikle å »ta opp og plante om» og i den forstand vil det rett og slett si at man ompotter frøplantene i hver sin beholder. Dette er en prosedyre som må gjøres når plantene er store nok til å flyttes på og når de trenger mer plass til å vokse frem gode og sterke røtter.

Det er flere måter å så en tomatplante på. Man kan for eksempel kjøpe frø i butikker som selger frø, plukke ut frø fra en tomat man har kjøpt i butikken eller likegodt ta en hel tomatskive og plante ned i jorden. Uansett hvilken måte man velger å så tomatplanten på, vil man som oftest ende med at frøene man sår ligger tett i tett i såjorden. Dette er helt normalt, siden tomatfrø er veldig små og det er enkelt å så tomater ved å drysse et tynt lag i den potten man velger.

På grunn av at plantene er sådd tett i såjorden vil plantene etter hvert som de blir større få mindre plass til å utvikle seg og dermed »krige» med de andre plantene om vannet, lyset og den næringen som er igjen i jorden. Dette er også en av de viktigste grunnene til at man skal prikle, rett og slett for å gi hver og en av plantene bedre plass og muligheten til å utvikle seg til en solid og flott plante som til slutt gir mange gode og saftige tomater!

prikle tomatplante

Når man har sådd frøene og det etter en tid har blitt til en frøplante, vil planten utvikle sine første sett med blader. Disse bladene kalles for »kimblader» eller frøblader som er de første bladene frøplanten får. Når man ser at planten har fått neste sett med »ekte» blader (ikke kimblader) er tiden inne for å prikle den.

Når planten er klar for prikling har også rotnettet fått tid til å utvikle seg greit uten at det har blitt for stort til at alle røttene henger for godt i hverandre på tvers av plantene. Det er derfor viktig å prikle på dette tidspunktet slik at man ikke risikerer å ødelegge planten ved å rive i stykker for mange røtter.

Som nevnt over kan du altså dyrke tomatplanter fra tomatskiver! Dersom du er nysgjerrig på denne metoden kan du lese mer om akkurat dette i denne artikkelen. Den mest effektive måten å dyrke tomatplanter fra en tomatskive.

Hvordan prikle tomater

Det første man gjør når man skal prikle tomater er å fylle pottene med næringsrik plantejord. Man skal ha en plante per potte, så klargjør en del potter nok til alle plantene du har. Fyll pottene helt opp til toppen og dra av overflødig jord slik at det er en jevn overflate på toppen. Dunk potten litt slik at jorden setter seg litt – ikke trykk jorden ned, da vil den bli for tett til at røttene får spredd seg skikkelig.

Når du har fylt opp pottene du trenger er det på tide å starte med priklingen. Dette gjør du ved å forsiktig separere frøplantene fra hverandre. Prøv å hold plantene ved bladene, det gir mindre sjanse for å skade stilken.

Frøblader

Når du skal potte om plantene lager du et lite hull i midten av potten og putter frøplanten forsiktig ned i hullet. Du kan se på stilken at det er små »hår» – dette blir tomatplantens røtter når det vokser ut. Prøv derfor å putte frøplanten så dypt som mulig ned i jorden, så dypt at det bare er frøbladene som er over jorden. På denne måten gir man tomatplanten en god start på livet og muligheten til å danne sterke røtter – som på sikt vil gi en sterk tomatplante. Når stilken er satt godt ned i jorden klapper du jorden forsiktig rundt stilken slik at jorden støtter opp planten godt.

Når du er ferdig med å plante om alle plantene du har, plasserer du pottene i en større beholder med litt vann bunnen. Ved å vanne fra bunnen øker sjansen for å ikke forstyrre selve planten på toppen. La vannet trekke opp i jorden til du ser at jorden på toppen blir fuktig. Løft så potten opp og la overflødig vann renne av potten.

Ved å plante om alle plantene i hver sin potte, er det viktig at du passer på at plantene ikke tørker ut. Dersom du har mange planter kan det fort bli uoversiktlig. Et lite tips her om du har en del planter er å ta en stor beholder/kasse og plante alle i denne med god mellomrom mellom hver plante.

Plantene settes på et svalt sted med mye lys. I denne fasen trenger plantene rikelig med lys for å vokse, men de trives dog ikke i for varme forhold. Dette vil gjøre planten svak og sannsynligheten blir større for at den knekker når den blir stor. Et gjesterom eller annet rom med gode lysforhold og som ikke brukes så mye er et godt egnet sted for å ha plantene. Vann plantene når du ser at jorden begynner å bli tørr.

Når plantene er blitt store nok og været tilsier det er det på tide å plante tomatplantene ut. Her kan du enten plante dem ut i drivhus, på friland eller i en potte på terrassen. Etter hvert er det på tide å stelle tomatplantene dine, og dette kan innebære å beskjære plantene. Les mer om hvordan beskjære tomatplanter her.

Når sesongen er i gang kan plantene plantes ut i drivhus, potter på terrassen eller andre kreative oppbevaringsløsninger i hagen. Sesongen 2020 brukte vi til å opparbeide fem rader med pallekarmer hvor vi fikk plass til hele 60 tomatplanter! Det ble litt i det tetteste laget, så neste sesong skal hver plante få mer plass. Men man lærer for hver gang!

Tomater-I-Pallekarm

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Når skal man prikle tomater?

Når tomatfrøet har vokst seg såpass stor får den først frøblader eller »kimblader». Når man ser at planten har fått neste sett med »ekte» blader (ikke kimblader) er tiden inne for å prikle den.

Hva skal fjernes på tomatplanten?

Etter hvert som tomatplanter vokser vil de etablere mange stilker. Ofte blir det nye stilker mellom to stilker og disse kan være en fordel å fjerne om man vil ha flest mulig tomater. Å fjerne disse ¨tyvene¨ bidrar også til at planten får mer luftsirkulasjon som kan forebygge eventuelle sykdommer.

Hvordan få mest mulig tomater?

Her er det mange tips og triks for hvordan man får tomatplanten til å produsere mest mulig tomater. Planten kan produsere mange tomater dersom man fjerner ¨tyver¨ – dette gjør at planten bruker energien på tomatene i stedet for alle stilkene og bladene. Andre tiltak kan være å gi planten god næring jevnlig, som for eksempel hjemmelaget neslevann.

Hvordan få tomatplanter til å vokse fortere?

Sørg for at tomatplanten har god nok plass. Prikle tomatene når de er store nok, gi planten jevnlig med vann og næring. Gi planten tilstrekkelig med lys.

Legg igjen en kommentar