Så Tomater – Den Beste Metoden

sa-tomater

Å så tomater er en enkel prosess som alle kan klare! Det er også veldig givende å kunne høste tomater man har fått til live helt selv og som man har fulgt med på prosessen fra frø til ferdig tomat! Dersom du også ønsker å så dine helt egne tomater er du kommet til riktig plass. I denne artikkelen går vi gjennom prosessen steg for steg og viser deg ulike måter å så tomater på – enten om du har en terrasse med plass til potteplanter eller en stor hage med eller uten drivhus.

Såtid tomater

satid-tomater

I prinsippet kan man så tomater året rundt, men det vanligste er at man sår mellom februar-april innendørs før man omplanter disse ute når faren for frost er over. Dersom alle forholdene ligger til rette for planten vil man kunne høste smaksrike tomater mellom juli- september!

Så tomatfrø

Steg 1: Velg frø

Det første du må gjøre er å velge type tomat du ønsker å dyrke frem. Det finnes hundrevis av ulike typer tomatfrø og det kan være vanskelig å velge blant alle alternativene. Her er derfor noen tips til hvordan du kommer frem til hvilke frø du skal velge:

  1. Bestem deg for hvilken type tomat du ønsker. Vil du ha store tomater til salaten, cherrytomater som snacks eller som topping til salaten eller ønsker du tomater du kan bruke til å lage tomatsaus eller puré?
  2. Finn plasseringen du har tilgjengelig for planten din. Dersom du har en stor hage med mye boltreplass til plantene kan du velge en »ubestemt» type tomat som vokser seg ganske stor. Om du skal ha plantene i potte på terrassen bør du derimot velge en »bestemt» type tomat som har en maksgrense den vokser til, for eksempel busk- eller cherrytomat.
tomatfrø

Steg 2: Finn frem utstyret du trenger

Dette trenger du for å så tomatfrø:

  • Frø
  • Små potter eller såkasser
  • Såjord
  • Vann
  • Et varmt sted

Steg 3: Så frøene

Når du har valgt og kjøpt inn de frøene du ønsker og funnet frem alt utstyret du trenger er det på tide å så frøene.

Start med å fylle pottene du skal ha frøene i med næringsrik såjord. Vann jorden godt, la overflødig vann renne ut gjennom luftehullene i bunnen av potten og lag et hull i midten, ca. 0,5cm dypt. Bruk en liten skje eller fingeren til dette. Deretter putter du et av frøene du har valgt ut ned i hullet du har laget. Når frøet er lagt på plass, dekker du det til med litt jord og fukter jorden med litt vann. Ikke komprimer jorden for mye, da dette vil hindre frøet i å vokse. Frøet skal ha litt motstand for å kunne vokse seg sterk men det er viktig å ikke ha for mye!

Dekk til potten med plastfolie eller legg den inn i en plastpose med små luftehull i. Frøet trives godt i fuktig og varmt klima. På dette tidspunktet trenger ikke frøene lys.

så tomatfrø

Vi pleier ofte å plassere pottene eller såbrettet på baderomsgulvet inntullet i et håndkle.

Når du ser at frøene har grodd litt kan du plassere dem et litt svalere sted men pass på at de får rikelig med lys. Bruk gjerne et vekstlys dersom du ikke har nok sollys i løpet av dagen.

Siden tomatfrø er ganske små frø, kan man så frøene på en raskere måte enn nevnt over. Da tar men en større potte eller et såbrett og fyller den 2/3 deler med fuktig jord. Deretter strør man et tynt lag med frø over hele potten/såbrettet og dekker til med et tynt lag jord på toppen. Fukt så topplaget med litt vann og dekk til med plast. Plasser såbrettet på samme måte som beskrevet over – altså på et varmt sted.

Med metoden nevnt over vil frøene etter hvert som de vokser til begynne å »krige» med hverandre om plassen og næringen i jorden. På dette tidspunktet må man prikle tomatene. Dette er en metode for å skille tomatplantene fra hverandre og gi de mer plass i hver sine potter.

så tomater av tomater

Flere måter å så tomater på

Det er finnes sikkert like mange måter, tips og triks å så tomater på som det finnes artikler og videoer i det store universet av internett. Dette er nok fordi det faktisk er så mange forskjellige måter å gjøre det på. Det er så mange forskjellige typer tomater som krever ulike forhold for å trives og det er bare fantasier som setter grenser for hvordan man kan så en tomat på! I denne artikkelen har jeg samlet noen av de »vanligste» måtene man kan så tomater på – legg gjerne igjen en kommentar nederst i artikkelen dersom du har din helt egen måte å gjøre det på som du ønsker å dele med oss andre tomatentusiaster!

Så tomater innendørs

Når man først skal så tomater, starter man ofte innendørs. Dette for å gi tomatene kontrollerte forhold i startfasen slik at plantene får de forutsetningene de trenger for å bli store og sterke planter.

Når man sår tomater inne, slipper man egentlig å tenke på riktig tidspunkt å så. Man kan til og med så tomater i januar! Vi har skrevet en artikkel om akkurat dette og hvordan man kan så tomater innendørs til alle årets tider! Les hvordan du kan dyrke tomater i vinduskarmen her!

Så tomater av tomater

dyrke-tomater-fra-tomatskiver

Visste du at du faktisk kan så tomater av tomater? Vel, det kan du og det er en ganske så enkel prosess! Det hender jo at man har tomater liggende litt for lenge og av den grunn ikke ønsker å spise den – slik at den dessverre da havner i søpla. Ikke kast den! Du kan nemlig bruke denne tomaten til å dyrke frem en helt ny tomatplante! Vi har skrevet en egen artikkel om akkurat dette og hvordan du skal gå frem steg for steg – dyrke tomater fra tomatskiver.

Så tomater i drivhus

Tomatplanter trives ganske godt inne i et drivhus, fordi man her kan legge til rette for de perfekte klimaforholdene en tomatplante trenger for vokse og produsere gode og saftige tomater. Når man skal så tomater i drivhus er det en del man må passe på for at tomatplantene skal trives, så dersom du ønsker å lære mer om metoden for å dyrke tomater i drivhus kan du lese om det her!

Hydroponisk dyrking av tomater

Vanndyrking eller hydroponisk dyrking av tomater innebærer at man dyrker tomatene uten bruk av jord. Et hydroponisk system består typisk av en vanntett beholder som kan fylles med vann tilsatt næringsprodukter. Ble du nysgjerrig på denne litt nymotens metode? Les hvordan du kan gå frem med hydroponisk dyrking av tomater her.

Så cherrytomater

Cherrytomater er tomater som kan brukes til det meste. Man kan enten kutte de eller ha de hele i salaten, spise hele som snacks eller til en hvilken som helst annen rett. De er ofte brukt som kreativ pynt til matretter og egnet seg derfor svært godt dersom man skal anlegge en »instavennlig» matrett som imponerer middagsgjestene!

Kilde til næringsinnhold: https://www.bama.no/ravarer/gronnsaker/tomat/cherrytomat/

Cherrytomater er såkalte »bestemte» tomater og vokser naturlig ikke over alle høyder. Det er dette som gjør denne type tomat svært godt egnet til å bli plantet i potter på terrassen, men passer også til å bli plantet på større områder i hagen.

Når man sår cherrytomater gjør man det på samme måte som for vanlige tomater, dette har vi skrevet om lenger oppe i artikkelen. Dersom du følger denne fremgangsmetoden vil du helt garantert kunne høste deilige og smaksrike cherrytomater gjennom hele sommeren!

Neste steg i prosessen er når du skal plante tomatplantene ut og da er riktig plassering av tomatplantene viktig å tenke på. Videre er det viktig å vite om hvordan du kan stelle tomatplantene dine på best mulig måte.

Lykke til med dyrkingen, ta gjerne kontakt dersom du lurer på noe!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Når sår man tomatfrø?

Det vanligste er at man sår mellom februar-april innendørs før man omplanter disse ute når faren for frost er over. Om man vil dyrke tomatene innendørs fra frø til høsting kan man så frøene året rundt!

Hvordan dyrke tomater fra frø?

Man starter med å fylle en liten potte med næringsrik såjord. Vann jorden godt, la overflødig vann renne ut gjennom luftehullene i bunnen av potten og lag et hull i midten, ca. 0,5cm dypt. Bruk en liten skje eller fingeren til dette. Deretter putter du et av frøene du har valgt ut ned i hullet du har laget.

Når frøet er lagt på plass, dekker du det til med litt jord og fukter jorden med litt vann. Ikke komprimer jorden for mye, da dette vil hindre frøet i å vokse. Frøet skal ha litt motstand for å kunne vokse seg sterk men det er viktig å ikke ha for mye!

Er det for sent å så tomater?

Såtid for tomater er vanligvis mellom februar-april dersom man skal plante de ut senere når faren for frost er over. Men det er aldri for sent å så tomater. Dersom man kan ha plantene innendørs kan man i prinsippet så tomater året rundt.

Hvordan lykkes med tomater?

Tomater krever rikelig med næring, vann, lys og gjerne litt trimming for å trives og produsere masse herlige tomater! Sørger man for disse forholdene er det enkelt å lykkes med tomatplantene!

Legg igjen en kommentar