Mange hobbygartnere er ute etter miljøvennlige, effektive og billige løsninger når det kommer til gjødsling og styrking av planter. Dersom du er én av dem, bør du vurdere å lage neslevann. Det lukter kanskje ikke godt, men plantene vil takke deg.
Her forklarer vi deg hvordan du går frem, steg for steg!
Hva er brenneslevann (neslevann)?
Neslevann er akkurat hva det høres ut som, nemlig brennesler som har fått ligge og godgjøre seg i vann. Etter hvert som neslene brytes ned og gjæres i vannet, vil mye dyrebar næring avgis i løsningen. Dette er gull for plantene dine!
Neslevann består som regel av én kilo brennesler per ti liter vann, og før bruk blandes løsningen ut med enda mer vann. Det betyr at du ikke trenger å gå til innkjøp av noe som helst, og at du mest sannsynlig har alle ingrediensene du trenger allerede.
Brennesler er vanlig «ugress» over hele landet, og finnes med stor sannsynlighet i nærheten av der du bor. Samle inn ugresset i en sekk, og lag neslevann på 1, 2, 3.
Obs! Hansker er lurt å ha på seg når man håndterer brennesler, siden de kan gi en brennende følelse på huden ved direkte berøring.
Hva brukes brenneslevann til?
Neslevann er elsket av hageeiere og hobbygartnere, ikke bare fordi det er gratis og enkelt å lage, men også for sin anvendelighet.
Har du neslevann for hånd, kan du nemlig dra nytte av det på flere områder!
Gjødsel til planter
Uten tilgang på vitaminer og mineraler i jorden, vil plantene dine ofte kunne få et dvask utseende og mangelsykdommer. Planter som mangler nitrogen, vil gjerne vise dette ved at de får en lys, blass farge, eller at veksten stagnerer. De eldste bladene blir ofte gule.
Brennesler inneholder mye nitrogen, men også kalsium, fosfor, kalium, svovel og magnesium. Alt dette er viktige stoffer som planter trenger for å vokse og ha det bra.
Ved å tilføre neslevann i jorden til plantene, kan du derfor fremme god vekst og et friskere utseende. Det er for øvrig kjent at neslevann inneholder auxin – et veksthormon som kan stimulere planteveksten ytterligere.
Neslevann kan også stimulere omdannelsen av nitrogen i jorden, og sørger for at stoffet blir lettere tilgjengelig for planten. På toppen av dette inneholder blandingen mange gode bakterier som bidrar til nedbrytning av de organiske materialene i jorden.
Bekjempelse av meldugg og bladlus
De fleste hobbygartnere har kjent på hvor frustrerende det kan være når roser og andre planter rammes av meldugg eller bladlus. Både sopp og skadeinsekter kan hemme planteveksten og skade bladverk eller knopper på plantene.
Heldigvis kan neslevann komme til nytte, også på dette området! Når brennesle har ligget i vann i noen dager, vil det bli et effektivt og gratis sprøytemiddel som kan ta knekken på både meldugg og lus.
Og så er det hakket mer miljøvennlig enn de sprøytemidlene du kjøper i butikken. Disse inneholder ofte giftstoffer som er skadelige for insektene vi ønsker å ivareta, inkludert pollinerende insekter!
Hell neslevann på en sprayflaske, og sprut det på plantene. Vær ekstra nøye med å spraye plantene på nye skudd og under knopper, der bladlusen liker å bosette seg. Det kan være greit å gjenta behandlingen med jevne mellomrom, til du ser at lus og meldugg forsvinner.
Kan brennesle holde unna insekter innendørs?
Plages du av fluer, lopper eller andre irriterende insekter innendørs? Da kan du forsøke å sette brennesler i en vase i rommet der plagen er verst, noe som er et gammel kjerringråd. Her er det altså snakk om å bruke selve brenneslen, og ikke neslevann.
Før i tiden ble faktisk neslevann brukt hyppig for å holde fluer unna spisskammerset eller soverommene. Hvorvidt dette er noe særlig effektivt kan vi ikke si med sikkerhet, men det kan være verdt et forsøk!
Hvordan lage brenneslevann som gjødsel eller «plantevernmiddel»?
Det å lage neslevann er enklere enn du kanskje tror, noe som er en god grunn til å sette i gang. Vi vil påstå at det er like enkelt å lage neslevann som å dra til et hagesenter for å kjøpe gjødsel. Men prosessen tar litt tid!
Slik går du frem, steg for steg.
1. Samle inn brennesler
Det første du må gjøre, er å plukke brennesler. Ta på deg hansker og bruk gjerne en genser med lange ermer slik at du beskytter hender og armer. Et tips er å ha med seg saks, siden brennesler ofte har en litt hard gren som kan være vanskelig å knekke av med hendene.
Når bøtten(e) eller posen(e) er fylt opp, har du den viktigste ingrediensen for å kunne lage neslevann.
Ute i naturen finner du stort sett to ulike typer brennesle i Norge, en tykk og en tynn type. Begge disse egner seg godt til å lage neslevann med, så det har ingenting å si hvilken av dem du plukker.
Det kan imidlertid være lurt å plukke unge fremfor gamle brennesler om du har mulighet til det. Dette fordi de unge brennesleplantene har et høyere innhold av næring enn de eldre. Det kan for øvrig være greit å unngå å plukke stengler av brennesler med frø.
2. Bland brennesler med vann
En grei tommelfingerregel er å blande én kilo med brennesler med ti liter vann.
Dersom du har en bøtte på ti liter fylt med brennesler, kan du fylle på med vann direkte i bøtten. Du kan også bruke andre beholdere du har for hånd. Det er greit å bruke en bøtte med tilhørende lokk.
3. La blandingen gjære
Så snart vannet og neslene er blandet, skal neslene få mulighet til å gjære. Dette er en prosess som vil ta omkring to til tre uker. Sett et lokk på bøtten, eller dekk til beholderen med en planke eller lignende.
Plasser gjerne bøtten et sted der det er halvskygge, men et solrikt sted kan også fungere bra dersom du ønsker å fremskynde prosessen. Du kan også røre litt rundt i blandingen med jevne mellomrom (gjerne daglig), da dette tilfører oksygen til vannet og gir et bedre resultat.
Et tips er å plassere bøtten i utkanten av hagen din, for dette er en blanding som vil bli svært illeluktende etter hvert! Neslevannet er klart når blandingen har løst seg opp, og blitt til en brungrønn, stinkende væske. Stilkene vil ofte ligge igjen, og kan gjerne siles ut.
Husk at du med fordel kan legge brenneslene i en striesekk eller lignende som knytes igjen. Du kan da løfte neslene ut etter at gjæringsprosessen er ferdig, på tilsvarende måte som man løfter en tepose fra en kopp. Da slipper du å måtte sile ut rester av stilker i etterkant.
4. Bland neslevannet ut med vann før bruk!
Før du bruker neslevannet som gjødsel eller sprøytemiddel for plantene, er det nødvendig å blande det ut. Bland da neslevann og vann i forholdet 1:10.
Bruker du neslevann ublandet, vil dette bli for sterk kost for plantene dine. Blandet med vann kan du trygt bruke det som gjødsel både til prydvekster og spiselige planter. Spesielt tomater setter pris på neslevann.
Hvor ofte bør du vanne plantene med neslevann?
Det kan være lurt å gjødsle plantene jevnlig med neslevann. Nøyaktig hvor ofte, avhenger av hvor plantene befinner seg i vekstfasen og hvor næringskrevende vekstene er. Planter i vekst trenger som regel mer næring enn planter i blomst eller frukt gjør.
Sjekk derfor hvor ofte planten din trenger gjødsel, før du gjødsler på nytt. Tomater liker for eksempel mye næring, mens andre planter trives i næringsfattig jord.
Etter planting er det også lurt å huske på at jorden ofte ikke trenger å gjødsles på nytt før det har gått en stund. Dette gjelder om du har brukt ferdiggjødslet jord eller jord iblandet kompost eller annen næring ved utplanting. Da kan du godt la det gå noen uker før gjødsling.
Slik kan du gjøre neslevannet litt mindre illeluktende!
Neslevann begynner å lukte kraftig når den har fått stå og godgjøre seg en stund. For noen er lukten så ille at de gir opp hele prosjektet. Men det er synd, for neslevann er virkelig gull verdt for plantene dine.
Istedenfor kan du benytte deg av disse tipsene, som forhåpentligvis kan gjøre lukten litt enklere å leve med:
- Rør jevnlig i blandingen for å tilføre luft
- Hell litt steinmel i bøtten
- Tilsett hagejord
- Sett bøtten så langt unna «oppholdsområdene» i hagen som mulig
Sett i gang med å lage neslevann, du også!
Det å lage neslevann er populært blant mange hageeiere. Den illeluktende blandingen av brennesler og vann som har fått gjære er nemlig et svært effektivt gjødsel for plantene dine. Samtidig kan neslevann være nyttig i bekjempelsen av meldugg og bladlus.
Det er dessuten enkelt å lage neslevann. Du trenger kun brennesler, vann, en bøtte med lokk og litt tålmodighet. Etter et par uker har du neslevann, og dette kan blandes med vann før du gjødsler eller behandler plantene dine. Lykke til!
Tomater er en av grønnsakene som trives godt når den får tilførsel av neslevann – ønsker du å lese mer om å dyrke dine egne tomater kan du gjøre det her!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Vil gjødsling med neslevann gjøre at bedet lukter vondt?
Neslevann lukter vondt, også når det er utvannet. Men husk på at den ubehagelige lukten vil avta fort etter at du vanner plantene med det. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for mye for at det skal lukte ekkelt av potter, bed eller dyrkemark permanent!
Kan jeg bruke neslevann som eneste gjødsel til planter?
Neslevann inneholder det meste av næringen plantene dine trenger. Det er imidlertid først og fremst nitrogen plantene tilføres gjennom neslevann.
Husk at enkelte planter kan ha et stort behov for andre næringsstoffer også, og da kan det være greit å kombinere med annen gjødsel – enten det er kugjødselkompost, hønsegjødsel eller annen næring.
Hva er forskjellen på neslevann og gullvann?
Neslevann er laget av vann iblandet nesleblader som har gjæret, mens gullvann er ni deler vann blandet ut med én del urin. Gullvann inneholder i likhet med neslevann mye nitrogen, samt fosfor og kalium. Begge deler fungerer utmerket til gjødsling av planter.
Hvorfor brukes nettopp brennesle til å lage gjødsel?
Brennesle er en av de mest næringsrike plantene som finnes i den norske faunaen, og dette er grunnen til at den er så gunstig å lage gjødsel til planter av. Med et høyt innhold av mineraler og vitaminer, kan du tilføre plantene dine det de trenger av næring.
Når kan jeg plukke brennesler?
Brennesler blomstrer fra juni til september, men kan plukkes allerede om våren. Husk at brenneslene er på sitt mest næringsrike når de er «unge», og det er da du bør sanke dem inn om du skal lage neslevann.
Hvor finner jeg brennesler?
Brennesler er «ugress» som vokser i hele landet, og de finnes ofte langs stier, grøftekanter, veier, skogbryn og steder med nitrogenrik jord.
Hva kjennetegner brennesle?
For å skille brennesle fra andre planter, bør du se etter planter med hjerteformede, mørkegrønne blader som har fliker langs kantene. Planten har også «brannhår», og disse kan du finne på undersiden av blader og på stilken. Brenneslen er vanligvis 30 til 130 cm høy.