Dyrke solsikke – Spiselig vakker!

Dyrke-solsikke

Solsikken er en plante som har stor industriell nytte, siden den blant annet brukes til produksjon av solsikkeolje. Frøene er også spiselige, og er gode som snacks. Mange velger også å dyrke solsikke hjemme på grunn av den vakre og imponerende blomsten som også er spiselig! Solsikke er på listen vår over spiselige blomster, ønsker du å finne flere blomster som er spiselige kan du lese mer her!

Det å dyrke solsikke er et morsomt prosjekt. Ikke bare fordi det er enkelt å lykkes, men også fordi det finnes mange spennende sorter å velge mellom. Noen av dem kan dessuten bli vanvittig høye (opptil fem meter!).

Hvordan dyrke solsikke?

Dersom du ønsker å dyrke solsikke, er det lekende lett å komme i gang. Dette er en plante som er veldig enkel å få til, og det er dessuten spennende å følge med på veksten dag for dag.

sa-solsikke

Slik går du frem:

1. Kjøp solsikkefrø

Det finnes et bredt utvalg av solsikkefrø hos hagesentrene, og du kan finne både kortvokste og høyreiste sorter. Fargen på blomsten kan også variere fra sort til sort, men de fleste er gule, røde eller en blanding mellom de to. Her er noen av variantene:

 • Valentine
 • Giganteus
 • Sunspot
 • Sungold
 • Suntastic
 • Teddy Bear
 • Stella
 • Buttercream
 • Uniflorus
 • Moonwalker
 • Ikarus
 • Ruby
 • Zebulon
 • Red Sun
 • Evening Sun
 • Shock-O-Lat
 • Claret
 • Pacino Gold
 • Copper Queen
 • Ring of Fire

Ønsker du en høyreist variant, kan for eksempel Giganteus være et godt valg. Ønsker du derimot en lav og litt mer håndterbar solsikke, er Sunspot et flott alternativ. Du kan også velge varianter med fylte blomster, som Teddy Bear.

De fleste sortene er gule, men om du ønsker å dyrke røde solsikker kan du gå for varianter som Red Sun, Evening Sun eller Ruby.

plante-solsikkefro

2. Så frø

Når du har kjøpt inn solsikkefrø, er du klar for neste steg – nemlig å så dem. Du har da to alternativer. Du kan så frøet utendørs på voksestedet, men i så fall bør du vente til mai eller juni. Plant frøet omtrent én centimeter ned i jorden, og velg en solrik vokseplass.

Om du ønsker å komme i gang tidligere, kan du forkultivere solsikke i perioden april til mai. Fremgangsmetoden er den samme som ved direktesåing. Du planter frøet én centimeter ned i jorden i en potte, og plasserer potten lyst (for eksempel i en vinduskarm).

I juni kan du plante ut solsikken. Du kan da velge å ha den i en potte, eller plante den ned i jorden. Sistnevnte er best om du ønsker at solsikken skal bli stor.

PS! Enten du velger å dyrke solsikke direkte utendørs eller forkultiverer først, er det viktig å sørge for at frøet holdes fuktig. Vann forsiktig etter såing.

3. Planten vokser og belønner deg med vakker blomstring

Ved direktesåing utendørs i mai vil som regel solsikken spire innen 14–20 dager, men dette kan variere veldig avhengig av temperatur. Frøet kan gjerne sås ut tidlig i mai, siden det uansett vil vente med å spire til temperaturen er høy nok.

De neste par månedene vil planten vokse, og etter ca. to måneder blomstrer den. Mange solsikker er på sitt vakreste i august, men kan også blomstre langt ut i september.

Stell av solsikker

plante-solsikker

Solsikker er forholdsvis enkle å stelle, noe som gjør dette til en plante du fint kan lykkes med selv om du ikke har mye erfaring.

Det viktigste er at du dekker plantens grunnleggende behov for lys, vann og næring. Ellers trenger du ikke å foreta deg stort!

Vanning

Når du skal dyrke solsikke er det viktig å huske på at planten er følsom for uttørking. Av den grunn er det lurt å vanne planten jevnlig etter planting.

Hvor ofte du bør vanne planten avhenger litt av værforhold. Er det varmt og mye sol, er det greit å vanne litt ekstra. Sørg for at jorden er veldrenert, slik at røttene ikke blir stående i vann.

Næring

Det er lurt å dyrke solsikke i næringsrik jord. Ved forkultivering kan du gjerne så frøet i en potte med et lag såjord øverst, men nederst kan det gjerne være mer næringsrik jord. Ved utplanting kan planten settes i jord som er blandet med kompost eller dyregjødsel.

Omtrent én måned etter at solsikken ble plantet, kan du gjødsle jorden på nytt. Du kan da bruke flytende gjødsel. Vanlig plantenæring blandet med vann fungerer bra! Du kan eventuelt bruke neslevann, gressklipp, kompost eller lignende.

Vi har skrevet en artikkel som forklarer steg for steg hvordan du lager neslevann – miljø- og insektsvennlig, effektivt og gratis!

Solsikke-i-potte

Annet stell

Det er ikke nødvendig med beskjæring av solsikke, men det kan være greit å fjerne visne blomster. Da kan du i mange tilfeller oppleve at solsikken lager nye knopper og blomstrer på nytt.

Et annet tips er å dyrke solsikke i jorden fremfor i en krukke, siden dette gjør den mindre utsatt for uttørking. Røttene vil også få mer boltreplass, noe som kan gi en sterkere og høyere plante. Generelt sett liker solsikker dypt og næringsrikt jordsmonn.

Kom i gang med å dyrke solsikker, du også!

Det er enkelt å dyrke solsikke, enten du gjør det gjennom forkultivering eller såing direkte i jorden utendørs. Med litt vann, næring og stell kan du få mye glede av denne ikoniske planten.

Kjøp solsikkefrø, finn en solrik plassering og prøv å dyrke solsikker i krukker eller bed. Lykke til!

plante-solsikke

En annen nydelig plante som også er spiselig OG kan hjelpe deg med å få bukt på insektinvasjonen på grønnsakene dine er blomkarse. Finn ut mer om denne spennende prydplanten her!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er en solsikke?

Solsikker er en urt som tilhører kurvplantefamilien, og den har sitt opphav fra Amerika. Det finnes over 100 ulike sorter, og de fleste kjennetegnes av store blomsterkurver og gule eller røde randkroner. Plantens blader er mørkegrønne og hjerteformede.

Noen sorter av solsikke kan bli mer enn fem meter høye og ha opptil 40 cm brede blomsterkurver.

Hvorfor heter planten «solsikke»?

Mange tror at solsikken har navnet sitt fordi den kan minne om en sol utseendemessig. Planten har imidlertid fått navnet sitt fordi blomsten alltid vender seg mot solen. Lurer du på hvor solen er på himmelen, trenger du altså bare å se på solsikken din!

Er solsikke flerårig?

De fleste solsikker er kun ettårige, og vil ikke komme opp igjen til neste vår/sommer. Men det finnes også solsikkestauder, som er flerårige blomster du kan få glede av år etter år. Et eksempel på staude av solsikke er «Miss Melish», som kan bli 1,8 meter høy.

Kan jeg klippe av solsikken og ha den i buketter?

Ja! Solsikke kan være et nydelig innslag i buketter. Når blomsten er klippet av, kan du regne med at den holder seg i 6–12 dager i vase.

Legg igjen en kommentar