Hvordan Dyrke Chili Fra Frø

Dyrke chili hjemme er faktisk enkelt, og det er et enormt utvalgt av forskjellige chili typer å velge mellom. Om du foretrekker smak, styrke eller farge så finnes det en chili for alle anledninger!

hvordan-dyrke-chili

Hjemmedyrket chili kan både være mild eller fryktelig sterk. De er utrolig allsidig, du kan dyrke de en solfylt vinduskarm, i et drivhus eller direkte i bakken. Det er også perfekt å dyrke i store potter på terrassen! Fargene på chilien er sterke, dype og lyse så dette blir garantert et blikkfang og et samtale evne ute på terrassen. Så i denne artikkelen skal vi gi deg den informasjonen du trenger til å lykkes med dyrking av flotte, gode og sterke chilier!

Vi har begynt å selge våre egne hjemmelaget merkepinner til f.eks. chili planten din, sjekk ut merkepinnene av heltre eik her!

Hvordan velge de beste chiliene

Chili inneholder et kjemikal vi kaller capsaicin som stimulerer en nerve i munnen din. Dette gjør at chilien føles sterk når du tygger på en. Styrken avhenger av type chili du dyrker, hvor moden den er og hvordan dyrke forholdene planten har.

type-chili

Styrken i hver chili måles i en egen chili skala som heter Scoville. Den går fra 0 til flere millioner scoville.

OBS: Vi kommer til å bruke ordet scoville endel videre i artikkelen, fra nå av bruker vi SHU som forkortelse for scoville.

For å gi deg en pekepinn på skalaen kan vi nevne hvilken styrke det er i noen av de meste kjente chiliene slik at du kan få noe å sammenligne med.

Jalapeno ligger vanligvis på et sted mellom 2500 – 8000 SHU.

Cayenne som mange i norge har smakt i form av Cayennekrydder ligger på 30.000 – 50.000 SHU.

Habanero som etterhvert mange har blitt kjent med ligger på mellom 100.000 – 350.000 SHU.

Nå kan du sette skalaene i perspektiv og når vi sier hvilke SHU verdi verdens sterkeste chili har er det umulig å sette seg inn i en slik styrke. Verdens sterkeste chili har nemlig 2.200.000 SHU og heter caroline reaper. Dette føles faktisk så sterkt at hvis man har svakt hjerte kan det være farlig for liv og helse.

Fun Fact: Pepperspray som brukes av norsk politi har en SHU verdi på mellom 2.000.000 – 5.000.000. Så med en carline reaper kan det føles ut som å faktisk spise pepperspray.

ung-chiliplante

Uansett om du liker chilien mild eller piplende sterk, er det et enormt utvalg og velge mellom. Hvis du ikke har dyrket eller spist så mange forskjellige typer chilier før, prøv å dyrk noen planter å finn ut hvilke du liker best. Noen av våre favoritter er:

 • Jalapeno – Svak til Medium styrke. Passer perfekt til forskjellige typer salsa, ketchup, pizza topping, og mye mye mer..
 • Cayenne – Medium styke. Denne chilien kan du gjøre alt med. Sylte, fermitere, salsa, krydder og mye mye mer..
 • Lemon drop – Gul og en utrolig fin chili plante. Styrken på denne ligger på omtrent det samme som cayenne (15.000 – 30.000 SHU)
 • Appache (80.000 – 100.000 SHU) – Medium +. Nå begynner det å bli sterkere. Topp chili for deg som liker ting litt ekstra sterkt.
 • Trinidad Moruga Scorpio (1.200.000) – Brennende sterk. Dette er fint valg for å virkelig kjenne på sortene «super hot». Mest sannsynlig blir denne for sterk til å bare spise ren, men passer godt i fermenterte chili sauser

Hvordan dyrke chili fra frø

chili-stikling

Når skal man plante chili?

Januar og februar er et perfekt tidspunkt å starte plantingen av chili frøene dine innendørs. Absolutt seneste tidspunkt for planting er slutten av mars, men det er for sent for mange chili sorter.

Tommelfinger regel er at jo sterkere chilien er jo lenger tid trenger den på å vokse og jo tidligere burde du plante den, men tidligst januar.

Tidlig planting gir chiliene dine masse tid til å modne før slutten av sesongen som gjør at du får masse frukt (chili) gjennom hele sommeren.

TIPS: kom du for sent i gang med å plante? Ingen fare, du kan kjøpe chili planter på hvilke som helst hagesenter.

Det er noen viktig ting å tenke på når du sår fra frø og det er noen regler du burde følge for at chili frøene dine skal spire.

 1. Når du skal plante frøet i jorden er det viktig å bruke såjord og ikke vanlig grønnsaksjord. Frøet har det vi liker å kalle en naturlig matpakke med seg. Derfor trenger det ikke mye næring for å spire. Såjord inneholder lite næring, men er rikelig på fiber som frøene elsker.
 2. Kjøp gjerne et såbrett med mange små kapsler du fyller med såjord. Med et såbrett følger det gjerne med et lokk som holder på fuktigheten til jorden mens frøet spirer. OBS: det er viktig at frøet får litt luft under spiring, så ikke tett helt igjen.
 3. Plant 2-3 frø i hver kapsel. Det er ikke sikkert at alle frøene du planter spirer, så med å plante litt flere enn ett frø øker du sjanser for vekst i hver kapsel. Det er optimalt med bare en stikling (liten plante) i hver kapsel, så hvis det spirer mer enn en vær forberedt på å fjerne noen.
 4. Etter du har sådd frøene dine, plasser brettet på et lunt og varmt sted. Hvis du har et rom hvor du klarer å holde konstant 18-25 grader er det fint. Du kan kjøpe en varmematte som du plasser under såbrettet for å gi chiliplantene en optimal start på livet.
 5. Spiringen kan variere, alt fra 7-14 dager må du forberede deg på. I noen tilfeller kan det også ta lenger tid enn 14 dager(Helt opp til en måned!). Så ikke bli demotivert om du ikke ser spiring dagen etter du har sådd! Samtidig er dette en fin tid å planlegge veien videre for chiliplantene dine.
 6. Husk på å følg med på at jorden er konstant fuktig under spiring. Hvis jorden tørker ut spirer det heller ingen ting. Ha på lokket og når det begynner å spire kan du ta det av, men pass på å hold kapslene som ikke har spiret fuktig.

Når du skal så de aller sterkeste chiliene kan det være lurt å ta på seg tynne hansker. Hvis du gnir deg i øynene ved et uhell etter å tatt på de sterkeste frøene kan du få deg en veldig ubehagelig opplevelse.

Hvordan potte om chilien når spiren har blitt stor nok

potte-om-chiliplante

Når chiliplantene dine har blitt store nok til å håndtere uten at du er redd for at de kan knekke, kan du forsiktig potte de om fra såbrettet til individuelle potter med en annen jord.

Vi liker å holde det enkelt med hvordan og når ting skal gjøres med chili plantene, de er sterke planter som tåler å bli herjet litt med. Allikevel er det greit å lære seg å gjøre det på den riktige måte, så her kommer en litt mer teknisk forklaring på når det lønner seg å potte om en chili plante.

TIPS: For videre ompotting. Når du ser røttene begynner å komme ut av luftehullene i bunnen av potten din vet du at røttene har etablert seg ordentlig og er klare for mer plass og større potter

 Før vi går videre er det viktig at du lærer deg begrepet Frøblad eller kimblad. Dette er de to første bladene som kommer opp når frøet spirer. Disse bladene er ofte veldig like på alle type planter, og det er vanskelig å se forskjell mellom plantene på dette stadiet. En fin regel er å ikke potte om før det er vokst ut et nytt bladsett på planten. Vær tålmodig i denne perioden, så får du igjen for det etter du har pottet om. Ja, jeg vet kan være fristende å komme seg til neste steg. Chiliplanter trenger dessverre tid, og det må den få! Fokuser heller på de deilige chiliene du kommer til å få når du skal høste.

Hvordan dyrke chilien

Etter du har plantet chilien utendørs, i drivhus eller i en stor potte på terrassen må du huske på en grunnleggende ting, vann. Chili elsker vann, men her må du inn å vurdere. Det går ikke an å skrive mengde vann en chiliplante trenger i løpet av en dag, en uke eller måned. Det er mange faktorer som spiller inn.

voksende-chiliplante
 • Står chiliplanten din på en solrik plass? Ja, da trenger den mer vann.
 • Står chiliplanten din på en plass der det ikke er så mye sol? Nei, da trenger den ikke like mye vann.

Har du chilien i en potte kan du i enklere grad sjekke om jorden trenger å bli tilført fuktighet. Det er dog noen feller du må passe på. I en potte kan jorden se tørr ut på topplaget, men det er ikke alltid jorden er like tørr under topplaget. Da er det fort gjort å overvanne chiliplanten din. Du kan stikke en finger ned i jorden for å kjenne om den er fuktig, men da kan du også skade røttene på planten. Vi anbefaler å kjenne på vekten på potten når du vet den er godt vannet og fuktig. Gjør deg kjent med «maks» vekten og kjenn gradvis utover dagen og neste dag at den blir lettere og lettere. Til slutt ser du og kjenner på vekten når chiliplanten din trenger vann!

Etterhvert som chiliplanten din vokser kan du «knipe» / «tyve» sideskuddene hvis du ønsker å være litt hands on. Dette gjør at du får en finere (ryddig) chiliplante og i mange tilfeller gjør det at du får flere chilier. Det vil si at du klipper av sideskuddene på chiliplanten for å at den skal fokusere veksten sin oppover og på allerede etablerte grener. Den første blomstringen kan du også klippe vekk for å la planten fokusere all sin næring på å vokse den første tiden. Noen chiliplanter blomstrer nemlig tidlig og når planten er liten. Dette gjør chiliplanten prioriterer næringen til chilien og gjør at den vokser tregere.

moden-chili-2

Etter at chiliplantene dine har begynt å blomstre må de vannes daglig når det er sol og varmt ute. Vann helst om morgenen slik at chiliplanten din har næring gjennom hele dagen.

Siden chiliplanter krever mye næring er det lurt å gi de gjødsel. Tomatgjødsel er en sikker vinner. Hvis du husker på å gjøre dette ukentlig kommer chiliplanten din til å stortrives. Husk at hyppigheten av gjødsling kommer an på hvor voksen planten din er.

Dyrker du chili innendørs?

Husk å sett de i den vinduskarmen der det er mest sol! Det er fint om du setter opp vindu og gir planten luft. Dette sørger også for at insekter får tilgang til blomstene på chiliplanten og sørger for at de poloniserer. Det er greit med luft for å kjøle planten når det er på det varmeste.

Chiliplanter er «drama queens«. De kommunisere med hele planten og gir deg masse hint om hvordan den har det. Det er viktig å vite hva planten prøver å si til deg slik at du kan optimalisere dyrke forholdene. Ofte hvis det blir veldig varmt kan chiliplanten begynne å henge og nesten se død ut. Frykt ikke, prøv å åpne vindu gi den luft så etter 1 time kan det se ut som den strutter av glede. Dette kan også gjelde hvis den har for lite vann.

Når bør du høste chilien?

Chili plantene din trenger lange dager med sol og varme for å modne skikkelig! Hvis du har sådd tidlig (jan/feb) burde ikke dette bli noe problem, men hvis du har sådd sent gjør det at chilien modnes sent. I Norge snur fort varme sommerkvelder til litt kaldere sommerkvelder. Dette er ikke chiliplanten din noe fan av og du vil merke at det tar lang tid før den modnes.

moden-chili

Chiliplanter er normalt klar til å høstes i juli, og til jo mer du høster jo mer vil blomstre! Mot slutten av sesongen burde du la chilien sitte på planten noe lenger å modne.

Du burde ikke høste chilien før den har fått en dyp farge. Rød, gul eller hvilken farge chilien din har så får den en utrolig klar, dyp mørk farge som indikerer at den er klar.

Tips hvis ikke chilien din begynner å modne før det blir kaldt. Ta den med inn igjen, sett den i solfylt vindu og gi den litt tid. Dette kan gjøre at de siste chiliene begynner å modne!

Hvordan lagre chilien?

Det er mange måter å lagre chilien på og dette er et spennende tema. Hvordan du velger å lagre chilien kommer også an på hvordan du har tenkt å bruke den.

tørket-chili

Du kan:

 • Tørke chilien
 • Fermitere
 • Sylte
 • Fryse

Hvis du tørker chilien, kan du enkelt lage chilikrydder og chili flakes som er utrolig allsidig. Du kan bruke den det på alt! Du kan også bruke hele tørkede chilies i supper og andre retter hvis du tilfører fuktig til chilien igjen. Bare husk at chilien blir mer konsentrert (sterk) etter den har tørket.

Fermentering er spennende og du kan lage masse gode chilisauser som holder seg i skapet i mange år!

Sylting er på mange måter det samme som fermentering, men litt annerledes fordret! Her kan man f.eks. lage «cowboy snacks» som smaker helt utrolig godt!

Du kan faktisk fryse chilien din. Rett etter du har høstet legger du chilien i en frysebag og fryser de ned. Når du tiner de er ikke chilien like «sprø», men smaken er helt den samme! Dette gjør at du kan lage sauser, krydder eller andre ting i vintermånedene også!

Rask oppsumering!

Håper du har lært noe av denne artikkelen når det kommer til å dyrke chili! Nå er du godt rustet for chilisesongen! Det er like moro å dyrke chilien som å høste den og det gir masse glede i hele prosessen. Egendyrket mat er og smaker best!

Liker du å spise og dyrke chili? Skriv en kommentar i kommentarfeltet om opplevelsen din! Del gjerne et bilde også 🙂

4 kommentarer om “Hvordan Dyrke Chili Fra Frø”

 1. Heisann!

  Skulle egentlig gjerne ha lest artikkelen her før jeg satte igang (har dyrket chili før), for her var det mange gode tips.
  På tross av at jeg ikke fikk lest først, så har det godt bra med chili planter på balkongen!
  Skulle gjerne ha lagt ved bilde, men det gikk ikke!

  Svar
  • Hei Jens Hansen.

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Høres ut som du har hatt litt peiling fra før 🙂 Håper du får bruk for noen av tipsene våre til neste års sessong! Lykke til videre 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar