Dyrke blomkål – Slik Gjør Du Det

Dyrke-blomkål

Å dyrke blomkål er litt mer utfordrende å dyrke enn brokkoli og andre typer kål. Dette er hovedsakelig på grunn av følsomheten for temperatur – for kaldt eller for varmt, og den vil med stor sannsynlighet ikke overleve. Men ikke bli skremt av dette – så lenge du vet hva som skal til for å lykkes med blomkål er det ingen problem og vi viser deg hvordan og hva du må tenke på i denne artikkelen!

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke!

Typer Blomkål

Det finnes noen ulike typer sorter blomkål og under ser du et utvalg av sortene som selges i Norge:

  • Blomkål ¨Idol¨ – En tildig sort som gir god avling bare to måneder etter frøene er sådd. Gir faste hvite hoder.
  • Blomkål ¨All the year around¨ – Sorten er godt egnet for både sommer- og høstavling. Gir store, hvite og tette hoder. Sorten tåler litt tørke. Så frøene mellom mars og mai, og høst hodene mellom juli og september. Bruker rundt 90 dager fra frø til høsteklar.
  • Blomkål ¨Igloory¨ F1 – Fin sommergrønnsak som egner seg godt til å fryses ned i små buketter. Gir hvite hoder.
  • Blomkål ¨Mulit Head¨ F1 – Denne sorten gir en hovedbukett og tre-fem sidebuketter. Hovedbuketten bør høstes tidlig for å gi sidebukettene tid til å utvikles.
  • Blomkål ¨Di Sicilla Violetto¨ – En lilla sort som egner seg til dyrking på sensommeren. Ved koking endrer denne farge til grønn.

Hvordan dyrke blomkål

Hvordan-dyrke-blomkål

Blomkål bruker rundt 90 dager på å utvikle seg til høsteklare hoder, så dersom du ønsker å høste blomkål allerede i juli, bør du starte med frøene i mars. Blomkål kan forkultiveres innendørs mellom mars og mai, og høstes mellom juli og september. Dette er kun en indikasjon, og det vil avhenge av hvilken type sort du velger så les på pakken mer nøyaktig hvilke tider du kan forvente av den sorten.

Blomkål vokser godt når det er rundt 15 grader. For langt under dette vil føre til at planten dør, mens langt over vil føre til at hodet vil bryte ned i mange små hvite deler i stedet for ett stort hode. Det tryggeste alternativet er å forkultivere frøene innendørs 4-6 uker før utplanting. Slik gjør du det:

  1. Klargjør et såbrett eller små potter med fuktig såjord.
  2. Så frøene tynt i brettet eller ca. to frø per potte.
  3. Legg over et tynt lag med jord, ca. 1-1,5cm.
  4. Dekk med plast til frøene har spiret og sett de et sted som holder rundt 20 grader. Jorden holdes fuktig.
  5. Når frøene har spiret (rundt 8-10 dager) fjerner du plasten og plasserer de et lyst og svalt sted.
  6. Når plantene er store nok til å håndteres planter du om en plante per potte.
  7. Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt to uker før du planter de ut permanent.
  8. Plantene er klare til utplanting når de har 4-5 blader.

Når du skal plante de ut på sitt permanente sted ute i kjøkkenhagen klargjør du jorden med veldrenerende og næringsrik jord. Bland gjerne inn litt gjødsel en uke før du planter ut plantene.

Plant ut blomkålen på rekke med 45-60cm avstand mellom hverandre. Radavstanden bør være rundt 65cm. Hullet bør være litt dypere enn potten den står i. Plasserer du blomkålen for tett til hverandre vil du kunne få mindre blomkålhoder men plass til flere mindre blomkåler. Dette må du velge hva du selv ønsker. Husk å vanne godt ved utplanting. Dytt jorden godt rundt roten for å få godt kontakt mellom rot og jord, men vær forsiktig med å dytte for hardt på toppen da dette kan komprimere for mye og hindre at fuktighet kommer ned til røttene.

Ønsker du å prøve å dyrke en annen kåltype? Hva med brokkoli? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker brokkoli fra frø – les den her!

Stell av blomkål

Stell-av-blomkål

Blomkål misliker avbrytelser av vektsten. Endring i form av temperatur, jordnæring, fuktighet eller insekter kan føre til at planten utvikler et hode for tidlig eller ødelegger et eksisterende.

Vanning – Vann regelmessig hver uke. Unngå å vanne direkte på hodene da dette kan fremme råtevekst.

Gjødsel – Tre til fire uker etter utplanting kan du gjødsle med nitrogenholdig gjødsel. Dette kan være blodmel, eller du kan lage ditt eget neslevann av brennesler!

Merk at blomkålen starter ut som et løst hode og at det tar tid før det når sin fulle og faste form. Mange varianter bruker minst 75-85 dager fra utplantingen så vær tålmodig.

Når blomkålhodet er 5-8cm stort kan du blanchere den: Fest de ytre bladene sammen over hodet og fest med et gummibånd, tape eller hyssing for å holde lyset ute (dette er ikke nødvendig for selvblancherende eller fargede varianter). Plantene er vanligvis klare til høsting 7 til 12 dager etter blanchering.

Brune hoder kan indikere at det er bormangel i jorden. Dette er ikke veldig vanlig dersom du har brukt en næringsrik jord fra starten av.

Rosa hoder (om du har en hvit blomkålvariant) kan indikere for mye soleksponering eller temperatursvingninger. Lilla fargetoner kan skyldes stress eller lav jordfruktbarhet.

Høste blomkål

Blomkålen er egentlig mange små knopper som ikke har slått ut. Det vil si at om du venter for lenge med å høste blomkålen vil den etter hvert begynne å blomstre og hodene blir lodne og uspiselige.

Blomkålen er vanligvis klar til å høstes etter 50-100 dager, avhengig av hvilken type du har, eller 7-12 dager etter blanchering. Når hodene er hvite, faste og kompakte er det på tide å høste de.

Skjær hodene av planten med en kniv. Sørg for å la noen av bladene ligge rundt hodet for å holde det beskyttet. Hvis hodene er for små, men allerede har begynt å åpne seg, vil de ikke vokse noe mer og bør høstes umiddelbart. Dersom blomkålen har et grovt utseende, er den overmoden.

Høste-blomkål

Oppbevare blomkål

Blomkål kan oppbevares i kjøleskapet i inntil en uke. Dersom du vasker blomkålen før lagring må du tørke de ordentlig før du legger det i kjøleskapet, ellers kan den begynne å råtne raskere. For langtidslagring kan du fryse eller sylte hodene. Skal du fryse de må du forvelle hodene først.

Skadedyr og sykdommer

Blomkål er som alle planter utsatt for ulike skadedyr og sykdommer. Under finner du noen av de som kan skade dine blomkålplanter.

Skadedyr

Kålorm

Kålorm er grønne larver med gule striper. Kålormen blir til hvite kålsommerfugler som legger egg på undersiden av bladene. De spiser hovedsakelig bladene men de kan også ende med å spise hele brokkolien. Avføringen deres kan også føre til at bladene får flekker og bli forurenset.

Kålorm

Bli kvitt kålormen:

  • Fjern alle eggene du ser.
  • Plant andre typer planter rundt brokkolien for å kamuflere de for kålsommerfuglen.
  • Før i tiden drysset man litt rugmel over plantene tidlig på morgenen, dette førte til at kålormen ble dehydrert.

Flyvebiller

Flyvebiller er små men ødeleggende skadedyr i hagen. Larvene overvintrer i hagen og de kan være opptil to generasjoner av disse på ett år. Man bør prøve å forhindre angrep av disse foran å vente til du må drepe disse da det er vanskelig på en økologisk måte.

Tegn på at planten din har blitt utsatt for flyvebiller er små hull på bladene. Fysiske barrierer av organsisk masse som gressklipp eller trespon kan bidra med å holde de ute. Neemolje eller milde såpeblandinger kan også være triks for å holde de borte.

Andre tiltak bør være å fjerne all planterester og ugress før vinteren kommer, slik at larvene som overvintrer i jorden ikke får mye mat å tygge på når våren kommer igjen.

Bladlus

De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Andre tegn kan være at bladene krøller seg som følge av at plantens saft suges ut av insektene.

Bladlus

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en Såpeblanding:

  • Vann
  • Zalovann
  • Litt kanel

Gjør dette jevnlig og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. Dusj plantene med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Sykdommer

Dunete-mugg

Dunete mugg

Vises ved gule flekker på bladene og er vanligvis forårsaket av fuktig vær. Hold bladene så tørre som mulig med god luftsirkulasjon (god avstand til andre planter) og kjøp resistente typer.

Hvit rust

En soppsykdom som vises med hvite flekker på bladene. Planten dør sjeldent dersom den blir angrepet men den kan føre til plantens helse reduseres og bladene og stilken blir deformert. Soppen trives i fuktige forhold og spres via vind og vann.

Hvit-rust

Hvit rust fører til deformerte blomkålhoder og sterile frø, slik at man ikke kan høste frøene til bruk i neste sesong. Neemolje kan sprayes på plantene dersom man oppdager at de har blitt rammet.

Forhindre hvit rust:

  • Sørg for vekstskifte og ikke plant blomkål (eller andre kålsorter) på samme sted hvert år.
  • Unngå overvanning – soppen trives i fuktige forhold.
Klubberot-blomkål

Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Vi ønsker din erfaring med å dyrke denne herlige grønnsaken – legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hvilken type blomkål du har dyrket og hva du bruker den til!

Legg igjen en kommentar