Dyrke Gulrot – En Smaksrik og Enkel Grønnsak

Gulrot er en grønnsak som hører til i skjermplantefamilien, sammen med blant annet selleri, pastinakk, karve, persille, dill og anis. Gulrøtter er fulle av smak og tekstur og er en favoritt på kjøkkenet! Det er enkelt å dyrke gulrot selv så lenge de dyrkes i løs, sandaktig jord.

Dette er en spennende og enkel grønnsak å dyrke siden veksten skjer under jorden, slik at man aldri helt vet hva man får før man skal høste gulrøttene og hvilken form de har fått! Man kan dyrke gulrot inne, på friland eller på balkongen slik at alle kan dyrke denne grønnsaken hjemme uansett om man har liten, stor eller ingen hage!

Dyrke-gulrot

Dette er en av grønnsakene vi har på vår liste over de 15 enkleste avlingene å dyrke for nybegynnere. Denne artikkelen kan du lese her.

Gulrot er en kilde til betakaroten og kostfiber. Gulroten er mager og kalorifattig. Det finnes mange ulike gulrot typer å velge mellom, under finner du noen av de vanligste sortene som selges i Norge:

  • Gulrot ¨Flakker¨ – Til høst- og vinterbruk. Har god holdbarhet og egner seg godt til lagring. Gir lange og oransje gulrøtter.
  • Gulrot ¨Amsterdam 2¨ – Gir avlange oransje gulrøtter som bruker rundt 90 dager på å bli fullvoksen. Dette er en tidlig sommersort som har søt smak og kan også høstes som minigulrøtter. Høsteklar mellom juli og september dersom den er plantet mellom april og juni.
  • Gulrot ¨Jeanette¨ F1 – Tidlig sommergulrot med avlange oransje gulrøtter. Trives i næringsrik, veldrenert og sandig jord. Har en søt smak.
  • Gulrot ¨Nantaise 2¨ – Tidlig sommergulrot med avlange oransje gulrøtter. Søt i smaken.
  • Gulrot ¨Parijse Markt 4¨ – En tidlig sommergulrot som bruker rundt 60 dager på å bli fullvoksen. Gulrøttene blir små, runde og oransje. Høsteklar mellom juli og september dersom den er plantet mellom april og juni.
  • Gulrot ¨Berlikum 2¨ – Til høst- og vinterbruk. Gir lange oransje gulrøtter.
  • Gulrot ¨Carrot Purple Elite F1¨ – Gir avlange lilla gulrøtter med oransje kjerner. Denne sorten bruker rundt 100 dager på å bli fullvoksen og kan høstes mellom juli og september.
  • Gulrot ¨Harlekin¨ – Denne sorten er en herlig miks av ulike sorter i forskjellige farger: Hvit, oransje, fiolett og gul. Høstes på sensommeren og tidlig høst og egner seg godt til lagring.

Hvordan dyrke gulrot

Hvordan-dyrke-gulrot

Man kan dyrke gulrøtter på flere måter, som gjør at alle kan gjøre dette hjemme uansett hvor stor eller liten hage (eller ingen) man har. Velg den metoden som passer best for deg!

Så gulrot fra frø

Når du skal så guløtter fra frø skal disse direktesås og ikke forkultiveres. Dette er fordi man fort kan skade røttene ved omplanting og de tåler ikke så godt å bli herjet med mens de skal vokse. Det er derfor veldig greit å dyrke gulrot friland ute i hagen din. Slik sår du gulrøtter fra frø:

  1. Klargjør jorden som bør være mest mulig steinfri, næringsrik og sandig. Er det for mye klumper vil gulrøttene bøye seg og bli misformet og ofte sprekke. Løs og lett jord gir gulrøttene fritt spillerom til å vokse seg stor og rett.
  2. Forbered jorden med riktig gjødsel. Gulrøtter trenger mye kalium, men alt for mye nitrogen må unngås da dette kan føre til at gulrøttene danner siderøtter og fokuserer for mye på å vokse stor stilk over bakken.
  3. Klargjør en renne/rad og vann rennen slik at den er fuktig.
  4. Legg frøene med 5-8cm avstand mellom hver frø. Avstanden mellom radene bør være 25-30cm. Dekk frøene med jord ca. 2-4cm over frøene.
  5. Etterhvert som stilken vokser oppover og om du begynner å se toppen av gulroten kan du legge over litt jord for å dekke den.
  6. Gjødsle ved behov. Dersom jorden er veldig næringsrik fra før kan gjødselbehovet reduseres.
Så-gulrot-fra-frø

Dyrke gulrøtter i melkekartong

Det går helt fint å dyrke gulrøtter i melkekartong om du ikke har all verdens plass – disse kan du plassere i vinduskarmen eller ute på balkongen. Slik gjør du det:

  1. Skjær av toppen av melkekartongen
  2. Stikk noen hull i bunnen av melkekartongen slik at overflødig vann kan renne av.
  3. Fyll kartongen med jord.
  4. Legg et frø i midten av kartongen og dekke med jord (ca. 2-4cm over frøene).
  5. Vann godt slik at jorden komprimeres naturlig (ikke press ned jorden). Gulrøttene trenger luftig jord for å kunne vokse i bredden uten for mye motstand.
  6. Plasser melkekartongen i en solfylt vinduskarm.
  7. Vann når jorden kjennes tørr.
  8. Høst når ønskelig. Avhengig av hvilken type du velger vil stilken bli 25-30cm høy når den er fullvoksen men du kan også høste tidligere om du ønsker minigulrøtter til snacks.

Denne fremgangsmåten kan du også bruke om du ønsker å dyrke gulrøtter i bøtter eller større større potter på terrassen. Bare sørg for at det er hull i bunn slik at overflødig vann kan renne av og at du ikke planter alt for mange slik at gulrøttene ikke får plass til å vokse!

Dyrke gulrøtter i melkekartong

Dyrke gulrot uten frø

Kan man dyrke gulrot uten frø? Ja det kan man! Har du avkapp av gulroten du nettopp har tilberedt til middagen, ikke kast den! Du kan nemlig gro en helt ny gulrot ut av toppen av gulroten som ofte havner i søppelet. Slik gjør du det:

  1. Kutt av toppen av gulroten slik at det er cirka 1-2cm gulrot igjen.
  2. Plasser gulrottoppen i en skål eller et fat og fyll vann slik at den dekker halve gulroten.
  3. Plasser skålen i en solfylt vinduskarm.
  4. Bytt vann hver dag.
  5. Når toppen begynner å spire kan du plante gulroten i jord, enten i en bøtte eller i en melkekartong. Pass på å ikke dekke den grønne stilken med jord.
  6. Vann regelmessig når jorden kjennes tørr.
  7. Høst gulroten når du vil – man kan høste den som babygulot eller vente til den har blitt større.

Stell av gulrot

Stell-av-gulrot

1. Ugress

Gulrøtter trenger ikke særlig mye omsorg, men sørg for at jorden er fri for ugress før planting og luk ugress jevnlig i starten. Når gulrøttene begynner å vokse seg større vil de etter hvert skygge for eventuell ugress.

2. Sørg for tilstrekkelig med sollys

Gulrøttene trives godt i mye lys så plasser de et sted de får rikelig av dette.

3. Vanning

Vann innimellom når jorden er tørr, gulrøttene skal ikke stå i konstant fuktighet men jorden bør ikke være tørr for lenge. Vanning to-tre ganger i uken bør være nok.

4. Gjødsel

Er jorden godt gjødslet før såing blir behovet for gjødsel mindre etter hvert som gulrøttene vokser. Man kan spe på med litt gjødselvann som for eksempel neslevann (laget av brennesler) som bidrar til styrket vekst.

5. Se etter skadedyr

Sjekk området jevnlig for skadedyr. Spesielt gulrotfluen er lite ønskelig da disse ødelegger avlingen ved å legge egg på jordoverflaten og etter hvert spise de seg innover gulrøttene slik at de råtner.

6. Ledsagerplanter

Tomat, erter, reddik, salat og persillerot er gode valg hvis du vil plante flere typer grønnsaker. Ulike løksorter kan også være lurt å plante i nærheten av gulrøttene da disse vil bidra med å holde skadedyr som gulrotfluen unna. Unngå å plante dill i nærheten av gulrøttene.

7. Lage barrierer rundt gulrøttene

Et tips i kampen mot skadedyr er å lage barrierer rundt området du har sådd gulrøtter. Dette kan du lage ved å plante andre typer rundt som et skjold, se attraktive ledsagerplanter over.

8. Bytte voksested

Du bør veksle på hvor du dyrker gulrøtter hvert år eller annenhvert år for å forhindre eventuelle sykdommer på avlingen.

9. Tynne ut gulrøttene?

Helst ikke! Å tynne ut gulrotfrøplanter sløser ikke bare med tid, det kan også tiltrekke seg gulrotrotflue. Disse skadedyrene oppdager lukten av knust løvverk når du trekker gulrøttene opp, og legger egg i jorda. Larvene spiser deretter gulrotrøttene. Ved å så gulrotfrø tynt unngås behovet for å tynne gulrøtter.

Høste gulrot

Høste-gulrot

Gulrot kan bruke alt fra 60-100 dager å dyrke frem fra frø, avhengig av hvilken type du har valgt. Les på pakken du kjøper hva som er forventet modningstid.

Når du skal høste en gulrot løfter du gulrøttene når jorden er fuktig. Alternativt kan du vann på forhånd for å forhindre at stilken brytes av når du trekker i de. Ta tak så lengst mulig ned på stilken mot jorden.

Oppbevare gulrot

Gulrot kan oppbevares på samme måte som poteter – på et mørk og tørt sted. Gulrøttene skal ikke oppbevares i en tett boks eller emballasje fordi den trenger okysgen og å ikke kveles og danne en bitter smak.

Skadedyr og sykdommer

Skadedyr

Gulrotflue

Gulrotfluen legger eggene på jorden rundt gulrøttene som vokser. Fluens larver spiser seg innover og lager stygge spor gjennom overflaten av roten og forårsaker råte. Dessverre er ikke skaden kun kosmetisk, den ødelegger hele grønnsaken og gjør den uspiselig.

Gulrotflue

Sykdommer

Sykdommer som kan ramme gulroten deles opp i tre: Sopp, virus og bakteriell.

Soppsykdommer kan være:

  • Tørråte
  • Hvit råte
  • Pulveraktig mugg
  • Brun flekk

Virussykdommer forekommer oftest i de sørligste regionene. Denne kan bare oppdages tidlig i vekststadiet når gulroten kun har tre-fire blader. Tegn på virus er at planten stopper å utvikle seg, toppen blir buet og rødlig. Gulrøtter som har blitt rammet skal ikke spises.

Bakteriesykdommer som bakteriell råte vises ved at de nederste bladene blir gule og etter hvert blir mørke med gule konturer rundt. Nederst på bladene kan du se gråhvite eller gule flekker. Selve gulroten får mørke flekker og lukter ganske dårlig.

Har du dyrket gulrot fra frø før? Legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hvilken sort du valgte og hvordan resultatet ble!

Legg igjen en kommentar