Kinakål er kjent som en av favorittene blant bladkålgrønnsakene i Kina. Med sine knasende gode, søte og litt sellerismakende blader er den en av salatene som brukes mest i det asiatiske kjøkkenet. Den har også blitt veldig vanlig å se i det vestlige kjøkkenet, og her hjemme er den definitivt en favoritt!
Denne salaten er noe vi gjerne lenge har ønsket å dyrke. Vi har tatt ord til handling og i år dyrker vi frem denne herligheten, for hva er vel bedre enn en god salat som man har dyrket frem selv ute i kjøkkenhagen sin? Bli med du også! Vi viser deg hvordan du kan gjøre dette helt enkelt i din egen kjøkkenhage (eller på terrassen om du ikke har stor hageflekk til grønnsakene).
Dette er en av avlingene vi har satt på listen vår over de 15 enkleste avlingene å dyrke for nybegynnere. Denne artikkelen kan du lese her.

Kinakål er en årlig, kjølig sesonggrønnsak. Det vil si at den vokser best når dagene er korte og milde. Salaten vokser til en oval form med krøllete, tykke og lysegrønne blader som står veldig tett. Det finnes to varianter av denne kålen – løshode eller stramme.
Varianter av kinakål
Løshode – Pac Choi (Bok Choy):
- Joi Choi
- Black Summer
- Mei Qing Choi
- Li Ren Choi
- Win-Win Choi
- Rosie
- Red Pac
- Green Pac
Stramme varianter – Michihili og Napa:
- Minuet
- Mounment
- Rubicon
- Bilko
- Red Dragon
- Tokyo Bekana
Fun Fact: Visste du at i de østligste regionene bruker hver person i gjennomsnitt et halvt kilo bladkålgrønnsaker hver dag? Dette blir spist i enten rå form, i stuinger eller i syltet form (Kimchi).
Når burde du så kinakål?
Kinakål er en plante som trives best i litt kjølig klima. Den vil boltres godt og gå rask fra frø til plante i varmt vær og lange dager. Dyrk kinakål om våren eller høsten i temperaturer fra 7-24°C.
Du kan så frøene direkte i hagen 4-6 uker før gjennomsnittlig dato for siste frost om våren. Dersom du ønsker å få salaten på høsten kan du plante den på sensommeren.
Hvordan så kinakål
Direkteså
Som nevnt over kan du så frøene direkte i hagen 4-6 uker før frosten er over eller på sensommeren. I bedet sår du frøene 1-1,5cm dypt og 10cm fra hverandre. Avhengig av variasjonen kan du plante salaten i rader med mellomrom på 45-76cm. Kinakål trenger dyp og fuktig jord for å trives. Gjødsle jorden før såing. Dersom du har en sur jord i hagen din bør du tilsette kalk for å stabilisere ph-verdien i jorden – dette for å hindre clubroot sykdom som er en soppsykdom som trives godt i syrlig jordforhold. Sørg for å holde jorden fri for ugress.
Forkultivere inne
Kinakål transplanteres ikke så veldig bra. Det vil si at dersom du forkultiverer salaten inne bør du sette de i nedbrytbare potter (f.eks. papirpotter) slik at du enkelt kan sette de ned i jorden uten å røre for mye på salaten.
Så frøene 1cm dypt i liten potte. Plant om til større potte når frøplanten har utviklet to bladpar og gjødsle. Når jorden er varm kan planter du på voksestedet, men tenk på det som er nevnt over med at planten ikke transplanteres så bra.
Plante i potte
Har du ikke stor kjøkkenhage men kan avse litt plass på terrassen? Da kan du plante salaten i potter! Bruk potter på minst 25cm. Siden disse plantene er følsomme for varme bør du flytte dem i skyggen dersom det blir for varmt.
Sørg for å vanne regelmessig – dette er spesielt viktig i varme perioder.
Kan plantes sammen med kål, blomkål, rosenkål og løk. Bør ikke plantes sammen med tomater, paprika, okra eller poteter.
Dyrke kinakål
Det tar opptil to måneder å dyrke frem kinakål, men det er absolutt verdt ventingen! For kontinuerlig tilførsel av salat kan du så det antallet du trenger til din familie på en uke, og deretter fortsette å så frø annenhver uke.
Vi har her hjemme dyrket frem kinakålen, se bildene under for spireprosessen til denne velsmakende salaten! Vi gleder oss stort til å sette tennene i denne herligheten!
Cirka en uke etter frøene er sådd har de utviklet to bladpar, og på bildet under ser du at vi nettopp har plantet om frøplantene i litt større potter.





Høste kinakål
Man kan høste blader fra kinakålen når røttene har satt seg og i perioden hvor salaten er en frøplante til halvvokst plante. Dette gjør at planten vil spire flere ganger helt til den er fullvokst og boltrer seg med lukking (dersom stram variant). Når hodet har lukket seg helt og kjennes fast ut høster du kinakålen ved å kutte den ved roten på samme måte som man gjør med brokkoli. Stumpen som blir igjen i bunn kan vokse frem nye mindre hoder.
Kinakål kan lett gå i blomst dersom det blir for varmt. Derfor er det viktig at salaten får stå svalt og gjerne litt i skyggen i løpet av dagen. Om kinakålen går i blomst er dette også et tegn på at salaten er klar for høsting, da dette betyr at bladproduksjonen har stoppet opp.
Oppbevaring
Kinakål er som mange andre bladgrønnsaker utsatt for angrep fra skadedyr. I kommersiell dyrking blir de derfor ofte sprøytet med insektdrepende midler. Ved å dyrke denne salaten selv i kjøkkenhagen din kan du ha full kontroll på hva salaten blir behandlet med og fordelen med at du kan være trygg på hva du får i deg. Man bør uansett vaske salaten godt før servering da den har ligget i jorden som er en levende organisme.
Kinakål bør oppbevares i kjøleskapet og spis den mens den er ferskest mulig for mest utbytte av næringsstoffene.
Serveringstips
Kinakål er en veldig allsidig salat å bruke i forskjellige retter. Når du skal dele opp salaten kutter du av bunnen og eventuelt fjerner de ytre misfargete bladene. Skyll hele salaten godt i kaldt vann og snu den opp ned for at vannet skal renne godt av. Ta bladene fra hverandre og kutt dem opp slik du ønsker. Bruk den i en herlig kald salat, eller bruk hele blader som innpakking for damping. Ved varmebehandling får man frem den naturlige søte smaken på salaten.
Næringsinformasjon
Kinakålen er svært kalorifattig. 100g friske blader inneholder bare 16 kalorier. Den inneholder antidioksanter som karotener, sulforafan og tiocyanater. Når det kommer til vitaminer inneholder den vitamin A, C og K. Kinakål er også en god naturlig kilde til kalsium, kalium, jern og magnesium.
Hva synes du om kinakål? Har du prøvd å dyrke den frem i din egen kjøkkenhage? Del gjerne dine erfaringer med oss i kommentarfeltet under!