Dette er en enkel løk å dyrke og kan oppsummeres med 3 ord, rask, enkel og smaker nydelig!
Dette er en av avlingene vi har satt på listen vår over de 15 enkleste avlingene å dyrke for nybegynnere. Den artikkelen kan du lese mer om her.
Fra frø til høsteklar bruker denne avlingen kun 8 uker! Dette gjør vårløk til en av våre favoritter og passer ypperlig til «filler avling» mellom andre rekker av sent voksende avlinger. Denne smakfulle løken kan du bruke i alt fra friske salater til å bruke i en wok. Løken kan du spise rå eller kokt/stekt og her er hvordan du kan dyrke vårløk fra frø:
Hvilken vårløk burde du velge?
Nordmenn bruker vårløk året rundt og dette er en populær løk som er mild på smaken. Bruken av vårløk har økt sakte men sikkert gjennom årene og det er blitt fast hyllevare i de fleste matbutikker.
Den hvite stilken i bunnen på vårløken har en delikat mild løksmak. De lange hule bladene er sprø og er perfekt for å tilføre tekstur og farge til rettene dine!
Fordelen med å dyrke vårløk fra frø er at du kan prøve forskjellige varianter som ikke er tilgjengelig på matvarebutikkene. Tillegg er de fleste vårløkene importert fra andre sørligere land som ikke er bra for miljøet. Velg mellom de vi kaller solide «all-roundere» eller velg de som passer best til sylting eller dyrke gjennom vinteren. Her er noen av våre favoritter:
- Vårløk «White Lisbon» – Vokser seg høsteklar raskt og perfekt for overvintring, dette er det perfekte valget for nybegynnere!
- Vårløk «pompeii» – Dette er en vårløk som har en rundere form i bunnen. Passer perfekt til å syltes. Skal du dra på stortrommen kan du servere denne sammen med en cocktail. Denne er det nok mange som kjenner igjen som sølvløk.
- Vårløk «Apache» – Dette er en rød variant som gir en god smak og har en sprø tekstur som knaser i munnen når du spiser den. Gir en fin og interessant fargekombinasjon i f.eks. en salat.
- Vårløk «F1 Hybrid» – Veldig kjent i Norge da denne er i de fleste butikkhyller. Dette er en all-rounder som man kan dyrke gjennom hele sommeren.
Når burde du så vårløken?
Hvis du har tenkt til å dyrke vårløken din inne kan du i prinsippet så året rundt, men da må du tilrettelegge for dette. Har du planer om å dyrke vårløk gjennom vinteren må du huske på temperatur og lys.
Siden vårløken er enkel å dyrke tåler den mye også, om ikke forholdene er perfekte vokser den seg som regel likevel stor. Dette gjør det til en perfekt nybegynner avling og en avling som kommer til å gi deg en mestring og god-følelse.
Skal du dyrke denne ute i kjøkkenhagen din som kanskje de fleste ønsker burde du ikke så denne ut før midten av mai/starten av juni. Huskeregelen er at det ikke må komme nattefrost etter du har sådd.
Du trenger ikke å forkultivere denne avlingen, her er det bare å direkte så i jorden vårløken skal vokse i.
Vi nevnte tidligere i artikkelen at du kunne bruke vårløk som en «filler» avling rundt sent voksende grønnsaker. Det vi mener med dette er at du kan optimalisere produksjonen din i f.eks. pallekarmen, grønnsaksbed eller andre steder du dyrker grønnsaker i. De fleste av oss har ikke den luksusen at vi har plass og egne bed til hver enkelt avling vi dyrker. Derfor kan du dyrke denne mellom andre avlinger som vokser tregere. Dette gjør at du utnytter plassen maksimalt og at mens du venter på grønnsaker som vokser tregt kan du følge ivrig med på denne!
Hvordan så vårløk
Sånn som i alle yrker og hobbyer er det mange meninger og masse lese stoff om hvordan man skal gjøre noe. Det samme gjelder dyrking av grønnsaker, men vi liker å forenkle det så mye som mulig. Siden vårløk er en avling som vokser omtrent hvor som helst er ikke så mye å tenke på annet enn å så frøene i jorden. Likevel er det mange som er opptatt av de perfekte forhold og syntes det er spennende. Derfor tar vi en rask nerde oppsummering på de perfekte forhold for vårløk:
- Jord som er drenerende og er rik på humus – Tilfør kompost eller mark hvis du har det
- pH verdi på jorden 6-7 – Tilsett f.eks. lime hvis jorden din er for alkalisk
- Vann regelmessig
- Solrik plassering
- Flytende gjødsel 2-3 ganger under vekstperioden
- Luk ugress med en gang du ser noen i nærheten av vårløken
Så frøene ca. 1,5 cm under jord skorpen og rundt 15 cm mellom hverandre slik at de får litt plass til å strekke på seg. Du trenger ikke å tenke på å tynne eller stelle disse plantene da de vokser så fort og du skal høste de noen uker senere.
Som med de fleste andre løk så liker ikke røttene å stå i veldig fuktig jord, da råtner de. Det er viktig at jorden er veldrenerende. Pass også på at du ikke over vanner løken.
Hvis du skal dyrke disse i vinduskarmen må du huske på å legge litt kompost i bunnen av potten, ca 3cm tykt lag. Deretter fyller du på med grønnsaksjord og sår frøene. Topplaget legger du ca. 1,5cm over frøene. Husk å vann regelmessig slik at jorden ikke tørker ut, så etter noen uker har du høsteklar vårløk.
Dyrking av vårløk
Selv om dette er en enkel avling å dyrke kan det likevel være greit å lese seg litt opp på hvordan du kan legge til rette på best mulig måte for vårløken. VI kan begynne med hva vårløken ikke liker:
- Vårløken liker ikke erte og bønneplanter, så ikke plant den ved siden av disse
- Ikke la jorden tørke ut, da begynner planten å stresse og kan desverre dø
- Konkurranse med ugress. Får du ugress der du har vårløk må du ut å luke så fort som mulig. Vårløk er bortskjemt og hater å dele næring med andre hurtigvoksende planter.
- Vårløk hater å føle seg sulten, pass på å ha næringsrik jord og spe på med flytende gjødsel gjennom sesongen.
Tips 1: Vårløk er utrolig god utnyttelsesgrad av plassen den krever og hva den gir i retur.
Tips 2: Har du kjøpt vårløk og brukt den opp? IKKE kast den, hvis du ser i enden så henger røttene ut. Sett de i et glass med vann og se at vårløken begynner å vokse igjen. Etter 5-10 dager ser det ut som en ny vårløk
Etter hvert som vårløken vokser kan du høste de bladene som sitter ytterst på planten. Gjør du dette har du vårløk hele sommeren da nye blader vil vokse ut på nytt og på nytt og på nytt..
Hvordan høste og oppbevare vårløken
- Når planten er omtrent ferdig vokst kan du ta med en saks ut i grønnsakshagen din og begynne å klippe av blader du skal bruke. Ikke riv opp roten, da må du i så fall så på nytt.
- Det kommer an på hvilken variant du dyrker, men på noen vårløk utvikler det seg en rund kul i bunnen under de grønne bladene. En av de artene er «pompeii» som vi har snakket om tidligere. Bonusen her er at denne kan du sylte og er kjent som sølvløk i butikken. Høster du denne må du dra opp vårløken og replante hvis du trenger mer.
- Vårløk holder dessverre ikke så lenge i kjøleskapet, pakk den inn i plast så holder den noe lenger. Tipset er å ikke høste mer enn du trenger til frokost, lunsj eller middagen samme dag.
- Som vi har snakket om, du kan høste vårløken ved å dra opp hele planten. Det syntes vi er bortkastet trenger du bunnen, bruk en skarp kniv og kapp den ca 3cm over røttene så vokser den ut igjen i løpet av noen uker.
- Hvis du har plantet for mange vårløk og det begynner å vokse litt vilt i grønnsakshagen er det ingen fare. Bladene blir tykkere og disse passer perfekt i supper du lager når det blir litt kaldere i været igjen.
- Sylte! Denne løken er supergod å sylte, gjør du det holder den seg også så lenge at holdbarhet blir aldri noe problem i forhold til når du spiser den!
Hvordan Kutte vårløk
Det er mange som lurer på hvordan de skal kutte og rense vårløken etter den er høstet, vi har noen tips! Vårløken ligner veldig på en mini purreløk, det er likevel noen forskjeller. Purreløken har ikke runde blader, det har vårløken. Det er nesten sånn at du kan bruke vårløken som et sugerør!
Siden vårløken vokser over bakken kan det være greit å vaske eller skylle vårløken før du skal spise den. Særlig hvis du har kjøpt den fra butikken.
Kutt først litt av toppen, særlig hvis den er blitt bløt, brun eller ser litt dvass ut. Vi pleier å kutte den i skiver for så å skylle den i en sil. Da er det enklere å få skyllet den godt.
Jeg har prøvd å dyrke vårløken selv,men jeg får alltid hvit mark som spiser opp løken. Hvorfor?
Hei Torill og takk for spørsmålet ditt.
Det du kaller hvit mark gjetter vi på er larver som blir til løkfluer. Antar at du har vårløken din ute i grønnsakshagen din. Løkfluen kan gjøre store skader på vårløk og det er mange i hele Norge som sliter med disse skadedyrene. De lever inne i løken eller nederst mellom bladene på vårløken.
Dette er et skadedyr som overlever vinteren, så hvis du ikke gjør tiltak kommer den igjen neste år.
Det er mange metoder å bekjempe denne larven/fluen på. Anbefaler deg å google hvordan du skal bekjempe larve/flue i løken din da det blir litt for omfattende å skrive om her. Det finnes mange fine artikler om dette tema allerede.
Hilsen
Hagefriken