Dyrke reddik

Dyrke-reddik

Ønsker du å dyrke en grønnsak som er enkel å lykkes med, og som samtidig gir raske resultater? Da bør du vurdere å dyrke reddik.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem, og hvordan du oppnår en frisk og fin avling. Og ja, du kan fint dyrke reddik hjemme på balkongen!

Hva er reddik?

Reddik er en fargesterk og smakfull rotgrønnsak med kinesisk opphav, og betraktes som en kulturplante. Grønnsaken har en ganske skarp og kraftig smak som kan minne om pepper, og kan nytes både rå, dampet og stekt.

Reddiken har en sprø og god konsistens, og finnes i et bredt spekter av former og farger. Det er imidlertid den røde, runde varianten som er mest kjent!

hva-er-reddik

Derfor bør du dyrke reddik

Det er mange gode grunner til å dyrke reddik. Først og fremst er reddik veldig lettdyrket, noe som betyr at du ikke trenger spesielt grønne fingre for å lykkes. Dette er en super grønnsak å dyrke for alle nybegynnere der ute.

Reddiken er dessuten en av de første grønnsakene som blir innhøstingsklare, og passer derfor for deg som er litt utålmodig. Sår du reddiker med jevne mellomrom, vil du ha tilgang på den deilige grønnsaken hele sommeren gjennom!

La oss heller ikke glemme at reddik smaker godt, og at den kan friske opp både salater, dipper og brødskiver. Og så ser den også veldig dekorativ ut med sin knall røde, rosa eller lilla farge og sitt hvite kjøtt. Hva med å imponere middagsgjestene med egendyrket reddik som topping på egendyrket salat? Da kan du prøve å dyrke kinakål – en salat som er knasende god!

hvordan-vanne-reddiker

Hvordan dyrke reddik?

Det å dyrke reddik er altså ikke noe hokuspokus, men det kan likevel være greit å lese litt om hvordan du går frem.

Her er fremgangsmåten, steg for steg!

1. Kjøp reddikfrø

Det første du må gjøre, er å kjøpe noen reddikfrø. Det finnes mange sorter hos de fleste hagesentrene, og blant de mest vanlige kan vi nevne følgende:

  • Cherry Belle
  • French Breakfast
  • National 2
  • Amethyst
  • Diana
  • Saxa 2
  • Patricia
  • Köbenhavns Torve 2
  • Celesta
  • Raxe
  • Zlata

Blant de mer klassiske sortene inngår Cherry Belle og Saxa 2, som gir deg flotte rødrosa grønnsaker med hvitt fruktkjøtt. Du kan også prøve lilla sorter som Amethyst, eller avlange varianter som French Breakfast. Husk at du også kan kjøpe frømikser med flere sorter.

hvordan-dyrke-reddik

2. Så reddikfrø i pallekarm eller bøtter

Når du har kjøpt reddikfrø, trenger du bare god jord og en stor bøtte eller pallekarm for å komme i gang. Du kan selvfølgelig også dyrke reddik direkte i jorden om du foretrekker det. Da kan du lage din egen lille reddikåker! Dyrk helst et sted med minst fem soltimer daglig.

Sørg for å gjennomarbeide jorden godt i omtrent 20 cm dybde, slik at røttene får mulighet til å vokse fritt. Jorden bør være fri for steiner, samt lett, fuktig og moldrik. Så frøene, og dekk med litt jord. Omtrent 1–1,5 cm jord på toppen er passelig.

Det som er så fint med reddik, er at du ikke trenger å bekymre deg noe særlig for såavstand. Du kan fint bredså, noe som betyr at du strør frø tynt over jorden på såstedet. Deretter dekker du frøene med litt jord.

Ved bredsåing kan du tynne ut om du har sådd for tett når plantene begynner å spire. Om du ønsker «korrekt» avstand fra start, kan du så frøene med ca. 4 cm, og sørge for omkring 20–30 cm mellom hver rad. Etter rundt fem til åtte dager vil du kunne se spirene!

sa-reddikfro

3. Gjødsling og stell

Reddik trives best i jord som er jevnt fuktig og næringsrik, og det er derfor viktig å vanne jevnlig i tørre perioder med lite regn. Dette er viktig gjennom hele vekstsesongen frem mot høsting. Husk også på at jevnlig vanning vil forhindre at grønnsaken får en altfor skarp smak!

Samtidig er det viktig å ikke overdrive vanningen, da dette kan føre til sykdom og mistrivsel for planten. Regelmessighet er også viktig når det kommer til vanning. Sørg for gode rutiner, og følg litt med på værforholdene. Regner det mye trenger du som regel ikke å vanne.

Det er også viktig å velge moldrik jord med god drenering. Om jorden er veldig tung og leirete, kan dette føre til at røttene står for kompakt.

Bland gjerne ut jorden med litt næringsrik kompost fra kompostbingen eller kugjødselkompost før såing. Da vil spirene ha lett næringstilgang, og et godt utgangspunkt for å vokse seg store og fine!

4. Høsting og lagring

hoste-reddik

Når du skal dyrke reddik kan du regne med at det går omkring 25 til 50 dager fra frøene sås til reddiken er innhøstningsklar. Til sammenligning trenger gulrøtter i snitt 50 til 70 dager fra såing til innhøsting, og 100–120 dager.

Det er altså ikke uten grunn at vi sier at reddiker passer fint for deg som er litt utålmodig. Etter innhøsting kan du oppbevare reddik kjølig. Du kan gjerne lagre dem i en tett boks i et kjøleskap som holder 0–4 grader, og luftfuktigheten bør være høy.

Når bør man dyrke reddik?

Du kan fint dyrke reddik allerede i februar eller mars dersom du har drivhus. Om du skal så reddikfrø på friland, kan det være greit å vente til april eller mai.

Du kan imidlertid dyrke reddik hele sommeren om du ønsker det, og du kan dyrke så sent som i august og fortsatt få gode resultater. Noe av grunnen til at reddik kan sås såpass sent, er at kulturtiden (tiden fra såing til innhøsting) er så kort.

Om du velger å dyrke reddik i mars, kan du altså regne med å ha innhøstningsklare reddiker allerede i mai!

nar-bor-man-dyrke-reddik

Slik unngår du plantesykdommer når du dyrker reddik

Noen ganger kan man oppleve at plantene viser tegn til sykdom ved dyrking av reddik. Her er noen av de vanligste grunnene til skade på plantene eller avlingene:

  • Insektangrep (jordlopper, kålfluer/larver, jordflylarver, bladteger, trips…)
  • Rotbrann
  • Klumprot
  • Skurv
  • Kålbladskimmel

Når det gjelder insektangrep, er det for eksempel mange som opplever at kålfluelarver gnager på røttene. Du kan også oppleve at jordlopper spiser på planter som nylig har spiret, eller bladteger som suger til seg næring fra nye skudd.

Noen velger å bruke plantevernmidler for å unngå insektangrep, men dette frarådes om du ønsker økologisk avling. Et effektivt alternativ er å plassere et insektnett eller en fiberduk over plantene, da dette forhindrer at insekter bosetter seg på plantene eller i jorden.

Sykdommer som rotbrann kan enkelt unngås ved å sørge for gode rutiner når det kommer til vanning. Overdreven vanning eller dårlig drenering kan ofte forårsake rotbrann eller klumprot. Sykdommer som kålbladskimmel (sopp) kan forhindres med gunstig vekstskifte.

Er du klar for å dyrke reddik?

Det å dyrke reddik er både enkelt og morsomt, og passer perfekt for alle hobbygartnere eller nybegynnere som ønsker å dyrke egen mat på 1, 2, 3! Kjøp inn noen reddikfrø, og så i pallekarm, bøtte eller på frijord.

Om du dyrker reddik i dag, kan du regne med å ha smakfulle, innhøstingsklare reddiker om bare noen få uker. Server reddiken som garnityr på pålegg eller i en fargerik salat, og imponer gjestene dine. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva slags jordverdier er best når jeg skal dyrke reddik?

Reddiker liker lett sur jord (noe lav pH). Unngå helst å kalke jorden, siden dette vil øke pH-en og kan forårsake manganmangel hos plantene. Noen velger å kalke jorden forsiktig, da dette kan forhindre dannelse av klumprot.

Er reddik sunt?

Ja! Reddiker er ikke bare kalorifattige, men også en super kilde til kostfiber og vitamin C. Det betyr at reddik kan ha en positiv effekt på immunforsvaret og kroppens evne til jernopptak, og at grønnsaken i tillegg kan være bra for fordøyelsen.

Det sies også at reddiker skal kunne ha en positiv effekt på blodtrykket, og at den skal bidra til at blodsukkeret holder seg på et gunstig nivå. Ja, og så inneholder den antioksidanter som er gode for kroppens celler!

Hvordan ser jeg at en reddik er av god kvalitet?

En frisk og spiseklar reddik skal ha fast og hvitt fruktkjøtt, og bør dessuten være saftig. Er reddiken tørr eller har bløte, mørke flekker, er den sannsynligvis ikke så god å spise.

Kan jeg dyrke reddik inne?

Reddik er nok ikke en grønnsak som typisk dyrkes i vinduskarmen, men det er ikke umulig å dyrke den frem innendørs. Så lenge du oppfyller alle krav til lys, jord, vann og næring, kan du fint dyrke reddik inne.

Dyrker du inne om vinteren, må du imidlertid sørge for å ha godt vekstlys. Aller best resultat får du nok om du dyrker reddik utendørs, da vekstlys sjelden kan utkonkurrere sollys.

Hvordan kan jeg tilberede mat med reddik?

Det er bare fantasien som setter grenser for bruk av reddik i matlaging. Grønnsaken er kanskje aller best egnet til bruk i salater og dipp. Prøv for eksempel å servere reddiker til fredagstacoen. Grønnsaken vil tilføre farge og god smak til de fleste retter!

Hvordan vanne reddiker?

Siden det er viktig å opprettholde jevnt fuktig jord når du skal dyrke reddik, bør du vanne minst hver tredje dag når det er varmt og solrikt vær uten regn. Du kan også bruke et dryppsystem som tilfører fuktighet jevnlig og i små doser.

Legg igjen en kommentar