Dyrke Melon

Dyrke-Melon

Ønsker du å dyrke en eksotisk og smakfull vekst? Da er det å dyrke melon et spennende valg! Det finnes mange ulike melonsorter, og blant disse kan vi nevne både vann- og honningmelon.

Her er alt du trenger å vite om dyrking av melon!

Er det mulig å dyrke melon i Norge?

Selv om meloner vanligvis vokser i mer solfylte land, er det fullt mulig å dyrke melon her til lands, også. Men skal du lykkes, er det lurt å vite hva melonplanter trenger av stell og næring.

Minst like viktig er det å dyrke melon på riktig sted. Siden melonen krever en del varme for å modnes, er det vanlig å dyrke den i drivhus på våre breddegrader. I noen tilfeller kan du imidlertid lykkes om du dyrker meloner inntil en lun og solfylt vegg.

Ulike typer meloner

Ulike-typer-meloner

Vi skiller vanligvis mellom to hovedgrupper meloner, nemlig vannmeloner og sukkermeloner. Begge tilhører gresskarfamilien, men skiller seg fra hverandre både på utseende og smak, og bruksområdene er også ulike. Visste du at Squash også tilhører gresskarfamilien? Ønsker du å vite mer om å dyrke denne sorten kan du lese om det her!

Vannmeloner stammer etter alt å dømme fra Afrika, og er vandige og saftige. Kjernene sitter i fruktkjøttet, noe som er et kjennetegn på denne melonsorten. Den vanligste vannmelonen er rund, har rødt fruktkjøtt og grønt skall. Men den kan også være gul eller avlang.

Sukkermeloner stammer fra Asia, og kjennetegnes av at de har frøkjerner i midten av frukten. Skallet kan være enten glatt eller ruglete. Disse melonene har ofte et mer fyldig og mindre vandig fruktkjøtt – gjerne i farger som oransje, hvitt eller lysegrønt.

I kategorien sukkermelon finner vi både honningmelon, cantaloupe, nettmelon, ogenmelon og galiamelon. Snakker vi om vannmelon, snakker vi stort sett om den røde sorten med grønt, glatt skall.

Slik kan du dyrke sukkermelon som cantaloupe

dyrke-sukkermelon

I kategorien sukkermelon, er kanskje cantaloupe en av de mest populære sortene. Vi tar derfor utgangspunkt i denne melonsorten når vi her skal forklare deg hvordan du kan dyrke sukkermelon.

Før du setter i gang, er det greit å vite at du bør ha plass til planten i enten et drivhus eller i en vinduskarm. Er du heldig og har en lun og solfylt krok i hagen, kan det imidlertid funke det også!

1. Kjøp frø

Du kan finne frø til cantaloupe og andre sukkermeloner hos de aller fleste hagesentre. Husk at du også kan finne mange spennende sorter på nett.

I en pose med frø får du vanligvis rundt ti frø, noe som betyr at du får flere muligheter om du ikke skulle få til å dyrke melon på første forsøk. Husk at frøene også vil holde seg fint til neste sesong om du ikke får brukt alle denne våren.

Melon-cantaloupe

2. Forkultivering av melon

Siden meloner vokser best i varmt klima, er det nødvendig å starte dyrkeprosessen innendørs med forkultivering. Dette innebærer at du sår frøene innendørs og har planten stående inne hos deg frem til det er trygt å plante den ut.

Plant gjerne ett til to frø i hver potte, og bruk lett fuktig såjord. Star gjerne rundt én måned før antatt utplanting. Et fint tidspunkt å komme i gang er på våren, og gjerne rundt april. Det er neppe lurt å sette i gang for tidlig på året, for meloner vokser (overraskende) fort!

Sett pottene med frø varmt, gjerne ved temperaturer rundt 25 varmegrader. Et tips er å sette pottene eller såbrettet på badegulvet (om du har varmekabler). Eventuelt kan du bruke en varmematte. Husk å ha et lokk av plast over potten, med hull for ventilering.

Frøene spirer fort! Etter spiring kan plantene settes noe kjøligere – gjerne ved temperaturer på 16 til 20 grader. Pott om plantene til større potter når de får sine første ekte blader (bladene som kommer etter frøbladene), i god og næringsrik jord.

er-det-mulig-aa-dyrke-melon-i-norge

3. Utplanting

Når du skal dyrke melon som cataloupe er det viktig å huske på at plantene opprinnelig vokser i varmere strøk. Du kan velge å la melonene vokse i en lys vinduskarm om du har plass.

Eventuelt kan du plante ut melonplanten. Da bør du plante veksten ut i et drivhus, eller inntil en sørvendt, lun og solfylt vegg utendørs. Velger du sistnevnte alternativ, er det viktig at plantens voksested er beskyttet mot vind.

Det anbefales også å tilvenne melonplanten livet utendørs gradvis. Sett gjerne planten ut en liten stund hver dag, og øk tiden planten får stå ute litt etter litt.

Når det er stabilt varmt ute og faren for frost har gitt seg, kan du plante ut melon permanent. Aller best er det nok å plante melon i drivhus, siden dette sikrer mer kontrollert temperatur og beskyttelse mot vind.

Hvordan dyrke vannmelon?

dyrke-vannmelon

Skal du dyrke vannmelon i Norge, bør du ikke regne med å få frem like store meloner som de du finner i butikken. Men meloner kan det bli! Fremgangsmåten for å dyrke vannmelon er nokså lik fremgangsmåten for dyrking av sukkermelon. Slik går du frem, steg for steg:

  1. Kjøp vannmelonfrø
  2. Så et par frø i potter med såjord
  3. Sett pottene i en temperatur på 25 grader (oppbevar dem gjerne noe kjøligere om natten – gjerne ved 18 grader)
  4. Etter to til tre uker vil du se spirer
  5. Flytt plantene over i større potter når de første ekte bladene viser seg (ca. fire uker etter såing)

Det er viktig å velge store potter når du skal dyrke vannmelon. Aller helst bør beholderen gi rom for 10–18 liter med vann, avhengig av hvorvidt du har én eller to spirer i potten. Vannmeloner krever store mengder vann!

Du kan plante ut vannmelonen i drivhus, eller ut på balkongen eller i hagen i friluft når temperaturene tillater det. Husk at vekstene ikke tåler frost, vind eller kulde. Vannmelon bør i likhet med cantaloupe stå lunt, solrikt og beskyttet mot vind.

Hvordan-dyrke-vannmelon

Jord, vanning og næring når du skal dyrke melon

Skal du få smakfulle og saftige meloner i en grei størrelse, er det nødvendig med godt stell. Når du skal dyrke meloner, er det derfor nødvendig å sette seg inn i hva melonplanten trenger av vann, jord og næring.

I tillegg er selvfølgelig temperatur og plassering et viktig element. Stort sett alle meloner bør plasseres varmt og lyst.

Jord

Skal man dyrke melon er det som regel lurt å bruke jord som er litt løs og som inneholder både aske, torv og humus. Det er viktig at jorden er næringsrik og at den kan holde på fukt og næring.

Et annet tips er å sørge for at jorden er forholdsvis varm. Meloner liker som nevnt varme – også på røttene. Sørg også for god drenering! Om du planter i store potter bør du sørge for å ha lecakuler eller steiner som sikrer god drenering i bunnen.

Næring og gjødsling

Meloner sluker næring! Ved utplanting bør du sørge for at jorden er iblandet næringsrikt gjødsel. Bland gjerne jorden med næringsrik hønsegjødsel, hagekompost, kugjødselkompost eller annen organisk næring.

Etter planting bør du tilføre gjødsel omtrent én gang ukentlig, gjerne i form av flytende næring. Her kan du for eksempel bruke neslevann eller annen flytende plantenæring. Om du gjødsler melonplantene jevnlig, vil de trives langt bedre!

Fruktene som skal utvikles er relativt store, og dette er en av grunnene til at melonplanter er så avhengige av jevn tilførsel av næring.

hva-slags-melon-er-enklest-aa-dyrke-i-norge

Vanning

Melonplanter tåler ikke å tørke ut. Spesielt vannmelon har et stort behov for vann, og må vannes mye. Samtidig kan det være greit å begrense hyppigheten på vanningen, siden hyppig vanning kan gi sur jord.

Det beste er å gi plantene en skikkelig god gjennomvanning én til to ganger i uken. Er det veldig varmt, kan behovet for vann være større. Stikk gjerne en finger i jorden med jevne mellomrom, slik at du kan finne ut om jorden er fuktig nok.

Hvordan få meloner på planten?

For at du faktisk skal få en plante som bærer frukt (meloner), er som regel planten avhengig av at du hjelper til med pollineringen. Dette er relativt enkelt å gjøre. Finn frem en pensel, børste eller bomullspinne, og dypp tuppen i senter av en hannblomst.

En hannblomst kjennetegnes av at den ikke har noen fruktknute under knoppen. Deretter berører du midten av en hunnblomst med samme pensel. Hunnblomsten vil ha en synlig fruktknute (eller knoll om du vil) under blomstens base.

Gjør du dette vil du i prinsippet gjøre jobben til en bie, og du hjelper til med å befrukte blomsten. Dette gjør at fruktknuten kan utvikle seg til en voksen melon!

Håndbestøving av meloner er noe du bør gjøre når plantene begynner å få blomster. Beveg penselen fra blomst til blomst, slik at planten kan utvikle så mye frukt som mulig.

hvordan-faa-meloner-paa-planten

Beskjæring av melonplanter

Når du skal dyrke melon vil du nok bli overrasket over hvor fort plantene vokser. Etter hvert – og gjerne rundt den perioden da plantene begynner å få blomster – kan det være lurt å beskjære plantene litt.

Dette innebærer først og fremst at sideskuddene skjæres av, da disse kan stjele mye energi fra resten av planten. Om du skjærer av bladverk, vil mer energi kunne gå til å lage frukt på planten.

Nederst på planten kan du klippe av hele sideskuddene. Lengre oppe på planten kan du med fordel beskjære sideskuddene først tre blader ut. Husk at det kan dukke opp nye sideskudd etter hvert. Det kan derfor være lurt å beskjære planten jevnlig.

Etter at melonene har startet vekstprosessen, kan du velge ut ca. to meloner som skal beholdes per plante. Resten kan du skjære bort. På den måten kan energien fokuseres på å modne et par meloner fremfor mange. Dette øker sjansen for en vellykket avling!

beskjaering-av-melonplanter

Innhøsting av meloner

Sent på sommeren vil du se at melonene sakte, men sikkert begynner å modnes. Pass på at du ikke plukker melonene av for tidlig. En grei huskeregel er at melonene er modne når du kan kjenne en søt og god duft, og ser at stilken sitter løst på bunnen av frukten.

Da er det bare å høste inn melonene, noe som kan være en morsom aktivitet for både store og små.

innhosting-av-meloner

Hvordan dyrke melon økologisk?

Dersom du ønsker å dyrke melon økologisk, er det lurt å kjøpe økologiske frø. Deretter bør du sørge for at det kun benyttes naturgjødsel, enten i form av ku- eller hønsegjødsel, eller til og med neslevann.

Tenk også over hva slags jord du bruker. Mye av den jorden som selges hos hagesentrene er gjødslet med kunstgjødsel. Mange selger imidlertid økologisk jord, og dette er et fint utgangspunkt for deg som vil dyrke med litt bedre samvittighet!

Er du klar for å dyrke melon?

Det å dyrke melon kan være et spennende og morsomt prosjekt. De eksotiske vekstene er både smakfulle og dekorative, og det er fullt mulig å lykkes med litt planlegging. Du trenger frø, og deretter er det bare å forkultivere plantene før utplanting.

Enten du har drivhus, en lun vegg eller en solfylt vinduskarm, kan du dyrke melon. Det viktigste er at melonplanten får tilstrekkelig med næring, vann og varme. Lykke til!

bruksomradene-til-vannmelon-og-sukkermelon

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva slags sykdommer bør jeg være obs på når jeg skal dyrke melon?

Melonplanter kan få plantesykdommer på lik linje med de fleste andre planter. Plantene er relativt motstandsdyktige når det kommer til angrep fra skadeinsekter, men de kan rammes av sopp på grunn av det fuktige vekstmiljøet.

Du kan begrense soppangrep ved å fjerne rammede blader før soppen får spredd seg. Det finnes også soppdrepende midler som kan brukes.

Hva er bruksområdene til vannmelon og sukkermelon?

Vannmelon brukes først og fremst som en forfriskning i sommervarmen, siden den er så leskende og saftig! Den kan imidlertid også brukes til desserter eller lignende. Sukkermelon brukes ofte som forrett eller siderett, og da gjerne sammen med spekekjøtt!

Hva slags melon er enklest å dyrke i Norge?

Skal du dyrke vannmelon i Norge, er sorten «Sugar Baby» et godt alternativ. Denne kan til og med dyrkes på friland, og da særlig i sørlige deler av landet. Husk likevel at en regnfull og kald sommer kan gjøre det vanskelig å lykkes uten drivhus, selv om du dyrker hardføre sorter.

Legg igjen en kommentar