Dyrke brokkoli – En Næringsrik og Smaksrik Grønnsak!

Dyrke-brokkoli

Brokkoli hører til i korsblomstfamilien og er en type kål. Den stammer fra Italia og i Norge dyrkes denne med innhøsting mellom juni og oktober. Den er ikke en grønnsak som er egnet særlig godt for vinterlagring, men om man vil ta vare på brokkolien man har dyrket om sommeren gjennom vinteren kan man bevare den ved en metode kalt forvelling. Da forbereder man brokkolien ved forvelling og deretter fryser den ned.

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke brokkoli fra frø til høsting.

Typer brokkoli

Det finnes noen ulike typer brokkoli og man kan få brokkoli i fargen grønn eller lilla. Under ser du en liste over noen typer brokkoli som selges i Norge:

 • Brokkoli ¨Calabrese Natalino¨ – En grønn sort som gir rikelig med avling og kan høstes mellom juni og oktober.
 • Brokkoli ¨Premium Crop¨ F1 – En grønn sort som gir store hoder og kort stilk. Senere i sesongen kan man høste små sideskudd.
 • Brokkoli ¨Summer Purple¨ – En lilla sort som gir mange små buketter som kan høstes etter hvert. Har lang høstetid.
 • Brokkoli ¨Early Purple Sprouting¨ – En lilla sort som gir mange små buketter som kan høstes etter hvert. Har en mild brokkolismak

Hvordan dyrke brokkoli

Hvordan-dyrke-brokkoli

Brokkoli bruker litt lang tid på å vokse, rundt 150 dager fra frø til høsteklar grønnsak. Ønsker du derfor å høste brokkoli allerede fra juli, bør du da starte med å så frøene i mars. Brokkoli kan forkultiveres innendørs mellom mars og mai, og høstes mellom juli og oktober. Slik gjør du det:

 1. Klargjør potter eller såbrett med fuktig såjord, ca. 4-6 uker før utplanting.
 2. Så frøene tynt slik at de får litt plass og plasser det et sted som holder 15-20 grader.
 3. Når frøene har begynt å spire kan du plassere de et litt svalere sted.
 4. Når plantene er store nok til å håndteres planter du om en plante per potte.
 5. Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt en uke før du planter de ut permanent.
 6. Plantene er klare til utplanting når de har 4-5 blader.

Når du skal plante de ut på sitt permanente sted ute i kjøkkenhagen klargjør du jorden med veldrenerende og næringsrik jord. Bland gjerne inn litt gjødsel en uke før du planter ut plantene. Brokkoli krever også å bli plassert på et område med mye sol, rundt 6-8 timer sollys hver dag. Mangel på tilstrekkelig sollys kan føre til tynne og hengslete blader og små underutviklede hoder.

Prøv å dyrk brokolini, en bombe av gode næringsstoffer til kroppen din! Klikk her for å les mer om dene herligheten!

Plant brokkolien på rekke med 30-50cm avstand mellom hverandre. Hullet bør være litt dypere enn potten den står i. Plasserer du brokkolien for tett til hverandre vil du kunne få mindre brokkolier men plass til flere mindre brokkolier. Dette må du velge hva du selv ønsker. Husk å vanne godt ved utplanting.

Stell av brokkoli

Brokkoliplanter trives godt utendørs når det er mellom 18-21 grader. Tre uker etter du har plantet ut brokkolien kan du gjødsle de, men bruk gjødsel med lite nitrogeninnhold. Får de for mye nitrogen kan dette føre til mye bladmasse og forsinket modning da den bidrar til økt vekst av selve planten og ikke grønnsaken/frukten. Har planten din derimot for lite nitrogen, kan de nederste bladene begynne å bli gule og det brer seg oppover planten. Litt tilførsel av for eksempel blodmel kan hjelpe med å fikse problemet.

Vanning – Sørg for jevn jordfuktighet med regelmessig vanning, spesielt under tørkeperioder. Unngå å vanne direkte på brokkolihodene da dette kan føre til råte.

Ugress – Røttene til brokkolien er ganske grunne og selve brokkolien blir ikke så høy at den holder ugresset borte selv. Du må derfor sørge for å luke ugress jevnlig for at plantene ikke skal forstyrres. Man kan også legge litt organsisk masse rundt plantene som trespon eller lignende for å hindre ugresset i å vokse. Organisk masse rundt brokkolien vil også bidra til å holde jordtemperaturen nede, da den ikke trives i alt for varmt klima.

Høste brokkoli

Høste-brokkoli

Man bør høste brokkoli på morgenen når hodene er faste og stramme og like før hodene blomstrer. Dersom du ser gule blader begynner å komme bør du høste med en gang, da kvaliteten reduseres raskt.

Klipp hodene fra stammen, ta minst 15cm stilk. Stilken som står igjen i planten skråskjærer du slik at vann kan renne av. Blir det liggende vann på stilken kan planten råtne og ødelegge sekundærhodene.

De fleste varianter har sideskudd som vil fortsette å utvikle seg etter at hovedhodet er høstet. Du kan høste fra én plante i mange uker, dersom sommeren ikke er altfor varm.

Oppbevare brokkoli

Brokkoli kan oppbevares i kjøleskapet i inntil en uke. Dersom du vasker brokkolien før lagring må du tørke de ordentlig før du legger det i kjøleskapet, ellers kan den begynne å råtne raskere. For langtidslagring kan du forvelle brokkolien først før du fryser den ned.

Skadedyr og sykdommer

Brokkoli er som alle planter utsatt for ulike skadedyr og sykdommer. Under finner du noen av de som kan skade dine brokkoliplanter.

Skadedyr

Bladlus

De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Andre tegn kan være at bladene krøller seg som følge av at plantens saft suges ut av insektene.

Bladlus

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en Såpeblanding:

 • Vann
 • Zalovann
 • Litt kanel

Gjør dette jevnlig og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. Dusj plantene med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Kålflue

Kålflue

Kålfluen legger egg i jorden eller ved rothalsen og larvene som klekker spiser røttene til planten. Dette kan føre til at planten dør.

Symptomer på kålflue og larveangrep:

 • Bladene blir slappe og ofte lilla og gule.
 • Planten sitter løst i jorden som følge av at røttene spises opp.

Kålorm

Kålorm er grønne larver med gule striper. Kålormen blir til hvite kålsommerfugler som legger egg på undersiden av bladene. De spiser hovedsakelig bladene men de kan også ende med å spise hele brokkolien. Avføringen deres kan også føre til at bladene får flekker og bli forurenset.

Kålorm

Bli kvitt kålormen:

 • Fjern alle eggene du ser.
 • Plant andre typer planter rundt brokkolien for å kamuflere de for kålsommerfuglen.
 • Før i tiden drysset man litt rugmel over plantene tidlig på morgenen, dette førte til at kålormen ble dehydrert.

Sykdommer

Dunete-mugg

Dunete mugg

Vises ved gule flekker på bladene og er vanligvis forårsaket av fuktig vær. Hold bladene så tørre som mulig med god luftsirkulasjon (god avstand til andre planter) og kjøp resistente typer.

Hvit rust

En soppsykdom som vises med hvite flekker på bladene. Planten dør sjeldent dersom den blir angrepet men den kan føre til plantens helse reduseres og bladene og stilken blir deformert. Soppen trives i fuktige forhold og spres via vind og vann.

Hvit-rust

Hvit rust fører til deformerte brokkolihoder og sterile frø, slik at man ikke kan høste frøene til bruk i neste sesong. Neemolje kan sprayes på plantene dersom man oppdager at de har blitt rammet.

Forhindre hvit rust:

 • Sørg for vekstskifte og ikke plant brokkoli (eller andre kålsorter) på samme sted hvert år.
 • Unngå overvanning – soppen trives i fuktige forhold.
Klubberot

Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Vi ønsker din erfaring med å dyrke denne herlige grønnsaken – legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hvilken type brokkoli du har dyrket og hva du bruker den til!

Legg igjen en kommentar