Hvordan plante hvitløk

Hvitløken er en flerårig plante som hører til i løkfamilien og stammer fra Sentral-Asia. I motsetning til andre løker som for eksempel purreløk, formerer hvitløken seg i form av flere sideløker, eller fedd som mange kaller det. Denne herligheten har blitt brukt langt bak i tid som både mat og medisin ofte mot forskjølelse, fordøyelsen og immunforsvaret. I denne artikkelen viser vi hvordan plante hvitløk, hvordan du høster den og hvilke sykdommer den kan bli rammet av.

Hvitløk er en ganske så hardfør grønnsak og passer derfor veldig godt til å dyrkes i Norge. Denne smaksrike løkvarianten har uendelig med bruksmuligheter og brukes både som grønnsak og som krydder. Den er ganske så skarp i smak og setter det ekstra lille ¨touchet¨ til enhver rett! Hvitløk er en kilde til kalium, fosfor, vitamin C og vitamin B6. Hvitløk er litt som sjalottløk – en veldig godt likt løktype i Norge som man bruker ofte i matlagingen!

hvordan-plante-hvitløk
Vi er veldig fornøyd med mengden hvitløk vi fikk i sesongen 2022!

Typer hvitløk

Det finnes mange forskjellige typer hvitløk som hovedsakelig er delt inn i to hovedgrupper; Hardneck (Allium ophioscorodon) og Softneck (Allium sativum).

Hardneck hvitløk

Hardneck hvitløk har en hard hals og gir ofte færre men større fedd enn softneck variantene. Denne varianten er enklere å skrelle enn softneck men derigjen gjerne gir mindre holdbarhet (fire til fem måneder). I motsetning til softneck variantene sender hardneck variantene ut blomstrende stilk med et treaktig utseende.

Noen hardneck typer:

  • Rocambole
  • Chesnok Red
  • German White
  • Polish Hardneck

Softneck hvitløk

Softneck hvitløk er hvitløk hvor halsen er myk og kan deles opp i to undergrupper; ¨artisjokk¨ og ¨Sølvskinn¨. Artisjokkvarianten har i likhet med artisjokkgrønnsakene flere overlappende lag og kan inneholde opptil 20 fedd. Disse er hvite til off-white i fargen med et tykt ytre skall som er mer utfordrende å skrelle. Fordelen med denne typen er at de kan ha god holdbarhet (opptil åtte måneder). Sølvskinnvarianten kan tilpasses mange klimaer og gir høy produksjon.

Noen artisjokkvarianter:

  • Polish red
  • California Late
  • California Early
  • Galiano
  • Italian Purple

Noen sølvskinnvarianter:

  • Kettle River Giant
  • Polish White
  • Silverskin
Rocambole hvitløk
Rocambole
Chesnok Red hvitløk
Chesnok Red
Sort hvitløk
Sort hvitløk, søt og sirupaktig smak.
Silverskin hvitløk
Silverskin

Hvordan plante hvitløk

En liten tommerfingerregel å tenke på er at ett fedd gir en hel hvitløk. Du kan ut fra dette bestemme hvor mange hvitløk du ønsker å plante ut fra denne enkle huskeregelen. Her ser du steg for steg hvordan du går frem for å plante hvitløken.

Du kan enten plante hvitløk om våren eller om høsten. Fremgangsmåten er lik på begge tidspunktene, men de fleste planter på høsten minst fire-seks uker før frosten kommer.

hvordan-dyrke-hvitløk
Hvitløkene er jevnt fordelt utover i pallekarmene. Her prøver vi oss på både softneck og hardneck.
  1. Klargjør plantestedet du ønsker å ha hvitløken, enten om du vil ha de i en pallekarm eller ute i kjøkkenhagen. Det du imidlertidig bør tenke på er at du planter på et sted som det tidligere ikke har blitt plantet planter fra løkfamilien og at jorden på dette stedet er godt drenerende slik at løken ikke blir stående i vann. Jorden bør også være muld- og kalkrik.
  2. Løsne jorden litt slik den blir luftig for å gjøre plass til at løken kan vokse seg stor.
  3. Lag en renne som er mellom 5-10 cm dyp og legg feddene nedi med rundt 15cm mellomrom mellom hvert fedd. Hell over jorden slik at feddene blir dekket. OBS! Feddene skal ligge med den spisse enden opp.
  4. Vann forsiktig for at jorden skal sette seg litt.
  5. Du kan gjerne dekke jorden til med litt blader, gressklipp eller lignende for å danne et beskyttende lag om vinteren siden vi generelt har ganske kalde vintre i Norge. Dette vil hjelpe løken i å danne gode røtter før bakken fryser. Planter du om høsten kan du noen ganger se at planten begynner å gi grønne skudd, dette er vil ikke skade planten gjennom vinteren.
  6. På våren og sommeren holder du bedet fri for ugress og vanner når jorden kjennes tørr.

Mange lurer gjerne på om det er mulig å plante feddene fra hvitløken du får kjøpt i butikken. Dette er praktisk talt mulig – det vil vokse ny hvitløk ut av disse. Dette er derimot ikke til å anbefale da hvitløken du får kjøpt i butikken kan være importert fra andre land og det kan være en sjanse for at hvitløken bærer sykdommer som vil påvirke avlingen på de du planter. Du bør derfor kjøpe setteløk fra norske og godkjente (gjerne sertifiserte) produsenter da disse har gjennomgått strenge prosedyrer og oppfyller kravene.

stell-av-hvitløk
Unge hvitløksplanter begynner å ta fart i pallekarmene!

Stell av hvitløk

Hvitløk trenger generelt sett lite stell og omsorg. Det du trenger å tenke på er å vanne regelmessig på våren og forsommeren og reduser vanningen når du ser at bladene på stilken begynner å bli gult – dette er et tegn på at løken under jorden begynner å bli modent.

For å hjelpe løken i å få mest mulig næring fra jorden må sørge for at området rundt løkene holdes fritt for ugress. Dette gjøres best for hånd, da redskaper fort kan skade løkene som ligger i jorden.

plante-hvitløk
Hvitløken begynner virkelig komme opp her i pallekarmene!

Høste hvitløk

Før du skal høste hvitløken må du bestemme deg for bruken av hvitløken. Dersom du skal tørke den slik at den danner det velkjente skallet rundt seg, må du vente med å høste den til etter at planten har blomstret og gresset som stikker opp har visnet. Dersom du derimot ønsker fersk hvitløk må du høste den før gresset visner, denne har en litt mildere smak enn om den er tørket.

Høst hvitløken ved å bruke en hagegaffel eller lignende og stikk den forsiktig ned i jorden litt unna halsen på løken. Løft opp løken og rist av mest mulig jord, fjern gjerne den siste jorden som sitter fast i løken med hendene. Klipp av øverste delen halsen til du har igjen cirka 10cm dersom du har harneck eller flett halsen hvis du har softneck (dette er selvfølgelig valgfritt og dette velger du helt selv). Du kan la hvitløken tørke litt i et par dager ved å legge den på et bord eller brett i solen. Du kan også henge den opp til tørk i solen, da vil den få god luftsirkulasjon.

Visste du at…
Hvitløk som har skall rundt seg er en tørket fersk hvitløk?

Finn flere spennende typer løk du kan plante i kjøkkenhagen din!

høste-hvitløk
Fersk hvitløk høstet fra hagen!

Hvordan oppbevare hvitløk

hvordan-oppbevare-hvitløk
Vi hang opp all hvitløken i små bunter på en snor på terrassen med perfekte solforhold for å tørke de!

Når hvitløken er tørket og føles papiraktig å ta på, kan du enten lagre dem løst eller flette dem (hvis du har softneck varianter). Oppbevares kjølig og tørt. Vær forsiktig så du ikke ødelegger feddene (rift i skallet etc.) da dette kan føre til at de fortere blir dårlig. Husk også at softneck varianter holder lengre enn hardneck variantene så du bør passe på å spise de med kortest holdbarhet først! Har du flettet halsen skal disse oppbevares opphengt, løse løker oppbevares på et luftig sted (f.eks. i kurver).

En annen type løk man enkelt kan dyrke selv hjemme er purreløk. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker purreløk – les den her!

Skadedyr og sykdommer

Rustsopp

Små oransje blemmer som kan komme på plantens blader fra og med mai. Bladene begynner etter hvert å bli gule og i verste fall kan planten dø. Rustsopp kan føre til redusert plantevekst og avling. Har noen av bladene blitt angrepet av rustsopp må bladene fjernes og kastes umiddelbart.

Forhindre rustsopp:

  • Aldri legg infiserte planter i komposten
  • Sørg for god plass mellom plantene for luftsirkulasjon
  • Sørg for god drenerende jord
  • Ikke bruk samme vekststed dersom du tidligere har hatt denne sykdommen på dette stedet.
Hvitråte hvitløk

Hvitråte

Hvitråte kjennetegnes ved bladene gulner og visner fra toppen og brer seg nedover. Løken og røttene får en bomullsaktig hvitt belegg. Kan også sees ved at små planter kollapser og man lett kan dra opp løken.

Hvitråte kan være svært skadelig for avlingen og spre seg videre til andre jorder i nærheten og gjøre store skader for avlingen. Denne soppsykdommen kan påvirke så mye at den legger begrensninger for hvor man kan dyrke setteløk og det er faktisk meldeplikt dersom man oppdager at løken har blitt angripet av løkhvitråte. Du kan lese mer om sykdommen på mattilsynets infobrosjyre her.

Forebygge hvitråte:

  • Hyppig vekstskifte ved å ikke plante på samme sted hver gang.
  • Bruk godkjente setteløk
  • Pass på å rengjøre og desinfisere felles utstyr som brukes i hagen for å hindre eventuell spredning.

Løkflue

Symptomer på at løkfluen har vært på ferde er når planten stopper å vokse og halsen tykner. Deretter vil planten dø. Løkfluen legger eggene sine i nærheten eller på planten. Når eggene klekker angripes løken og den vil deretter kollapse.

Løkflue

Hvis planter dør uten grunn kan det være lurt å løfte opp noen planter og sjekke og fjerne de berørte plantene. For å forhindre angrep kan man sørge for å ha andre planter i området rundt løken for å danne litt beskyttelse.

Har du dyrket hvitløk før? Hvilken type dyrket du og har du noen gode innspill til hva man kan bruke hvitløken til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kan man dyrke hvitløk i Norge?

Ja! Hvitløk er perfekt til å dyrkes i Norge. Grunnen til dette er at hvitløken trenger en frostperiode for at den skal dele seg opp i fedd – og vinter er noe vi kan skryte på oss her i Norge.

Hvor lenge skal hvitløk stå i jorda?

Hvitløken står ca. 10 måneder i jorden. Setter du den i jorden før frosten kommer i september/oktober kan du høste hvitløken i juni/juli.

Hvor dypt setter man hvitløk?

Hvitløken settes 5-10 cm dyp med rundt 15cm mellomrom mellom hvert fedd. Hell over jorden slik at feddene blir dekket. OBS! Feddene skal ligge med den spisse enden opp.

Kan man plante hvitløk som spirer?

Ja, det kan man. Sett hvitløksfeddet med den spirende enden oppover så vil den fortsette å vokse til en ny hvitløk.

2 kommentarer om “Hvordan plante hvitløk”

  1. Kan man plante hvitløk i januar/februar innendørs? Glemte å plante den på høsten.
    Bør den stå mørkt eller kan den stå på stua som andre planter/blomster?

    Svar
    • Hei Serine.

      Ja, det er fullt mulig å plante hvitløk innendørs i januar eller februar, selv om det ideelle tidspunktet for planting utendørs vanligvis er om høsten. Ved å plante hvitløk innendørs, kan du gi dem en tidlig start og deretter transplantere dem utendørs når været blir mildere. Her er noen tips for å plante hvitløk innendørs i denne perioden:

      Velg riktig sort: Det er viktig å velge en sort som er egnet for ditt klima. Noen varianter av hvitløk krever en kald periode for å danne knoller, så det kan være lurt å kjøle dem ned i kjøleskapet i noen uker før planting hvis de ikke allerede har opplevd kaldt vær.

      Planting: Bryt hvitløkshodet opp i fedd, og plant hvert fedd med den spisse enden opp og den flate enden ned, i en dybde på ca. 2,5 cm i potter fylt med god pottejord. Sørg for god avstand mellom hvert fedd.

      Lysforhold: Hvitløk trenger mye lys for å vokse godt. Plasser dem derfor i et solrikt vindu hvor de kan få minst 6 timer med direkte sollys daglig. Hvis du ikke har et sted med tilstrekkelig naturlig lys, kan du vurdere å bruke vekstlys.

      Vanning og stell: Hold jorden fuktig, men ikke for våt. Hvitløk liker ikke å stå i vann. Pass også på god drenering i potten. Gjødsle lett med en balansert, langsomt frigjørende gjødsel.

      Temperatur: Hvitløk tåler litt kulde, men det er best å holde dem innendørs på et lyst sted ved romtemperatur mens de vokser. Når plantene er godt etablert og risikoen for frost er over, kan du gradvis venne dem til utendørstemperaturen før du transplanterer dem ut.

      Selv om hvitløk vanligvis vokser best utendørs, kan innendørs planting gi dem en god start, spesielt hvis du glemte å plante dem om høsten. Ved å følge disse tipsene, kan du nyte egendyrket hvitløk fra din egen stue eller balkong.

      Svar

Legg igjen en kommentar