Dyrke Poteter [2022] – Enklere Enn Du Tror

4.5/5 - (2 Vurderinger)
Dyrke-potet

Dette er en spennende og enkel grønnsak å dyrke siden veksten skjer under jorden, slik at man aldri helt vet hva man får før man skal høste potetene!

Dette er en av grønnsakene vi har på vår liste over de 15 enkleste avlingene å dyrke for nybegynnere. Denne artikkelen kan du lese her.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvordan man kan dyrke frem poteter, når setter man poteter og når høste poteter. Som nybegynner har man ofte mange spørsmål og vi håper denne artikkelen vil svare på mange av dine spørsmål knyttet til å dyrke denne herlige grønnsaken selv.

For å starte med litt kulturell informasjon – hvor kommer poteten fra egentlig og når kom poteten til Norge? Poteten kommer opprinnelig fra Peru, hvor det var Inca-Indianerne som var de første til å dyrke de. Dette skjedde rundt 8000-5000 år f.kr. Da Spania erobret Peru på 1500-tallet ble poteten brakt til Europa og bøndene fant dermed ut at poteten var en såpass lett sort å dyrke frem at den ble en av de største matavlingene i verden, sammen med hvete, mais og ris.

Det tok en stund før poteten kom seg til Norge og det var ikke før årene rundt 1750 at det Norske folk begynte å få øynene opp for denne næringsrike grønnsaken. Siden har Norge tatt poteten mer og mer i bruk – såpass mye at Norge nå blir kalt for en potetnasjon!

Settepoteter

Det er mange som tenker at å bruke en potet man har kjøpt i butikken som settepotet. Når det begynner å vokse frem røtter på poteten man ikke lenger kan bruke den til matlaging. Dette bør man ikke gjøre. Grunnen til det er at poteten kan inneholde små organismer som kan gjøre stor skade på jordbruksarealer dersom smitte sprer seg fra kjøkkenhagen din og dit hen.

Man bør derfor bruke sertifiserte settepoteter eller settepoteter fra egen avling som er fremprodusert av sertifiserte settepoteter. Man kan få kjøpt dette på blant annet felleskjøpet.

Når sette poteter

Så, når kan poteter settes? Poteter kan settes når faren for frost er over og så snart jorden er håndterbar. Dette er ofte på våren, avhengig av hvor man bor i landet og poteten trives å settes når det gjerne enda er litt kjølig ute. Man kan derfor helt fint sette poteter i april om man ønsker det, så lenge faren for frost er over.

Hvordan sette poteter

Det første man bør tenke på når man skal sette poteter i hagen er hvor man skal plassere dem. Velg en plassering som får mye sollys, minst seks-åtte timer om dagen. Dersom du har et sted med sol gjennom hele dagen er dette mest hensiktsmessig.

Det andre steget er å sørge for at jorden har riktig konsistens. Poteter liker lett og luftig jord fordi de vokser under jorden og dermed trenger plass til å vokse og forme seg til store flotte poteter.

Klargjør så jorden med en høygaffel eller lignende og vend jorden rundt for å gjøre den ekstra luftig. Neste steg vil være å tilføre litt gjødsel til jorden. Poteter liker næringsrik jord, med en pH-verdi mellom fem og seks. Poteter er tilpasningsdyktige så de bør kunne gi deg en god avling, men dersom du har høy alkalisk jord kan det være lurt å tilføre litt svovel for å få ned pH-verdien litt.

Nå er det på tide å forberede settepotet. Hvis du ser på poteten kan du se små spirer som vokser ut fra poteten, disse kalles for ¨groer¨, så hvis du har mindre poteter med kun en ¨gro¨ kan du sette de i jorden hele. Hvis du har større sette poteter med flere ¨groer¨ kan du dele den i mindre deler og la dem tørke en til to dager før du planter dem, noe som vil gjøre at den avkuttede delen kan danne en beskyttende hinne for å forhindre forråtnelse.

Neste steg er å sette potet i jorden. Når man skal sette poteter hvor dypt skal man gjøre det? Man graver noen rader på 7-12 cm dybde og dermed plasserer settepoteten med ¨groene¨ vendt oppover med 20-30 cm mellomrom. Dette er litt smak og behag, bare husk på at mer plass fører til mer rom for poteten til vokse seg litt større men kanskje færre poteter. Avslutt med å fylle igjen radene med jord slik at bedet nå har et jevnt og fint lag på toppen.

Grunnen til at man setter poteten med ¨groene¨ vendt oppover er fordi det ut fra disse vil vokse opp en stamme som på sikt vil se ut som en busk med masse blader! Røttene vil vokse nedover og danne mange herlige poteter!

Nå er det på tide å vanne bedet. Poteter liker å bli vannet regelmessig, spesielt i blomstringstadiet fordi det er da de produserer knollene. En liten tommelfingerregel kan være å vanne en til to ganger i uken når det er ekstra varmt, bare sørg for at de øverste 2-5cm har fått tørke ut mellom vanningene slik at det vil variere avhengig av jordtype og hvilket klima du bor i. Blir jorden for våt over lengre tid uten å få tørke opp litt kan potetene råtne.

Sette poteter i bøtte

Dersom man ikke har en stor kjøkkenhage, men for eksempel en balkong eller terrasse kan man dyrke poteter i for eksempel en bøtte. Man kan enten kjøpe en såkalt potetpotte som er tilpasset dyrking av poteter. Denne sørger for god nok plass til poteter for én person per sesong og tilstrekkelig luftsirkulasjon med sine utskjæringer i innerpotten samt hull i bånn på ytterpotten.

Dyrking av poteter i bøtte:

  1. Fyll potten med 1/3 jord
  2. Sett settepoteten og legg over 1/3 mer jord.
  3. Når planten begynner å vokse bør man hyppe potetplanten ved å legge rundt litt ekstra jord rundt stammen.
  4. Det tar mellom 80-110 dager før settepoteten har utviklet mange høsteklare poteter. Dette avhenger av hvilken type potet du har valgt.

Sette poteter i pallekarm

Hvis man ikke har en stor kjøkkenhage men har en liten hageflekk eller terrasse kan man fint dyrke poteter i pallekarm. En pallekarm er ca. 20cm høy så man bør bruke to pallekarmer i høyden for at poteten kan settes i riktig dybde (7-12cm). En pallekarm er ca. 1m² slik at en pakke med settepotet på 5kg vil holde til hele 20 pallekarmer (20m²)!

Fyll opp halvparten av pallekarmen med jord og plasser settepotetene på rekke og rad med ca. 20-30cm mellomrom. Dekk så over med jord helt opp til toppen. Vann godt og vann jevnlig. Sørg for at topplaget tørker ut før neste vanning slik at potetene ikke råtner. Etter 80-110 dager er potetene klare til høsting, avhengig av valgt potettype.

Hyppe poteter

Hypping av poteter er en metode man bruker underveis i dyrkeperioden for å hindre at knollene (potetavlingen) blir utsatt for sollys for lenge. Dette kan nemlig føre til at knollene blir grønne og produserer en giftig forbindelse kalt solanin, noe som gjør poteten bitre, uspiselige og potensielt kvalmeinduserende.

Etter hvert som potetplanten vokser, produserer den en hovedstamme med blader og blomster over bakken. Samtidig dannes det knoller på sekundære stammer som forgrener seg fra hovedstammen nedover. For å forhindre at de grunneste knollene blir utsatt for sollys og øke sjansen for at planten produserer flere knoller, bør man dra litt jord i en haug rundt stammen med jevne mellomrom – dette kalles for å hyppe potetplanten. Dette bør man gjøre tre til fire ganger i løpet av sesongen.

Man bør hyppe potetplanten på morgenen da planten er på sitt høyeste. Utover dagen vil planten henge litt på grunn av varmen.

dyrke poteter

Høste poteter

Høste-poteter

Vi har nå kommet til det mest spennende stadiet – nemlig høsting av poteter. Når skal potetene høstes? Plantene vil fortelle deg når skal man ta opp potetene, vanligvis vil plantene begynne å bli gule og falle over ende og dette er tegn på at det er tid for å ta opp potetene. Man kan også se på beskrivelsen på den potettypen man har kjøpt hvor lang tid det tar for poteten å vokse. For eksempel vil en Yukon Gold potet bruke rundt 100 dager fra setting til høsting.

Man kan velge om man vil høste alle potetene på en gang, eller om man vil hente ut etter behov. Hvis du vil høste det man trenger der og da til dagens middag, kan man ta opp en av plantene, ta de potetene man trenger og sette planten tilbake i jorden og vanne den godt. Dette kan også potensielt føre til at planten vokser frem større poteter (av de som allerede er der) eller at det kommer helt nye poteter innen neste gang du skal høste litt. Man kan faktisk vente med å høste alle potetene helt frem til potetplanten har visnet ganske så mye.

Etter du har høstet potetene bør du sjekke tilstanden på skallet. Dersom skallet er fast og litt glatt og det ikke skallet av når du gnir litt på det, betyr det at den er perfekt til å oppbevares. Dersom du ser en potet som skaller litt av når du gnir på det betyr det at disse potetene ikke er ¨modne¨ nok i form av at skallet ikke er fast nok til å kunne oppbevares noe særlig. Man vil derfor bruke disse potetene raskest mulig.

Plasser potetene i et mørkt sted i opptil to uker for å la dem sette seg og tørke litt før man begynner å vaske bort jorden. Dette bidrar til at potetene ikke råtner så fort. Ved oppbevaring bør du plassere potetene på et mørkt og godt ventilert sted slik at de får tørke ut skikkelig. Potetene trives best oppbevart i temperatur mellom 4-6 grader slik at en kald bod, kjeller eller lignende er gode plasseringer.

Høste-poteter

Har du begynt å dyrke dine egne poteter i år? Hvilken sort har du valgt og hvilken er din favoritt? Legg gjerne igjen en kommentar under og del dine erfaringer med oss!

Legg igjen en kommentar