Hydroponisk dyrking fra A til Å

De siste årene har hydroponisk dyrking tatt landet med storm, og mange har fått øynene opp for den enkle og morsomme dyrketeknikken. Ved hjelp av hydroponikk kan du dyrke frem de lekreste tomater, urter og blomster uten å bekymre deg for jordsøl!

I denne guiden finner du alt du trenger å vite om hydroponikk. Finn ut hvilke metoder som finnes, og hvordan du går frem for å lykkes!

Hva er hydroponisk dyrking?

Hydroponisk dyrking er en dyrketeknikk som innebærer at du dyrker uten bruk av jord. Istedenfor vokser plantene direkte i vann som er tilsatt næring. Så lenge planter har tilgang på lys, vann og næring, er alle vekstbetingelsene oppfylt.

Som regel står plantene i et medium som gir støtte til røttene, som for eksempel en planteplugg laget av torv eller kokosfiber. Planten kan for øvrig også stå i grus, perlitt, leirekuler, sand, eller lignende substrater.

hydroponisk-dyrking

Fra substratet planten står i, vokser røttene direkte ned i vannet som finnes i en egen beholder. Der henter planten all næringen som trengs for at planten skal kunne vokse.

Det finnes også hydroponiske systemer der det ikke brukes substrat i det hete tatt, og dette omtales ofte som «aeroponikk».

Hva er fordelene med hydroponisk dyrking?

Sammenlignet med tradisjonelle dyrkingsteknikker der det tas i bruk jord, kan hydroponikk by på mange fordeler.

Her er de viktigste grunnene til å velge hydroponisk dyrking!

Ingen jordsøl

Det er ingen hemmelighet at det å dyrke i jord kan være en grisete prosess. Det blir ofte mye jordsøl, noe som gjør det vanskelig å dyrke innendørs. Du må regne med at det kommer jord på både arbeidsflaten, hendene, gulvet og klærne.

Med hydroponisk dyrking slipper du å håndtere jord, noe som gjør dyrkeprosessen langt mindre grisete og mer hygienisk.

Plassbesparende

Når du dyrker planter i jord, er det ofte behov for mange potter. Hver enkelt plante har gjerne behov for et relativt stort jordvolum for å få tilgang på vann og næringen som trengs.

hydroponisk-enkelt

I ett enkelt hydroponisk system kan du få plass til mange planter, og alle plantene deler samme vann og næring. Siden hydroponisk dyrking foregår helt uten bruk av jord, vil du kunne spare mye plass!

Friskere planter og færre fluer

Jord kan bære på sykdommer, og inneholder ofte mange ulike skapninger som gjerne spiser av plantene dine.

Jord er for eksempel et yndet sted for fluer å legge egg. Når larvene klekker, er det ikke uvanlig at de livnærer seg på plantens røtter. Dette kan føre til at planten skades og får dårligere evne til å ta opp næring. Det kan også være plagsomt å ha huset fullt av små fluer!

Med hydroponisk dyrking slipper du som regel problemer som dette, siden du dyrker uten jord.

Dette er en kjempefordel når du dyrker forskjellige krydderurter som står på kjøkkenbenken! Vi alle vet hvor irriterende det er med bananfluer etter urtene, dette slipper du med hydroponisk dyrking av krydderurter.

Raske resultater

En av fordelene ved hydroponisk dyrking er at du kan forvente raske resultater. Dette er kanskje spesielt ønskelig når du skal dyrke din egen mat! Sammenlignet med dyrking i jord, vil du få et ferdig og spiseklart produkt mye raskere.

Det tar ofte ikke mer enn et par uker fra du setter i gang, til plantene er «høsteklare». Salat er et eksempel på en vekst som er veldig rask og enkel å dyrke hydroponisk!

Det er mindre behov for vanning

Når man dyrker planter i jord, er det som regel behov for å vanne plantene med jevne mellomrom. Glemmer du å vanne, kan planten visne og dø. For travle folk som har en tendens til å glemme plantestell, kan det derfor være vanskelig å lykkes med dyrking!

Med et hydroponisk dyrkingssystem vil det ofte bare være behov for å tilsette vann i beholderen én gang (sammen med næring). Deretter går resten av seg selv!

hydro

Dekorativt på kjøkkenbenken

Mange hydroponiske dyrkesystemer har et stilrent og moderne design, og tar seg bra ut på kjøkkenbenken. Når urter og grønnsaker begynner å vokse opp, blir potten eller plantekassen ofte et flott blikkfang på kjøkkenet!

Det kan også være lekkert med potter som inneholder urter dyrket frem på vanlig måte i jord. Ulempen er at det ofte kommer fluer når man bruker jord, noe som kan oppleves som irriterende på et kjøkken.

Velegnet også for tørre klima

Hydroponisk dyrking kan også by på fordeler innen landbruk. Skal en bonde få frem ett kilo tomater gjennom dyrking i jord, vil det i snitt være behov for 400 liter vann gjennom vekstsesongen.

Ved hydroponisk dyrking er behovet for vann langt mindre, og en kan få frem samme mengde planter med 1/4­­–1/20 av vannmengdene som brukes i tradisjonell dyrking. For å avle frem ett kilo tomater hydroponisk, trengs rundt 70 liter med vann.

Dette gjør hydroponisk dyrking til en god løsning i områder med lite vann og tørke. Selv med et tørt og tøft klima, kan mennesker få mulighet til å dyrke frem sin egen mat med færre ressurser.

hydroponisk

Finnes det noen ulemper?

Hydroponisk dyrking byr stort sett på fordeler, men dyrkingsteknikken passer ikke nødvendigvis for alle.

Her er de største ulempene ved hydroponikk!

Et hydroponisk dyrkesystem kan koste litt

Det finnes mange ulike hydroponiske dyrkesystemer, og du kan velge blant alt fra potter for enkeltplanter, til større «balkongkasser» med flere plantehull. De fleste koster noen hundrelapper.

I tillegg kommer kostnader til hydroponisk næring, dersom dette ikke følger med. Husk at du kan kjøpe startpakker der du får med både frø, planteplugger, næring og selve beholderen. Dette kan i mange tilfeller være mer lønnsomt enn å kjøpe alt separat!

Vi har skrevet en artikkel der du kan lese mer om å lage (DIY) ditt eget hydroponisk system for en billigere penge!

Rask vekst kan gi svakere planter

Hydroponisk dyrking er veldig effektivt, noe som også kan føre til at plantene vokser nokså fort. Noen ganger vokser plantene kanskje litt for fort, noe som kan gjøre dem svakere og mindre motstandsdyktige.

Det er blant annet forsket på at optimal vekst kan gi plantene redusert evne til å håndtere stress (som for eksempel temperaturendringer). Plantene kan for eksempel få bladrandskade, noe som er et kjent problem innen storskala hydroponisk dyrking.

hydroponisk-dyrking-enkelt

Når planter vokser i jord må de ofte «jobbe» litt mer for å få fatt i næringen de trenger. I et hydroponisk system blir næringen servert på sølvfat, og plantene blir rett og slett ofte litt bortskjemte og puslete.

Hvordan komme i gang med hydroponisk dyrking?

Hydroponisk dyrking er enkelt. Dersom du har prøvd tradisjonell dyrking i jord, vil du sannsynligvis synes at hydroponikk er et enklere alternativ. Du slipper å styre med jord, og kan komme i gang på få minutter!

For å lykkes er du imidlertid avhengig av å ha riktig utstyr, og ikke minst – riktig fremgangsmetode.  

hydroponisk-forklaring

Dette utstyret trenger du

Enten du skal dyrke på tradisjonelt vis eller hydroponisk, er du avhengig av å ha diverse utstyr. Heldigvis finnes det utstyr i mange prisklasser, slik at du kan tilpasse kostnadene til det budsjettet du har.

Det er imidlertid ikke behov for spesielt mye utstyr for å komme i gang. Her er tingene du trenger:

1. Et hydroponisk system

Det første du må gjøre, er å kjøpe et hydroponisk dyrkesystem. Metoden har blitt veldig populær de siste årene, og du kan derfor finne hydroponiske dyrkesett hos de fleste hagesentre.

Finn en modell som passer ambisjonsnivået og lommeboken din. Om du kun ønsker å prøve deg i det små, kan du finne en enkel hydroponisk potte. Ønsker du derimot å dyrke frem flere planter, kan det være greit å velge en kasse med plass til flere planteplugger!

2. Frø eller ferdigsådde planteplugger

Du trenger også frø for å komme i gang. Her kan du bruke frø du har liggende, dersom du har noen sorter som egner seg for hydroponisk dyrking. Tomater, jordbær, urter og salat er supre alternativer for deg som er nybegynner!

Enda enklere er det kanskje å kjøpe planteplugger hos hagesenteret som er sådd med ulike typer frø på forhånd. Da slipper du å så frø selv, om du er i skikkelig «søndagshumør».

hydroponisk-jordbær

3. Næring, vann og lys

Du trenger også en næringsoppløsning for å kunne starte med hydroponisk dyrking. Næringen skal tilsettes vann, og er plantens «byggeklosser». Det finnes egne næringsprodukter som er laget spesielt for hydroponikk.

I slike næringsprodukter vil det som regel være en nøye sammensatt blanding av alle makro- og mikronæringsstoffene planten trenger.

Husk at du også kan ha behov for vekstlys dersom plantene dyrkes om høsten eller vinteren. Da er det ikke nok dagslys på våre breddegrader, og kunstig plantelys er da helt nødvendig for et godt resultat. Vekstlys er også noe du vil finne hos de fleste hagesentre.

Vi har skrevet en mer detaljert artikkel om hvilke utstyr du trenger, hvis du er intresert å gå mer i dybden!

Slik går du frem

Nøyaktig fremgangsmåte for hydroponisk dyrking vil naturlig nok kunne variere litt fra system til system. Men generelt sett er fremgangsmetoden nokså lik for alle hydroponiske systemer du finner på norske hagesentre.

Slik kommer du i gang, steg for steg:

  1. Fyll angitt mengde vann i beholderen
  2. Tilfør næring
  3. Bland næringen forsiktig ut (for eksempel med en visp)
  4. Plasser plantepluggene (med frø) i beholderne i lokket
  5. Sett lokket oppå beholderen
  6. Vent noen uker – og vips, så har du urter, salat eller blomster!

Ulike metoder for hydroponisk dyrking

Det finnes mange teknikker innen hydroponisk dyrking, og alle kan ha sine fordeler og ulemper. Det alle teknikkene har til felles, er at det ikke benyttes jord i dyrkeprosessen.

Metodene skiller seg imidlertid på andre områder. Her er oversikten du trenger!

Kratky-metoden – hydroponisk dyrking uten pumpe

Den kanskje enkleste og mest vanlige formen for hydroponisk dyrking, er den såkalte Kratky-metoden. Metoden ble funnet opp av forskeren Bernard Kratky, som jobber ved University of Hawaii.

hydroponisk-salat

Kratky-metoden innebærer at du dyrker hydroponisk i stillestående vann, der det ikke benyttes noen form for pumpe i vannbeholderen. Det stillestående vannet gjør det enkelt for plantene å ta til seg næring.

Store planter vil kunne suge opp næringen veldig fort. Løsningen egner seg derfor aller best for saktevoksende planter som:

  • Bladurter
  • Spinat
  • Salat

Plantene du dyrker vokser i små planteplugger, og røttene henger delvis ned i beholderen og vannet. På den måten får deler av røttene luft, slik at planten får «puste» i området mellom lokket og vannflaten.

Et eksempel på et hydroponisk dyrkesett som benytter Kratky-metoden, er Harvy fra Nelson Garden. Ulempen ved denne løsningen, er at vannet kan gi grobunn for bakterier og begynne å lukte. Det kan derfor være lurt å bytte vann innimellom.

Deep Water Culture – hydroponikk med pumpe

Den hydroponiske metoden «Deep Water Culture» innebærer at vannet med næringen resirkuleres og går gjennom en pumpe – gjerne med luftbobler. Fordelen med dette er at vannet tilføres oksygen, og at vannet ikke gir like god grobunn for luktdannende bakterier.

grønnsaker-med-hydroponisk-dyrking

Denne teknikken kan egne seg både for små og store planter, enten det er blomster, urter, tomater eller jordbær. Du kan finne Deep Water Culture-systemer hos enkelte hagesentre.

Ulempen ved metoden er at pumpen kan være bråkete, og et system som dette vil typisk være dyrere enn for eksempel enkle Kratky-systemer.

Aeroponikk – mer luft til røttene

Plantens røtter trenger oksygen, noe som kan være utfordrende i enkelte hydroponiske systemer. Det finnes imidlertid et system som kalles for aeroponikk, og dette innebærer at plantenes røtter henger fritt i luften.

Under røttene finnes det vann med næring, og en vannpumpe sørger for å avgi en dis av vann og næring. Disse tåkedråpene eller aerosolene treffer så røttene, og gir dermed planten det den trenger av vann og næring. Samtidig får planten rikelig med luft!

Aeroponikk egner seg blant annet godt til hydroponisk dyrking av salat, men også til urter og andre vekster.

I likhet med Deep Water Culture, kan aeroponikk være støyfullt på grunn av pumpen, noe enkelte vil mene er en ulempe.

Hydroponiske selvvanningssystemer

Ved hjelp av en bit av en filtduk eller en remse bomull, kan vann fraktes til plantens røtter uten behov for en bråkete pumpe. Remsen av stoff vil gå fra næringsoppløsningen i bunnen av en potte, og videre opp til røttene.

Det er vanlig at røttene står i et dyrkemedium som for eksempel kokosfiber. Mediet holder på fuktigheten, slik at røttene ikke tørker ut.

Systemer med «flo- og fjære»

Et system for hydroponisk dyrking kan også baseres på såkalt flo- og fjæreteknikk. Dette innebærer at plantens røtter heves og senkes opp og ned i vann med næring.

På den måten kan planten få vannet og næringen den trenger, men også tilstrekkelig med luft. Denne løsningen er ikke spesielt vanlig blant hobbygartnere.

Akvaponikk – hydroponikk med vannlevende dyr

hydroponisk-i-drivhus

Blant de mer uvanlige formene for hydroponisk dyrking, finner vi akvaponikk. Dette innebærer at vannlevende dyr som fisk, reker eller kreps lever i vannet. Plantene vil da få næring fra dyrenes ekskrementer.

Systemet åpner for bærekraftig produksjon av mat, takket være det lille kretsløpsystemet som dannes. Akvaponikk er ikke spesielt vanlig blant hobbydyrkere, men kan være en god løsning innen storskala hydroponisk dyrking.

Hydroponisk dyrking er velegnet for mange planter og spiselige vekster

Det er mange vekster som fint kan dyrkes frem i et hydroponisk system. Hydroponisk dyrking egner seg likevel bedre for enkelte vekster enn andre. Spesielt velegnet er hydroponikk når man ønsker å dyrke frem bladgrønt eller krydderurter.

Det er imidlertid også mulig å dyrke frem vakre blomster uten jord. Mulighetene er altså mange, og vi skal nå se nærmere på noen av dem!

Salat

Salat er veldig enkelt å dyrke hydroponisk, og du kan fint lykkes med et enkelt Kratky-system uten pumpe. Du trenger bare å sette en plugg med salatfrø i beholderen, sørge for tilstrekkelig med lys, og vente!

hydroponisk-planting

Fordelen med salat er at råvaren er veldig anvendelig. Dyrk din egen salat, og nyt den på en burger eller sandwich. Du kan for eksempel dyrke disse salattypene hydroponisk:

  • Friséesalat
  • Feltsalat
  • Hjertesalat
  • Crispisalat

Tomat

Tomat er også en populær råvare innen matlaging, og kan brukes til så mangt. Skal du drive frem tomater gjennom hydroponisk dyrking, kan det være en fordel å velge en lavtvoksende tomatbusk fremfor meterhøye ranketomater. Førstnevnte er enklest å lykkes med!

hydroponisk-tomat

Husk likevel på at tomatplanter er veldig næringskrevende. Derfor vil planten fort absorbere næringen i stillestående vann. Det kan derfor være mer gunstig å bruke et Deep Water Culture-system med pumpe, om du ønsker å dyrke de smakfulle, oransje perlene! Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan dyrke fantastike tomater på tradisjonell metode. Artikklen kan du lese her!

Chili og paprika

Du kan også dyrke chili eller paprika hydroponisk, men vær obs på at disse plantene kan ta litt lengre tid å få frem. Det tar i snitt rundt 90 dager før en paprikaplante oppnår god størrelse, så her gjelder det å smøre seg med litt tålmodighet!

Men når du først har dyrket frem en flott chili- eller paprikaplante, har du smakfulle råvarer som kan brukes i et bredt spekter av matretter! Det finnes dessuten mange flotte fargevarianter å velge mellom, fra grønn og gul, til rød, svart og oransje.

Lyst til å prøve deg på dyring av chili? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du gjør nettopp det. Klikk her for å lese artikkelen

Kål

Kål er en annen gruppe grønnsaker som er veldig enkel å lykkes med ved hydroponisk dyrking. Prøv deg for eksempel på en vitaminbombe som grønnkål, og tilbered deilige og sunne retter med de mørkegrønne og dekorative bladene.

Grønnkål, pak choi og annen kål kan brukes både i wok, supper og mange andre retter. Du kan dyrke frem kål hydroponisk på et par uker, og kan fint lykkes med et enkelt Kratky-system!

Vi har skrevet artikkler om hvordan du kan dyrke mange forskjellige typer kål! Klikk her hvis du vil lese om om dyrke teknikker.

hydroponisk-spiring

Basilikum og andre urter

Urter er også veldig populært innen hydroponisk dyrking. Det finnes utallige krydderurter som kan dyrkes frem på få uker, og her er noen av dem:

  • Basilikum
  • Persille
  • Mynte
  • Oregano
  • Timian
  • Gressløk
  • Dill

Har du en hydroponisk dyrkestasjon på kjøkkenbenken (for eksempel i vinduet), kan du enkelt plukke urter når du trenger det. Her snakker vi kortreist mat!

Blomster og grønne inneplanter

Hydroponisk dyrking er gjerne noe du først og fremst forbinder med dyrking av spiselig mat. Men du kan også dyrke vakre blomster hydroponisk, om du ønsker å få frem noen dekorative vekster!

Noen eksempler på blomster som er enkle å lykkes med, er pelargonia og stemorsblomster. Du kan til og med dyrke grønne inneplanter, dersom du ønsker et morsomt eksperiment. Prøv deg gjerne på zinnia, petunia eller stiklinger av planter som eføy!

Hydroponisk dyrking i vinduskarm eller under vekstlys?

Planter trenger lys for å kunne vokse og ha fotosyntese. Du kan betrakte lyset som «mat» for plantene, siden fotosyntesen gir plantene energi. Naturlig sollys er det aller beste, siden dette lyset har god intensitet og riktig spekter av bølgelengder.

Utfordringen er at mengden sollys reduseres drastisk i høst- og vintermånedene. Solen står da lavere, og er oppe i færre timer i løpet av døgnet.

hydroponisk-røtter

Om vinteren er det bare noen få timer med dagslys de fleste steder i landet. Til sammenligning skinner gjerne sola til langt på kveld om sommeren.

Om du driver med hydroponisk dyrking om våren og sommeren, kan du med fordel la plantene stå plassert i en vinduskarm med mye lys. Om høsten og vinteren derimot, vil du ha behov for kunstig sollys i form av vekstlys.

Velg vekstlys som er beregnet på planter!

Dersom du må ty til vekstlys når du driver med hydroponisk dyrking, er det viktig at du velger en lampe/lyspære som er beregnet på planter. Du kan ikke bruke en «vanlig» lyspære, da denne ikke har lyslengdene eller -fargene planter trenger for å vokse.

Du kan finne gode vekstlys hos de fleste hagesentre, men også på diverse andre butikker. Sørg for at lampen plasseres relativt nærme planten. Velg gjerne vekstlys med LED-pære, da disse ikke avgir så mye varme. En veldig varm pære kan drepe planten!

hydroponisk-crisp-salat

Velg riktig plassering for det hydroponiske systemet

Selv om det er viktig at du sørger for en lys plassering når du skal dyrke hydroponisk, er det lurt å sørge for at det ikke slipper sollys inn i selve plantekassen eller potten.

Mange timer med direkte sollys på plantekassen eller potten, kan nemlig føre til oppblomstring av alger eller bakterier.

Et vindu som er øst- eller vestvendt kan fungere veldig bra for hydroponisk dyrking. Du kan også la systemet stå i et sørvendt vindu, men forsøk å beskytte plantene mot den sterkeste solen dersom det er skyfritt ute.

Velg riktig næring ved hydroponisk dyrking

Når du skal dyrke hydroponisk, er det nødvendig med god næring som kan tilsettes i vannet. Om du kjøper næring beregnet på hydroponikk, vil blandingen som regel inneholde alle de viktige næringsstoffene planter flest trenger:

  • Nitrogen
  • Kalium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Svovel
  • Sink
  • Bor
  • Kobber
  • Mangan
  • Jern
  • Molybden

Det er lurt å bruke en flytende plantenæring som er enkel å blande ut i vannet. På den måten vil alle plantene få den næringen de trenger. Du kan imidlertid også velge granulert gjødsel som løser seg opp i vannet.

Vær obs på pH

Når man driver med hydroponisk dyrking, kan det være greit å holde et øye med pH-verdien i vannet (altså surhetsgraden). Det finnes pH-tester som kan kjøpes hos diverse hagesentre. Du finner slike tester også hos dyrebutikker, siden det er vanlig å teste pH i akvarievann.

Det er ofte lav bufferkapasitet i vann- og næringsløsningen lav, noe som gjør at pH-en kan svinge. Om nitrogenkilden i næringsløsningen er nitrat, kan pH-en stige. Om ammonium er nitrogenkilden, kan pH-en tvert imot øke.

enkel-hydropinisk-løsning

Om du har planter som forbruker både nitrogen og ammonium, kan du enklere styre pH-nivået i vannet. Chili- og tomatplanter har behov for mer nitrogen i vekstperioden enn under blomstringen. Du kan derfor øke pH-nivået til omkring 6,5 når blomstringen starter.

De fleste hobbydyrkere vil nok fint kunne lykkes med hydroponisk dyrking uten å drive med testing og justering av pH. Men om du er opptatt av optimale resultater, kan altså pH være greit å teste iblant!

Finnes økologisk næring for hydroponikk?

Hydroponisk dyrking er mulig å gjøre på en økologisk måte. Vær imidlertid obs på at mange av plantenæringsproduktene som finnes i butikkene ikke er økologiske, men heller kunstig fremstilt av mineraler.

Det finnes likevel økologiske alternativer for hydroponisk dyrking. Utfordringen er gjerne å få en god sammensetning av næringsstoffene plantene trenger. Organisk gjødsel beregnet på hydroponisk dyrking kan ha et lavt nivå av kalsium og nitrogen.

Noen systemer bruker husdyrgjødsel eller gjødsel fra fiskeekskrementer, noe som sørger for en fullverdig økologisk dyrkeprosess. Det kan likevel være utfordrende å finne produkter som er velegnet for hydroponisk dyrking.

Er hydroponisk dyrking en ny trend?

Hydroponisk dyrking kan kanskje virke som en nymotens ting, men har faktisk eksistert i lang tid. Det er blant annet kjent at Babylons velkjente «hengende hager» var et resultat av nettopp hydroponisk dyrking. Dette var for mer enn 2 000 år siden!

På 1860-tallet brukte også fysiologen og botanikeren Julius von Sachs hydroponikk, sammen med Wilhelm Knop. Eksperimentet ble den gang utført for å finne ut hvilke grunnstoffer som danner grunnlaget for vekst i planter.

saftig hydroponisk-dyrking

I 1938 vet man også at det ble det utviklet et hydroponisk system for å dyrke frem plantevekster uten jord, av Daniel Arnon og Dennis Hoagland. Næringsløsningen som den gang ble brukt, benyttes fortsatt innen hydroponisk dyrking.

Det er først i senere tid at hydroponiske dyrkingssystemer har blitt «allemannseie», og virkelig tatt av. Men, kanskje er det en trend som har kommet for å bli?

Sett i gang med hydroponisk dyrking, du også!

Etter at hydroponisk dyrking for alvor slo an i Norge, har det blitt mange hobbygartnere blant oss. Et hydroponisk system innebærer at man dyrker planter ved hjelp av vann og næring, men ingen jord. Det finnes mange ulike systemer å velge mellom.

Det vanligste hydroponikksystemet er Kratky, som innebærer at plantene sitter i plugger i lokket, mens røttene henger ned i stillestående vann med næring. Det finnes også varianter med pumper, som sørger for mer bevegelse og luft i vannet.

Dersom du ønsker å dyrke uten jordsøl og samtidig vil begrense faren for skadedyr og plantesykdommer, er hydroponisk dyrking midt i blinken. Løsningen er dessuten veldig enkel, og du kan dyrke frem alt fra blomster til spiselige grønnsaker.

Ta gjerne kontakt om du har noen spørsmål, eller ønsker flere tips til hvordan du kan lykkes med hydroponisk dyrking!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kan jeg drive med hydroponisk dyrking om vinteren?

Ja, du kan i prinsippet drive med hydroponisk dyrking året rundt. Det er imidlertid viktig å huske på at du vil ha behov for vekstlys i vintermånedene, siden det ikke er nok naturlig dagslys i denne perioden.
I perioden mellom mars og september vil det som regel gå fint å dyrke hydroponisk i vinduskarmen, uten noe ekstra lys!

Hvilke planter er enklest å lykkes med ved hydroponisk dyrking?

Aller enklest er det å lykkes med krydderurter og grønne bladvekster når du skal sette i gang med hydroponisk dyrking. Vi kan blant annet tipse om at det er enkelt å dyrke kål, salat, basilikum, persille og bladbete. Prøv gjerne jordbær og chili, også!

Er hydroponisk dyrking enkelt?

Ja! Hydroponisk dyrking kan kanskje høres ut som noe veldig avansert, men det er i realiteten veldig enkelt å sette i gang. Du trenger bare å sette plugger med plantefrø på en beholder med vann og næring. Ellers går det meste av seg selv.

Hvor kan jeg kjøpe en hydroponisk startpakke?

En hydroponisk startpakke inneholder alt du trenger, inkludert næring, plugger og selve plantekassen. Noen ganger følger det også med vekstlys og frø! Du kan kjøpe startpakker hos de fleste større hagesentre, eller på nett.

Hvordan lykkes med hydroponisk dyrking?

For å lykkes med hydroponisk dyrking må du sørge for å oppfylle de tre viktigste kravene plantene stiller, nemlig tilgang på lys, næring og vann. I tillegg er det viktig å sørge for at plantene vokser i riktig temperatur. Romtemperatur fungerer som regel bra.

Trenger jeg å bytte vann når jeg driver med hydroponisk dyrking?

I utgangspunktet ikke. Dette er også en av fordelene ved hydroponisk dyrking, og du slipper at plantene visner fordi du glemmer å vanne dem. Du trenger kun å fylle vann én gang, og deretter går resten «av seg selv».

Det kan likevel være gunstig å bytte vann i hydroponiske systemer uten pumpe. Stillestående vann kan nemlig gi grobunn for bakterier, noe som kan gi en ubehagelig lukt. Noen ganger kan stillestående vann også tiltrekke fluer.

Hvilke planter egner seg ikke til hydroponisk dyrking?

Selv om hydroponisk dyrking er gunstig for dyrking av mange planter, er det også visse planter du heller bør dyrke i jord. Eksempler på dette er rotgrønnsaker som gulrøtter, løk og poteter. Disse bør du heller dyrke i pallekarm, potter eller direkte på frijord.

En kommentar om “Hydroponisk dyrking fra A til Å”

  1. Hei! Er det behov for å bytte ut næringsmediumet hver gang? Så når man har høstet fra ett av hullene så må man kjøpe nytt medium og frø ev plugger med frø?

    Svar

Legg igjen en kommentar