Hydroponisk dyrking, eller vanndyrking som det også kalles, er både enkelt, hygienisk og praktisk siden du ikke trenger jord. Du er likevel avhengig av diverse utstyr for å komme i gang, noe som blant annet inkluderer en dyrkingskasse og planteplugger.
I denne guiden får du oversikt over alt utstyr du trenger for å komme i gang med hydroponisk dyrking. Vi skal også se nærmere på utstyr som kan være nyttig, og vise deg hvordan du enklest mulig kommer i gang!
Innholdsfortegnelse
Hva slags utstyr trenger du til hydroponisk dyrking?
Hydroponisk dyrking innebærer at du dyrker planter uten jord. Dette betyr som regel at plantene vokser fra et medium som tillater dem å strekke røttene ned til en næringsløsning. Fra denne løsningen får planten alt den trenger av næring.
Her er utstyret du må ha for å sette i gang!
Dyrkingskasse eller annen beholder
Dyrkingskassen er den kanskje mest sentrale delen i et hydroponisk system, og kan betraktes som en vannbeholder. Øverst på denne beholderen er ofte et lokk med ett eller flere hull. I disse hullene plasserer du nettpotter med planteplugger.
I bunnen av dyrkingskassen ligger vann iblandet næring. Boksen er ofte lystett, slik at røttene på plantene ikke skal skades av sollys. Det finnes imidlertid også transparente kasser som gjør det mulig å se røttene og vannstanden, og disse bør beskyttes mot direkte sollys.
Mange velger å kjøpe en dyrkingskasse som er beregnet på nettopp hydroponisk dyrking. Husk likevel på at du også kan bruke en bøtte eller andre vanntette beholdere (om du vil lage en DIY-løsning).
Planteplugger
Når du skal dyrke hydroponisk er det også nødvendig å ha et vekstmedium plantene kan slå rot i. Siden det ikke brukes jord, er det vanlig å benytte et medium som kokosfiber, torv, stålull, vermikulitt eller leca-kuler.
Det enkleste er kanskje å kjøpe planteplugger. Disse passer perfekt oppi standard nettpotter, og har en fordypning der frøet kan plantes. Planteplugger er som regel laget av torv og/eller kokosfiber.
Nettpotter / pluggholdere
Nettpotter eller pluggholdere er potter (vanligvis av plast) som har en rekke åpninger plantens røtter kan komme seg gjennom. Du plasserer planteplugger eller annet vekstmedium i nettpottene, og plasserer deretter nettpotten i dyrkingskassen.
Det er viktig at plantepluggen holdes på plass nettpotter eller andre løsninger planterøttene kan trenge gjennom. Er det helt tett, vil ikke røttene klare å vokse ned i næringsoppløsningen.
Hydroponisk næring
Dyrkingskassen eller beholderen skal fylles med vann tilsatt næring. Det vanligste (og enkleste) er å kjøpe hydroponisk næring som er skreddersydd for nettopp hydroponiske systemer.
Det anbefales ikke å bruke vanlig plantenæring, da denne ofte vil ha feil næringssammensetning siden den er beregnet på planter som står i jord. Hydroponisk næring inneholder alle næringsstoffer plantene dine trenger for å vokse.
Sjekk gjerne ut vår guide om hydroponisk næring dersom du ønsker å vite mer om dette!
Frø
Noen planteplugger som kjøpes på hagesentrene har frø inkludert, noe som betyr at du kun trenger å sette pluggen i dyrkingskassen for å komme i gang. Alternativt kan du kjøpe planteplugger uten frø, og så frø etter eget ønske.
Det finnes mange planter som egner seg for dyrking i hydroponiske systemer. Kjøp for eksempel frø til krydderurter som timian, koriander, basilikum eller gressløk. Du kan også så tomat, jordbær, salat, kål eller paprika. Til og med prydplanter kan sås på denne måten!
Frø finner du både på nett og hos diverse hagesentre. Du kan til og med forsøke å så frø du finner inni paprika, tomater eller lignende. Stiklinger fra grønne planter kan også vokse og gro i et hydroponisk system.
Vann
Vann er også en sentral del av et hydroponisk system, og er helt nødvendig for å komme i gang. Heldigvis er vann noe de fleste av oss har hjemme i springen, så dette trenger du heldigvis ikke å kjøpe inn.
Noen velger å lage osmosevann. Dette er vann som har gått gjennom et eget filtersystem, der mineraler og lignende fjernes. På den måten senker man vannets pH-verdi og optimaliserer forholdene for plantene.
Når du heller vann og næring i beholderen, er det viktig å passe på at vannivået ikke overstiger et visst nivå. Det skal være et lite mellomrom med luft, slik at røttene til planten får oksygen.
Utstyr som kan være kjekt å ha til hydroponisk dyrking
Hittil har vi fokusert på utstyr du må eller bør ha for å komme i gang med hydroponisk dyrking. Det finnes imidlertid også utstyr som kan være greit å ha, selv om det kanskje ikke er nødvendig.
Her er noen tips!
Ekstra belysning / plantebelysning
Det anbefales å plassere dyrkingskassen et lyst sted for å sikre optimal vekst. Noen velger å ha systemet i et drivhus, mens andre plasserer det i en vinduskarm på kjøkkenet eller lignende. Noen ganger kan plantebelysning være et alternativ.
Dyrker du om høsten eller vinteren, er det som regel ikke nok dagslys til at plantene vil vokse og trives. Da kan et plantelys være redningen. Det samme gjelder om dyrkingskassen plasseres i et rom uten vinduer.
Husk at enkelte vekster krever mye lys. Noen vil ha så mye som 14 til 16 timer med lys daglig for å oppnå maksimal trivsel. Plantebelysning gir plantene lyset de trenger, og du finner mange fine design å velge mellom.
Plantebelysning kan kjøpes både som taklamper, bordlamper eller lysrør som henges opp med sugepropper på et vindu. Det er praktisk om høyden på lampen kan justeres etter hvert som plantene vokser seg høyere.
pH-test og annet måleutstyr
Dersom du planlegger å gå «all in» med hydroponisk dyrking, kan det være kjekt å ha måleutstyr som lar deg kontrollere vannparametere som pH. Mange planter tar opp næringen mer optimalt dersom vannet har litt lav pH-verdi.
Måleutstyr som lar deg sjekke parametere som dette er blant annet mulig å få tak i hos diverse dyrebutikker som selger akvarieutstyr.
Dersom du har behov for å heve eller senke pH-en i vannet, kan du gjøre dette ved hjelp av spesielle næringsmidler som er designet for å justere surhetsgraden i vannet. Dette finner du blant annet på nett.
Vannpumpe og luftstein
Så lenge du går for et ordinært hydroponisk system basert på Kratky-metoden (det er denne metoden vi har beskrevet i avsnittene over), trenger du ingen vannpumpe.
Det er imidlertid også mulig å dyrke hydroponisk ved hjelp av en vannpumpe. Systemet minner om Kratky-metoden, men har en pumpe som sørger for oksygen og bevegelse i vannet.
Du kan for eksempel bruke en akvariepumpe som genererer luftbobler. Dette betyr som regel at du må velge en luftpumpe eller en vanlig akvariepumpe med luftstein. Ellers finnes det også egne pumper som er spesiallaget for hydroponisk dyrking.
En hydroponisk startpakke har alt utstyret du trenger
Det er som du kanskje forstår en del utstyr som trengs for å komme i gang med hydroponisk dyrking. Utstyr kan naturligvis kjøpes separat dersom du foretrekker det, men det aller enkleste (og vanligste) er nok å kjøpe en startpakke.
Blant de mest populære startpakkene for hydroponisk dyrking, finner vi Nelson Garden Harvy komplett startpakke. Denne pakken inkluderer alt du trenger av utstyr. Dette inkluderer:
- Dyrkingskasse
- Lokk med hull til seks planter
- Seks nettpotter og planteplugger med frø
- 250 ml hydroponisk næring.
Med denne enkle startpakken kan du komme i gang med hydroponisk dyrking på kun 10 minutter. Det å kjøpe alt utstyret samlet kan spare deg for både tid og penger, og du slipper å bekymre deg for hvorvidt produktene du kjøper er riktige eller ikke.
Husk at eventuelt plantelys på kjøpes utenom, siden dette ikke følger med i startpakken. Skal du dyrke mellom mars og september, er det stort sett ikke behov for ekstra plantelys. I den mørkeste årstiden, fra oktober til februar, bør du imidlertid gi plantene ekstra lys.
Du kan også laget ditt eget DIY hydroponisk system. Det er billigere og morsomt å gjøre!
Klar for hydroponisk dyrking? Kjøp utstyr og kom i gang!
Dersom du ønsker å dyrke krydderurter, grønnsaker eller andre vekster i vann, trenger du hydroponisk dyrking-utstyr. Dette inkluderer dyrkingskasse, planteplugger, hydroponisk næring, frø og annet nødvendig utstyr.
Husk at det også kan være greit med målingsutstyr for å sjekke vannverdier, så vel som plantebelysning. Dette utstyret er imidlertid ikke alltid nødvendig. Kunstig lys er for eksempel ikke så viktig om dyrkingskassen står i et vindu med rikelig dagslys.
Kjøp utstyret du trenger i dag, og sett i gang på 1, 2, 3!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva koster utstyr til hydroponisk dyrking?
Dersom du kjøper en startpakke som inkluderer alt du trenger av utstyr til hydroponisk dyrking, vil dette vanligvis koste mellom 600 og 1 000 kroner. Prisen avhenger av størrelse, merkevare og andre faktorer.
Hvor kan du kjøpe hydroponisk dyrking-utstyr?
Utstyr til hydroponisk dyrking finner du hos de fleste større hagesentre og andre utsalgssteder som selger hageutstyr eller planter. Du kan også kjøpe utstyret du trenger på nett gjennom diverse nettbutikker.
Er det mulig med hydroponisk dyrking i potte?
Ja, du trenger ikke nødvendigvis avansert utstyr for å komme i gang. Hydroponisk dyrking i potter, bøtter eller andre beholdere kan fungere fint. Lag et lokk som planteplugg og nettpotte kan henge i, og tilsett vann med næring i potten.