Hvilke planter kan dyrkes hydroponisk?

Hydroponisk dyrking egner seg for et bredt spekter av planter, noe som betyr at du kan lykkes med å dyrke alt fra urter og grønnsaker til prydvekster i vann. Du kan så frø fra en rekke vekster, så fremt plantene først og fremst vokser oppover.

I denne guiden får du oversikt over hvilke planter som kan dyrkes hydroponisk, og hvilke vekster du helst bør unngå.

Hvilke planter kan dyrkes hydroponisk

Hva menes med å dyrke hydroponisk, og hvorfor er det så smart?

Før vi ser nærmere på de ulike plantene som egner seg for hydroponisk dyrking, er det greit å vite litt om hva dyrkemetoden går ut på. Kort fortalt handler hydroponisk dyrking om å dyrke uten jord. Her benyttes istedenfor vann med tilsatt næring.

Det finnes en rekke ulike hydroponiske systemer, der Kratky-metoden er den mest kjente. De fleste hydroponiske systemer du finner i butikken, er basert på nettopp Kratky. Disse systemene har ikke pumpe, og er enkle å komme i gang med.

Enkelt forklart har du en vannbeholder med lokk. I lokket er det hull hvor planteplugger (av kokosfiber eller lignende) plasseres i nettpotter. Beholderen fylles med vann og næring opptil et visst punkt. Du sår et frø i plantepluggen, og dette vil spire etter en tid.

Etter hvert som planten vokser, vil den få røtter som vokser ned i næringsløsningen. Her henter planten alt den trenger av vann og næring. Ingen jord trengs! Fordelene med dette er at du slipper søl, fluer og plantesykdommer som ofte bæres i jord.

Hydroponisk basilikum

Urter du kan dyrke hydroponisk

De fleste urter egner seg godt for hydroponisk dyrking, noe som er grunnen til at mange har et hydroponisk system i vinduskarmen på kjøkkenet. Her snakker vi kortreiste urter!

Under finner du tips til ulike urter du kan dyrke i vann, inkludert informasjon om spiretid og lignende!

Basilikum

Av alle urter som finnes, er kanskje basilikum blant de mest populære alternativene. Denne krydderurten egner seg ypperlig til italiensk mat som pasta, og har en frisk og litt skarp smak. Urten er også veldig godt egnet til å dyrkes hydroponisk.

Når du dyrker basilikum i et hydroponisk system, er det likevel lurt å smøre seg med litt tålmodighet. Urten kan nemlig bruke lang tid på å spire, og når den først titter opp av plantepluggen kan det nærmest virke som om den står i ro en stund.

Vanligvis vil basilikum spire etter omkring én uke. Under optimale forhold kan du begynne å høste inn de smakfulle bladene etter ca. 28 dager.

hydropinsk dyrking varianter

Koriander

Koriander er en krydderurt som er veldig populær i det asiatiske kjøkken, og kan brukes til å smaksette mange eksotiske retter. Urten er ypperlig å dyrke hydroponisk, selv om den kanskje ikke er den letteste å lykkes med.

I likhet med basilikum tar det litt tid før frøene spirer. I de fleste tilfeller spirer koriander i løpet av 7 til 20 dager, men du kan også oppleve at frøene spirer raskere.

Timian

Timian er en populær urt som passer til kjøtt, pizza og mange andre retter. Også denne urten egner seg veldig godt for dyrking i et hydroponisk system.

Frø som sås hydroponisk vil som regel spire i løpet av 8 til 20 dager. Etter fire til seks uker kan du begynne å høste inn krydderurten.

Mynte

Enten du vil pynte opp en dessert eller drink, er mynte en naturlig førstevalg! Denne dekorative og friske urten er smakfull og anvendelig, og du kan enkelt dyrke den hydroponisk.

hydroponisk mynte

Mynte spirer vanligvis etter ca. 12 til 16 dager, men det kan gå raskere også. Etter kun fire uker kan du begynne å høste inn de deilige bladene.

Persille

En annen urt som egnes for hydroponisk dyrking, er persille. Denne krydderurten kan bruke lang tid på å spire, men ventetiden er vel verdt det. Persille smaker nydelig på alt fra kokte egg til gryteretter og supper.

Det tar typisk omkring to uker før persille spirer, og etter 30 dager kan du begynne å innhøstingen.

Frukt, bær og grønnsaker egnet for hydroponisk dyrking

Det finnes mange smakfulle grønnsaker som kan dyrkes hydroponisk. Her er det imidlertid viktig å velge grønnsaker som vokser over (og ikke under) jorden. Hvis ikke vil dyrkingen neppe bli noen suksess.

Her er noen grønnsaker som egner seg godt for hydroponisk dyrking – gjerne på kjøkkenbenken!

planter dyrket hydroponisk

Paprika og chili

Paprika og chili er populære grønnsaker som har mange og varierte bruksområder. Grønnsakene kan stekes, kokes eller spises rå – alt etter hva du foretrekker.

Chili og paprika er dessuten svært godt egnet for dyrking i hydroponiske systemer, og vokser veldig raskt og effektivt om forholdene ligger til rette. I mange tilfeller vil du faktisk ha spiseklar chili eller paprika etter kun 6 til 8 uker etter såing!

Salat

Salat er i likhet med paprika anvendelig og populært, og kan brukes på alt fra brødskiven til middagstilbehør. Denne grønnsaken vokser også veldig raskt og effektivt når den dyrkes hydroponisk.

Salatsorter som romanosalat spirer forholdsvis raskt, og vil være klar for innhøsting etter fire til åtte uker.

Tomat

Av alle råvarer som finnes, er kanskje tomaten den mest populære og anvendelige. Den kan kokes, bakes, stekes eller nytes som den er, og danner basis for en rekke sauser, gryter og hovedretter.

Du kan dyrke tomat hydroponisk med stor suksess, og frøene spirer typisk innen 10 dager. Avhengig av hva slags tomatsort du dyrker, kan tomatene plukkes etter mellom 45 og 70 dager.

Mange av de tomatene du finner i matbutikken er dyrket nettopp hydroponisk, da dyrketeknikken har vist seg å være så ekstremt effektiv.

Grønnkål, pak choi og annen kål

Dersom du ønsker rask spiring, kan kål være et godt alternativ. Mange kåltyper spirer etter bare 1 uke, og vokser deretter forholdsvis raskt. Etter 20 til 30 dager vil kålen i mange tilfeller være spiseklar.

Det finnes mange delikate og smakfulle kåltyper som kan dyrkes hydroponisk, inkludert pak choi og grønnkål.

Jordbær

Få råvarer smaker like mye av sommer og sol som jordbær! Disse nydelige bærene kan spises som de er, lages syltetøy av eller serveres med is. Alternativene er mange. Det som er så fint, er at jordbær også er enkle å dyrke hydroponisk.

Etter rundt 5 til 8 uker vil jordbærplanten begynne å produsere blomster. Deretter kan du forvente at det tar ytterligere 3 til 4 uker før du har spiseklare jordbær.

forskjellige krydderurter hydroponisk

Andre planter som kan dyrkes hydroponisk

Det er ikke bare spiselige planter som egner seg for hydroponisk dyrking. Du kan også dyrke diverse prydplanter i vann. Om du ønsker sommerblomster som petunia, pelargonia eller lignende, kan du dyrke disse i vann.

Husk at du også kan ta stiklinger av en rekke grønne prydplanter, enten det er eføy eller andre vekster.

Hva bør du ikke dyrke hydroponisk?

Hittil har vi fokusert på krydderurter, grønnsaker og planter som egner seg godt for hydroponisk dyrking. Det finnes imidlertid også vekster som ikke er særlig godt egnet for hydroponiske systemer.

Dette handler først og fremst om plantens vekstmønster. Rotgrønnsaker som gulrøtter, kålrabi, sellerirot og løk vokser som kjent fra plantens rot. Dette betyr at de ikke vil få særlig god plass til å vokse i de små plantepluggene som brukes ved hydroponisk dyrking.

Så lenge du velger vekster som først og fremst vokser over jorden, er sjansen god for at hydroponisk dyrking fungerer fint.

Hvor kan du kjøpe frø/planter som kan dyrkes hydroponisk?

Hos de fleste hagesentre vil du finne et godt utvalg av frø. Du trenger ikke å lete etter en spesiell type frø som egner seg for hydroponisk dyrking, og kan bruke samme type frø som vanligvis dyrkes i jord.

Foruten hagesentre, kan du også kjøpe frø via enkelte nettbutikker. Har du planter du kan ta stiklinger av, kan du også plante disse hydroponisk.

Finn planter du kan dyrke i vann, og sett i gang!

Vi har nå sett nærmere på et stort utvalg planter, krydderurter, bær og grønnsaker du kan dyrke hydroponisk. Velg deg ut noen favoritter, og finn frøene du trenger for å komme i gang.

Dersom du er usikker på hvordan du dyrker hydroponisk, eller hva slags system du skal velge, anbefaler vi deg å se nærmere på en av våre guider til hydroponisk dyrking.

Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke planter er lettest å dyrke hydroponisk?

Salat, tomat, paprika og chili er blant de aller enkleste plantene å lykkes med når du skal dyrke hydroponisk. Basilikum og krydderurter er også veldig enkle, men kan ta litt lengre tid å se resultatet av.

Hvilke planter er raskest å dyrke i et hydroponisk system?

Blant de vekstene som raskest vil spire og vokse hydroponisk, finner vi sennepsfrø, spinat, kål og karse. Disse kan være morsomme å dyrke om du er utålmodig av deg!

Kan man dyrke alle planter hydroponisk?

I prinsippet kan de fleste planter dyrkes hydroponisk, men rotgrønnsaker som gulrøtter, poteter, løk og kålrot egner seg dårlig siden grønnsakene vokser fra roten og ned. Disse grønnsakene trenger mye plass og kan ha behov for næringsrik jord.

Må man ha et drivhus for å dyrke planter hydroponisk?

Et drivhus kan absolutt være kjekt å ha når du dyrker hydroponisk, men det er ikke en nødvendighet. Du kan også dyrke i vinduskarmen eller andre steder med gode lysforhold. Du kan også bruke plantelys dersom du ikke har gode solforhold i vinduet.

Legg igjen en kommentar