Hydroponisk dyrking av krydderurter

Dyrking av krydderurter har vært vanlig i Norge siden 1600-tallet, og både rosmarin, merian, kjørvel, salvie og timian har lenge vært en del av det norske kjøkken. Måten vi dyrker på blir imidlertid stadig perfeksjonert, noe som gjør dyrkingen enklere og mer effektiv.

En skulle kanskje tro at jord er en selvfølge når man skal dyrke urter, men det er det ikke. Hydroponisk dyrking av krydderurter har blitt veldig populært de siste årene, og her forklarer vi deg hvorfor!

Hydroponisk dyrking av krydderurter

Hva er hydroponisk dyrking av krydderurter?

Vanndyrking eller hydroponisk dyrking av krydderurter innebærer at man dyrker urtene uten bruk av jord. Et hydroponisk system består typisk av en vanntett beholder som kan fylles med vann tilsatt næringsprodukter.

Øverst er det et lokk med hull, og her kan man plassere planteplugger. Du kan kjøpe en potte tilpasset dyrking av én krydderurt, eller en kasse med flere hull og planteplugger. Plantepluggen er typisk laget av materialer som kokosfiber eller torv.

I plantepluggen planter man frø til de krydderurtene man ønsker å dyrke. Krydderurtene vokser seg til, og vil hente alt de trenger av næring fra næringsløsningen.

Ønsker du å lese mer om hydroponisk dyrking? Vi har skrevet en artikkel som tar for seg tema fra A til Å!

Hva slags krydderurter egner seg for hydroponisk dyrking?

Det er lekende lett å sette i gang med hydroponisk dyrking av krydderurter, og du kan plante et bredt spekter av urter på denne måten. Her er noen forslag:

  • Basilikum
  • Timian
  • Koriander
  • Rosmarin

Dette er urter som er forholdsvis enkle å lykkes med, selv om du ikke har spesielt grønne fingre i utgangspunktet. Urtene er også anvendelige, og kan brukes til så mangt! Krydderurter egner seg veldig godt å dyrke hydroponisk hjemme på kjøkkenbenken!

Du kan for øvrig også dyrke populære krydderurter som persille, gressløk og mynte hydroponisk. Av andre spiselige vekster som egner seg, kan vi trekke frem tomat, salat og chili.

urter med hydroponisk dyrking

Fordeler ved hydroponisk dyrking av krydderurter

Det finnes mange gode grunner til å velge hydroponisk dyrking av krydderurter (fremfor å dyrke på den tradisjonelle metoden). La oss se nærmere på de viktigste grunnene til å dyrke i vann!

Mindre søl

Den kanskje mest åpenbare fordelen ved hydroponisk dyrking av urter, er at det ikke er behov for jord. Alle som har dyrket krydderurter eller andre vekster i jord, har nok opplevd hvor sølete dette kan være.

Med hydroponisk dyrking kan du eliminere jordsøl helt, noe som gjør at du sparer deg for mye merarbeid (les: vasking).

Tar Mindre plass

En annen fordel ved hydroponisk dyrking av krydderurter, er at det er mindre plasskrevende. Hvis du for eksempel skal dyrke både basilikum, timian, rosmarin og koriander, ville du normalt sett ha trengt fire potter fylt med jord.

Det er ofte nødvendig med en raus mengde jord for at urtene skal få all den næringen de trenger. Siden hydroponisk dyrking er uten jord, vil beholderen ta relativt lite plass. Her er all næringen plantene trenger i vannløsningen.

Friskere krydderurter

Mange har nok opplevd at krydderurtene de dyrket plutselig visner eller blir slappe. Dette kan selvfølgelig skyldes mangelfullt stell, men i mange tilfeller skyldes det også sykdommer. I jord finnes det mange sykdommer og organismer som potensielt kan skade urtene dine.

Husk blant annet på at mange fluer legger egg i jord. Etter hvert som larvene klekker, vil de ofte livnære seg av røttene til urtene. Med hydroponisk dyrking slipper du jordrelaterte sykdommer og skadedyr.

basilikum hydroponisk dyrking

Mindre vannbehov

Ved hydroponisk dyrking av krydderurter, vil det ofte ikke være nødvendig å tilsette vann mer enn én gang. Dette gjøres ved oppsett av det hydroponiske systemet. Urtene vil deretter klare seg selv i stor grad.

Det å dyrke på denne måten er med andre ord en super løsning for deg som har en tendens til å glemme bort plantene dine innimellom.

Raskere enn å dyrke i jord

Ifølge forskere kan hydroponisk dyrking også by på en annen stor fordel: Nemlig at urtene vokser raskere enn hva de ville ha gjort i jord. Det sies at hydroponisk dyrking i et veksthus kan gi opptil 10 x større avling enn ordinær dyrking i jord, i løpet av et år.

Hvorvidt dette gjelder urtene du dyrker på kjøkkenbenken din, vil nok avhenge av type krydderurt, temperatur og andre faktorer. Du kan uansett forvente å se gode resultater forholdsvis raskt om alle forutsetningene er på plass.

Er det noen ulemper ved å dyrke krydderurter hydroponisk?

Det er stort sett veldig få ulemper forbundet med hydroponisk dyrking av krydderurter eller andre vekster. Den kanskje mest påfallende ulempen, er at et hydroponisk dyrkesystem kan være dyrt. Heldigvis finnes det både dyre og billige hydroponiske systemer.

Husk også på at for rask vekst kan gjøre at urtene dine blir svakere og mer pinglete enn hva de ville blitt om de vokste sakte. Så lenge du dyrker urtene i henhold til anbefalingene, skal imidlertid ikke dette være et problem.

Kom i gang med hydroponisk dyrking av krydderurter

Ønsker du å kunne plukke rosmarin, basilikum, koriander eller timian direkte fra vinduskarmen? Med hydroponisk dyrking av krydderurter kan du få til nettopp dette – helt uten jordsøl eller oppblomstring av irriterende fluer.

Det å dyrke krydderurter hydroponisk kan være både morsomt og enkelt, og krever minimalt med stell og vedlikehold. Kjøp et hydroponisk system som passer budsjettet ditt eller lag et system selv, og prøv selv!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvordan lykkes med hydroponisk dyrking av krydderurter?

Med et klassisk hydroponisk system begynner du med å fylle vann opp til startmerket (viktig for at røttene skal nå vannet). Deretter tilsetter du næring i henhold til beskrivelsen fra produsenten, og trykker plantepluggene ned i hullene/holderne.

Hva er best plassering når du dyrker krydderurter hydroponisk?

Når du dyrker krydderurter hydroponisk, kan det være gunstig å plassere systemet i et vindu. Det viktigste er at urtene står lyst. Er det ikke nok dagslys, bør du ha kunstig plantelys. Husk at det er lurt å unngå å få direkte sollys rett på potten/kassen for å unngå bakterievekst.

Hvor lang tid tar hydroponisk dyrking av krydderurter?

Dette vil avhenge av hva slags krydderurter du dyrker. Noen urter vokser raskere enn andre. I de fleste tilfeller vil du kunne starte innhøstingen av urter etter ca. 21 dager. Dyrker du basilikum, tar dette vanligvis 28 dager.

Legg igjen en kommentar