Dyrke Rosmarin? Slik gjør du det!

dyrke-rosmarin

Rosmarin er en populær og smakfull middelhavsurt som passer utmerket til både viltkjøtt, lam og fisk. Bladenes litt bitre, kraftige og søte smak bryter godt med fete matretter, og tilfører friskhet og aroma.

Det å dyrke rosmarin gir deg mulighet til å kunne nyte kortreiste krydderurter. Denne urten er dessuten nokså hardfør, og kan vokse seg skikkelig stor!

Hvordan dyrke rosmarin?

Dersom du ønsker rosmarin i hagen eller på kjøkkenbenken, finnes det mange alternativer. Det enkleste er naturligvis å kjøpe en ferdig utvokst rosmarin i butikken, men dette er kanskje ikke like morsomt (og økonomisk) som å dyrke sin egen rosmarin.

Dersom du ønsker å dyrke den populære middelhavsplanten, finnes det fire forskjellige alternativer. La oss se nærmere på disse!

Alternativ 1: Så rosmarin fra frø

dyrke-rosmarin-fra-frø

Det å dyrke rosmarin fra frø kan være et morsomt prosjekt, selv om det også kan være litt tidkrevende. Husk på at når du skal så rosmarin, er det anbefalt at planten forkultiveres innendørs før den settes ut.

Merk også at frøene ofte vil ha godt av en kjøligere periode før de settes varmt, og at dette kan gi raskere spiring. Du kan så frøene i små potter, såbrett, avkuttede melkekartonger eller lignende.

Eksakt fremgangsmåte for såing kan variere noe fra sort til sort, men i de fleste tilfeller kan du gå frem på følgende måte:

 1. Kjøp rosmarinfrø (samt annet utstyr du måtte trenge, inkludert såjord, potter etc.)
 2. Fyll potten opp med såjord
 3. Press ned jorden litt slik at den ikke er helt løs
 4. Strø noen frø på overflaten av jorden
 5. Dekk forsiktig over frøene med et tynt jordlag
 6. Spray jorden med vann (pass på at frøene ikke tørker ut)
 7. Sett potten kjølig (for eksempel utendørs eller i et kjøleskap) i ca. 2 uker
 8. Flytt potten til et varmere og lysere sted, da dette vil fremprovosere spiring (en lys vinduskarm eller plassering under plantebelysning vil fungere bra!)
 9. Ta gjerne potten inn i et minidrivhus eller dekk til med plastfolie (med hull), da dette vil sørge for at frøene ikke tørker ut
 10. Når spirene viser seg, kan rosmarinen settes lyst og svalt (unngå at det er for varmt, siden dette kan gi spinkle planter)
 11. Sett i gang med prikling (fordel plantene i hver sine potter) når rosmarinplantene har minimum ett bladpar (her teller vi ikke med frøbladene)
 12. Etter hvert som de små plantene får to bladpar, anbefaler vi å kutte stilken rett over første bladpar. Dette gir planten en mer buskete vekst. Gjenta gjerne prosedyren etter hvert som rosmarinen vokser.
 13. Sett planten utendørs noen timer av gangen slik at den herdes for livet utendørs
 14. Når faren for nattefrost er over, kan planten flytte ut!

Alternativ 2: Dyrke rosmarin fra stiklinger

dyrke-rosmarin-fra-stiklinger

Dersom du allerede har en rosmarin stående, kan du dyrke ny rosmarin ved å ta stiklinger fra planten din. Dette er enklere enn du kanskje tror, og krever bare en saks, vann og litt tålmodighet. Når stiklingene får røtter, kan du plante de små plantene i jord.

Sørg for at du planter urten i en potte med god drenering. Det beste er om potten har leca-kuler og hull i bunnen, slik at overflødig vann enkelt kan renne ut.

 1. Klipp av 7 til 10 cm lange sideskudd fra rosmarinen (velg friske og grønne skudd)
 2. Fjern de nederste bladene
 3. Sett rosmarinstiklingen i vann
 4. Hell ut gammelt vann og erstatt med nytt ca. 3 ganger per uke
 5. Når stiklingene etter noen uker har fått røtter, kan de plantes i en potte med jord (sett gjerne rundt fem stiklinger i samme potte)

Alternativ 3: Del opp en eksisterende rosmarin og få flere planter

dele-opp-rosmarin

En rosmarin kan vokse seg stor, og dersom du har et prakteksemplar stående kan du fint dele denne opp i flere mindre planter. Dette er til og med noe planten vil sette pris på, siden den vil få bedre vokseplass.

Det eneste du trenger for å sette i gang, er litt jord og noen nye potter. Slik går du frem når du skal dele rosmarin:

 1. Vann rosmarinen godt et par timer i forveien
 2. Snu potten opp-ned, og dra planten (inkludert jordklump) forsiktig ut av potten
 3. Bruk fingrene dine til å varsomt dele planten opp i mindre deler (sørg for å skade røttene i minst mulig grad)
 4. Sett rosmarinplantene i hver sine potter med jord

Alternativ 4: Dyrke rosmarin hydroponisk

Denne metoden går ut på å dyrke uten jord. Det vil si at man kun dyrker frem urten via vann og riktig næring. På denne måten slipper du potensielt jordsøl på kjøkkenbenken. Ønsker du å lære mer om denne metoden kan du lese denne mer utfyllende artikkelen om hydroponisk dyrking av krydderurter.

Stell av rosmarin

stell-av-rosmarin

Dersom du planlegger å dyrke rosmarin, er det også lurt å sette seg inn i hvordan planten skal stelles. På den måten kan du sikre god trivsel for urten, og få glede av den i lang tid.

Plassering, temperatur og lys

Siden rosmarin stammer fra middelhavsområdene, er det kanskje ingen overraskelse at urten foretrekker sol og relativt høye temperaturer. Om sommeren kan du med fordel la planten stå utendørs i solen, eller i en sør-østvendt vinduskarm med mye lys.

Når høsten og vinteren kommer, anbefaler vi deg å flytte planten innendørs. Gi gjerne planten litt ekstra plantelys i de mørke vintermånedene.

Selv om rosmarin foretrekker middelhavsklima, vil du kanskje bli overrasket over hvor mye urten tåler. I noen tilfeller kan planten klare å overvintre utendørs (men dette gjelder først og fremst i lavere klimasoner langs kysten).

Vanning

hvor-stor-blir-rosmarin

I naturen står rosmarinen ofte tørt, og det er derfor lurt å la krydderurten tørke litt opp mellom hver vanning. God drenering er også viktig. Unngå helst å dusje rosmarin med vann, da planten foretrekker å holde bladverket tørt. Vanning fra skål er supert.

Jord og næring

Rosmarin og andre middelhavsplanter foretrekker litt sandholdig og næringsfattig jord. Du trenger derfor ikke å gjødsle krydderurten så ofte. Du trenger ofte ikke mer enn én gjødselpinne for å tilføre næring til planten i løpet av sommeren.

Dyrk din egen rosmarin på 1, 2, 3

Rosmarinen er aromatisk, smakfull og dekorativ. Dersom du vil skape middelhavsstemning hjemme, kan det å dyrke sin egen rosmarin virkelig anbefales.

Lykke til!

hvor-stor-blir-rosmarin

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvor stor blir rosmarin?

Rosmarin kan vokse seg til store busker, og kan fint vokse seg 70 til 80 cm høy. Størrelsen vil avhenge noe av hvilken variant du dyrker!

Kan rosmarin overvintre utendørs?

Overvintring utendørs kan fungere i enkelte klimasoner, men det tryggeste er å ta planten inn om vinteren. Planten er generelt sett ikke spesielt vinterherdig i norsk klima.

Legg igjen en kommentar