Hydroponisk dyrking DIY

Hydroponisk dyrking har blitt veldig populært de siste årene, og mange har fått øynene opp for fordelene ved å dyrke uten jord. Metoden egner seg blant annet til dyrking av urter, chili, tomater og andre type planter. Det er veldig enkelt å komme i gang.

Fremfor å kjøpe et ferdig hydroponisk system i butikk, kan du lage ditt eget system. Et hjemmelaget system for hydroponisk dyrking kan fungere vel så bra som de du finner i hageforretninger.

Her er vår ultimate DIY-guide for hydroponisk dyrking!

Hydroponisk dyrking DIY

Først: Hva er hydroponisk dyrking?

Hydroponisk dyrking innebærer kort forklart at man dyrker planter uten jord. Tradisjonelt sett bruker man jord til å dyrke planter i, og plantens røtter vil da hente næring og vann fra jorden.

Når du dyrker noe hydroponisk, vil røttene suge opp næring og vann direkte fra en næringsløsning. Det brukes ingen jord, men heller vekstmedium som kokosfiber, stålull eller lignende (for å gi planten noe å «holde seg fast i»).

Hvorfor dyrke i vann uten jord?

Det finnes mange ulike grunner til at hydroponisk dyrking har blitt så populært. Først og fremst synes mange at det er praktisk å unngå bruk av jord. Jord kan by på mye søl, og vil dessuten ofte bære på sykdommer og skadedyr (f.eks. larver som spiser røtter).

I tillegg til å redusere faren for at plantene rammes av utøy, opplever mange at plantene vokser mer effektivt i hydroponiske systemer. Røttene har tilgang på vann og næring hele tiden, noe som sikrer optimal vekst.

Hydroponisk dyrking vil også være plassbesparende i mange tilfeller, siden du ikke trenger å fylle store potter med jord. En annen fordel er at du vanligvis slipper å vanne plantene. Du fyller kun vann i beholderen én gang (ved oppsett av systemet).

hydroponisk-dyrking-basilikum

Hydroponisk dyrking – DIY vs. ferdigkjøpte løsninger

På hagesentre og i diverse nisjebutikker vil du finne mange ulike systemer for hydroponisk dyrking. Blant de mest populære ferdigløsningene finner vi Harvy, som er basert på Kratky-metoden. Du finner mange ulike merker, design og størrelser å velge mellom i butikkene.

Skal du sette i gang med hydroponisk dyrking, vil en ferdigkjøpt løsning kanskje være det raskeste og enkleste alternativet. Samtidig er systemer som dette ofte litt dyre, noe som gjør at mange ønsker å forsøke seg på en «do it yourself / DIY»-løsning.

Ulempen er kanskje at systemet ditt ikke får et like stilrent design som de løsningene du finner i butikken, og at du vil ha behov for diverse utstyr for å sette i gang.

DIY-systemer for hydroponisk dyrking kan likevel være både økonomisk og morsomt, og du kan i stor grad påvirke designet selv.

Les dette før du lager et hjemmelaget hydroponisk system

Det finnes mange ulike hydroponiske systemer, og derfor finnes det også ulike fremgangsmåter dersom du skal lage et DIY-system for hydroponisk dyrking. Noen systemer benytter en pumpe som tilfører oksygen til røttene, mens andre er litt mindre avanserte.

Hydroponisk dyrking etter Kratky-metoden

Det kanskje enkleste systemet for hydroponisk dyrking, er det såkalte Kratky-systemet. Dette systemet har ingen pumpe (og vil derfor fungere fint ved strømbrudd!). Istedenfor sørger man for at røttene får oksygen ved å ha et mellomrom mellom planten og vannløsningen.

Dr. Kratky – som er mannen bak systemet – fant ut at denne formen for hydroponisk dyrking tvinger planten din til å utvikle mer enn ett enkelt rotsystem. Planten vil ha ett rotsystem som suger opp næring og vann, og ett som skaffer oksygen til planten.

Siden Kratky-metoden er den enkleste formen for hydroponiske DIY-systemer, er den perfekt for alle nybegynnere der ute. Her er det heller ikke krav til mye utstyr, noe som gjør metoden ekstra økonomisk.

Før planten har utviklet lange nok røtter, kan det være greit å spraye vekstmediet med vann. Etter hvert vil røttene nå vannet og begynne å drikke. Vannstanden i beholderen vil gradvis synke siden planten drikker, men røttene vokser og vil derfor nå vannet likevel.

hydroponisk dyrking i potte

Hydroponisk dyrking etter Deep Water Culture-metoden

En annen populær form for hydroponisk dyrking, er den såkalte Deep Water Culture-metoden. Dette systemet inkluderer en pumpe, og denne pumpen vil sørge for at vannet og næringen blir resirkulert, samtidig som det tilsettes luftbobler i løsningen.

Siden Deep Water Culture tilfører oksygen til plantens røtter, er ikke planten avhengig av å utvikle ulike rotsystemer (som ved Kratky-metoden). En annen fordel med denne metoden, er at du kan unngå oppblomstring av illeluktende bakterier i vannet.

Løsningen har imidlertid også en ulempe – nemlig at pumpen kan generere en del støy. Samtidig vil det normalt sett være litt dyrere å sette opp en Deep Water Culture-løsning, siden du trenger mer utstyr.

Deep Water Culture kan likevel være en god løsning for deg som liker å holde på med DIY-prosjekter, og som vil ha et litt mer «proft» system.

Kratky-metoden: Gjør det selv

Skal du lage et hjemmelaget DIY-system for hydroponisk dyrking, må du først forsikre deg om at du har nødvendig utstyr. Noe utstyr du ha, mens annet utstyr kan være kjekt å ha. Nedenfor finner du en utstyrsliste, samt fremgangsmetoden steg for steg.

Dette trenger du av utstyr

 • Vanntank/vannreservoir (f.eks. norgesglass eller en ren blomsterpotte av glass/plast)
 • Nettpotter
 • Vekstmedium (f.eks. steinull, kokosfiber, perlite eller pH-nøytrale leca-kuler)
 • Frø (f.eks. basilikum)
 • Hydroponisk næring

Dette kan være kjekt å ha (men er ikke nødvendig)

 • Lokk til vanntank med hull til nettpotter
 • pH-måler
 • Middel for pH-justering
 • Vekstlys for planter

Slik gjør du det

 1. Sjekk at nettpotten passer i vanntanken. Om potten ikke henger på egen hånd i åpningen, kan det være nødvendig å skjære hull i et lokk og plassere potten i dette.
 2. Fyll nettpotten med steinull, leca-kuler eller annet vekstmedium
 3. Bland rent vann og hydroponisk næring
 4. Sjekk gjerne pH-en om du har en pH-måler, og sørg for at denne er tilpasset planten du skal dyrke
 5. Hell næringsblandingen i vannbeholderen
 6. Pass på at det er litt luft mellom nettpotten og næringsblandingen (ca. 1–2 cm)
 7. Så frø i vekstmediet
 8. Plasser det hydroponiske systemet lyst
 9. Vent
bolle med basilikum

Deep Water Culture-metoden: Gjør det selv

Dersom du ønsker å lage et litt mer avansert hydroponisk system, kan et system basert på metoden Deep Water Culture være et morsomt prosjekt. Utstyret er i stor grad det samme som ved Kratky-metoden, men du vil i tillegg ha behov for vannpumpe med luftstein.

Som regel vil det være mulig å finne pumper som dette i de fleste dyrebutikker som selger akvarieutstyr. Du kan imidlertid også finne egne pumper som er laget spesielt for hydroponisk dyrking.

Ved å koble en luftstein til pumpen (og rør som henter luft), kan pumpen levere oksygen til plantens røtter. Du kan finne luftsteiner i de fleste dyrebutikker, eller i butikker som har spesialisert seg på hydroponisk dyrking.

Utstyr du trenger

 • Vanntank (f.eks. bøtte, akvarium eller en annen beholder med omtrent 25 cm dybde)
 • Nettpotter
 • Brett til å plassere nettpotter i over vanntank
 • Luftpumpe med luftstein
 • Vekstmedium (steinull, vermikulitt, perlite, sand eller lignende)
 • Frø
 • Hydroponisk næring

Kjekt å ha

 • Svart maling eller søppelsekker til å beskytte røttene mot direkte sollys
 • Vekstlys for planter

Fremgangsmåte – steg for steg

 1. Fyll vanntanken med hydroponisk næring og vann slik at løsningen akkurat overlapper bunnen av nettpotten(e)
 2. Koble til luftsteinen til luftpumpen, og plasser pumpen i vanntanken
 3. Fyll nettpotten(e) med vekstmedium
 4. Så frø i vekstmediet
 5. Slå på pumpen
 6. Vent
trepotte hydroponisk

Trenger du å bytte vann/næring i DIY-systemet ditt?

En av fordelene ved hydroponisk dyrking er at plantene krever mindre stell. Du trenger blant annet ikke å vanne plantene slik du må med ordinære potteplanter dyrket i jord.

Samtidig er det fint å holde et øye med det hydroponiske systemet, og tilsette nytt vann med næring før det går helt tomt. Hvorvidt dette er nødvendig eller ikke, avhenger av hvor lenge du lar planten stå.

Dersom det er snakk om hurtigvoksende urter, vil du kanskje spise opp planten før det i det hele tatt er nødvendig å bytte vann og næring. Har du laget et DIY-system etter Deep Water Culture-metoden, anbefales det å bytte vann/næring ca. hver 14 dag.

Vi anbefaler deg å bruke en gjennomsiktig beholder i DIY-systemet ditt, slik at du kan holde et øye med vannmengden. Det er også ganske fascinerende å se hvordan plantens røtter strekker seg ned i vannet! Pass imidlertid på at røttene ikke utsettes for direkte sollys.

Lag ditt eget hydroponiske DIY-system på 1, 2, 3

Ønsker du å kunne dyrke urter eller andre vekster uten jord? Dette kan spare deg for både søl, arbeid, skadedyr og plass! Hydroponisk dyrking har blitt veldig populært, og betyr at du dyrker direkte i vann med næring – helt uten jord.

Du kan alltids finne ferdige løsninger i butikken, men det er kanskje ekstra morsomt å lage sitt eget hydroponiske system. DIY-løsninger kan være billige og velfungerende, enten du går for Kratky- eller Deep Water Culture-metoden. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva koster utstyr til hydroponisk dyrking (DIY)?

Mye av utstyret du trenger har du sannsynligvis liggende allerede (som bøtte og vekstmedium til planter). Utstyret du eventuelt trenger å kjøpe, kan fås relativt billig. Skal systemet ha en pumpe, blir det noe dyrere.

Hva kan du dyrke i ditt hjemmelagde hydroponiske system?

Mange vekster egner seg for dyrking i hydroponiske systemer, inkludert krydderurter som basilikum, timian og koriander. Prøv også tomat eller chili!

Legg igjen en kommentar