Dyrke salvie? Slik lykkes du, steg for steg!

dyrke-salvie

Salvie er en nydelig urt som tilfører farge og eleganse til bed og krukker. Planten er også høyt elsket av bier, og er derfor et godt valg om du vil hjelpe våre pollinerende insekter gjennom sommeren.

Ved å dyrke salvie selv, kan du sikre deg mange eksemplarer av den populære urten uten at det koster deg noe særlig. I denne guiden finner du ut hvordan du går frem!

Hvordan dyrke salvie?

Du kan dyrke salvie enten ved å ta stiklinger, eller ved å så frø. Her forklarer vi deg begge fremgangsmåtene i detalj.

Alternativ 1: Dyrke salvie fra frø (med forkultivering)

Salvie er mulig å dyrke frem ved hjelp av frø, og du finner flere ulike varianter å velge mellom hos de fleste hagesentre. Om du skal så salvie, bør du starte prosessen innendørs (forkultivering).

hvordan-dyrke-salvie

Her er fremgangsmåten:

  1. Kjøp salviefrø, såjord og såbrett (eller bruk små potter)
  2. I mars-april lan du så frøene tynt, og forsiktig klappe til på toppen. Husk at frøene ikke skal dekkes av jord eller ligge for dypt, da de er avhengige av lys for å spire.
  3. Sett brettet/pottene med frø lyst (bruk gjerne ekstra plantelys) i et rom som holder omkring 20 grader
  4. Vann jevnlig, men la jorden tørke nesten opp mellom hver vanning
  5. Når små planter titter frem, kan du forsiktig prikle dem over i egne litt større potter
  6. Etter hvert som faren for nattefrost er over (typisk i mai), kan du begynne å venne salvieplantene til livet utendørs. Sett dem ut et par timer daglig, før du flytter ut permanent

Alternativ 2: Dyrke salvie fra stiklinger

dyrke-salvie-fra-stiklinger

Om du allerede har en salvie og gjerne skulle hatt flere, kan du formere planten ved hjelp av stiklinger. Dette er relativt enkelt, men unngå helst å gjøre det mens planten enda er i blomst. Vent gjerne til sensommeren, fra juli og ut mot høsten.

Slik går du frem:

  1. Klipp eller skjær av et nytt skudd ca. 6 cm nedenfor bladkronen
  2. Fjern de nederste bladene, og la minimum tre bladpar være igjen
  3. Plant stiklingen i jord (helst kompostjord) i en potte
  4. Vann godt
  5. Etter ca. 14 dager vil stiklingen ha produsert røtter, og du kan plante den forsiktig i bed (dersom du ikke vil ha den i potten)

Stell av salvie

hva-er-salvie

Det finnes mange ulike salviesorter, og planten kan fås både som ettårig sommerblomst, staude og krydderplante. Salvieslekten er stor, og du finner planter med rosa, lilla og blå blomster. Ulike typer kan være mer eller mindre vinterherdige enn andre.

Siden det finnes ulike salviesorter, vil også stellet kunne variere noe fra variant til variant. De fleste sortene har imidlertid nokså like preferanser når det kommer til jord, vanning og sol.

En annen velduftende urt som også tilhører samme familie (leppeblomstfamilien) er lavendel. Lær mer om hvordan du kan dyrke lavendel her!

Plassering, lys og temperatur

Når du planter ut salvie bør du sørge for at plantene står i full sol dersom dette er mulig. Salvie kan imidlertid stå i alt fra full sol til delvis skygge. Planten liker også varme, så plasser den gjerne på et lunt sted! Les også mer om hvilke andre urter salvie kan samplantes med her!

Men, hva med overvintring? Noen typer salvie er hardføre til sone 2, mens andre kan klare seg i sone 3 så lenge de dekkes til med markdekke i vintermånedene. Har du salvie i potter kan disse settes inn. La dem i så fall stå svalt og lyst, og vann dem minimalt.

Vanning av salvie

vanning-salvie

Salvie liker ikke at røttene blir stående i vann over tid, og det er derfor viktig å sørge for god drenering. Om røttene er våte over tid, risikerer du at røttene råtner og at planten dør. Urten bør likevel vannes regelmessig.

På varme sommerdager kan salvie godt få større mengder vann, så lenge den har god drenering. Bruk krukker med hull dersom du ikke planter i bed. Etter vanning kan du gjerne la jorden tørke nesten helt ut før du vanner planten din på nytt.

Jord og næring

Salvie kan fint plantes i ordinær hagejord. Jorden kan med fordel være kalkholdig, næringsrik og litt tørr (veldrenert). Mange liker å tilsette litt sand i jorden, spesielt for varianter av steppesalvie.

Innimellom kan du gi salvie litt ekstra næring. Bland gjerne flytende blomsternæring i vannkannen før du vanner, eller gjødsle planten med kugjødsel når vekstsesongen starter. Du kan også tilføre litt kalk i løpet av våren/sommeren.

Dyrk salvie på 1, 2, 3

skal-man-beskjære-salvie

Det å dyrke salvie kan være et morsomt prosjekt, enten du foretrekker kryddersalvie eller vakker prydsalvie. Hvorvidt du skal dyrke med frø eller stiklinger er opp til deg selv. Det som er sikkert er at salvie er et nydelig blikkfang i både potter og bed.

Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er salvie?

Salvie er en gruppe flerårige urter som hører til i leppeblomstfamilien. Mange av artene har sin opprinnelse fra middelhavsområdene. Det finnes også prydsalvie som kun er ettårig om den dyrkes i Norge. Planten har ofte blekgrønne blader og lilla eller rosa blomster.

Hva smaker salvie?

Som krydderurt smaker salvie lett bittert og kraftig krydret, og brukes som smakstilsetning til både rødt kjøtt, fisk og fugl. Salvie er spesielt populær i det italienske kjøkken. Planten er svært aromatisk, og kan spre en deilig duft i hagen.

Hvilke ulike typer salvie finnes?

Blant de mer enn 700 forskjellige salviesortene som finnes, kan vi nevne steppesalvie, kryddersalvie, legesalvie, meksikansk salvie, sage elegans, salvia officinalis og salvia farinacea. Listen er lang!

Hvordan overvintre salvie?

Dersom du har salviestauder kan disse komme opp år etter år. Unngå å klippe stauden ned på høsten (dette bør vente til våren), slik at regnvann ikke trenger inn i stilkene og gjør at de råtner. Ikke vann salvie om vinteren, og dekk gjerne dem gjerne til for å beskytte dem mot vinterkulde.

Skal man beskjære salvie?

Du kan godt beskjære salvie dersom du ønsker at den skal vokse seg ekstra fyldig og fin. Beskjæring kan utføres om våren før planten har produsert knopper, og gjøres ved å klippe skuddene tilbake til omtrent 5 cm lengde. Salvien vil da belønne deg med flere nye skudd.

Legg igjen en kommentar