Hydroponisk dyrking av chili

Chili er blant grønnsakene vi liker aller best å dyrke hydroponisk, siden de finnes i utallige farger, former og varianter. Noen av dem er kruttsterke og små, mens andre er store og har en mer paprikalignende smak.

Hydroponisk dyrking av chili er dessuten veldig smart. Planten vil ofte bli større og sunnere enn ved tradisjonell dyrking i jord. I tillegg vil den i mange tilfeller produsere flere chili.

I denne guiden forklarer vi deg hvordan du setter i gang!

hydroponisk dyrking av chili

Slik går du frem ved hydroponisk dyrking av chili

Det å dyrke chili hydroponisk er veldig enkelt, og du trenger ikke å ha veldig grønne fingre for å lykkes. Med riktig utstyr er det nesten vanskelig å feile.

Utstyret du trenger

Det finnes ulike metoder for hydroponisk dyrking, og utstyrslisten vil derfor avhenge av hvilken metode du velger. Her har vi valgt å fokusere på den kanskje enkleste metoden, nemlig Kratky-metoden – hvor du dyrker uten bruk av pumpe.

Noe av utstyret har du kanskje liggende fra før. Uansett, her er tingene du må ha for å komme i gang:

 • Chilifrø
 • Hydroponisk startpakke, eller…:
  • Dyrkingskasse (beholder + lokk med hull til pluggholdere)
  • Pluggholdere
  • Planteplugger
  • Hydroponisk næring
 • Vann
 • Eventuell ekstrabelysning (plantelys)

Du kan også lage ditt eget DIY system, det er billigere og morsomt. Dette øker også forståelsen din for systemet du velger å bruke.

Fremgangsmåte

Når du har alt utstyret du trenger, er du i utgangspunktet klar for å dyrke chili hydroponisk. Du kan i prinsippet gjøre dette når som helst på året, så fremt du har ekstra vekstlys. Hvis ikke bør du vente til det er nok dagslys ute.

Du kan dyrke chili inne, eller ha det hydroponiske systemet ditt i et drivhus.

Slik gjør du det:

 1. Fyll vann i dyrkingskassen (produsenten har ofte laget en strek som indikerer hvor høyt vannivået skal være)
 2. Bland hydroponisk næring i vannet i henhold til produsentens anbefalinger
 3. Sett på lokket
 4. Plasser plantepluggen(e) i pluggholderne (fjern eventuell emballasje)
 5. Sett pluggholderne i hullene som finnes på lokket
 6. Så 2-3 chilifrø i hver planteplugg (husk at ikke alle frøene nødvendigvis spirer)
 7. Plasser det hydroponiske systemet lyst
 8. Vent i ca. 7–11 uker (bytt vann og næring ca. hver 1–2 uke)
 9. Plukk chili og nyt!

Det finnes mange andre planter enn chili som egner seg godt til hydroponisk dyrking. Tomater, krydderurter, jordbør og mye mer.

hydro chili

Hvor lang tid tar det å dyrke chili hydroponisk?

Vanligvis vil det ta et sted mellom 50 og 80 dager fra du setter i gang med hydroponisk dyrking av chili, til du har en voksen plante. Husk likevel på at noen sorter er raskere eller tregere enn andre, og at valg av chilitype har mye å si.

Noen varianter kan bruke hele 150 dager på å produsere spiseklare, modne chili. Ofte vil paprikavariantene modnes raskere.

Tips for vellykket hydroponisk dyrking av chili

Små triks og tips er ofte alt som skal til for å få en frisk plante med mange spiseklare chili. Her er noen av hemmelighetene bak en bugnende og flott chiliplante!

Når bør man så chili?

Chili har generelt sett ganske lang utviklingstid, og det kan derfor lønne seg å starte dyrkingen tidlig. Dersom du sår frøene sent på året, vil ikke planten få mulighet til å utnytte seg av dagslyset i like stor grad.

Ulike chilityper kan imidlertid ha litt ulike preferanser når det kommer til såtid. Vi anbefaler deg å se på pakken frøene kommer i. Her vil det som regel stå når det er best å dyrke chilien, enten det er hydroponisk eller på tradisjonell måte.

Vanlige chilisorter som Capsicum chinense kan du så allerede i desember. Denne sorten har nemlig spesielt lang utviklingstid. Har du derimot Capsicum baccatum-frø, kan du fint vente til januar eller februar. Capsicum annuum kan sås helt fra januar til april.

chili av hydroponisk dyrking

Velg en gunstig kombinasjon av belysning og temperatur

Skal du oppnå et vellykket resultat ved hydroponisk dyrking av chili, er det viktig å tenke over både belysning og temperatur. PS! Dette gjelder for så vidt også om du velger tradisjonell dyrking av chili i jord.

På generell basis vil mye varme kombinert med lite lys føre til at du får lange, slappe og spinkle chiliplanter. Dette er dessverre ikke så uvanlig om du dyrker innendørs og ikke sørger for god nok belysning.

Ved hydroponisk dyrking av chili tidlig på året, anbefaler vi at du bruker et godt vekstlys (plantelys), slik at planten får lyset den trenger. Husk at vanlig lampelys ikke gjør samme nytten, siden de ikke avgir den lystypen planter trenger.

Om du derimot gir chiliplanten rikelig med lys og lavere temperatur, vil veksten bli langsommere. Samtidig får planten en kompakt og fin vekst. Likevel er det greit å huske på at chili generelt sett er en varmekjær plante som trives best i temperaturer fra 15–20 grader.

Topping av chiliplanter

Et annet tips vi ønsker å dele med deg som skal sette i gang med hydroponisk dyrking av chili, er å toppe planten. Hvorvidt du bør gjøre dette, avhenger likevel av hva slags chiliplante du har.

Ved hydroponisk dyrking av lavere chilisorter, kan du som regel knipe av den øverste delen av planten. Kort fortalt betyr dette at du kniper planten av over tredje til femte bladpar. Ved å knipe av toppskuddet kan du få en buskete og kompakt chiliplante.

chili dyrket hydroponisk

Om du ikke topper chiliplanten kan den fortsatt bli fin, men det er ikke uvanlig at den blir litt mer tynn og pistrete. Husk å toppe planten før den lager blomsterknopper, og bruk gjerne en steril kniv.

Optimal pH

Når du skal dyrke chili hydroponisk, kan det være lurt å ha et enkelt sett for måling av pH. Dette kan du blant annet kjøpe i dyrebutikker. Ved å måle pH-en i vannet, kan du forsikre deg om at chiliplantene har optimale vekstforhold.

Den optimale pH-en for chiliplanter er 6–6,5. Det betyr at vannet med fordel kan være noe surt. Grunnen til dette er enkel: Planten vil lettere ta til seg næring og sporstoffer dersom pH-nivået er der det skal være.

Har vannet feil pH kan dette føre til langsommere vekst og en plante som sturer. Om du oppdager at vannet har for høy eller lav pH, finnes det egne hydroponiske næringsprodukter som lar deg justere pH-en enten opp eller ned.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Er chili flerårig?

På våre breddegrader benyttes chili stort sett som en ettårig plante. Planten er imidlertid flerårig i utgangspunktet, og kan overleve vinteren med riktig stell. Om du klarer det, kan du få et lite «chilitre» med stamme.

Trenger chili hjelp med pollinering?

Nei, vanligvis ikke. De fleste typer chili er det vi kaller selvpollinerende, noe som betyr at planten klarer å pollinere seg selv. Du kan likevel gi planten hjelp ved å berøre en q-tips forsiktig på innsiden av blomstene. Slik kan pollen feste seg og videreføres til neste blomst.

Hva slags næring trenger chili ved hydroponisk dyrking?

Når du skal dyrke chili, vil det som regel være nok å benytte seg av vanlig hydroponisk næring. Denne skal inneholde alt planten trenger for å vokse og utvikle seg, inkludert fosfor, nitrogen, magnesium, kalium, svovel, bor, jern, sink og kobber.

Hvilke typer chili egner seg for hydroponisk dyrking?

Så godt som alle chili-typer kan i utgangspunktet dyrkes hydroponisk, noe som gir deg mange spennende muligheter. Ta en tur til ditt nærmeste hagesenter, eller kjøp frø på nett. Det finnes chili i utallige farger, former og smaker!

Legg igjen en kommentar