Dyrke Sopp – med Spennende Resultat!

Det å dyrke sopp selv er faktisk fullt mulig, selv om det kanskje høres litt spesielt ut! Sopp er populært å bruke i mange matretter, og samtidig veldig sunt. Så hva er vel bedre enn å kunne plukke sopp fra egen kjøkkenbenk? Eller hagen?

Her forklarer vi deg hvordan du går frem

Hva slags sopp kan du dyrke?

Det finnes utallige varianter av sopp, og mange av dem er spiselige. Når du skal dyrke sopp, kan du i prinsippet dyrke de fleste sorter. Men du bør ta høyde for at sopp deles inn i to ulike grupper, og at dyrkemetode vil være avhengig av soppsort.

dyrke_sopp

Sopp som må dyrkes utendørs i symbiose med andre arter

Noen matsopper er symbionter, altså sopparter som lever i symbiose med organismer som planter eller trær. Disse kan du kun dyrke utendørs, da soppen er avhengig av mykorrhiza-symbiose (symbiose med planterøtter) eller lignende for å vokse.

Her er noen av soppsortene som er symbionter:

  • Rødgul piggsopp
  • Smørsopp
  • Steinsopp
  • Kantarell
  • Sort trompetsopp
  • Lerkesopp
  • Blek piggsopp
  • Hvit trøffel

Smørsopp vokser for eksempel under furutrær, mens steinsopp vokser på trær i løv- og barskog. Lerkesoppen kan vokse på tresorten lerk, mens trøfler stort sett vokser under poppel-, pile-, hassel- og eiketrær.

Det å dyrke symbiontisk sopp kan være tidkrevende. Skal du for eksempel dyrke trøfler, kan dette ta alt fra 4–10 år. Dette er kanskje ikke så aktuelt for folk flest!

Sopp som kan dyrkes hjemme

Den andre gruppen matsopp som kan dyrkes, er de som vokser på døde og råtnende rester av organisk materiale. Disse kan du dyrke hjemme på kjøkkenbenken om du vil! Her er noen av dem:

  • Blågrå østerssopp
  • Gul østerssopp
  • Rosa østerssopp
  • Poppelåkersopp
  • Shiitake
  • Reishi / lakk-kjuke
  • Rødbrun kragesopp
  • Enokitake / vintersopp
  • Korall-kjuke
  • Lion’s Mane / Pom pom blanc

Av de sopptypene som er mest vanlig å dyrke hjemme, finner vi østerssopp. Denne soppsorten kan du blant annet kjøpe mycel av på nett, noe som gjør den til et godt alternativ for alle som skal dyrke sopp for første gang.

Spesielt pleirotus ostreatus, også kjent som blågrå østerssopp, er enkel å lykkes med. Denne soppen klassifiseres gjerne som en «gourmetsopp», siden den ofte anses for å være eksklusiv.

sopp

Hvordan dyrke sopp?

Det finnes mange ulike soppsorter. Og på samme måte som planter, vil ulike sopp gjerne måtte dyrkes på ulike måter. Vi skal derfor ta utgangspunkt i fremgangsmåte for dyrking av østerssopp, da dette er en av de mest populære soppene å dyrke selv.

Østerssopp er dessuten nokså hurtigvoksende dersom den dyrkes i kaffegrut. Grunnen til dette er at soppsporene i mycelet har en veldig god evne til å utnytte næring som finnes i kaffegrut.

Før du setter i gang, bør du huske på at god håndhygiene er viktig. Bruk gjerne hånddesinfeksjonsmiddel på hendene. Grunnen til dette er at bakterier eller andre organismer skal få fotfeste der soppen skal gro.

Alternativ 1: Å dyrke sopp utendørs i symbiose med andre arter

Slik gjør du:

1. Kjøp mycel fra sopp og annet nødvendig utstyr

For å kunne dyrke sopp er du først og fremst avhengig av å ha mycel fra soppen du skal dyrke. Dette kan nesten sammenlignes med behovet for frø når du skal så en plante. Mycel fra østerssopp kan kjøpes både hos lokale soppdyrkere og på nett.

Her er en oversikt over utstyret du trenger:

  • Mycel
  • Glasskrukke med lufttett lokk
  • Nedkjølt kaffegrut (fersk!)
  • Mikroporøs tape
sopp-dyrking

2. Klargjør glasskrukken du skal dyrke sopp i

Soppen du skal dyrke må ha et sted å vokse, og det er her glasskrukken kommer inn i bildet. Begynn med å bore et par hull i lokket. Disse hullene bør ha en diameter på rundt 2 cm. 

Unngå for skarpe kanter på hullene, da dette kan skade soppen som etter hvert vokser gjennom dem.

Når du har boret hull, er det tid for å sterilisere krukken og det tilhørende lokket. Legg gjerne begge i kokende varmt vann i 60 sekunder. Deretter må du sørge for at krukken og lokket tørker godt.

Fest også mikroporøs tape over hvert hull. Denne tapen vil nemlig sørge for at bakterier ikke slipper inn i krukken.

3. Putt fersk kaffegrut og mycel i krukken

Så snart den ferske kaffegruten har kjølt seg ned, heller du den opp i krukken. Pass på at kukken ikke fylles opp! Det er også viktig at kaffegruten er fersk, da gammel grut kan inneholde bakterier og mugg. Hell mycel opp i kaffegruten, og bland godt.

Ta på lokket igjen, og dekk til krukken. Sett den deretter et mørkt sted ved en temperatur på mellom 20 og 25 grader.

dyrke-sopp-i-hagen

4. Vent og fyll på med mer kaffegrut

Etter at krukken har stått i omkring to til tre døgn, vil du se at kaffegruten har blitt dekket av mycel. Dette kan ligne på et hvitt belegg. Du tilsetter så et par centimeter til med fersk og avkjølt kaffegrut.

Vent deretter et par dager til, og fyll på med enda mer kaffegrut når det eksisterende grutet er dekket av nytt mycel. Slik holder du på helt til krukken er fylt opp med kaffegrut.

5. Sett krukken lyst og litt kjøligere

Når det siste laget med kaffegrut har blitt dekket med hvit mycel, er det tid for å sette krukken på et lyst og fuktig sted. Ikke sett krukken i direkte sollys.

Temperaturen i rommet bør ligge et sted mellom 15 og 20 grader.

dyrke-sopp-innendørs

6. Vent litt til… og vipps – så har du østerssopp!

Etter omtrent to uker vil østerssoppen vokse opp og ut av hullene i krukken. Noen hanger klarer soppen å tvinge seg gjennom tapen, men du kan også hjelpe til om tapen sitter litt for godt.

Når du har en fin liten klase med østerssopp som stikker opp fra krukken, er det bare å plukke i vei. Et tips er å vente med å plukke soppen til hodene er vannrette, og ikke skjeve.

Du vil se at det vokser opp ny sopp et par tre ganger. Deretter må du starte prosessen på nytt. Husk at du da kan bruke det nederste laget i krukken på nytt, og fjerne den øverste delen med nytt substrat (kaffegrut). Du bør fjerne fire femdeler av innholdet.

Alternativ 2: Å dyrke sopp hjemme med dyrkesett

Dersom du synes at metoden beskrevet ovenfor blir litt innviklet, kan du også kjøpe deg et dyrkesett for sopp. Og ja – det finnes entusiaster som selger egne kit for deg som vil dyrke sopp.

Du trenger da som regel bare å snitte hull i en pose som inneholder myceler og vekstsubstrat. Deretter må du huske å spraye vann i snittet omtrent to til fire ganger per døgn.

Du vil se at soppen begynner å vokse ut gjennom åpningen der du snittet i løpet av noen få dager. Vent et par dager til, og nyt deretter soppen du kan plukke!

gro-sopp-hjemme

Hvordan oppbevare sopp?

Etter at du har plukket soppen kan den brukes i matlaging direkte, men det er også mulig å oppbevare den over kortere perioder. Det generelle tipset er at sopp bør oppbevares kjølig og mørkt, og ikke minst – tørt.

Dersom sopp blir liggende fuktig kan den fort bli slimete og ekkel. Det er med andre ord ikke tilfeldig at man bruker papirposer fremfor plastposer når man kjøper sopp i butikken.

Som regel går det fint å spise sopp så lenge den ikke er myk og slimete, eller om den har et dvask utseende. Husk at du kan tørke sopp dersom du ønsker å oppbevare den over lengre tid! Vi har skrevet en artikkel om hvordan du kan tørke sopp her!

Er du klar for dyrking av sopp på kjøkkenbenken?

Det å dyrke sopp kan være et morsomt prosjekt, og passer fint for deg som ønsker en ny utfordring. Start gjerne med å dyrke østerssopp, siden dette er en sopp som er relativt enkelt å kjøpe mycel fra.

Etter hvert som soppen vokser frem, kan du bruke den i alt fra wok til gryter. Det er kun fantasien som setter grenser. Lykke til!

dyrke-sopp-hjemme

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid tar det å gro sopp hjemme?

Dette vil avhenge av hva slags dyrkemetode du bruker og hva slags sopp du skal dyrke. Skal du dyrke østerssopp, kan dette ta omkring 20 dager om du velger å dyrke i kaffegrut og krukke. Om du bruker et kit vil det ta litt kortere tid.

Hvorfor dyrke sopp?

Det finnes mange gode grunner til å dyrke sopp. For det første er sopp sunt, siden råvaren inneholder et raust innhold av viktige vitaminer og antioksidanter som kroppen har godt av. En annen grunn til å dyrke sopp, er at det smaker godt i mange ulike matretter.

Husk også at det å dyrke sopp kan være et kortreist og miljøvennlig alternativ til å kjøpe sopp i butikken.

Kan man dyrke kantarell?

Noen soppsorter er ikke mulig å dyrke hjemme. Et eksempel på dette er kantarell. Dette er en symbiontisk sopp som er avhengig av å vokse på røttene til trær i løv- og barskog. Det du derimot kan gjøre, er å plukke kantarell i skogen.

Hvordan dyrke sjampinjong?

Ja! Du kan dyrke sjampinjong, men dette forutsetter som regel at du har tilgang på diverse utstyr for at soppen skal kunne trives. Du bør for eksempel ha et mørkt vekstrom, og soppen vokser på sekker med sagflis, kompost eller dyremøkk.

Kan man dyrke sopp i hagen?

Ja! Det er for eksempel mange som har lykkes med å dyrke sjampinjong i drivhus. Sett opp et tunneldrivhus og strø soppsporer i jorden. Andre dyrker sopp i hagen ved å bore hull i treverk, dersom de skal dyrke symbiontisk sopp.

Legg igjen en kommentar