Tørke sopp – En Enkel Prosess

Det er noe magisk ved det å kunne plukke sopp i skogen om høsten. Ikke bare er det helt gratis å høste godene naturen har å by på, det smaker også veldig godt! Sopp kan spises rå, bakes eller stekes. Du kan imidlertid også tørke sopp, noe som kan ha sine fordeler.

Lær mer om hvorfor tørking av sopp er lurt, og finn ut hvordan du går frem!

Hvorfor tørke sopp?

Den kanskje viktigste grunnen til å tørke sopp, er at holdbarheten blir mye bedre. Ved tørking av sopp vil nemlig vanninnholdet i soppen bli redusert til et minimum, noe som gir dårligere leve- og vekstvilkår for bakterier og andre mikroorganismer.

tørke_sopp

Dersom fersk sopp som kantarell oppbevares mørkt og kaldt, vil den typisk ha en holdbarhet på et par uker. Noen sorter har kortere holdbarhet, slik som sjampinjong. Sistnevnte holder seg knapt fin i en uke om den oppbevares i kjøleskap.

Om du derimot velger å tørke sopp før oppbevaring, vil den få svært lang holdbarhet. Om soppen er godt tørket, kan den faktisk ha like god kvalitet i flere år. Dette forutsetter naturlig nok riktig lagringsteknikk, noe vi snart skal se nærmere på.

Tørking av sopp, frukt og grønnsaker er en fin metode på å endre smak og øke holdbarheten. Har du altfor mange epler til at du klarer å spise de opp? Å tørke epler er da en lur måte å bevare de lenger!

Hvordan tørke sopp?

Det å tørke sopp er en ganske enkel prosess. Samtidig er det greit å være obs på at det kan være tidkrevende, siden det aller beste er å tørke soppen langsomt på svak varme.

Det finnes ulike tørkemetoder du kan ta i bruk, og her skal vi se nærmere på de vanligste teknikkene.

Sopptørker (dehydrator)

Det er mange elektronikk- og alt-mulig-butikker som selger såkalte sopptørkere eller dehydratorer. Dette er smarte apparater som kan brukes til å tørke sopp, frukt og grønnsaker på en relativt enkel måte, og de koster ofte under en tusenlapp.

En sopptørker inneholder som regel flere «etasjer» bestående av rister eller tallerkener der du kan plassere soppen som skal tørkes. Når soppen er lagt inni apparatet, kan maskinen slås på. Apparatet tørker som regel soppen ved en temperatur på 50–70 varmegrader.

Temperaturen er justerbar, men dette kan selvfølgelig variere litt fra modell til modell. Mange sopptørkere har roterende rister, slik at soppen tørker mer effektivt takket være optimal luftgjennomstrømning.

Tørkeprosessen mer eller mindre av seg selv. Slik kommer du i gang:

 1. Børst soppen
 2. Del soppen opp i tynne skiver eller små biter
 3. Plasser soppen på sopptørkerens fat/rister (unngå overlapping)
 4. Slå på sopptørkeren (52 grader er passende for mange soppsorter)
 5. La soppen tørke i ca. 3–7 timer
steinsopp_tørking

Tørke sopp i ovn

Det er også mulig å tørke sopp i stekeovn. Dette er et fint alternativ for deg som ikke har sopptørker, og teknikken fungerer som regel minst like bra. Slå på ovnen på varmluft, og still inn slik at temperaturen blir på 50–60 varmegrader.

Også her starter du med å rense soppen og dele den i skiver. Legg deretter soppen på bakepapir oppå et stekebrett. Du kan gjerne ha ovnsdøren på gløtt, slik at fuktigheten lettere går ut av ovnen.

Snu gjerne på soppen underveis, slik at den tørkes fra begge sider. Husk at du kan steke mange stekebrett med sopp samtidig, i én og samme stekeovn. På den måten kan du spare tid om du har mye sopp som skal tørkes.

Når soppen er så tørr at du klarer å knuse den med fingrene, er den ferdig. Ofte vil prosessen ta rundt 12–18 timer.

Ønsker du å prøve å dyrke sopp? F.eks. på kjøkkebenken? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du enkelt kan dyrke din egen sopp! Ikke bare er det spennende, men morsomt og givende for både store og små.

Soltørket eller vedovnstørket sopp

Det finnes også litt mer alternative måter å tørke sopp på. Du kan for eksempel legge tynne skiver av sopp på en hønsenetting eller lignende, og la dem tørke i sola.

Om du velger denne teknikken, er det viktig å sjekke værmeldingen først. Sørg for at det er lav luftfuktighet, og at det er meldt sol i flere dager fremover.

Du kan til og med tørke sopp foran en vedovn, noe som kan være koselig. Også da bør soppen legges på en rist eller lignende, slik at tørr og varm luft treffer mest mulig av soppen.

Noen lager egne sopptørkeskap der de bruker en skotørker eller lignende for å gi varme til soppen.

sopp

Husk dette når du skal tørke sopp

Det kan kanskje være fristende å skru opp temperaturen i ovnen når du skal tørke sopp, slik at prosessen går litt raskere. Her er det imidlertid viktig å huske på at soppen ikke skal bli stekt eller brun – den skal kun tørkes.

Langsom tørking av sopp på lav temperatur vil alltid gi det beste resultatet, og bevarer dessuten næringsstoffene og antioksidantene i større grad. Tålmodighet er med andre ord nøkkelen til suksess når du skal tørke skogens gull!

Korrekt lagring av tørket sopp er viktig

Etter at soppen er tørket, bør du få den over på lufttette glass eller i krukker med tett lokk. Beholderen med sopp bør deretter settes tørt og mørkt. Er soppen helt tørr, vil den da kunne holde nærmest ubegrenset lenge!

Grunnen til at det er så viktig å oppbevare tørket sopp i en tørr atmosfære, er at fuktighet fra luften lett kan absorberes av soppen. Om dette skjer, vil ikke soppen lenger være tørr. Da kan bakterier eller mugg vokse på soppen, og forringe kvaliteten og holdbarheten betydelig.

Legg gjerne en filtpose (av den typen som ofte følger med kosmetikkprodukter, elektronikk og lignende i emballasjen) oppi krukken soppen oppbevares i. Denne vil nemlig kunne trekke til seg eventuell fuktighet, og bidra til at soppen holder seg tørr og fin.

Hva slags sopp egner seg best for tørking?

Det finnes veldig mange soppsorter både i skogen og i butikkhyllene, og de fleste egner seg fint for tørking. Vi kan blant annet nevne kantareller og steinsopp, som begge er supre å tørke.

Skal du tørke sopp, er det imidlertid greit å vite at noen sorter egner seg ekstra godt for tørking. Et eksempel på dette er traktkantarell. Denne soppen tørker raskere enn mange andre soppsorter, noe som gjør tørkeprosessen litt mindre tidkrevende!

tørking_av_kantarell

Generelt sett kan det lønne seg å velge soppsorter som har «tynt» kjøtt, siden disse naturlig nok vil gå raskere å tørke. Her er en liten oversikt over sopp i denne kategorien:

 • Traktkantarell
 • Svovelsopp
 • Spissmorkel
 • Svart trompetsopp

Du kan også lykkes med å tørke sopp som har tykkere kjøtt, som for eksempel rødskrubb, riddermusserong, sjampinjong, steinsopp, fåresopp og matriske. Da bør du i så fall regne med at tørkeprosessen er litt mer tidkrevende.

Tørket sopp har mange bruksområder

Ved å tørke sopp har du tilgang på en smakfull og god råvare med lang holdbarhet. Og det finnes utallige bruksområder, noe som gjør tørket sopp gull verdt å ha i kjøkkenskapet.

Noen synes det er praktisk å bløtlegge soppen før den brukes i matlaging, men du kan også knuse den over matrettene dine og bruke den som en smakstilsetter. Her er noen tips til hvilke retter du kan bruke tørket sopp i:

 • Gryter
 • Sauser
 • Gratenger
 • Pannestekte retter
 • Pizza

Prøv gjerne å bløtlegge tørket kantarell, og stek den sammen med løk i en stekepanne med litt smør. Strø over litt salt og pepper, og vips så har du en enkel og smakfull rett!

Kom i gang med å tørke sopp, du også!

Når høsten nærmer seg kan det være hyggelig å legge ut på en liten skogstur for å plukke sopp. Ta med deg en kurv, og plukk spiselige sopper som steinsopp, kantarell, sandsopp, furumatriske, traktkantarell eller gul trompetsopp. Skogen bugner av delikatesser!

Soppen kan nytes med en gang, men det kan også være kjekt å ha tilgang på selvplukket sopp resten av året. Ved å tørke sopp kan du forsyne deg av innhøstingen i mange år fremover. God sopptur!

tørke_sopp_i_ovn

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva slags utstyr trenger man for å tørke sopp?

Dersom du skal tørke sopp, holder det med en vedfyrt ovn eller stekeovn. Mest sannsynlig har du derfor allerede utstyret som trengs for å komme i gang. Du trenger også lufttette bokser, glass eller krukker til oppbevaring av soppen.

Er tørket sopp sunt?

Ja! Dersom du tørker sopp langsomt på relativt lav temperatur, vil du ivareta alle de gode næringsstoffene. Den eneste forskjellen mellom tørket sopp og fersk sopp, er at vannet er tatt bort. Sopp inneholder både vitaminer, antioksidanter og kostfiber kroppen har godt av.

Hvor lang tid tar det å tørke sopp?

Dette avhenger i stor grad av hva slags tørkemetode du tar i bruk, og størrelsen på soppbitene vil også ha mye å si. Men generelt sett vil det ta alt fra 2 til 7 timer å tørke sopp i en sopptørker. I stekeovn kan prosessen ta mer en dobbelt så lang tid.

Legg igjen en kommentar