Mange drømmer om å dyrke lavendel i hagen eller i potter på balkongen. Lavendel er ikke bare velduftende, den gir også uteplassen et herlig middelhavspreg. Om du ønsker ditt eget lille «Provence» hjemme, er lavendel en selvsagt del av beplantningen.
Her forklarer vi deg hvordan du kan dyrke lavendel, og hvordan du oppnår en frisk og flott plante!
Innholdsfortegnelse
Hvordan dyrke lavendel?
Sent på våren og gjennom sommermånedene kan du finne ferdige lavendelplanter hos de fleste hagesentre. Disse kan du plante ut i krukker og bed. Men det kan også være spennende å dyrke frem lavendel på egen hånd.
Du har da to alternativer, og disse skal vi nå se nærmere på.
Alternativ 1: Så lavendel fra frø
Det er fullt mulig å dyrke lavendel ved å så lavendelfrø, og det er da vanlig å forkultivere plantene innendørs. Du kan imidlertid også så lavendel i drivhus, om du foretrekker det.
Start gjerne tidlig på året. Noen starter prosessen allerede i januar, men da er det nødvendig med ekstra belysning i form av en vekstlampe etter at frøene spirer. Du kan også så lavendel utendørs i potter om høsten (september–november). Om våren kommer spirene!
Slik går du frem om du ønsker å så lavendel innendørs tidlig på våren:
- Kjøp lavendelfrø (og eventuelt annet utstyr du trenger – som såjord, vekstlampe og potter)
- Så frøene i 0,2 cm dybde i fuktig såjord (så gjerne et par frø i hver potte)
- Dekk potten med plastfolie eller et lokk med hull i
- Sett potten kjøling i to til tre uker (for eksempel i kjøleskap) da kulden vil lette spiring
- Ta ut potten fra kjøleskapet
- Når frøene spirer kan du prikle plantene over i egne potter (én plante per potte)
- Sett pottene lyst og svalt
- Plant ut når faren for nattefrost har gitt seg (typisk i mai)
Alternativ 2: Dyrke lavendel med stiklinger
Dersom du synes at det å så frø kan være en tidkrevende prosess, kan du forsøke deg på å ta stiklinger av lavendel istedenfor. Lavendel er faktisk veldig enkel å ta stiklinger av, og du kan gjøre det både vår og høst.
Det å «stikke» planter innebærer enkelt og greit at du produserer nye planter av en eksisterende plantedel.
Slik tar du stiklinger av lavendel om våren:
- Beskjær en kvist fra lavendelen (april er et fint tidspunkt!)
- Klipp kvisten til en stikling ved å kutte av mesteparten av den treaktige delen og den mykeste toppen, slik at du sitter igjen med en «pinne» som er omtrent 10 til 15 cm lang. Pass på at det er litt igjen av den myke og harde delen!
- Fjern de nederste bladene på stiklingen
- Sett stiklingene i jorda, for eksempel i potter (sett gjerne flere stiklinger tett sammen)
- Vann
- Plasser potten med stiklinger et lunt og skyggefullt sted utendørs, eller i drivhus. Velger du sistnevnte må du være ekstra påpasselig med å vanne!
- Rundt august-september vil stiklingene ha etablert røtter, og du vil se at nye lavendelplanter har begynt å vokse til
- Plant lavendelplantene på ønsket vekstplass
Ulike typer lavendel du kan dyrke
Dersom du planlegger å dyrke lavendel fra frø, vil du finne ulike sorter å velge mellom. De mest populære variantene er imidlertid ekte lavendel (Lavandula angustifolia). Denne kan også fås med mer kompakt vekst, med sorter som Lavandula angustifolia «Munstead».
Du kan også finne lavendel i ulike farger, men den klassiske blålilla varianten er utvilsomt den mest populære. Andre fargevarianter inkluderer hvit og rosalilla.
Stell av lavendel
Lavendel er en nokså lettstelt plante, og setter ikke store krav til stell. Det er imidlertid viktig at planten står i godt drenert jord, og at den får godt med sol.
Her er noen tips til deg som skal dyrke lavendel!
Jord, gjødsel og vanning
Siden lavendel stort sett stammer fra middelhavsområdene, er det greit å ta utgangspunkt i dette når du skal finne et egnet voksested til planten. Har du et tørt og næringsfattig område i hagen der få andre planter trives? Vel, dette fungerer flott for lavendelen!
Lavendel kan med fordel stå i sandholdig jord med god drenering. Unngå leirjord og kompakt jord som har dårlig dreneringsevne. Planten liker seg tørt, og du bør derfor la jorden tørke lett opp før du eventuelt vanner planten.
Husk på at lavendel ikke trenger noe særlig med gjødsel, siden planten stort sett vokser i tørre og næringsfattige områder i sitt naturlige habitat. Du kan imidlertid gi planten litt gjødsel om våren, slik at den har en liten «nistepakke» å spise av i vekstsesongen.
Bruk gjerne hønsegjødsel eller annen naturlig næring.
Plassering og solforhold
Lavendel elsker sol, noe som kanskje ikke er så overraskende siden planten stammer fra de solfylte områdene rundt Middelhavet.
Sørg derfor for at planten står i full sol, altså et sted der den vil få minst seks timer med direkte sollys per døgn.
Beskjæring av lavendel
Skal du få en lavendel som blomstrer og ser flott ut sommeren gjennom, bør du også sørge for å beskjære plantene med jevne mellomrom.
Om planten får vokse uhemmet, vil den ofte få et mer busk- eller treaktig utseende, og mindre blomster. Kutting av lavendel bør skje på våren. Bruk en skarp saks og kutt planten til 1/3 av opprinnelig høyde.
Er du klar for å dyrke lavendel?
Det å dyrke lavendel kan være et morsomt prosjekt, enten du velger å så frø eller ta stiklinger av en eksisterende plante. Lavendel lukter nydelig, er dekorativ og er dessuten elsket av pollinerende insekter som bier. Sommerfugler er også veldig glad i lavendel! Lavendel er også en nydelig blomst som kan spises, og er å finne på vår liste over spiselige blomster!
Dyrk lavendel hjemme, enten du ønsker å ha dem i bed, kasser eller krukker. Så lenge lavendelen din kan få et solrikt voksested, kan du se frem til å bli belønnet med vakre blomster gjennom sommeren. Lykke til!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er lavendel?
Lavendel er en planteslekt som tilhører leppeblomstfamilien, og det er registrert 28 ulike arter. Majoriteten av disse har sitt opphav fra middelhavsområdene. Navnet «lavendel» kommer fra det latinske ordet for «vaske», lavare, siden planten ofte brukes i såper.
Er lavendel flerårig?
I de varme middelhavsområdene er alle lavendelsorter flerårige. Her i Norge kan man imidlertid ikke overvintre alle sortene. Sommerfugllavendel er et eksempel på en ettårig lavendel som vil visne ned på høsten og dø. Ekte lavendel kan derimot benyttes som en flerårig staude, og vil skyte nye skudd år etter år dersom den overlever vinteren der du bor.