Tørke epler

Mange ønsker å tørke epler, og da gjerne på høsten med det formål å konservere overskuddsepler. Tørkede epler holder seg lenge og smaker dessuten veldig godt.

Det finnes flere måter å tørke epler på, og her kan du finne ut hvordan du går frem!

Først og fremst: Hvorfor tørke epler?

Dersom du har ett eller flere epletrær, har du kanskje opplevd at du ikke klarer å spise eller gi bort alle eplene når høsten kommer. Et gjennomsnittlig hageepletre vil produsere så mange som 300 epler per sesong, noe som kan sies å være raust!

Selv om eplesorter som Gravenstein og Aroma fint kan lagres noen måneder i kjøleskap, vil det kanskje være vanskelig å få unna så store mengder. Om du ikke klarer å spise eller gi bort alle eplene, kan tørking være et godt alternativ.

Ved å tørke epler kan du konservere dem og få glede av dem i lengre tid.

Det finnes selvfølgelig også andre grunner til at man kan ønske å tørke epler. Tørkede epler smaker ofte veldig godt siden smaken blir mer konsentrert. Og så kan de være veldig dekorative!

Hva vil det si å tørke epler?

Det å tørke matvarer er en gammel konserveringsmetode som har blitt brukt gjennom generasjoner. Tørking egner seg for et bredt spekter av råvarer, inkludert frukt.

Ved tørking av epler vil du redusere vanninnholdet i frukten, og dermed forhindre at mikroorganismer vil kunne skade eller bryte den ned. Det kan være lurt å tørke epler ved forholdsvis lav temperatur over lengre tid, da dette vil bevare næringsstoffene i større grad.

Hvordan tørke epler?

Det finnes flere tørketeknikker som kan tas i bruk enten man skal tørke epler, plommer, aprikoser, sopp, bær, krydderurter eller andre råvarer.

Vi skal her se nærmere på de tre vanligste metodene for tørking av epler!

Dehydrator / frukt- og sopptørker

Den kanskje enkleste måten å tørke epler på, er å bruke en dehydrator. Dette er et apparat som kan brukes til tørking av både sopp og frukt, og passer ypperlig til epler.

En frukt- og sopptørker koster stort sett mellom 500–1 000 kroner, eller der omkring. Du finner mange modeller hos både elektrobutikker, supermarkeder og på nett. Om du planlegger å tørke epler hver høst, kan dette kanskje være en lur investering.

Vi bruker selv denne typen og er svært fornøyd!

En dehydrator har som regel en rekke fat eller riller der man kan plassere råvarene. Deretter er det bare å slå på apparatet og vente. Slik går du frem, steg for steg:

 1. Vask eplene (du kan gjerne beholde skallet på, noe som kan være dekorativt)
 2. Stikk ut eplekjernen
 3. Skjær opp eplene i ca. 1 til 3 millimeter tykke skiver
 4. Plasser epleskivene på tallerkenene/ristene uten at de overlapper hverandre
 5. Start tørkeprosessen ved å følge anvisningen fra produsenten

Dersom du ønsker knasende sprø epler, kan du regne med at en dehydrator bruker rundt 7 timer på å tørke eplene ferdig. Husk imidlertid på at mange faktorer spiller inn her, som for eksempel tykkelsen på epleskivene. Tykke skiver kan trenge litt ekstra tid.

tørke-epler-dehydrator

Tørke epler i stekeovn

Om du ikke har en dehydrator, kan du fint tørke epler i en vanlig stekeovn. Bruk gjerne varmluft om ovnen din har denne funksjonen, da dette passer ypperlig når du skal tørke epler.

Eventuelt kan du begynne med å steke eplene med undervarme, og deretter slå på overvarme etter hvert.

Du går frem på samme måte som ved bruk av dehydrator fra steg 1 til 3. Deretter gjør du følgende:

 1. Slå på stekeovnen på 90 grader
 2. Velg varmluft
 3. Plasser epleskivene på bakepapir på rist eller stekebrett (ta gjerne mer enn ett brett i ovnen av gangen!)
 4. La eplene steke i én time
 5. Snu eplene
 6. Stek videre i ytterligere én time
 7. Sett ned temperaturen til 50 grader
 8. Vent til eplene er helt sprø og tørre

Tørkeprosessen kan ta lang tid i stekeovn, og noen velger derfor å la ovnen stå på over natten (etter at temperaturen er satt ned til 50 grader). Det å tørke epler i stekeovn er med andre ord noe du bør gjøre når du ikke har planer om å forlate huset med det første.

Lufttørking

Det er i prinsippet mulig å tørke epler i luften, og da fortrinnsvis utendørs i solrikt og tørt vær. Eventuelt kan du bruke et luftig og tørt rom inne, men pass i så fall på at rommet er rent og fritt for støv.

Når du skal tørke epler ved hjelp av lufttørking, vil fremgangsmåten innledningsvis være den samme som for tørking i dehydrator (steg 1–3). Deretter legger du epleskivene på hønsenetting eller lignende, slik at det er god tilgang på luft fra alle kanter.

Lufttørking vil ofte være tidkrevende, og kan ta mange dager avhengig av temperatur og luftfuktighet. Tørkingen kan kombineres med bruk av tørkeanlegg, da dette får fortgang i prosessen. Men slike apparater er kanskje ikke noe folk flest har liggende!

Oppbevaring av epler du har tørket

Når du skal tørke epler, bør du også ha klar rene krukker som du kan oppbevare dem i. Sørg for at krukkene kan tettes med et lokk, slik at de er helt lufttette. Dette er viktig, siden tørkede epleskiver fort vil trekke til seg fuktighet fra luften.

Oppbevar gjerne krukkene med de tørkede eplene et mørkt og kjølig sted. Det samme gjelder for øvrig andre frukter du tørker!

tørke-epleskiver

Hvor lang holdbarhet har tørkede epler?

Du kan regne med at tørkede epler kan lagres i minimum seks måneder uten at kvaliteten går tapt. Ofte vil eplene være spiselige mye lengre enn dette også.

Merk deg at nevnte holdbarhet gjelder dersom du har lagret eplene tørk, kjølig og lufttett. Om de ikke ligger lufttett, kan du regne med at holdbarheten blir mye kortere siden eplene sannsynligvis har trukket til seg en del fuktighet.

Hva kan tørkede epler brukes til?

Tørkede epler har mange ulike bruksområder, og det er opp til deg selv å velge hva du vil bruke dem til.

Om du er usikker på hva du kan bruke eplene til, har vi her noen smakfulle tips!

Snacks

Mange velger å tørke epler for å lage deilige eplechips. Eplechips smaker veldig godt, og er et litt sunnere alternativ til mye annen snacks. Eplechips er søte og litt syrlige, og har en deilig, sprø konsistens.

Og ja, eplechips er kort og godt bare tørkede epler i sin reneste form. Du trenger ikke å tilsette hverken krydder eller salt, for chipsen er god som den er. Noen velger å krydre med litt kanel, noe som også smaker veldig godt.

Kakepynt

Du kan også tørke epler og bruke dem som kakepynt. Dander kakene dine med lekre, tørkede epleskiver. Eplene kan også brukes som pynt på annen mat, selvfølgelig.

tørket-eplesnack

Det er til og med mange som velger å tørke epler for å bruke det i dekorasjoner som ikke skal spises. Til jul kan du for eksempel dekorere med tørkede skiver av epler og klementiner, noe som kan være lekker borddekorasjon.

Frokostblandinger og granola

Epler som er tørket kan også være nydelige å tilsette i frokostblandinger og granola. Et tips er imidlertid å vente med å tilsette eplene til servering.

Du kan også ha dem sammen med korn og annen tørket frukt eller bær, men sørg da for at pakningen blandingen oppbevares i er helt lufttett. Ellers kan du oppleve at både eplene og øvrige ingredienser blir seige.

Tørk epler på 1, 2, 3!

Det er enkelt å tørke epler, men prosessen kan ta mange timer. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Tørkede epler er smakfulle, og har dessuten veldig god holdbarhet sammenlignet med ferske epler.

Tørk epler med én av våre tre anbefalte metoder, og unngå å måtte kaste overskuddsepler du ikke blir kvitt på andre måter. Du kan selvfølgelig også kjøpe epler i butikken for å tørke dem. Ja, bare fordi det er så godt!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kan jeg tørke sure epler?

Ja! Dersom du synes at smaken er litt vel sur, kan det være lurt å tilsette litt sukker på eplene før tørking. På den måten kan du få et søtere resultat, og eplene kan spises enten som de er, på kaker eller i desserter.

Er tørket eple sunt?

Hvis du tørker epler langsomt og over relativt lav temperatur, vil du bevare vitaminene best mulig. Tørket frukt gir også et mer konsentrert innhold av mineraler, antioksidanter og vitaminer enn rå frukt, siden vannet er fjernet.

Husk imidlertid på at eplene også inneholder en del sukker, og at store mengder ikke nødvendigvis er så sunt. Ifølge ekspertene bør du begrense deg til omtrent en håndfull med tørket frukt per dag.

Hvilke eplesorter egner seg best for tørking?

I prinsippet vil du kunne tørke alle eplesorter, og resultatet vil stort sett bli bra uansett. Vi kan blant annet anbefale eplesorter som Gravenstein, Rød aroma, Rubinstep, Summerred, Åkerø og Discovery. Fasthet, syrlighet, sødme og aroma kan variere fra sort til sort.

Legg igjen en kommentar