Flerårige Urter: Urtene du får glede av år etter år!

Det å kjøpe nye planter hver vår og sommer kan være både dyrt og tidkrevende. Heldigvis finnes det planter som kommer velvillig tilbake hvert år. Dette gjelder også krydderurter. Flerårige urter er et perfekt innslag i enhver kjøkkenhage, og kan nytes år etter år.

Her kan du finne en oversikt over ulike urter som er flerårige. Vi deler også noen tips som øker sjansen for at urtene faktisk kommer tilbake – sesong etter sesong!

flerårig urter

Flerårige urter som kan overvintre utendørs

Det finnes mange ulike krydderurter, men ikke alle er robuste nok til å overleve den norske vinteren utendørs. Noen av urtene kan klare seg i store deler av Norge, mens andre kan tåle vinteren i de mildeste delene av landet.

Før vi går videre er det viktig at du forstår hvilke herdighetssone du befinner deg i.

Robuste urter som overlever kalde vintre

Her er noen flerårige urter som er kjent for å klare seg i det norske klimaet i størstedelen av landet!

Noen av de overnevnte urtene kan klare seg utendørs helt opp til herdighetssone H8 (les mer om klimasoner i avsnittet lenger ned i saken). Karve og kvann er blant de mest robuste, og vil overleve i sone H1–H8.

Hestemynte og oregano er også veldig robuste, og kan klare seg langs milde kyststrøk, i herdighetssone H7 (og alt imellom).

Flerårige urter for mildere klimasoner

Nedenfor lister jeg opp en rekke urter som vil være flerårige i de lavere klimasonene (opptil H2–H3–H4). I noen tilfeller kan disse urtene også overvintre i kaldere strøk, men dette vil avhenge litt av vær og vind.

oregano

Gresk oregano og bladpersille vil som regel bare overleve vinteren i de aller mildeste delene av landet (herdighetssone H1). Det vil si at du kan forsøke deg på disse urtene om du bor i langs kysten i enkelte sørlige og vestlige strøk.

De øvrige urtene kan klare seg i herdighetssone H3 til H4, avhengig av forhold som drenering og værforhold. Husk at enkelte urter – som sitronmelisse, bladpersille og kruspersille – normalt sett kun er toårige.

Slik lykkes du med flerårige urter

Når du først skal dyrke flerårige urter, er du sannsynligvis opptatt av å få glede av urtene så lenge som mulig. Tar du ikke visse forhåndsregler, risikerer du dessverre at urtene gir deg kortvarig glede.

Her er noen tips som kan øke sjansen for suksess!

Velg flerårige urter tilpasset din klimasone

Før du bestemmer deg for hvilke flerårige urter du skal dyrke, er det lurt å kikke på et klimasonekart. Der kan du enkelt finne ut hvilken herdighetssone du bor i, og dermed også hvilke planter som sannsynligvis skal tåle overvintring i hagen din.

I Norge finnes det ni herdighetssoner (H1–H8, samt «fjellsone»). Sone 1 eller H1 har stort sett de mildeste vintrene, mens H8 og fjellsone preges av kalde vintre.

Når du kjøper flerårige urter i form av stauder, vil det ofte oppgis et herdighetstall på planten.

En urteplante som har herdighetstall H5, kan i prinsippet plantes i alle soner fra H1 til H5. Om planten er merket med herdighetstall H8, klarer den seg fint i store deler av landet. Har urten derimot herdighetstall H1, vil den ofte ikke klare seg i andre klimasoner enn H1.

timian

Plant urtene der de trives

En balkong, terrasse eller urtehage har gjerne varierende sol- og vindforhold. I noen deler av hagen skinner kanskje solen store deler av dagen, mens andre deler stort sett er skyggefulle. Sørg derfor for å plante dine flerårige urter der de vil oppnå best trivsel.

Noen flerårige urter – som oregano, kryptimian, salvie og hestemynte – trives aller best der det er solrikt. Andre urter kan derimot klare seg fint (og til og med trives best) i skyggen. Gressløk kan for eksempel fint stå i deler av hagen med lite direkte sollys.

Vanning og gjødsling av flerårige urter

Riktig stell er også viktig om du skal sikre at dine flerårige urter trives optimalt. Om du har plantet flerårige urter i bed, utvikler planten et godt rotsystem med årene. Dette gir mindre behov for vanning. Har du derimot urter i potter, kan vannbehovet øke noe.

Det viktigste å tenke på, er at du planter flerårige urter i jordsmonn planten vil trives i. Timian setter for eksempel ofte pris på litt sandholdig og veldrenert jord. God drenering er viktig for de fleste urter, og en avgjørende faktor for vellykket overvintring.

Dersom det er dårlig drenering, vil urtens røtter lett fryse til når vinterkulden setter inn. Dette kan potensielt ta knekken på planten – selv om den i utgangspunktet er herdig i sonen du bor i.

Når det gjelder gjødsling, har de fleste urter et nokså beskjedent næringsbehov. Du kan likevel tilføre litt næring et par ganger i løpet av vekstsesongen, for å sikre optimal vekst.

Skal flerårige urter klippes ned?

I likhet med de fleste stauder, vil mange flerårige urter bli stygge og visne om vinteren. La deg imidlertid ikke lure, for plantens røtter er fortsatt i live.

Det kan være fristende å klippe ned den visne delen av planten om høsten. Husk likevel at det er lurt å vente med eventuell nedklipping til våren. Flerårige urter som hestemynte vil suge til seg næring fra de visne plantedelene, og fylle energilagrene til neste sesong.

Tidlig på våren kan visne plantedeler klippes bort. Du gir da plass til nye skudd for den kommende sesongen.

Enkelte flerårige urter – som timian – er stort sett vintergrønne. Disse trenger ikke å klippes ned i det hele tatt. Du kan imidlertid klippe blomstene på timian ned etter blomstringsperioden. På den måten forhindrer du at planten bruker energi på frøsetting.

rosmarin på en stol

Snøen isolerer mot kulde

Dersom det skulle snø på krukker og bed i løpet av vinteren, er det fort gjort å tenke at plantene blir for kalde. Husk imidlertid på at snøen tvert imot kan by på isolasjon for flerårige krydderurter, og beskytte dem mot den verste vinterkulden.

Faktisk er et tykt snødekke bare til fordel for flerårige planter som er sensitive for frost på røttene. Derfor kan du også øke sjansen for at plantene klarer seg vinteren gjennom om de plantes rett i jorden. I krukker vil kulden lettere nå røttene.

Om du har plantet i krukker, kan det lønne seg å isolere krukkene med snø. Det kan også være lurt å plassere krukkene nærme husveggen. Her er det ofte mindre regn og litt lunere enn lengre ute i hagen.

Er du klar for å dyrke krydderurter som er flerårige?

Urter kan ikke bare være nydelige smakstilsettere i matretter. De kan også belønne deg med vakker blomstring og en fantastisk duft! Med flerårige urter kan du få enda mer glede av alt arbeidet du investerer i dyrking og stell av plantene.

Jeg har tidligere utarbeidet guider som forklarer hvordan du dyrker ulike urtesorter. Les gjerne disse, og kom i gang med din egen, lille kjøkkenhage. Lykke til!

FAQ

Hvilke flerårige urter er enklest å lykkes med?

Oregano eller bergmynte er blant de flerårige urtene som er enklest å få til. Denne urten overlever i store deler av landet.

Hvordan dyrke flerårige krydderurter?

Du kan kjøpe flerårige krydderurter på butikken (disse er ofte å finne blant staudene). Et annet alternativ er å så urtene fra frø, eller ved å plante stiklinger.

Legg igjen en kommentar