Dyrke Mynte – Slik Lykkes Du!

dyrke-mynte

Mynte er en høyt elsket flerårig urteplante i Norge på sommeren når Mohitoene skal inntas i den herlige sommervarmen. Så vel som mohito, kan man bruke mynte til ganske mye annet – her er det bare fantasien som setter grenser.

Hva er vel bedre enn å kunne dyrke frem sine egne mynteplanter i hagen, på terrassen eller inne på kjøkkenbenken? Her får du vite hvordan man lykkes med mynte, fra å så frøene til de smaksrike myntebladene kan høstes.

Lurer du på flere typer urter? Vi har skrevet om de fleste her!

Hvordan dyrke mynte

Før du tar fatt på selve dyrkingen av denne herlige urten må du først velge hvilken type sort du ønsker å dyrke – det finnes nemlig 25 ulike typer sorter å velge mellom! Noen av de vanligste typene som brukes er peppermynte, eplemynte og grønnmynte.

Så mynte frø

En ting du må bestemme deg for før du begynner å dyrke mynte er å velge hvor du ønsker at mynten skal vokse. Skal du ha den i potter ute på terrassen, på friland i kjøkkenhagen eller i potte på kjøkkenbenken?

Prøv deg på å dyrke noe herlig Basilikum, klikk her for å undersøke mulighetene dine!

Grunnen til at dette er viktig er fordi mynte har god spredningsevne og sprer seg derfor utrolig lett. Spredningen skjer ved at det vokser utløpere fra roten slik at dersom du planter den ute i kjøkkenhagen kan du risikere at denne tar litt overhånd. Men ikke bekymre deg altfor mye, har du andre planter i samme bedet vil det på et tidspunkt ikke være plass nok til at mynten kan spre seg voldsomt.

Mynte bør forkultiveres innendørs i potter for å sikre god og sterk vekst av plantene. Du kan i prinsippet så mynte hele året rundt, vel og merke hvis du skal ha planten innendørs i potter. Du kan plante ut plantene om du ønsker på våren når faren for frost er over og når planten minst har etablert to ekte sett med blader.

så-mynte-fro

Slik sår du myntefrø:

  1. Klargjør et såbrett eller potter med såjord.
  2. Spre frø i et tynt lag over jorden eller to/tre frø per potte.
  3. NB! Frøene skal ligge oppå jorden og ikke dekkes til med et lag jord, fordi frøene trenger lys for å kunne spire.
  4. Hold jorden fuktig, og bruk gjerne en sprayflaske for at frøene ikke skal bli skylt alle veier med en kraftig vanningsstråle.
  5. Frøene begynner å spire etter rundt 8 dager.
  6. Når frøplantene har fått minst to sett med ekte blader (ikke frøbladene) kan du plante de der du ønsker, enten om det er i potter innendørs/utendørs eller andre steder i kjøkkenhagen din.
så-myntefro

En mynteplante trenger litt avstand til andre planter for å kunne vokse seg stor, og man bør gi den minimum 20cm avstand begge veier til andre planter. Planten kan bli 20-30cm høye og ved å plukke blader jevnlig gjennom sommeren oppmuntrer du planten til å produsere rikelige mengder mynteblader!

Koriander er en spennende urte! Les mer om den og hvordan du dyrker den her!

Ønsker du å høste mynte fra juli-september, kan du starte med å så frøene innendørs mellom mars-april.

Hvordan ta vare på mynteplante

Så hvordan holder man liv i mynteplanten? Stell av mynteplante er ikke hokus pokus og den krever egentlig ikke så ekstremt mye av oss dyrkere for å kunne trives. Den er dermed en ganske lettdyrkelig plante som alle kan klare å ta vare på. Under ser du de forhold som er greit å vite om for å lykkes best mulig med mynteplanten din.

Jord – Mynte trenger veldrenerende og næringsrik jord. Planter du i potte kan du med fordel ha litt lecakuler i bunnen for bedre drenering.

Lysforhold/plassering – Mynte trives veldig godt i mye sollys men kan også trives i litt halvskygge.

Vann – Mynte trenger å bli vannet skikkelig med jevne mellomrom.

Overvintring – Som nevnt er mynte en flerårig urteplante så når sesongen for mynte er over må du klargjøre den for vinteren. Har du mynten i potter må du sørge for at den holdes frostfri da den ikke trives så veldig godt i frost. Klipp gjerne planten helt ned til bakkenivå og bruk de siste bladene for sesongen!

Ute i kjøkkenhagen/på friland blir det vanskeligere å holde den helt frostfri, men man bør også her klippe planten helt ned til bakkenivå – så vil den vokse opp på nytt igjen neste år!

Hvordan ta avlegger av mynte

hvordan-ta-avlegger-av-mynte

Å gjøre en mynteplante om til flere mynteplanter er ganske enkelt fordi den er en såpass reproduktiv plante. Dette kan gjøres på to forskjellige måter:

  1. Ta stikling fra planten
  2. Dele opp planten ved røttene.

Ta stikling fra planten:

Dette gjøres ved å kutte av stilker på 8-10cm lengde og plassere den i et glass med vann. Plasser glasset et sted det får indirekte lys. Vannet byttes ut når du ser det begynner å bli litt misfarget.

Etter 1-2 uker vil stiklingen danne røtter og da er det tid for å plante den om i en potte med jord.

Dele opp planten ved røttene:

Siden mynteplanten reproduserer seg selv ved at det vokser utløpere fra roten kan man også danne flere planter ved å ta opp planten fra potten, dele den opp ved røttene og plante de i hver sine potter – og vipps så har du helt nye mintplanter!

Ønsker du å prøve noe annet å dyrke i hagen? Hva med timian? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker timian. Les den her!

Hvordan høste mynte

hvordan-hoste-mynte

Å høste mynte er enkelt! Du kan velge å kun klippe av bladene du trenger, eller du kan klippe av stilken i den lengden du ønsker. Mynteplanten er ganske hardfør og vil starte med å produsere nye stilker og gi deg mer mynteblader!

TIPS FOR HØSTING AV MYNTE!

Høst myntebladene på morningen, når de smaksrike oljene er på sitt sterkeste!

Hvordan oppbevare fersk mynte?

Fersk mynte oppbevares helt klart best på planten. Det vil si at du bør høste når du har behov for det. Ellers kan du høste større mengder som du kan tørke til bruk av te, eller fryse ned bladene til senere bruk.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

🤓 Kan man fryse mynteblader ned?

Ja, det kan man! Har du klippet ned planten for vinteren kan du helt fint fryse ned myntebladene og bruke de senere.

🤩 Hva er forskjellen på peppermynte og mynte?

Mynte refereres ofte til vanlig grønn mynte som er en type mynte og brukes til for eksempel mohito, mens peppermynte er en annen type mynte som for eksempel brukes til te.

🤓 Hva kan man lage av mynte?

Alt mulig! Bruk den i drinker, desserter, te og smakstilsetning til for eksempel kjøttretter.

Hva pleier du å bruke mynte til? Del gjerne tips til kreative måter å bruke mynte på i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar