Dyrking av Urter i Hagen – Hvilke Urter Skal Du Velge?

Urter-i-hagen

Dersom du planlegger å dyrke urter i hagen, finnes det mange spennende sorter å velge mellom. Vi kan for eksempel nevne dill, estragon, koriander, løpstikke, vintersar, salvie, timian, lavendel, persille, mynte og rosmarin. Listen er lang!

Før du kaster deg ut i «prosjekt urtehage», kan det være greit å tenke over hvilke urter du skal velge. På den ene siden er dette lurt fordi du øker sjansen for at urtene trives. På den andre siden kan du sørge for å ha urter som passer dine behov.

Her deler vi noen tips!

Hvilke urter passer bra å dyrke sammen i hagen?

Samplanting handler om å dyrke planter som trives i hverandres selskap sammen. For å oppnå vellykket samplanting i kjøkkenhagen, er det blant annet viktig å tenke på plantenes størrelse og foretrukne vekstvilkår.

samplanting-kjøkkenhage

Ta hensyn til vekst og størrelse

En plante som vokser seg fort stor, bør for eksempel ikke stå for nærme en saktevoksende plante. Dette for å unngå at den ene planten stjeler lys og næring fra sidemannen.

Heldigvis er det slik at de aller fleste urter trives nokså godt i hverandres selskap. Husk likevel på at urter som rosmarin kan vokse seg veldig store, og at de potensielt kan stjele sollyset fra sine mindre naboer.

Urter som passer godt sammen

Noen urter er også spesielt glad i varme, sol og sandholdig jord. Dyrk derfor gjerne middelhavsurter som oregano, lavendel, rosmarin og timian i nærheten av hverandre. Disse urtene skal ha nokså like vekstvilkår når det kommer til jord, varme og lys.

Det finnes imidlertid enkelte urter som setter pris på lignende vekstforhold som de nevnte middelhavsurtene. Du kan som regel dyrke gressløk, persille og mynte sammen med oregano, timian og rosmarin uten problemer.

Urter som er mer glad i skygge – som kjørvel og løpstikke – kan med fordel stå mer skyggefullt.

Enkelte urter, som basilikum, er litt mer kresne enn andre. Mange har erfart at nettopp basilikum bør dyrkes for seg selv, siden urten er sensitiv for temperatur og trekk. Det aller beste er kanskje å dyrke basilikum innendørs, der planten får kontrollerte vekstforhold.

dyrke-basilikum-innendørs

Ulike urter i hagen: Disse bør du velge!

Det finnes mange ulike urter som kan dyrkes i hagen, og det kan være vanskelig å vite hvilke man bør velge. Det som er sikkert, er at det kan være både dekorativt og velduftende å ha flere sorter.

Her er noen anbefalinger til hvilke urter du kan dyrke, avhengig av hvilke kvaliteter du vektlegger.

Urter i hagen som er enkle å dyrke

Dersom du ikke har spesielt grønne fingre, kan det lønne seg å velge noen urter som er enkle å lykkes med. Disse krydderurtene er ikke spesielt kravstore når det kommer til stell, og passer ypperlig for alle nybegynnere der ute.

Urtene kan til og med overvintre i norsk klima, slik at du får glede av dem også neste sesong. Perfekt for deg som vil dyrke urter ute i hagen! Her er våre beste tips til urter som er enkle å lykkes med:

 • Persille
 • Timian
 • Gressløk
 • Oregano
 • Rosmarin (kan overvintre i milde kyststrøk)
gressløk

Urter som er aromatiske og velduftende

Urter inneholder eteriske oljer, noe som gjør at mange av dem har en karakteristisk duft. Noen urter lukter mer enn andre. Dersom du ønsker velduftende urter i hagen, finnes det mange gode alternativer.

Her er noen av våre favoritter:

Basilikum dufter også helt nydelig, men egner seg som nevnt best for dyrking innendørs eller i et drivhus. Denne urten er med andre ord super om du ønsker enn aromatisk urt på kjøkkenbenken!

Lavendel-urt

Urter som kan vokse i skyggen

Mange tror at det ikke er mulig å lykkes med urter i hagen dersom den er skyggefull. Vel, tro om igjen! Det finnes nemlig mange krydderurter som kan vokse og trives i hager som ikke har så mange soltimer hver dag.

Noen urter trives til og med best der det er litt skygge. Her er noen urter du kan plante der sollyset sjelden treffer:

 • Kruspersille
 • Bladpersille
 • Koriander
 • Gressløk
 • Mynte

Merk deg at mange av disse urtene også trives der det er sol. Gressløk er et eksempel på en urt som ikke er spesielt kravstor, og som trives både i skygge og sol.

Urter for den solfylte hagen

Dersom du er så heldig at du har en hage med mye sol, finnes det et bredt spekter av urter som vil vokse og trives der. Du kan blant annet dyrke middelhavsurter, som naturlig nok stammer fra et nokså varmt, tørt og solrikt klima.

Disse urtene er ganske sparsomme når det kommer til vann, og kan gjerne stå i litt sandholdig og veldrenert jord. Her er noen av urtene som passer ypperlig i solrike og lune hager:

 • Salvie
 • Merian
 • Oregano
 • Rosmarin
 • Timian
rosmarin-urt

Urter som blomstrer og gjør hagen vakker

Mange urter kan by på vakker blomsterprakt. Et eksempel på dette er timian, har utallige vakre hvite, rosa eller lilla blomster i sommermånedene. Dersom du først og fremst er ute etter urter som er vakre å se på, er disse gode kandidater:

Hestemynte og lavendel er begge spiselige urter, men dyrkes kanskje først og fremst fordi de har nydelige blomster. Husk at blomstene ikke bare er dekorative – de er også elsket av pollinerende insekter som bier og humler.

Dyrk urter i hagen på 1, 2, 3

dyrke-urter-i-hagen

Så snart du har bestemt deg for hvilke urter du ønsker å dyrke, anbefaler vi deg å tenke over samplanting og plassering. Deretter er det bare å sette i gang med dyrkingen, enten du vil så urter fra frø eller plante ferdigkjøpte urter fra butikken.

Husk at urtene du kjøper i butikken ofte har vokst raskt og tett, og at de bør plantes om i større potter og tynnes ut. Skal du så urter fra frø, anbefaler vi deg å se nærmere på våre tidligere guider.

Vi har blant annet egne guider som forklarer deg hvordan du dyrker rosmarin, persille, karve og mynte. Dersom du ønsker å dyrke krydderurter på kjøkkenbenken, har vi også en egen guide om hydroponisk dyrking av urter.

Lykke til!

FAQ

Hvilke urter i hagen er flerårige?

Det finnes mange flerårige urter og krydderstauder! Blant urtene som kan overleve vinteren i mesteparten av Norge, kan vi nevne karve, oregano / bergmynte, kryptimian, gressløk, salvie, vintersar, bjørnerot, russisk estragon, løpstikke, kvann og hestemynte.

Hvilke urter kan plantes sammen med oregano?

Oregano er en populær urt som fint kan plantes sammen med både merian, timian, salvie, rosmarin og lavendel. Alle disse urtene liker sol, god drenering og varme, siden de alle stammer fra middelhavsområdene.

Hvilke urter kan jeg dyrke på terrasse eller balkong?

Så lenge sol- og vindforholdene ligger til rette for det, kan du i prinsippet dyrke de samme urtene på balkong, altan eller terrasse som i hage. Det betyr at du kan plante urter som oregano, gressløk, salvie, mynte og lignende.

Hvilke urter bør ikke plantes sammen?

Når du skal plante urter i hagen, er det viktig å unngå at urtene stjeler for mye næring og lys fra hverandre. Sørg også for at plantene har like preferanser til jord, sol og vanning. Det betyr blant annet at rosmarin helst ikke bør plantes i samme krukke som kjørvel.

Legg igjen en kommentar