Urteplanter – en oversikt over de 10 beste urtene!

Planlegger du å dyrke urteplanter, men synes det er vanskelig å få oversikt over de ulike sortene? Noen sorter er aromatiske og vakre, mens andre er allsidige og kan brukes som krydder i et bredt spekter av matretter.

Vi har her samlet 10 av våre mest populære urteplanter. Finn dine favoritter, og lag din egen kjøkkenhage på 1, 2, 3! Les også om hvilke sorter som kan samplantes og hvilke urter som bør plantes hvor i denne guiden og urter i hagen!

urteplanter

Lavendel

Visste du at lavendel ikke bare er en populær og velduftende prydplante? Denne vakre planten er også en spiselig urt, og benyttes gjerne til matlaging i middelhavsområdene.

Dersom du ønsker å lage matretter inspirert av det norditalienske eller sørfranske kjøkken, er lavendel midt i blinken. Prøv gjerne litt lavendel i en kjøtt- eller gryterett, og imponer gjestene dine med en unik smaksopplevelse!

Merk deg at det stort sett er bladene som benyttes i matlaging, og ikke blomstene. Det er også i bladene at mesteparten av den nydelige duften sitter. Er dette urteplanten for deg? Vi har tidligere forklart hvordan du dyrker lavendel, steg for steg. Kikk gjerne på denne!

lavendel

Koriander

Koriander er en urt som kan by på en frisk og særegen smak. Noen mener urten smaker såpe, mens andre synes den er uunnværlig i salsaer, chutneyer og lignende. Koriander brukes spesielt ofte i det asiatiske og meksikanske kjøkken.

Denne urten brukes blant annet til indisk curry, og kombineres da med ingredienser som spisskummen og gurkemeie. Dersom du er på jakt etter eksotiske urteplanter som smaker spennende, er koriander helt ypperlig.

Husk at du kan dyrke koriander frem på egen hånd, noe som er forholdsvis enkelt å lykkes med.

koriander

Gressløk

Av alle urteplanter som kan dyrkes i norske hager og altankasser, er kanskje gressløken den enkleste å lykkes med. Gressløk er enkel å dyrke, og er samtidig relativt hardfør. Urten overvintrer uten problemer i det norske klimaet, noe som er et stort pluss.

Det mange ikke vet, er at gressløk ikke bare smaker godt og er anvendelig i matlaging. Urten kan også pryde opp uteplassen din med søte, lilla eller rosa blomster som er formet som små kuler. På toppen av dette er den næringsrik, og inneholder både vitamin E, A og kostfiber.

Prøv for eksempel gressløk som krydder på eggerøre, omelett eller røkelaks. Dette er klassiske smakskombinasjoner på ethvert koldtbord!

gressløk

Basilikum

Basilikum er forholdsvis sensitiv sammenlignet med de fleste andre urteplanter, men smaker til gjengjeld helt fantastisk. Urten tåler ikke frost, og kan ta skade av vind eller trekk. Den vil også ha jevnt fuktig jord, og tåler ikke å tørke ut.

Selv om krydderurten er litt kravstor, er den også veldig takknemlig. Med godt stell blir du belønnet med en frodig og stor urteplante. Bladene brukes blant annet i pesto og andre sauser, og er også en klassiker sammen med tomat og mozzarella.

Basilikum er en urteplante som egner seg godt på kjøkkenbenken. Den har en nydelig duft, og ser samtidig veldig dekorativ ut. Dyrk basilikum hjemme, og nyt den friske, søtlige og litt skarpe smaken.

basilikum

Mynte

Mynte er en urt som er like aromatisk som den er smakfull. De dekorative bladene brukes ofte som smakstilsetning, takket være den forfriskende smaken. Den populære urteplanten er blant annet et fast innslag i drinken mojito.

Planlegger du å diske opp med hjemmelagde mojitos eller forfriskende iskrem denne sommeren? Da kan det være kjekt å ha krydderurten tilgjengelig i kjøkkenhagen. Jeg har tidligere sett nærmere på hvordan du lykkes med dyrking av mynte hjemme.

Husk at det finnes mange spennende sorter å velge mellom. Peppermynte er kanskje den mest kjente, men du finner også eplemynte og spearmint. Enkelte varianter av urten finnes faktisk viltvoksende i deler av Norge, inkludert åkermynte og vassmynte.

mynte

Timian

Det finnes mange typer timian, og de fleste sortene har vakker blomsterprakt og aromatisk duft til felles. Av alle urteplanter, har kanskje timian de vakreste og mest yndige blomstene. Planten er derfor ofte å se i norske hager, enten som prydplante eller for å nytes i matlaging.

Urtens allsidighet har gjort den til en av våre mest populære krydderurter. Visste du at timian egner seg til både gryter, supper, fisk, pasta, kjøtt, potet og diverse grønnsaksretter? Ja, denne urten passer enkelt og greit til det meste av middagsmat.

Dersom du ønsker å dyrke timian for den vakre blomsterprakten, kan kryptimian være et godt valg. Kryptimian er både lavtvoksende og kompakt, og kan krype på murer, steinheller og lignende. Sjekk også ut de mange sortene som egner seg i kjøkkenhagen!

timian

Estragon

Estragon er en selvskreven ingrediens i både hollandaise- og bernaisesaus. Denne klassiske urten kan by på en pepperlignende smak med bitre undertoner og et hint av anis. Foruten varme sauser, kan urten også brukes i kald mat som dressinger og remulade.

Dersom du ønsker å dyrke estragon selv, er det som regel den russiske varianten du finner frø til i butikker. Du kan imidlertid også dyrke fransk estragon ved hjelp av stiklinger. Her forklarer jeg deg hvordan du går frem.

estragon

Rosmarin

Dersom du ønsker urteplanter som gir deg middelhavsstemning i hagen, er rosmarin et godt valg! Denne urten kan dessuten overleve vinteren utendørs dersom du bor i de milde områdene nær kysten.

Det finnes flere måter å dyrke rosmarin på. Enten du sår frø eller planter stiklinger, kan du se frem til en takknemlig, smakfull og anvendelig urt. Prøv for eksempel rosmarin til lammelår, pølser, stuinger, gryter eller farser.

rosmarin

Persille

For mange av oss er persille et fast innslag i både sauser, kjøtt- og fiskeretter, så vel som på smørbrødet. Den karakteristiske og samtidig milde smaken passer til så mangt, og har gjort persille til en av våre mest kjente urteplanter.

Det er dessuten forholdsvis enkelt å lykkes med persille, selv om du ikke har så veldig grønne fingre.

Husk at det finnes ulike typer persille, inkludert krus- og bladpersille. Begge smaker veldig godt, men bladpersillen er ofte litt skarpere på smak.

persille

Salvie

Med sine høyreiste lilla eller rosa blomster, er salvie urtehagens dronning! Foruten å være vakker, er urten også veldig smakfull. De fleste vil beskrive smaken som sterkt krydret og noe bitter. Bladene brukes gjerne i kjøtt-, fisk- eller kyllinggryter som skal koke en stund.

Urten har blågrønne blader som passer fint inn blant resten av middelhavsplantene dine. Plant gjerne salvie i en terrakottakrukke ved siden av oliventrær, oregano, timian og rosmarin.

Glem heller ikke at salvie er en av våre mest bievennlige urteplanter. Det å dyrke salvie kan med andre ord by på fordeler for både deg og hagens pollinerende insekter!

salvie

FAQ

Hvordan oppbevare urteplanter riktig?

Etter innhøsting av urteplanter kan det være lurt å bruke så mye som mulig mens urten er fersk. Du kan imidlertid også henge urtene til tørk i 2 til 4 uker, og deretter oppbevare bladene i en lufttett boks.

Hvilke urteplanter tåler å være ute?

Om sommeren tåler de fleste urteplanter å stå ute, gitt at det ikke er for mye uvær og vind. Har du forkultivert urtene inne, er det viktig å venne dem gradvis til livet utendørs. Noen urter kan overvintre utendørs, inkludert oregano, timian, persille og gressløk.

Hvordan ta vare på urteplanter?

Det viktigste du kan gjøre for å ta vare på urteplantene dine, er å oppfylle plantens krav til temperatur, lys, plass, vanning, næring og jord. Disse faktorene kan naturlig nok variere litt fra urt til urt. Se nærmere på guidene jeg har laget for ulike urter, og få oversikt!

Legg igjen en kommentar