Dyrke Sitronmelisse? Slik går du frem!

Dyrke-sitronmelisse

Sitronmelisse er kjent for sin nydelige sitronsmak og delikate aroma, og er ypperlig som topping på alt fra iskrem til salater. Krydderurten passer i prinsippet til alle retter der du ønsker frisk smak av sitrus. Det er for øvrig ganske enkelt å dyrke sitronmelisse, hjemme!

Her forklarer vi deg fremgangsmåten, og deler noen nyttige tips.

Hvordan dyrke sitronmelisse?

Dersom du ønsker en innholdsrik urtehage med mange ulike krydderurter, er sitronmelisse blant urtene du bør satse på. Du kan dyrke den populære veksten på to forskjellige måter.

Alternativ 1: Dyrke sitronmelisse fra frø

Du kan dyrke sitronmelisse fra frø, og prosessen bør i så fall starte innendørs. Start gjerne forkultiveringsprosessen på våren – omkring mars/april – dersom du ønsker å plante sitronmelissen ut i kjøkkenhagen etter hvert.

Slik går du frem:

  1. Kjøp frø av sitronmelisse
  2. Klargjør såbrett eller små potter med såjord
  3. Fukt jorden med en sprayflaske
  4. Så frøene (maksimalt 0,2–0,3 cm dypt). Bør sås grunt da de er lysspirende.
  5. Hold jorden fuktig. Et minidrivhus eller plastfolie over potten kan være nyttig.
  6. Etter 10–20 dager spirer frøene
  7. Når sitronmelissen har fått litt størrelse og det ikke lenger er fare for frost utendørs, kan urten plantes ut i gjødslet jord

PS! Du kan også direkteså sitronmelisse på friland så fremt jorden er varm og frostfri, og hoppe over forkultiveringsperioden. I så fall bør du vente til litt ut i mai måned.

Hvordan-dyrke-sitronmelisse

Alternativ 2: Plante sitronmelisse kjøpt på butikken

For mange er dyrking halve moroa, men enkelte synes kanskje det er litt tungvint. Husk i så fall på at du alltids kan kjøpe ferdig sitronmelisse på hagesentre og i enkelte matbutikker.

Vær imidlertid obs på at mange av urtene du finner i butikkene er sådd altfor tett. Mange har også vokst veldig raskt i drivhus, noe som kan gjøre dem ganske pinglete og pjuske. Disse urtene overlever ofte ikke spesielt lenge.

Om du kjøper sitronmelisse i butikken, kan du likevel forsøke å «redde» den. Slik gjør du det:

  1. Klargjør en ny og litt større potte med næringsrik jord
  2. Løft krydderurten forsiktig ut av potten den står i, og pott den om
  3. Tynn planten ved å fjerne noen av stilkene

Du kan selvfølgelig også plante sitronmelissen i dyrkekasse eller bed i kjøkkenhagen, dersom du ønsker det.

Og husk: På noen hagesentre finner du sitronmelisse og andre urter av høyere kvalitet. Disse er dyrket frem på en måte som er sunnere for planten, og varer som regel lengre!

Du kan også dyrke sitronmelisse hydroponisk

dyrke-sitronmelisse-hydroponisk

Sitronmelisse kan i likhet med de fleste andre urter dyrkes hydroponisk. Det betyr kort og godt at du dyrker den uten bruk av jord. Frøene plantes i torvplugger eller lignende, og røttene henter vann og næring fra en beholder under pluggen.

Du kan for eksempel dyrke sitronmelisse hydroponisk i en vinduskarm. Eventuelt kan du bruke vekstlys, noe som lar deg dyrke den smakfulle urten året rundt innendørs!

Dersom du er usikker på om dyrking i vann er noe for deg, kan du sjekke ut guiden vår om hydroponisk dyrking av krydderurter. Her ser vi blant annet nærmere på fordeler og ulemper ved dyrkemetoden.

Er sitronmelisse flerårig?

I utgangspunktet, ja! Dersom du dyrker sitronmelisse utendørs i de mildere delene av landet, vil den kunne komme opp vår etter vår. Bor du langt nord og i høyere herdighetssoner, bør du sette krydderurten inn i et drivhus eller lignende for overvintring. Se hvilke andre urter som også er flerårig her! meli

Du kan også dekke jorden med løv eller lignende, noe som øker sjansen for at sitronmelissen overlever vinteren.

Husk at sjansen for vellykket overvintring øker om urten står i bed eller på friland. Plantes den i en krukke bør denne settes et frostfritt sted før det blir minusgrader ute.

Sitronmelisse-flerårig

Stell av sitronmelisse

Enten du planlegger å dyrke sitronmelisse fra frø eller kjøper en ferdig krydderurt, er det viktig å gi planten riktig stell. Med optimal jord, gjødsling, plassering og vanning kan du få en frodig og fin sitronmelisse som kommer tilbake, år etter år.

Om sitronmelissen virkelig trives vil den også kunne spre seg. Perfekt for deg som hyppig bruker sitronmelisse i matlagingen!

Plassering og solforhold

Ettersom sitronmelisse stammer fra middelhavsområdene, bør du forsøke å plassere den så lunt og solrikt som mulig. Denne krydderurten elsker sollys, og kan gjerne stå i full sol.

Du kan plassere den i krukker, bed, dyrkekasse/pallekarm eller la den vokse på friland. Urten kan trives like godt på en balkong som i en stor hage. Det viktigste er at veksten får lyset den trenger.

Jord og næring

Sitronmelisse er veldig glad i næringsrik og litt dyp jord. Jorden kan med fordel være moldrik og veldrenert, og vanlig plantejord fungerer som regel bra.

Tilfør godt med næring før utplanting, gjerne i form av kugjødselkompost eller annen næringsrik kompost. Du kan også gjødsle litt i løpet av vekstsesongen for å sikre optimal vekst.

Vanning

I likhet med de fleste andre planter, foretrekker sitronmelisse at jorden er jevnt fuktig. Vann den derfor jevnlig, og særlig dersom den er plantet i en krukke. Husk at jorden i potter fort kan tørke ut på tørre og varme sommerdager.

Pass samtidig på at jorden ikke er altfor våt. Det er viktig med veldrenert jord, og du bør bruke leca-kuler eller grus i bunnen av krukker.

stell-av-sitronmelisse

Innhøsting av sitronmelisse

Du kan høste inn de delikate bladene etter hvert som du skal anvende dem i drinker eller mat. Dette kan du gjøre før planten regnes som fullvoksen (40–50 cm høy).

Du kan med fordel klippe sitronmelissen din innimellom, da dette fremmer nye skudd. Bladene kan plukkes for hånd, men bruk gjerne saksen om du ønsker flere skudd.

Hvilke bruksområder har sitronmelisse?

Sitronmelisse kan som nevnt brukes i alle matretter eller drikker der du ønsker en frisk smak av sitron. Denne krydderurten egner seg spesielt godt som pynt på søte desserter, som for eksempel is eller bær.

Du kan imidlertid også bruke sitronmelisse i drinker eller te, og til kjøtt- og fiskeretter. Mange bruker bladene i supper, gryter og lignende.

Foruten å bli brukt til matlaging, kan sitronmelisse være veldig dekorativ og velduftende. Med denne urten vil hagen din få et herlig middelhavspreg, spesielt om den dyrkes sammen med urter som oregano, timian og rosmarin.

Sitronmelisse-bruksområde

Dyrk sitronmelisse hjemme

Ønsker du en anvendelig og dekorativ urt som samtidig dufter helt fantastisk? I så fall bør du vurdere å dyrke sitronmelisse! Denne middelhavsurten har en herlig smak av sitron, og er forholdsvis enkel å lykkes med.

Det viktigste er å sørge for at urten får tilstrekkelig med lys, næring og vann. Den kan dyrkes både i kasser, krukker og bed. Du kan derfor lykkes med denne urten enten du har balkong eller en stor kjøkkenhage.

Lykke til!

FAQ

Kan sitronmelisse overvintre?

Ja, sitronmelisse er registrert som vinterherdig til sone H6. Det betyr at den kan overvintre utendørs i store deler av Norge.

Kan sitronmelisse plantes ut?

Ja, sitronmelisse kan fint plantes ut i en dyrkekasse, krukke eller et bed fra mai og utover. Når urten først har blitt vant til livet utendørs, kan den til og med overvintre.

Er melisse og sitronmelisse det samme?

Ja! Sitronmelisse eller Melissa officinalis kalles noen ganger bare for «melisse». Krydderurten tilhører leppeblomstfamilien, og stammer opprinnelig fra middelhavsområdet.

Legg igjen en kommentar