Hvordan Dyrke Gressløk – Ute, inne eller på kjøkkenbenken

Gi en vurdering

Gressløk er en flerårig urt og er en del av løkslekten. Den har en mild løkaroma. Mange bruker denne i forbindelse med egg, men den kan brukes til så mye mer enn det! Gressløk er en svært allsidig urt og kan brukes til så mangt. Tilsett den i retten din på slutten av tilberedningsprosessen, da den milde smaken ødelegge av for mye varme. Gressløk er en god kilde til kostfiber, kalsium, kalium, folat og vitamin (A, C, E og K).

Har gressløken din gått i i vakre lilla blomster, kan du bruke disse som for eksempel flytende (og spiselig) dekor i enhver suppe! Stilker som har gått i blomst kan gjerne få en litt mer besk smak med er fortsatt spiselig. I denne artikkelen viser vi deg hvordan dyrke gressløk, helt fra å så frøet, til å høste denne herlige løken!

Gresslok

Typer gressløk

Det finnes flere ulike typer gressløk. Den deles ofte opp i to undergrupper; vanlig gressløk og sibirgressløk. Eksempler på typer gressløk kan være: Twiggy, Kinesisk gressløk, Prager eller Staro.

Vanlig gressløk har runde stilker og kan bli 10-30cm høye. Blomstene er lilla eller lys purpurfarget.

Sibirgressløk har bredere og mer flattrykte stilker enn vanlig gressløk og kan bli høyere (30-60cm). Blomstene blir mørkfiolette i fargen.

Dyrke gressløk

Gressløk er en super plante å ha i hagen eller på terrassen og passer så og si overalt på grunn av at den krever lite plass. Enten om du har stor kjøkkenhage eller har potter på terrassen kan du helt fint dyrke frem gressløk her.

Å dyrke frem gressløk kan gjøres enten fra frø eller du kan enkelt plante den gressløken du får kjøpt i butikken. Siden gressløk er en flerårig urt kan du så frøene på våren som anvist på pakken for høsting om sommeren og høsten, eller du kan så tidlig om høsten for tidligere høsting sesongen etter. Her viser vi deg hvordan dyrke gressløk fra frø.

Dyrke-gressløk

Hvordan så gressløk

Man kan så gressløk enkelt innendørs ved å forkultivere frøene en stund før man planter de ut, eller man kan direkteså frøene ute i potter eller kjøkkenhagen når faren for frost er over. Dette kan være så tidlig som fra april om du bor i et mildt klima, men dette må du vurdere ut fra hvordan vinteren har vært og hvor du bor i landet.

Forkultivere

Å forkultivere betyr at man sår frøene innendørs en stund før man skal flytte planten til sitt permanente sted. Dersom du ønsker å forkultivere gressløk gjøres dette mellom mars og april. Slik gjør du det steg for steg:

  1. Klargjør et såbrett, potter eller lignende med såjord.
  2. Fukt jorden litt og så flere frø per potte eller flere frø i grupper om du har såbrett.
  3. Dekk med jord, cirka 1cm over frøene.
  4. Plasser såbrettet eller pottene et lyst og svalt sted.
  5. Hold jorden fuktig men ikke våt. Dekk brettet med plast eller lokk om du har pluggbrett eller lignende.
  6. Når gressløken blir 2,5-5cm høy, tynner du slik at de sterkeste og høyeste plantene blir igjen i en beholder. Antallet kan du velge selv ut fra hvor mange planter som er samlet.
  7. Når de er 10-15cm høye kan du plante de ut, når faren for frost er over. Herd plantene en uke før du planter de ut på heltid. Dette gjøres ved å sette de ut en time (ikke i direkte sollys) og legge til en time utetid per dag helt til de kan stå ute i minst syv timer, da kan de plasseres på sitt permanente sted på heltid.
  8. Plant ut gressløkene i små samlinger med cirka 15-20cm mellom hver samling.
  9. Nyt våren og se gressløken vokse!

Direkteså

Sørg for å gi gressløken din en god og drenerende jord. Så frøene tynt i små grupper eller spre de litt dersom du ikke vil bry deg med å tynne de ut. Dette bør man gjøre hvis gruppen har for mange og tette gressløk, dette må vurderes litt ut fra skjønn, det viktigste er at hver løk får litt plass til å vokse og ta opp næring fra jorden.

Fukt jorden og strø frøene før du dekker over med jord, cirka 1cm over frøene. Så du i en potte må du tenke på at jorden lettere kan tørke ut i direkte sollys og du må derfor passe på vanning om potten kjennes lett. Ute i kjøkkenhagen finner den som oftest det den trenger men i lange tørkeperioder må du sørge for at jorden holdes fuktig, men ikke for våt.

Når sesongen er over klipper du ned gressløken til litt over jorden. Gressløken vil starte å vokse igjen til våren og gi deg enda mer herlige urter du kan nyte neste sesong og sesongen etter!

Gressløk er en god ledsagerplante til gulrot. Lukten fra gressløken kan virke avskrekkende for blandt annet gulrotfluen!

Høste gressløk

Du kan begynne å høste gressløken så snart de er store nok til å klippes og brukes. Klipp av det du trenger, men la det være igjen minst 2cm over jorden slik at den får mulighet til å vokse opp på nytt igjen og gi deg enda mer gressløk!


En annen type løk man enkelt kan dyrke selv hjemme er hvitløk. Ønsker du å vite mer om hvordan du enkelt gjør dette, kan du lese vår artikkel om det her!
Hvordan-plante-hvitlok

Hvordan oppbevare gressløk

Ferske urter er ofte de beste og dette gjelder for gressløken også. Det som er fint med gressløk er at man ikke må høste alt på en gang, men etter behov gjennom hele sesongen. Selv om fersk er best er det også mulig å lagre gressløken til bruk om vinteren ved å hakke de opp i mindre biter og fryse de. Du kan også oppbevare de i for eksempel urtesmør, oljer og eddik.

Tørke gressløk

Gressløk er en god og allsidig krydderurt som kan brukes i mange former. Man kan bruke den fersk, tørket som krydder eller fryse den ned for senere bruk. Her skal vi forklare hvordan tørke gressløk og de ulike metodene man kan gjøre dette på.

Tørke eller fryse gressløk

Gressløk kan både tørkes og fryses. Begge metodene er gode for å oppbevare urten lengst mulig når sesongenn er over. Metoden du ønsker å bruke kan du velge selv ut fra hvilken bruk du skal ha gressløken til. Ønsker du gressløk som krydder kan du tørke den, ønsker du den som ¨ferskvare¨ kan du fryse den og tilsette den i retter på slutten av tilberedningsprosessen.

Fryse gressløk

Frossen gressløk kan fint brukes i supper, sauser, stuinger og mye annet! Smaken av gressløk blir bevart ved frysing men konsistensen kan bli litt dvassere ved tining, men det har ingen betydning dersom du skal bruke den direkte i en varm rett.

Du kan fryse ned gressløk på flere ulike måter, under er noen alternativer:

  1. Hakk gressløken i små biter og fyll isterningsbrett med gressløk og litt olivenolje.
  2. Hakk gressløken i små biter og legg de i en frysepose og fjern mest mulig luft, eventuelt bruk en vakuumpakker om du har og legg posen i frysen.
  3. Lag gressløksmør: Finhakk gressløk og bland det med romtemperert smør. Form smøret til en sylindrisk form, rull det i plastfolie og legg i fryseren – så kan du skjære av ønskede mengder etter hvert som du trenger det!

Frysetørke gressløk

Denne metoden blir brukt for gressløken man får kjøpt i krydderhyllen på butikken. Ved denne metoden beholdes mer av aromaen i forhold til om man lufttørker gressløk. Gressløk som har gått til blomst egner seg godt til tørking. Å frysetørke urter hjemme er for krevende da dette er en industriell metode og man bruker store frysetørkemaskiner for denne prosessen.

Tørke gressløk i tørkeovn/dehydrator

Dersom man ønsker å ta tørkeprosessen et steg lenger og vil tørke flere urter jevnlig uten å okkupere stekeovnen til dette formålet finnes det flere dehydratorer/tørkeovner på markedet. Fordelen med disse er at man kan tørke en god del og flere ulike typer samtidig og at man kan gjøre dette uten at det avbryter/påvirker annen matlaging. Slik tørker du gressløk i tørkeovn:

  1. Høst den mengde gressløk du har eller ønsker å tørke.
  2. Fjern visne og ødelagte stilker.
  3. Vask de godt i kaldt vann og tørk de forsiktig med et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir.
  4. Forvarm ovnen til 85 grader.
  5. Kutt gressløken i små biter og legg de på et stekebrett med bakepapir. Spre de utover slik at de ligger i ett lag og ikke oppå hverandre.
  6. Sett de i stekeovnen i en til to timer og se til gressløken innimellom og pass på at de ikke brenner seg.
  7. Gressløken er ferdig tørket når du kan plukke de opp og de smuldrer i hånden din ved lett trykk.
  8. Oppbevar i en lukket beholder, krydderglass eller lignende.

Tørke gressløk i stekeovn

Å tørke gressløk i ovn er en prosess man kan få til hjemme, slik gjør du det:

  1. Høst gressløken og fjern visne og ødelagte stilker.
  2. Vask de godt i kaldt vann og tørk de med kjøkkenhåndkle eller tørkepapir til mest mulig fuktighet er borte.
  3. Kutt gressløken i små biter.
  4. Legg gressløken i ett lag i dehydratoren (du kan bruke et bakepapir i bunn dersom brettet har for store hull i forhold til størrelsen på gressløken).
  5. Sett dehydratoren på 30 grader og la gressløken stå og tørke rundt en time. Sjekk den innimellom slik at den ikke brenner seg.
  6. Gressløken er ferdig tørket når den smuldrer i hånden din.
  7. Oppbevar i en lukket beholder, krydderglass eller lignende.

Høste gressløkfrø

Gressløk-blomst

Hvis du har en gressløkplante du er godt fornøyd med avlingen på, kan du enkelt høste frø fra denne planten og spare de til du vil ha flere gressløkplanter. Dersom gressløken har begynt å blomstre er de svarte frøene ganske enkel å høste.

I stedet for å kutte av blomsterhodene kan du la disse få blomstre helt ferdig, hver blomst inneholder både de mannlige og kvinnelige reproduktive genene. Etter at bier og andre insekter er ferdig med pollineringen av blomstene vil frøene utvikle seg og blomstene starter å tørke ut.

Når blomstene har tørket og blitt solbrune kan du klippe de av, ikke la blomstene bli for tørre da frøene lettere faller av eller blåser bort før du får høstet dem. Hold blomsten over en tallerken eller et brett og rull den forsiktig mellom hendene for å skille frøene fra blomsten. Når du har skilt frøene fra de tørkede blomstene blåser du forsiktig av skallet rundt frøene.

Oppbevar frøene i en forseglet beholder på et kjølig og tørt sted. Frøene kan oppbevares i inntil to år.

Skadedyr og sykdommer

Gressløk er relativt problemfritt men kan som alt annet levende bli angrepet av både skadedyr og sykdommer.

Bladlus

Se etter bladlus, spesielt om våren. Har man hatt problemer med dette tidligere sesonger kan det være lurt å starte behandling av årets avling tidlig – til og med før du ser bladlusen, dette for å forebygge og forhindre at de legger egg og formerer seg.

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en grønnsåpeblanding:

  • 10L vann
  • 2dl grønnsåpe
  • 3dl rapsolje
  • 2 dråper oppvaskmiddel
  • 1 ss bakepulver

Gjør dette jevnling og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. kan fint lage mindre porsjoner om du vil og helle de opp i sprayflasker. Dusj plantnee med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Rustsopp

Rustsopp er en soppsykdom og ser ut som små oransje blemmer som kan komme på plantens blader fra og med mai. Bladene begynner etter hvert å bli gule og i verste fall kan planten dø. Rustsopp kan føre til redusert plantevekst og avling. Har noen av bladene blitt angrepet av rustsopp må bladene fjernes og kastes umiddelbart (ikke i komposten!).

Dersom rustsopp er et problem i hagen din bør du unngå å plante gressløk, purreløk, løk og hvitløk på samme sted da alle disse kan bli påvirket om rustsoppen sprer seg.

Forhindre rustsopp:

  • Aldri legg infiserte planter i komposten
  • Sørg for god plass mellom plantene for luftsirkulasjon
  • Sørg for god drenerende
  • Ikke bruk samme vekststed dersom du tidligere har hatt denne sykdommen på dette stedet.
rustsopp

Har du dyrket gressløk fra frø? Fortell oss gjerne hvordan det gikk og hva du bruker gressløk til i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar