Dyrke Urter Inne? Følg disse 5 enkle stegene for å lykkes!

Det å dyrke urter inne gjør det mulig å tjuvstarte dyrkesesongen. I prinsippet kan du faktisk dyrke krydderurter innendørs året rundt så lenge du legger forholdene til rette for det.

Urtene kan pryde kjøkkenbenken, og gir deg dessuten tilgang på kortreiste smakstilsettere ved matlaging. Samtidig kan det å dyrke urter inne være et morsomt prosjekt som engasjerer både små og store. Det er spennende å se urtene vokse fra frø til frodige planter!

Her er våre beste tips til deg som planlegger å dyrke urter inne.

Dyrke Urter Inne

Forkultivering: Når bør du starte å dyrke urter inne?

Når man skal dyrke krydderurter er det vanlig – og ofte nødvendig – å starte prosessen innendørs. Dette kalles gjerne forkultivering. Etter hvert som planten vokser seg større, kan den gradvis vennes til livet utendørs (dersom du ikke vil ha den på kjøkkenbenken, da).

Her er en oversikt over når du bør begynne å dyrke visse urter inne, dersom du har tenkt å plante dem ut etter hvert:

 • Bladpersille: 1. til 15. mars (utplanting i mai–juni)
 • Kruspersille: 15. til 31. mars (utplanting mai–juni)
 • Rosmarin: 1. til 15. mars (utplanting fra juni og utover)
 • Oregano: 1. til 15 mars (utplanting i mai–juni)
 • Timian: 1. til 15. mars (utplanting i mai–juni)
 • Salvie: 1. til 15. april (utplanting når faren for nattefrost er over)
 • Gressløk: 1. til 15. mars (utplanting i mai–august)
 • Lavendel: 1 til 15. mars (kan plantes ut når faren for frost er over)
 • Sitronmelisse: 1. til 15. mars (utplanting fra mai og utover)
 • Basilikum: 15. til 31. mars (utplanting når nattetemperaturen er 15 grader +)
 • Dill: 1. til 15. april (utplanting når nattetemperatur er 10 grader +)
 • Koriander: 1. til 15. april (utplanting etter at faren for nattefrost er over)
 • Mynte: 1. til 15. april (utplanting mai–juni)

PS! Dersom du ikke planlegger å flytte urten utendørs, kan du i prinsippet dyrke urter inne når som helst på året (så lenge lys- og temperaturforholdene er gode).

basilikum

Tips til deg som skal dyrke urter inne

Det å dyrke urter innendørs trenger ikke å være hverken komplisert eller dyrt. Det kan likevel være lurt å sette seg inn i hvilke forhold urten trives best i. På den måten kan du få en frisk og frodig urteplante som holder seg lengst mulig.

Vi skal her gi deg noen grunnleggende tips som kan være greie å ha i bakhodet før du setter i gang!

Hva skal du plante urtene i?

I utgangspunktet kan du dyrke urter i alt fra avkuttede melkekartonger og såbrett, til krukker av plast eller keramikk. Det viktigste er å sørge for at beholderen har hull i bunn, slik at jorden får tilstrekkelig god drenering.

Tenk også over størrelsen på beholderen. Er den altfor stor, risikerer du at urtene dine ikke greier å drikke opp vannet. Dette kan føre til at røttene råtner på sikt. Begynn gjerne med en liten beholder, og pott urten om etter hvert som den vokser.

En annen mulighet er å dyrke urter hydroponisk. I så fall trenger du en beholder til å ha vann i, et lokk med hull til pluggholdere, planteplugger og hydroponisk næring.

Plassering og lysforhold

Når du skal dyrke urter inne er det også veldig viktig å sørge for at planten får nok lys. Planter trenger lys for å kunne ha fotosyntese, og vil ikke vokse eller trives om de får for lite (eller feil type) lys.

Lys fra en vanlig lyspære er som regel ikke tilstrekkelig. Slike lyspærer avgir ofte mye varme, og avgir ikke den lystypen som planten trenger. Planter foretrekker naturlig nok dagslys, som består av lys i alle regnbuens farger. Planten bør derfor få tilgang på fullspektret lys. Ved spiring er urtene dine særlig avhengig av den blå delen av lysspekteret.

Du kan dekke plantens behov ved å plassere den lyst i en vinduskarm. I så fall er det lurt å vente med å dyrke urtene til litt ut på våren, slik at dagene er lange nok. Om vinteren er det for lite naturlig dagslys til at urtene vil trives.

Alternativt kan du kjøpe plantebelysning (vekstlampe). Dette gir deg mulighet til å dyrke urter inne når som helst på året. Lampen kan gjerne stå på i 16 timer per døgn. Så lenge du har en plantelampe med LED-pære, vil strømforbruket være relativt lavt.

salvie

Temperatur

Det er også viktig å ta hensyn til temperatur når du skal dyrke urter innendørs. Husk at jo varmere det er, jo mer lys vil planten ha. Er det varmt og lite lys, vil urtene dine sannsynligvis bli lange og svake. Har ikke urtene tilgang på rikelig med lys, bør de derfor stå kjøligere.

Her er det viktig å ta hensyn til temperaturpreferansene til den enkelte urt. Noen trives varmere eller kjøligere enn andre. Heldigvis vil de fleste trives godt ved vanlig innetemperatur (rundt 20 grader).

Jord og næring

Når du skal så urter kan du gjerne bruke såjord. Denne jorden er næringsfattig, noe som sørger for at de små røttene ikke tar skade. Etter hvert som urten vokser seg større, kan du plante den over i en større potte med mer næringsrik jord.

De fleste urter trives i veldrenert jord. Mange liker også at det er litt sand i jorden, noe som særlig gjelder de klassiske middelhavsurtene (lavendel, timian, oregano etc.).

Husk at urter flest ikke er veldig næringskrevende. Du kan likevel tilføre litt næring i vannet et par ganger gjennom vekstsesongen.

Vanning

I likhet med planter flest, liker urter jevnt fuktig (men ikke våt!) jord. Vann gjerne jorden i potten forsiktig under springen ca. én gang i uken. La overflødig vann renne ut før du setter potten tilbake i eventuell potteskjuler.

Husk at mange forhold påvirker hvor ofte og hvor mye vann urter trenger. Står urtene i et vindu med mye sol, vil jorden tørke raskere ut. Høy temperatur gjør også at jorden tørker fortere.

Ta også hensyn til hvilken type urt du har foran deg. Noen sorter trenger mer vann enn andre. Basilikum tåler svært dårlig å tørke ut. Middelhavsurter kan tåle at jorden tørker nesten helt ut før de vannes på nytt.

Stikk gjerne fingeren ned i det øverste jordlaget. Er det tørt? Da er sannsynligvis urten tørst. Kjennes det fuktig kan du vente litt med å vanne.

timian

Ulike typer urter du kan dyrke inne

Det finnes en verden av muligheter for deg som ønsker å dyrke urter inne. Du kan i utgangspunktet dyrke de aller fleste urter hjemme. Her er noen forslag:

Når du har bestemt deg, trenger du bare å kjøpe inn frø. Dette kan du gjøre på nett, eller på ditt nærmeste hagesenter. Du kan også plante stiklinger av enkelte typer urter, slik som rosmarin.

Husk at jeg har laget detaljerte guider om hvordan du dyrker ulike urter. Jeg har blant annet sett nærmere på hvordan du kan dyrke mynte og gressløk.

Lykke til!

FAQ

Hvilke urter er enklest å dyrke inne?

Det finnes mange urter som er enkle å dyrke innendørs, selv for nybegynnere! Jeg kan blant annet anbefale timian, gressløk, peppermynte, sitronmelisse, oregano og basilikum.

Hvor i huset er det best å dyrke urter?

Det viktigste er på sørge for at urtene får nok dagslys. Derfor bør de plasseres i en vinduskarm eller nærme et vindu. Hvis du bruker plantelys kan urtene stå hvor som helst, så lenge temperaturen er passelig.

Legg igjen en kommentar