Dyrke Estragon? Slik går du frem!

dyrke-estragon

Estragon er en velkjent krydderurt som brukes spesielt hyppig i det franske kjøkken. Urten er blant annet en viktig ingrediens i sauser som bernaise og hollandaise, så vel som remulade. Det er også populært å bruke estragon som krydder på egg-, fisk- og kyllingretter.

Drømmer du om å kunne plukke den klassiske urten fra egen hage? Det å dyrke estragon kan være en morsom utfordring. Her forklarer vi deg hvordan du går frem.

Hvordan dyrke estragon?

Før vi forklarer deg hvordan du kan dyrke estragon, er det viktig å være obs på at det finnes ulike sorter av denne populære krydderurten. Fransk estragon produserer sjelden frø, og du vil derfor vanligvis finne frø av russisk estragon i handelen.

Skal du dyrke fransk estragon, anbefaler vi deg derfor å kikke på alternativ 2 eller 3 nedenfor. Russisk estragon er imidlertid fullt mulig å dyrke ved hjelp av frø.

Alternativ 1: Dyrke estragon fra frø (forkultivering innendørs)

dyrke-estragon-fra-frø

Dersom du ønsker å dyrke estragon fra frø, vil du sannsynligvis bare finne frø til russisk estragon hos hagesentrene. På pakken vil du kunne se hvilken fremgangsmåte produsenten anbefaler. Normalt sett vil dyrkeprosessen se ut omtrent som dette:

  1. Kjøp frø (for eksempel «Russisk estragon»), et dyrkebrett (eller små potter) og såjord
  2. Så frøene med ca. 0,2 cm sådybde mellom april og mai
  3. Sett pottene med frø i romtemperatur (>18 grader) og lyst
  4. Hold jorden jevnt fuktig
  5. Når du har små planter med et par ekte blader, kan de prikles over i egne potter 

Alternativ 2: Deling av eksisterende plante

plante-estragon

Hvis du allerede har en estragonplante, kan du formere denne ved å dele den opp i mindre planter. På den måten kan du få flere krydderurter å glede deg over, eller dele ut estragon som en hyggelig gave til venner og bekjente.

Det å dele opp tuer med estragon er ikke bare praktisk, det er også bra for planten – og bør gjøres hvert andre til tredje år. Ved å dele opp estragonplanten vil den opprettholde høy kvalitet og smake mer.

 Slik går du frem:

  1. Ta estragonplanten forsiktig opp fra jorden eller ut av potten
  2. Del opp rotklumpen forsiktig ved hjelp av tomlene
  3. Plant plantene i hver sine potter (eller i et bed)
  4. Vann godt for å fremme rotvekst

Alternativ 3: Dyrke estragon med stiklinger

Det er også mulig å formere estragon ved hjelp av stiklinger, noe som blant annet fungerer godt om du har fransk estragon. Slik går du frem:

  1. Klipp av et 10-15 cm langt sideskudd fra estragonplanten din. Ta helst en helstikling, altså hele sideskuddet inkludert litt av barken fra stengelen. Dette kalles gjerne stilkbasestikling.
  2. Ta bort de nederste bladene
  3. Kutt av stilken rett under et bladskudd øverst, slik at stiklingen blir omtrent 5 cm lang
  4. Påfør spytt eller rotfremmende middel på den nedre delen for å fremme rotvekst
  5. Plasser stiklingen i et rotmedium og vann godt
  6. Etter noen uker vil du se at stiklingen har produsert røtter
  7. Plant stiklingen i jord (f.eks. i en potte)

Stell av estragon

hvordan-dyrke-estragon

Dersom du skal lykkes med estragon, er det viktig å sette seg inn i stell av planten. Dette er en krydderurt som kan være litt utfordrende å få til i norsk klima, og da særlig om du har den franske varianten.

Plassering, lys og temperatur

Fransk estragon foretrekker å stå et sted der det er ly for vinden, og vil gjerne stå i full sol om den får lov til det. Dette er en urt som er veldig glad i sol, og den foretrekker å stå varmt.

Velger du russisk estragon, kan du forvente at planten er langt mer hardfør. Russisk estragon vil ofte klare seg gjennom vinteren så fremt temperaturene ikke er lavere enn -10 til -15 grader. Husk likevel på at også den russiske varianten liker full sol.

Dekk gjerne til med halm før vinteren om du har estragon dyrket i bed, eller grav opp plantene og la dem overvintre inne. Det enkleste er kanskje å dyrke estragon i potter, slik at du enkelt kan ta potten inn før frosten kommer.

Vanning

hva-er-estragon

Fransk estragon er ikke spesielt glad i kald og våt jord, men det er likevel viktig å sørge for at jorden er jevnt fuktig. Dette er en forholdsvis «tørst» urt, og den kan visne om jorden blir for tørr.

God drenering er som regel nøkkelen til suksess. Planter du estragon i potte, bør du sørge for å ha leca-kuler i bunn, slik at overflødig vann renner bort.

Jord og næring

Fransk estragon kan med fordel dyrkes i luftig og næringsrik jord. Planten krever mye næring, og dette er også en av grunnene til at estragon bør deles hvert andre til tredje år. Får ikke planten tilstrekkelig med gjødsel, kan dette påvirke smaken.

Gjødsle gjerne planten et par ganger gjennom vår- og sommermånedene, slik at den får all næringen den trenger.

Er det enkelt å dyrke estragon?

er-det-enkelt-å-dyrke-estragon

Estragon er slettes ikke den enkleste urten å dyrke, og spesielt ikke dersom det er snakk om fransk estragon. Samtidig kan det være morsomt å gi det et forsøk! Dersom du lykkes, blir du belønnet med en smakfull og eksklusiv urt som kan løfte mange matretter til himmels.

Vil du også prøve deg på en litt enklere urt å dyrke? Hva med å prøve basilikum? Denne urten er et must på kjøkkenet for mange og passer til så mye! Les mer om å dyrke basilikum her!

Dersom du vil prøve deg på fransk estragon, anbefaler vi å kjøpe en ferdig urt i butikken og forsøke å ta stiklinger av denne. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er estragon?

Estragon er en populær, flerårig krydderurt som tilhører kurvplantefamilien. Planten kan bli så mye som 1,5 meter høy under optimale forhold, og har blekgrønne, avlange blader på rundt 2,5 cm. Estragon inneholder mye eterisk olje, og er veldig aromatisk.

Hva smaker estragon?

Fransk estragon har en smak som kan minne om anis, og har også hint av pepper og bitterhet i smaken. Det er vanligvis kun bladene som benyttes, da selve stilken kan ha en veldig skarp smak.

Hvilke ulike typer estragon finnes?

Vi skiller hovedsakelig mellom fransk og russisk estragon. Fransk estragon er mer aromatisk og smaksrik, og kan formeres gjennom stiklinger eller deling. Russisk estragon smaker litt bitrere, men er også mer hardfør. Denne varianten kan også formeres med frø.

Legg igjen en kommentar