Dyrke Timian – Slik Gjør Du Det

Timian er en elsket middelhavsurt som gir god smak i matlagingen og passer godt sammen med andre smaker fra samme region, som tomater, olivenolje og hvitløk. Denne urten er en lavtvoksende, treaktig (og flerårig) plante som presterer godt under litt tørre og solrike forhold.

Vi har skrevet om de fleste urter, ta en titt på utvalget her!

Dyrke timian

Timian anses for å ha antiseptiske og konserverende egenskaper og har lenge blitt brukt til medisin og til å bevare for eksempel kjøtt (dette var mer vanlig i gamle dager). Urten er en god kilde til kalsium, fiber, jern, kalium, magnesium samt betakaroten, B-vitaminer, fosfor og sink. Å dyrke timian er bra for biene på våren og sommeren når de blomstrer med rosa, lilla eller hvite rørformete blomster. De små grågrønne bladene forblir eviggrønne.

Andre planter timian kan plantes sammen med:

 1. Jordbær – Timian virker avskrekkende mot ormer. Timian plantet mellom jordbærradene kan hjelpe med å kvele ugress og gi jorddekke for å holde det fuktig.
 2. Tomater – Timian er et naturlig avstøtende middel mot tomatormen og hvitfluer. I tillegg til å øke forsvaret mot skadedyr kan timian også forbedre smaken på tomatene.
 3. Poteter – Timian kan forbedre smaken til potetknollene. Den kan også lokke inn gunstige insekter som parasittiske veps som beskytter mot andre skadedyr som ødelegger poteten.
 4. Blåbær – Timian kan bidra med å tiltrekke bier til å hjelpe blåbærbusken å pollinere.

Koriander er en fantastisk urt! Klikk her for å starte dyrkingen!

Dyrke timian

Før du kan sette i gang med å dyrke frem denne herlige urten må du først bestemme deg for hvilken type timian du ønsker å dyrke. Det er flere varianter du kan teste ut.

 • Thymus Vulgaris – En av de mest kjente sortene og fås kjøpt i butikken
 • Golden lemon timian – Har en ekte sitronduft i tillegg til mintkvaliteten den har. Gir også gylne blader.
 • Karve timian – Lavtvoksende sort med blekrosa blomster og duften av karve.

Visse du at det finnes to hovedtyper av timian?
Dekorativ og kulinarisk!
De fleste variantene er faktisk prydplanter som kan vokse mellom steinheller og langs fjellskråninger.

Så timian

Dette er ikke en av de enkleste urtene å dyrke frem fra frø og mange velger å kjøpe en ferdig på butikken og plante denne og deretter dyrke frem nye planter fra stiklinger. Grunnen til dette er at timianfrø ikke spirer så lett samt at de kan bruke lang tid på å spire. Dersom du likevel ønsker å dyrke timian fra frø kan du følge disse stegene:

 1. Klargjør et såbrett med såjord.
 2. Spre frø i et tynt lag over jorden.
 3. Spre et tynt lag med jord over frøene og trykk lett ned, skal ikke komprimeres helt.
 4. Vann grundig.
 5. Dekk med plastfolie og plasser brettet et varmt sted.
 6. Frøene begynner å spire alt fra 1-12 uker.
 7. Når frøplantene er blitt 10cm høye kan du plante de der du ønsker, enten og det er i potter innendørs/utendørs eller andre steder i kjøkkenhagen din.

Timian kan plantes når faren for frost er over på våren. Sår du fra frø kan du forkultivere innendørs som beskrevet i stegene over mellom februar-mars. Når våren har kommet og det er tid for å plante de ut skal planten ha vokst seg stor nok. Sørg imidlertid for at du ikke planter den for tidlig med tanke på størrelsen og vurder klimaforholdene der du bor.

Har du lyst til å prøve deg på Mynte? Klikk her for å lese mer om denne herlige urten

Plante timian

Når frøplantene dine er blitt store nok (ca. 10cm høy) er det på tide å plante den om. Du kan plante den i en potte til å ha den innendørs på kjøkkenbenken eller ute på balkongen/terrassen eller du kan plante den i plantekasse eller andre steder i kjøkkenhagen din.

Det som er viktig å tenke på med utplanting er at du gir plantene nok plass og avstand til andre planter. Urten bør plasseres cirka 25cm mellomrom, avhengig av hvilken variant du har valgt. Les på pakken hva som er anbefalt for den valgte typen.

Du bør også tenke på plassering når du planter timian og spesielt hvis den skal stå ute i et bed uten mulighet for å flyttes (som du har hvis den står i en potte). Plasser den et solrikt sted i en type jord som er godt drenerende. Denne urten trives godt med litt tørke og ikke i for fuktig klima. Dersom jorden er for våt kan dette føre til at røttene råtner og planten dør.

Timian stell

Urten krever generelt lite vedlikehold, men det er likevel noen viktige ting man bør gjøre for å sørge for at planten trives og vil produsere mye.

Jord

Urten foretrekker et tørrere miljø enn andre typer urter. Man bør derfor sørge for at jorden er godt drenert før man planter timian. Et ideelt PH-område ligger hvor som helst mellom 6,0-8,0.

Vanning

Vann sparsomt. Timian trenger bare å vannes når jorden er helt tørr. Sørg for å ikke overvanne planten og la jorden tørke ut tilstrekkelig før du vanner igjen. Dersom du planter i potter, plantekasser er bed må du sørge for at det er tilstrekkelig med dreneringsmuligheter i bunnen for å holde jorden tørrere.

Lys

Gi planten din full sol, det trenger den for å produsere. Sørg for at du plasserer den et sted i hagen din som er utsatt for direkte sollys og at den ikke overskygges av høyere planter.

Luftsirkulasjon

Sørg for tilstrekkelig avstand til andre planter. Timian kan på lik linje som sine andre slektninger i myntefamilien være ganske aggressive produsenter. Gi timianfrøene dine nok plass til å spre seg. Avhengig av hvilken variant av timian du velger å dyrke bør du plassere plantene med 25cm mellomrom.

Høste timian

Fersk timian er klar til høsting rett før blomstene åpnes og smaker best når de høstes på morningen. Urten kan høstes på sommeren og om høsten.

Dersom du har en ny timianplante bør du være litt sparsommelig når du høster, ikke ta mer enn en tredjedel av planten totalt den første sesongen. Dette er for at planten skal få nok beskyttelse til å klare de kaldere temperaturene gjennom vinteren. Når du høster timian etter det første året kan du ta mer, men la det være minst 12cm igjen av planten for å sikre kontinuerlig vekst. Om du ikke skal la planten din være flerårig trenger du ikke tenke på å høste sparsommelig, så lenge du som nevnt over ikke tar alt på en gang.

Oppbevare timian

Det er mange måter å oppbevare urten på. Skal du bruke den i fersk form høster du ikke timian før du skal bruke den. Du kan oppbevare timian i en lukket boks i kjøleskapet i opptil tre dager. Dersom du derimot ønsker å gjøre noe mer med urten kan du høste den mengden du ønsker og enten tørke urten og knuse det til krydder, du kan fryse de ned eller konservere det i olje i lufttett glass eller beholder.

Basilikum supplerer timan helt perfekt, klikk her for å starte dyrking av basilikum!

Bruk av timian

Det er uendelig med muligheter og retter man kan bruke denne urten til. Kanskje det frister å blande timian med smør eller majones for å sette smak på disse til brødskiven eller som siderett? Den er også et godt tillegg til kjøttretter, grønnsaker, saus, supper eller lapskaus. Jo lenger timian får koke jo mer smak vil den gi retten din.

Timian stiklinger i vann

Siden timian ikke er den letteste urten å dyrke fram fra frø, er stiklinger et godt alternativ om man ønsker å dyrke urten enklere og raskere. Da tar du rett og slett og kutter av et sideskudd fra en av hovedstammene, fjerner de nederste bladene og setter de i et glass med ferskt vann. Bytt ut vannet annenhver dag og etter en til to uker vil du se røtter komme ut i bunnen. Når røttene er store og lange nok kan du plante de i en potte eller ute i hagen.

Timian-stikling

Ønsker du å prøve noe annet å dyrke i hagen? Hva med basilikum? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker dine egne basilikum. Les den her!

Skadedyr og sykdommer

Det er spesielt to typer skadedyr som ønsker å finne veien til timian; bladlus og edderkoppmidd. For å hindre disse i å invadere planten kan du plante ledsagerplanter for å hente fordelaktige insekter som spiser disse. Ledsagerplanten kan for eksempel være dill.

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en grønnsåpeblanding:

 • 10L vann
 • 2dl grønnsåpe
 • 3dl rapsolje
 • 2 dråper oppvaskmiddel
 • 1 ss bakepulver

Du kan fint lage mindre porsjoner om du vil og helle de opp i sprayflasker. Dusj plantnee med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Har du dyrket timian fra frø før? Del gjerne dine tips for herlige retter man kan bruke timian til!

Legg igjen en kommentar