Dyrke Safran: Hvordan Dyrke Dette Eksklusive Krydderet!

Dyrke-safran

Safran eller Crocus Sativus er nok best kjent som verdens dyreste krydder, og kjennetegnes av sin aromatiske smak og sterke lukt. Som navnet på planten kanskje avslører, fremstilles safran av arrene i en spesiell type krokus kalt safrankrokus.

Her forklarer vi deg hvordan du kan dyrke safran hjemme i din egen hage.!

Hvordan dyrke safran?

Safran eller safrankrokus har antageligvis blitt dyrket i mer enn 3 000 år, og det er uvisst hvor planten har sin egentlige opprinnelse. I dag dyrkes safran først og fremst i India, Iran, Spania og Hellas. Det betyr imidlertid ikke at det er umulig å dyrke safran her i Norge, også!

Vanlig krokus som mange av oss har i hagen dyrkes ved å plante løk på høsten, og vi kan da forvente blomstring på våren. Merk deg imidlertid at safrankrokus i motsetning til vanlig krokus spirer og blomstrer om høsten.

Løken til safrankrokus plantes ofte ut om våren, og løken bør deretter tas inn til vinterdvale etter avblomstring dersom du bor kaldere enn H4–H5. I de mildere klimasonene kan du plante ut løken om høsten og la den overvintre ute.

  1. Kjøp løk av safrankrokus
  2. Grav et hull hvor dybden tilsvarer omtrent det dobbelte av lengden på løken
  3. Legg løken i jorden med den spisse delen pekende opp
  4. Dekk til med jord
  5. Vann godt
  6. Blomstene blomstrer vanligvis i september–oktober
crocus-sativus

Innhøsting av safran

De fleste dyrker safrankrokus nettopp på grunn av safrankrydderet. Når blomsten blomstrer på høsten vil den få flotte, lilla blomster med gule støvbærere og dekorative mørke årer på kronbladene. Det er imidlertid griffelen som utgjør selve krydderet. Selve blomsten er veldig fin å se på, men den er dessverre ikke spiselig. Vil du ha noen spiselige blomster i hagen til å bruke i matretter og desserter, kan du finne mange spiselige blomster i denne artikkelen.

Griffelen består av tre rødbrune arr som nesten minner om tråder. Disse henger ut av blomsten, og derfor ikke til å ta feil av. Merk deg imidlertid at hver blomst ikke gir spesielt store kryddermengder. For å få 0,5 kg safran må du dyrke omkring 40 000 safrankrokuser(!)

Det er kanskje ikke så rart at safran har fått en høy kilopris, dersom man tar i betraktning alt arbeidet som ligger bak hvert gram krydder. Heldigvis trenger du ikke veldig mye safran for å få god smak på maten. Finn andre urter du også kan dyrke i hagen her!

Slik høster du inn safran:

  1. Knip av arret som finnes i midten av blomsten
  2. La arrene tørke i rundt 1 uke (for eksempel liggende på litt kjøkkenpapir)
  3. Når arrene har tørket er de tynne, sprø og mørkerøde
  4. Oppbevar arrene i en lufttett beholder på et mørkt sted i minst et par måneder før de anvendes i matlaging
Safran
Høste-safran
Tørke-safran
Arrene kan tørkes på kjøkkenpapir

Stell av safrankrokus

Mange synes nok at tanken på å kunne høste inn safran fra egen hage virker fristende. Skal du lykkes er det imidlertid lurt å sørge for at krokusene får så gode vekstforhold som mulig. Ha gjerne i bakhodet at safrankrokus først og fremst dyrkes i solfylte land som Spania og Iran.

Her er noen tips til stell av safrankrokusen!

Plassering

Dersom du skal dyrke safran bør du velge et mest mulig solfylt voksested, enten du dyrker i potter eller direkte i jorden. Om du har en solrik flekk i hagen der solen skinner i minst seks timer daglig, er dette optimalt.

Det er størst sjanse for å lykkes med safrankrokus i de mildere delene av landet. Bor du langt nord, er det kanskje tryggere å kjøpe safran i butikken.

hvordan-dyrke-safran

Jord og gjødsel

Noe annet som er verdt å tenke på når du skal dyrke safran, er at du planter løken i veldrenert jord. Dette for å unngå at løken og røttene blir stående i vann, noe som kan føre til at planten mistrives eller dør.

Du kan med fordel tilføre gjødsel med lavt innhold av nitrogen. Merk deg at næringen fra blomsten trekkes tilbake i løken når blomsten visner. Unngå derfor å fjerne hele blomsten fra løken når høsten går mot slutten.

Vanning 

Ved utplanting av løk er det lurt å vanne rikelig. Etter planting skal imidlertid safrankrokus kun ha sparsomme mengder vann. La gjerne jorden tørke lett opp mellom hver gang du vanner. 

Husk også på at jorden ikke bør være for kompakt, da dette kan føre til at løken blir stående i vann over tid. 

Nyttig å vite om Crocus Sativus 

Crocus-Sativus

Safrankrokus kan leve i nærmere 15 år i naturen, men om den brukes til innsanking av krydder lever den stort sett ikke i mer enn fire år. Merk deg imidlertid at løken ofte setter nye sideløk, slik at du kan se frem til safran i flere år fremover. 

Siden det å dyrke safran krever store arealer og en god del innsats, har krydderet fått en høy prislapp. I de fleste tilfeller koster krydderet omkring 50 000–100 000 kroner kiloen. Det finnes imidlertid eksempler på safran som har kostet opp mot 200 000 kroner per kilo. 

Likevel er det viktig å huske på at de fleste av oss ikke vil ha bruk for så store mengder i matlaging. Krydderet smaker mye, og bør (kanskje heldigvis, vil noen si) kun brukes i beskjedne mengder.  

Skal du for eksempel lage 30 lussekatter, holder det som regel med ett gram safran. Dette utgjør omtrent 150 arrtråder eller 50 krokuser, gitt at det er tre arr per blomst. 

Hvilke bruksområder har safran? 

Safran har en rekke bruksområder. I mange tilfeller brukes krydderet for fargens skyld. Mat med safran får en gyllen, varm fargetone. I lussekatter brukes safran først og fremst for å få en gul farge. 

Det er også vanlig å finne safran i mange matretter basert på ris eller fisk. I risretten paella er det vanlig å bruke krydderet, og det samme gjelder i fiskeretten bouillabaisse. Safran passer også godt sammen med kardemomme, muskat og mandler – for å nevne noe. 

Husk at dersom du kun er ute etter gyllen farge i maten du lager, kan du bruke billigere ingredienser som gurkemeie eller ringblomst.  

Foruten matlaging, brukes safran også som fargestoff. Krydderet har tradisjonelt sett blitt brukt til farging av klær og andre tekstiler. I noen tilfeller brukes safran også i parfyme og kosmetikkprodukter. 

Safran-bruk

Er du klar for å dyrke safran? 

Dersom du har et høy forbruk av safran har du kanskje sett deg lei på de dyre prisene. I så fall kan det kanskje være morsomt å forsøke å dyrke safran hjemme i hagen. Hver enkelt blomst gir kanskje ikke så mye krydder, men dyrker du mange safrankrokuser kan du se frem til grei uttelling! 

Det å dyrke safran kan også være noe for deg som ønsker en litt annerledes utfordring. De lilla blomstene er uansett et vakkert skue om høsten. 

Lykke til! 

FAQ 

Hvordan vokser safran? 

Safran fremstilles av arrene til en spesiell krokussort, og blir etter innsanking tørket og lagret før krydderet spises. 

Hvilken plante får vi safran fra? 

Safran kommer fra planten Crocus Sativus eller safrankrokus. Blomsten er til forveksling lik vanlig krokus, men skiller seg ut med sine røde, lange arr. Det er disse som utgjør krydderet safran.

Hvor mye koster en kilo safran? 

Safran koster stort sett mer enn 100 000 kroner per kilo. Prisen kan variere noe med tanke på produksjonsland, distributør og smakskvalitet. 

Legg igjen en kommentar