Løk typer – Finn spennende og gode løker her!

Har du nettopp startet med selvdyrking eller har du holdt på en stund og søker ny inspirasjon? Løk er en perfekt grønnsak som beriker enhver rett med sine distinkte smaker. Finn ut hvilke typer løk du kan velge mellom og hvordan du dyrker løk.

Det å kunne dyrke sine egne grønnsaker har mange positive fordeler. Hele prosessen fra frø til høsting er en lærerik opplevelse i tillegg til at du er 100% sikker på hvor maten du spiser kommer fra og hva den inneholder – her er det du selv som setter disse reglene!

Løk typer

Det florerer mange spørsmål og like mange svar ute på nettet om hvordan man dyrker fram den perfekte løken. I denne artikkelen gjør vi det lite komplisert, og gir deg en rask, enkel og kort forklaring på hvordan du kommer i gang med å dyrke løk. Vi har satt sammen en liste av 15 ulike typer løk, så kan du velge den/de typene du og familien din liker best!


Hvordan dyrke løk typer

Før vi tar for oss de ulike typene løk man kan dyrke, oppsummerer vi her noen viktige ting å tenke på når man skal dyrke frem gode løker:

  1. Plant løk tidlig på våren når jorden er brukbar. Hager på bakkenivå eller forhøyede bed er gode steder å dyrke løk.
  2. Plasser løkplanter på rekke og rad med 15cm mellom hver løk på raden og 30cm avstand mellom radene.
  3. Dyrk løken på et solfylt sted som har næringsrik og veldrenerende jord.
  4. Forbered jorden du skal plante i ved å fjerne ugress og tilføre kompost til jorden. Miks jorden og komposten godt sammen.
  5. Løk er ikke flinke til å ta opp vann, så det er viktig å holde jorden fuktig slik at røttene under jorden kan få drikke nok vann. Når den øverste cm av jorden er tørr er det på tide å vanne!
  6. For best resultat, vanne med litt gjødsel innimellom
  7. Plant gjerne i pallekarmer eller lag egne grønnsakskasser. Dette hjelper plantene mot inntrengere som snegler og andre ubudne gjester.

1. Vårløk

Fra frø til høsteklar bruker denne avlingen kun 8 uker! Dette gjør vårløk til en av våre favoritter og passer ypperlig mellom andre rekker av sent voksende avlinger. Denne smakfulle løken kan du bruke i alt fra friske salater til å bruke i en wok. Løken kan du spise rå eller kokt/stekt.

Disse vokser på mange måter likt som purreløk, og du kan nesten kalle den for mini purre. Denne kan du enkelt dyrke enkelt fra frø. Noe som er spennende med vårløk er at smaken i vårløken forandrer seg utover sommeren. Om våren er den mild, faktisk så mild at du kan spise den som snack! Utover sommeren utvikler smaksbilde seg noe mer og det blir en mer sterkere løksmak som passer ypperlig i en frisk salat!

Når du høster vårløk klipper du bare enkelt av det du trenger så vokser den opp igjen.. og igjen.. og.. ja, du skjønner hvor vi vil.

Vi har skrevet en hel artikkel om hvordan du dyrker vårløk! Er du mer nysgjerrige på denne løken kan du klikke her å lese mer om den.

dyrke-vårløk

2. Purreløk

Purreløk er en storvokst plante som i motsetning til andre løktyper ikke gir runde løk under jorden, men som gir lange bladkjeder med flate blader og vokser delvis under og over jorden. Denne herlige løksorten er søt og litt mildere enn vanlig løk i smak.

Purre er en ganske så hardfør plante og passer dermed utmerket godt til å dykes i det norske klima. Denne herlige løkvarianten kan man bruke til så mangt, da den er veldig smaksrik vil den sette god smak på enhver rett!

Det finnes forskjellige typer purreløk, men de forskjellige typene har de samme prinsippene når det kommer til dyrking. De forskjellige typene har dog forskjellige kvaliteter. Å dyrke purreløk er ikke noe særlig hokus pokus. Dette er en grønnsak alle kan få til å dyrke frem i kjøkkenhagen sin.

Les mer om hvordan du dyrker purreløk fra frø til høsting her!

Purreløk

3. Ramsløk

Ramsløk er en produktiv og fleråring løkart som vokser vilt i skogen på skyggefullte steder. Går du forbi en bestand med viltvoksende ramsløk vil du kjenne en ganske så kraftig løklukt. Det fine med å dyrke ramsløk er at man kan spise så og si hele planten, man kan spise blomstene, bladene og løkene. Blomstene er hvite og stjerneformede i en flat eller halvkuleformet skjerm.

Det er mange som liker å gå ut i naturen og plukke med seg det man kan finne av spiselige arter som man kan bruke i matlagingen. Det er derimot viktig at man er 100% sikker på hva man plukker og at det faktisk er spiselig. Ramsløk er en spiselig plante, men den kan lett forveksles med liljekonvall da disse to ser veldig like ut før de begynner å blomstre.

Selv om ramsløk er en vill løkart kan du fint dyrke ramsløk i hagen din. En fordel med å dyrke den selv er at du hvert fall er 100% sikker på at du ikke får i deg liljekonvall som er en sjanse for å feilplukke i naturen. Som nevnt over trives ramsløk best i godt drenert, leirete jord på et skyggefult sted, så når du har etablert en plass som tilfredstiller dette i hagen trenger du ikke gjøre noe mer for å holde ramsløk i vekst.

Les hvordan du lykkes med ramløk her!

Dyrke-ramslok

4. Hvitløk

Hvitløke er en flerårig plante som hører til i løkfamilien. I motsetning til andre løker formerer hvitløken seg i form av flere sideløker, eller fedd som mange kaller det. Denne herligheten har blitt brukt langt bak i tid som både mat og medisin ofte mot forskjølelse, fordøyelsen og immunforsvaret.

Hvitløk er en ganske så hardfør grønnsak og passer derfor veldig godt til å dyrkes i Norge. Denne smaksrike løkvarianten har uendelig med bruksmuligheter og brukes både som grønnsak og som krydder. Den er ganske så skarp i smak og setter det ekstra lille ¨touchet¨ til enhver rett! 

Hvitløk må være noe av det enkleste å dyrke! Her planter du enkelt en hvitløksfedd ned i jorden, gjerne på høsten før det blir så kaldt at det går frost i bakken. På sensommeren er hvitløken moden for høsting. Ta forsiktig opp en avling og inspiser om den har moden nok, er den det høster du resten!

Ønsker du å prøve deg på denne typen løk? Les mer om hvordan du lykkes med hvitløk her!

Hvordan-plante-hvitlok

5. Gressløk

Gressløken er egentlig en krydderurt med en smak av løk. Det er en flerårig urt og er en del av løkslekten. Mange bruker denne i forbindelse med egg, men den kan brukes til så mye mer enn det! Gressløk er en svært allsidig urt og kan brukes til så mangt. 

Gressløk er en super plante å ha i hagen eller på terrassen og passer så og si overalt på grunn av at den krever lite plass. Enten om du har stor kjøkkenhage eller har potter på terrassen kan du helt fint dyrke frem gressløk her.

Å dyrke frem gressløk kan gjøres enten fra frø eller du kan enkelt plante den gressløken du får kjøpt i butikken. Siden gressløk er en flerårig urt kan du så frøene på våren som anvist på pakken for høsting om sommeren og høsten, eller du kan så tidlig om høsten for tidligere høsting sesongen etter.

Finn ut alt du trenger å vite om å dyrke gressløk her.

Gresslok

6. Gul løk

Gul løk er en av de vanligste løktypene man finner i butikkhyllen. I rå form har den en skarp smak, men om den stekes vil den få en mykere konsistens og en søtere smak. Løken trives i veldrenerende, muldrik og litt løs jord. Gul løk anvendes i de fleste matretter for å fremheve smaken til matretten og brukes både rå og varmebehandlet.

Gul-løk

7. Rød løk

Rødløken er som gul løk en av de vanlige du finner i butikkhyllen. I motsetning til gul løk er rød løk mildere i smaken og brukes ofte rå men kan også stekes, bakes og kokes.

Rød-løk

8. Mild løk

Mild løk er som navnet tilsier – den er ganske mild på smak. Utseendemessig ligner denne på gul løk, men er i motsetning mye mildere. Denne løken egner seg veldig godt til å spises rå som den er!

Mild-løk

9. Salatløk

Salatløk har hvite løker og er en mild type løk. Denne egner seg best i salaten fordi den er mer vannholdig og egner seg derfor ikke så godt til steking. Salatløken får du kun kjøpt i fersk form og ikke tørket med skall slik gul og rød løk kan være. Denne løken er i sesong fra juli til oktober.

Salatløk

10. Delikatesseløk

Delikatesseløk ser ut som en gul løk, bare at den er mindre i størrelse og har en søt og mild smak. Den blir enda søtere i smak ved varmebehandling og kan fint stekes, kokes, bakes eller spises rå som den er.

Delikatesseløk

11. Borretaneløk

Borretaneløk er en type delikatesseløk og kommer opprinnelig fra Italia. Utseendemessig ser de ut som en flat gul løk. Denne har like bruksområder som sjalottløk da smakene fremheves ekstra og blir søtere og mildere når den varmebehandles.

Borretaneløk

12. Sjalottløk

Sjalottløk kan ligne på en gul løk men noen varianter har rødt skall, andre har rødbrunt eller gult skall. De er liten i størrelse og spises sjeldent rå. Sjalottløken er en favoritt når det kommer til å sette ekstra og fyldig smak på sauser og gryteretter da smakene kommer best frem når den varmebehandles.

Sjalottløk

13. Luftløk

Luftløk er en ganske interessant løktype og var mer vanlig før i tiden. Vi oppdaget denne løktypen i farmor sin kjøkkenhage og den sto der så flott med sine løker i blomsterform!

Dette er en flerårig plante som er ganske så hardfør og kan dermed dyrkes i hele Norge. Hele planten kan brukes, fra løken i toppen, den grønne stilken og røttene som også er en løk.

Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker og hva du kan bruke denne herligheten til. Les mer om det her!

luftløk

14. Pipeløk

Pipeløken hører til i løkfamilien og passer utmerket i urtehagen og blomsterhagen. Planten tar liten plass og man kan spise den helt fra toppen og nedover. Denne løkplanten dyrkes både for bruk i matretter og for sitt vakre utseende når den står i full blomst med vakre lilla blomster.

Pipeløk er en flerårig eviggrønn plante som ofte holder på sine flotte grønne blader gjennom hele vinteren. Ved kaldere vintre enn vanlig vil bladene kunne visne bort, men dette gjør ingenting – bladene vil komme igjen til våren!

Pipeløken trives godt i veldrenert og næringsrik jord og i full sol. Pipeløken er ganske hardfør så den vil trives i neste alle typer jord og i enten full sol eller delvis sol. Selv om de er ganske tolerante mot tørke bør man ikke plassere de på det aller tørreste stedet i hagen du finner, ellers må du til med å vanne litt oftere.

Pipeløk

15. Sølvløk

Sølvløk er en personlig favoritt og som syltet gir denne løken det lille ekstra syrlige touchet til hvilken som helst rett! Sølvløken er oftest brukt til sylting og i gryteretter og mange kaller den også for perleløk. De fleste sølvløkene blir ikke større enn 2,5cm lange og de har tynne skinn med en mild søt smak. Sylter man disse får de en søtsur smak.

Å dyrke sølvløk gjøres på samme måte som andre løktyper men de modnes tidligere og tar mye mindre plass i hagen enn de andre løktypene.


Har du dyrket noen av disse typene løk før? Fortell oss gjerne hvilke som er dine favoritter i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar