Dyrke Purreløk – Enkelt og Godt

Purreløk er en storvokst plante som i motsetning til andre løktyper ikke gir runde løk under jorden, men som gir lange bladkjeder med flate blader og vokser delvis under og over jorden. Denne herlige løksorten er søt og litt mildere enn vanlig løk i smak.

Purre er en ganske så hardfør plante og passer dermed utmerket godt til å dykes i det norske klima. Denne herlige løkvarianten kan man bruke til så mangt, da den er veldig smaksrik vil den sette god smak på enhver rett!

Purreløk

Det finnes forskjellige typer purreløk, men de forskjellige typene har de samme prinsippene når det kommer til dyrking. De forskjellige typene har dog forskjellige kvaliteter.

  • Early Giant – Egnet for å plantes tidlig på våren. Denne typen bruker mindre tid på å vokse seg ferdig, cirka 98 dager. Early Giant er kjent for sin gode smak og konsistente størrelse.
  • American Flag – Denne varianten er hardfør og kan overvintre i milde klimaer. Den har tykke, blågrønne blader og blir 50cm høy og 4-5cm tykk.
  • Lancelot – Dette er en tilpasningsdktig sort og kan dyrkes i mange klimasoner. Den bruker cirka 75 dager på å bli fullvokst og kan bli 30-35cm høy med mørke blågrønne blader.
  • Autumn Giant – I motsetning til Early Giant bruker Autumn Giant noe lenger tid på å bli fullvokst, cirka 135-150 dager. Dette er en stor type som kan bli opptil 75cm høy og 7cm tykk!

Dyrking av purreløk

Å dyrke purreløk er ikke noe særlig hokus pokus. Dette er en grønnsak alle kan få til å dyrke frem i kjøkkenhagen sin og den tar heller ikke så mye plass. I denne artikkelen viser vi deg stegene fra starten av – ved å så frøene, til utplanting og til slutt høsting og oppbevaring.

Dyrking av purreløk

Hvordan så purreløk

Start med å gjøre klar små potter eller frøbrett. Dryss frøene tynt over frøbrett og dekk til med litt jord. Plasser brettet et sted med romtemperatur. Innen fem til tolv dager vil du se at frøene begynner å spire. Når de har begynt å spire kan du plassere de et lyst og svalt sted.

Frøplantene er klare til å plantes om når de er mellom 15-20cm høye. Da planter du om plantene til en plante per potte. Du kan herde plantene ved å flytte de utendørs noen timer hver dag og forlenge tiden de får ute litt og litt helt til du skal plante de ut.

Plassering og avstand

Når faren for frost er over kan du plante de ut. Purre foretrekker rik og godt drenerende jord med ph-verdi mellom 6 og 7. Den trives derfor best i godt gjødslet og kalket jord. For at purren skal trives trenger den også rikelig med sol, så plasser den et sted hvor de får minst åtte timer sollys hver dag.

Lag smale hull med en dybde på halvparten av planten din på rekke og rad til det antall planter du har. Avstanden melom planten på en rad bør være 15cm og avstanden på radene bør være 30cm.

Sett plantene i hullene. Noe av den grønne delen av planten kan være under jorden, det går helt fint for denne planten.

Fyll deretter hullene med vann. Du trenger ikke fylle hullene med jord, da jorden gradvis vil smuldre inn med hjelp av vannet. Dette gjør at jorden er litt løs og lar planten svulme til en fyldig diameter etter hvert som de vokser.

Etter hvert som purren vokser til, kan du med fordel dytte litt jord rundt stammen for å få mest mulig av løken under jorden. Gjør dette jevnlig. Dette vil føre til at en større del av løken blir hvit, som ofte er den mest foretrukne delen av purreløken. Denne delen er mørest og kan fint brukes rå, mens den grønne delen er kraftig på smak og passer veldig godt i supper og gryter.

Visste du at du ikke trenger å kaste enden av purreløken? Denne kan nemlig bli til mer purreløk!

Ta den enden med røtter og stikk den ned i kjøkkenhagen igjen så vil det etter hvert vokse opp ny stilk fra midten og gi deg enda mer herlig purre!


Stell av purreløk

Vanning

Purreløk er en veldig grei grønnsak å dyrke frem da den ikke trenger altfor mye stell. Sørg for å vanne regelmessig i lange tørkeperioder .

Luke ugress

Det er også viktig å luke ugress regelmessig rundt plantene for å hindre at de stjeler næringen som planten skulle hatt. Sørg for å luke hver uke. Ofte er det greiest å luke for hånd da man er mer forsiktig med planten. Ved å bruke en hakke eller spade kan man fort ende opp med å skade røttene.

En annen type løk man enkelt kan dyrke selv hjemme er vårløk. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker vårløk – les den her!

Skadedyr og sykdommer

Purre kan dessverre bli påvirket av noen insekter og flere typer sopp, her skal vi gå gjennom noen av disse og hva man kan gjøre for å forebygge skade på purreløken.

Innsekter

Det er spesielt tre typer insekter du bør se etter rundt purreløk:

  1. Liriomyza spp. – Små fluer som er gule, mørkegrå og svart. Du kan se at disse har vært på ferde ved at de legger igjen tynne, hvite svingete stier på bladene eller hvite flekker på bladene. Fluen legger eggene sine på bladene mens larvene spiser opp bladene. For å bli kvitt disse skadedyrene kan du bruke neemolje som er et naturlig produkt som oftest brukes som bladglans.
  2. Løklarver – Disse larvene river opp planten og dermed åpner opp for andre bakterier å trenge inn i planten og gjøre skade. Et tegn på at purren er berørt av disse er at bladene blir gule og stilken råtner. Dersom purren din blir angrepet av løklarver må du ta opp denne purren og ødelegge den. Man kan prøve å forebygge slike angrep ved vekstrotasjon.
  3. Trips – Små vingede insekter som skader planter ved å suge ut væske. Tegn på at planten er påvirket av trips er gule eller svarte prikker på planten. Andre tegn kan være at bladene blir sølv eller grå, eller at de vrir seg og dør. Neemolje kan også brukes her dersom purren din er blitt påvirket av trips.

Sykdommer

Purre kan få en del soppsykdommer, hvor alle kan behandles med soppdrepende midler. For å hjelpe plantene dine kan du sørge for god luftsirkulasjon, riktig plante og vanneteknikk og jevnlig fjerne ugress rundt plantene.

Under ser du noen av soppsykdommene purreløken kan få:

  1. Hvitrot – Kan hindre veksten, forårsake gulfarging av blader og eventuell død av løvverket. Tegn på hvitrot er myk hvit vekst ved bunnen av planten.
  2. Dunete mugg – Et tegn på denne kan være purpurgrå uklar vekst på bladoverflaten . Du kan se bleke flekker på bladene som etter hvert fører til bladguling og kollapsede bladspisser.
  3. Lilla flekk – Vises på bladene eller stilken med små vannbløte lesjoner med hvite sentre. Disse flekkene blir etter hvert større og blir brune eller lilla med gule kanter. Løvverket kan dø dersom soppen har utbredt seg langt nok.

Høste purreløk

De fleste purrevarianter er ferdig utviklet når stilken er minst 2,5cm bred. Noen mindre varianter er midlertidig ferdig utvilklet når stilken er 1-2cm bred. Ofte står dette på frøpakken du har kjøpt hvilken størrelse du kan forvente ut fra den sorten du har valgt.

Purreløk kan høstes når de har nådd ønsket størrelse. På løk og sjalottløk får man en indikasjon når planten er ferdig modnet ved at løktoppen dør, men det gjør ikke purretoppen så denne indikasjonen kan du ikke stole på ved purren.

For å høste purren kan du enkelt vri og trekke den forsiktig opp av jorden. Alternativt kan du grave rundt de og løfte de opp dersom jorden er tørr.

Hvordan skjære purreløk og rense den

Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal kutte opp de forskjellige grønnsakene man har for hånden og purre er ingen unntak.

For å skjære opp purren starter man med å kutte av den nederste delen med røttene og som nevnt over trenger du ikke å kaste denne delen – Putt den ned i jorden igjen!

Videre bør man vaske purren godt da det samler seg en del jord og lignende mellom bladene. Den enkleste måten å rense purren på er å dele den i to i lengderetningen slik at man kan brette opp mellom bladene mens man skyller i kaldt vann. Nå har man to lange halvsirkler som man igjen kan kutte opp som man ønsker. For eksempel kan man kutte tynne skiver eller finhakke det enda mer om man vil.

Hvordan skjære purreløk

Hvordan oppbevare purreløk

Purreløk er ganske lange grønnsaker og tar ofte mye plass i kjøleskapet. Dersom man ønsker kan man trimme bladene til en mer håndterbar lengde.

Man bør oppbevare purreløk i en lufttett plastpose eller oppbevaringsboks i kjøleskapet, da holder den seg frisk opptil en uke.

Et annet alternativ for oppbevaring og dersom man for eksempel har dyrket mer purre enn man trenger til det daglige kan man fryse ned purren. Dette gjøres ved å vaske de grundig som beskrevet tidligere, skjære de i skiver og blanchere purren i ett minutt i kokende vann. Dette gjør at purren beholder fargen og næringstoffene samt at det ødelegger de enzymene som kan ødelegge purren. Etter koking i ett minutt heller du av alt vannet og lar skivene tørke litt før du legger de i fryseposer. Purren kan oppbevares i fryseren i tre-fire måneder.

Bruk av purreløk

Purreløk kan brukes til så mangt, her er det bare fantasien som setter grenser. I tillegg til variert brukbarhet, har purren i tillegg mange næringstoffer som er bra for oss. Den er rik på vitamin C, jern, vitamin B6, mangan og folat.

Jeg har nylig oppdaget en ny favorittoppskrift som inneholder purreløk og som er et fantastisk godt tilbehør til mange retter – nemlig druesalat med purreløk. Under ser du oppskriften:

Druesalat med purreløk

  • 500g steinfrie druer (deles i to)
  • 1/2 purre skjæres i tynne skiver
  • 1 pk. majones
  • ca. 3 ss fløte
  • 1 ss sukker
  • litt sitronsaft
  1. Bland sammen majones, fløte, supper og sitronsaft.
  2. Kutt opp druene og purren og bland dette inn i majonesmassen.
  3. Nyt!

Har du dyrket purre før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke purren til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

4 kommentarer om “Dyrke Purreløk – Enkelt og Godt”

  1. Har i år fått purreplanter hvor de grønne bladene danner rør med 2-3 cm diameter, i stedet xor de vanlige flate,knekte bladene. De er store og virker å smake som vanlig purre. Er dette en egen sort.

    Svar
    • Hei Lars og takk for innsendt spørsmål.

      Det du beskriver høres ikke ut som purre, men mer som en vårløk ut fra diameteren på rørene.
      Send oss gjerne et bilde av planten om du har på vår instagramprofil: Hagefriken, da vi er veldig nysgjerrig på hva dette kan være for en sort!

      Med vennlig hilsen
      Hagefriken

      Svar
    • Hei Lasse.

      Takk for tilbakemelding, lykke til med dyrkingen! Kom gjerne med en tilbakemelding på hvordand et gikk!

      Svar

Legg igjen en kommentar