Dyrke egen ramsløk fra A til Å

Ramsløk er en produktiv og fleråring løkart som vokser vilt i skogen på skyggefullte steder. Går du forbi en bestand med viltvoksende ramsløk vil du kjenne en ganske så kraftig løklukt. Det fine med å dyrke ramsløk er at man kan spise så og si hele planten, man kan spise blomstene, bladene og løkene. Blomstene er hvite og stjerneformede i en flat eller halvkuleformet skjerm.

Det er mange som liker å gå ut i naturen og plukke med seg det man kan finne av spiselige arter som man kan bruke i matlagingen. Det er derimot viktig at man er 100% sikker på hva man plukker og at det faktisk er spiselig. Ramsløk er en veldig spiselig plante, men den kan lett forveksles med liljekonvall da disse to ser veldig like ut før de begynner å blomstre. Vil du lese mer om hvordan du kan kjenne igjen hva som er liljekonvall og ramsløk, kan du lese det på helsenorge sine sider.

Dyrke ramsløk

Tradisjonelt sett har ramsløk blitt mye brukt for å bedre helsen, da den viser seg å ha god antibakteriell virking. Den har også blitt brukt for å stimulere fordøyelsen, behandle symptomer på luftveissykdommer som forskjølelse og influensa, samt mot hudutslett og sår.

Hvis du har riktig sted for det, er det ganske greit å dyrke ramsløk. Ramsløk trenger godt drenert, leirete jord med litt sol og mest skygge.

Selv om ramsløk er en vill løkart kan du fint dyrke ramsløk i hagen din. En fordel med å dyrke den selv er at du hvert fall er 100% sikker på at du ikke får i deg liljekonvall som er en sjanse for å feilplukke i naturen. Den er også ganske så fin pynt i hagen når den blomstrer fra mai til juni. Som nevnt over trives ramsløk best i godt drenert jord på et skyggefult sted, så når du har etablert en plass som tilfredstiller dette i hagen trenger du ikke gjøre noe mer for å holde ramsløk i vekst.

Overflødig fuktighet er et av de få probleme du støter på ved å dyrke denne ville løkplanten, så dersom du ikke har jord som drenerer godt nok, kan du tilføre litt sand om nødvendig for å hjelpe planten til å trives bedre. For mye vann kan føre til at røttene råtner.

Hvordan dyrke ramsløk

Å dyrke ramsløk er noe alle kan få til. Siden den ikke tar så stor plass kan man dyrke denne selv om man ikke har stor hage, for eksempel i en pallekarm eller selvbygget kasse på terrassen eller balkongen. Pass imidlertidig på at dette kan bli for varmt for ramsløken så sørg for å plassere den et sted med god skygge og helst med god mulighet for luftsirkulasjon.

Ramsløk er en sort som kan spre seg raskt og mye, så ikke bli overrasket om du plutselig har nydelig hvit eng i hagen under blomstringstiden!

Dyrke  ramslok fra frø

Dyrke ramsløk fra frø

Å dyrke frem ramsløk kan gjøres enten fra frø eller plante ferske løk som du får kjøpt. Det enkleste av disse to vil være å kjøpe ferske løk og plante disse. Fordelen med dette er at du kan høste løken allerede første året, noe man bør være litt forsiktig med om man dyrker frem fra frø. Om du har tiden til det og ønsker en liten utfordring kan man heller dyrke ramsløken fra frø, oppskriften på dette finner du under.

Plassering

Neste steg etter at du har funnet det perfekte stedet for å dyrke ramsløk i hagen din og du har riktig type jord, er å plante frøene.

Plassering er som nevnt tidligere en viktig faktor for at ramsløken skal vokse og trives. Finn det stedet med mest skygge i hagen din og sett av denne plassen til ramsløken. Når man skal så ramsløk fra frø kan man enten forkultivere eller direkteså.

Forkultivere

Å forkultivere vil si at man sår frøene inne en stund før plantene flyttes ut til sitt permanente sted. Dersom du ønsker å forkultivere ramsløk gjøres dette mellom juni og august. Slik gjør du det:

  1. Klargjør et såbrett eller lignende med såjord.
  2. Fukt jorden litt og strø frøene i et tynt lag.
  3. Dekkk med jord.
  4. Plasser såbrettet i romtemperatur i ca. 3 uker.
  5. Etter 3 uker sett såbrettet på et kaldt sted, mellom -4 og +4 grader i ca. 5 uker.
  6. Mellom august og september kan du plante om ramsløken ute i hagen. På dette tidspunktet er jorden ute fuktig og kjøligere slik at løken slår rot igjen.
  7. Grav noen dype hull ca. 20cm fra hverandre og plasser løkene dypt slik at de får ca. 5-10cm jord over seg. Dersom løken allerede har begynt å spire på dette tidspunktet skal den lyse delen også ned i jorden ved planting.
  8. Vann plantene, gjerne med litt næring. For eksempel hønse-eller grønnsaksgjødsel.

Visste du at ramsløk er en flerårig plante, så dersom du lar noen av løkene under jorden bli liggende i bakken vil de komme tilbake år etter år – så fremt det ikke er noen større sykdommer eller skadedyr som påvirker dem.

Hvordan dyrke ramsløk

Direkteså

Hvis du ikke ønsker å bruke tid på å forkultivere frøene innendørs før de plantes ut, kan du også direkteså frøene ute i hagen. Dette er dog vanskeligere å lykkes med. Dette kan gjøres når det begynner å bli kjøligere i luften og jorden, mellom august og september. Slik direktesår du:

  1. Klargjør området med jord.
  2. Fukt jorden litt og strø frøene i et tynt lag og dekk med jord.
  3. Plantene begynner å vokse og blomstrer på våren. Har du sådd fra frø bør du derimot være forsiktig med å høste noe det første året da det kan føre til at løken ikke blomstrer igjen året etter.

Stell av ramsløk

Vanning

For at ramsløken skal ha mulighet til å vokse er det viktig å holde jorden fuktig. Det er også viktig at du ikke overvanner da dette kan føre til at røttene råtner. Stikk fingen ned i jorden og kjenn etter om jorden er fuktig, når den begynner å kjennes tørr ut kan du vanne.

Luke ugress

Ramsløk kan nesten betegnes som ugress i seg selv. Siden den er god på å spre seg selv vil den også naturligvis holde vanlig ugress borte. Dette fordi det rett og slett ikke vil være noe særlig plass for ugress å spre seg til det stedet ramsløken har satt sitt territorie. Dersom du ser litt ugress kan du dog med fordel fjerne dette slik at de ikke stjeler næringen til løken men det skal ikke være ekstreme mengder med ugress å luke.

Høste ramsløk

Dyrke ramsløk i hagen

Ramsløk er av sorten som gjerne bruker litt tid på å utvikle seg. Man bør derfor passe litt på å kanskje ikke høste den det første året dersom du har sådd fra frø. Hvis du har satt ned ferske løk i stedet for å plante fra frø er dette litt enklere måte å få det til på og du kan fint høste løken det første året.

Bladene nytes best før plantene blomstrer så for kulinariske formål er det best å høste bladene før blomstene dukker opp om våren. Bladene har en delikat hvitløksmak som kan nytes rå. Det anbefales ikke å koke den da den mister både smake og næringsstoffene og får mer en vanlig løksmak i stedet.

I tillegg til bladene kan du også høste og nyte blomstene samt løkene under jorden, som kan brukes som alle andre typer hvitløk. La gjerne noen av løkene bli igjen under jorden dersom du ønsker at plantene skal komme tilbaeke år etter år.

Ønsker du å dyrke flere typer løk i hagen din? Hva med herligheten purreløk? Vi har skrevet en artikkel om hvordan du dyrker frem dine egne purreløker. Les den her!

Hvordan oppbevare ramsløk

Ramsløkbladene kan oppbevares i en lufttett oppbevaringsboks i kjøleskapet og vil holde seg fersk noen dager. Dersom du ønsker å oppbevare den litt lenger kan du legge bladene opp i et glass/krukke med vann og plassere den i kjøleskapet. Da kan den holde seg opptil en uke.

Ramsløk egner seg ikke til å fryses. Å fryse ramsløken gjør at både smaken og fargen forsvinner og den vil ikke oppfattes særlig fersk.

Bruk av ramsløk

Ramsløk har uendelig med bruksmuligheter. Det fine med ramsløk er at du kan bruke hele planten, blomstene, bladene og løken!

Hva med å bruke bladene til en herlig grønn vårsuppe?

Skjær en løk i grove biter og stek den i smør til den er myk. Kutt opp noen poteter i terninger og stek de sammen med løken og et laurbærblad. Etter fem minutter steking tilsetter du 5dl grønnsakskraft (5dl vann og en grønnsaksbuljong). La dette småkoke i ca. 10 min til poteten er blitt myk. Tilsett en god del ramsløksblader og la dette småkoke to minutter. Fjern så laurbærbladet, krydre med salt og pepper og bland suppen i en mikser til du får ønsket konsistens.

Server den vårgrønne suppen med pynt av blomstene fra ramsløken da disse danner en vakker spiselig dekorasjon. Som tilbehør kan du servere nystekt brød, det faller alltid i god jord her i heimen!

Ramsløksalt

Ramsløksalt er en godt kjent bruk av ramsløk. Det krever svært få ingredienser – grov salt og selvfølgelig ramsløkblader.

Ramsløkpesto

En annen velkjent bruk av ramsløk er ramsløkpesto. Dette er et fantastisk godt tilbehør til stekt og grillet kjøtt og inneholer få ingredienser.

Den er heller ikke vanskelig å lage!

Har du dyrket ramsløk før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke purren til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar