Planting av jordbær – Sommerens favoritt!

Planting av jordbær

Man kan vel trygt si at jordbær er en stor favoritt blandt befolkningen. Alle kjenner den følelsen – når våren er på hell og sommerbrisen sakte men sikkert tar over og alle går rundt og prater om hvilken herlig tid man nå går inn i. Når det plutselig er mennesker å se ute i gatene, det yrer av liv i trærne og verden plutselig er fyllt av frodige vekster – både estetisk vakre og av den spiselige sort. Det er jordbærsesong!

Jeg personlig er kanskje litt overivrig når det kommer til jordbær. Det er min definitive favoritt når det kommer til bær og det er kanskje delvis på grunn av det jordbær symboliserer – nemlig sommertid og frihet. For meg er jordbær et must i hagen og jeg er sikker på at flere her i dette landet også synes det. Å kunne dyrke denne saftige herligheten i sin egen hage er neste euforisk og vi er ganske heldige som har muligheten til det. Bli med å dyrke jordbær du også!

Det finnes mange forskjellige typer jordbær, hvor de har forskjellige egenskaper. Her er noen av de vanligste typene:

  • Korona – Dette er en av de søteste sortene som gir nydelige bær. Egner seg også godt til å fryses, perfekt for de som liker å lage smoothie og is!
  • Honeoye – Tidlig sort med lett syrlige bær og har høy holdbarhet. Egner seg godt til saft og sylting. Resistent mot meldugg og gråmugg.
  • Grandian – Riktbærende sort som gir bær helt frem til høsten.
  • Sarian F1 – Gir søte jordbær som kan høstes langt ut på høsten (fra juli til september).
  • Temptation – Passer godt til planting i potter eller balkongkasser. Er en tidlig sort som gir mørkerøde bær som kan høstes langt ut på høsten. Trives godt i moldrik jord.
  • Tubby – Store søte markjordær i rikelige mengder hele sommeren og langt ut på høsten. Passer til dyrking i potter, balkongkasser eller direkte i bakken.
  • Rainbow treasure – Litt spesiell variant da denne planten blomstrer i forskjellige nyanser av rosa og hvit. Passer godt til dyrking i potter eller ampler og gir store røde bær langt ut på høsten. Trives godt i moldrik jord.
  • Delizz – Gir søte jordbær med aromatisk smak hele sommeren og helt til frosten kommer.
  • Polka – Dette er en robust sort som kan høstes middels tidlig. Gir søte og gjennomfargede bær.

Visste du at jordbær inneholder mer vitamin C enn appelsiner? De er også rike på kostfiber og B-vitaminet folat.

https://www.bama.no/ravarer/bar/jordbar/

Planting av jordbær

planting av jordbær

Når plante jordbær? Man starter livet til jordbærene innendørs, altså ved at man forkultiverer frøene. Dette gjøres på våren fra mars til april.

Når man skal plante jordbær planter starter man med å klargjøre et såbrett eller små potter og fyll med såjord. Så frøene over fuktig såjord og trykk de forsiktig litt ned i jorden. Du skal ikke dekke de med jorden. Dekk med plast. Plasser de et sted hvor det er lyst og rundt 16 grader, da spirer de best. Når bladene har fått fire til fem blader planter du om til en plante per potte, dette skjer etter ca. seks uker.

Etter de neste seks ukene kan du begynne å aklimatisere plantene ved å plasse de utendørs i skyggen, først noen timer om dagen og deretter gradvis utvide utetiden og gradvis øke eksponeringen for sol. Når faren for frost er over (avhenger av hvor du bor i landet) kan du plante jordbærene ut i hagen, på terrassen eller balkongen din.

Når jordbærplantene har begynt å vokse kan du tilføre plantene litt næring annen hver uke. Bruk kun halvparten av dosen som står på beskrivelsen til produktet. Dette gjøres i ca. en måned. Etter en måned kan du øke dosen til vanlig dose som står på pakken.

Når faren for frost er over er det tid for å plante de ut. Velg et sted med rikelig sol i løpet av dagen og bruk jord som er veldrenerende og gjerne litt sandholdig jord.

Plassering

Plante jordbær

Jordbærplanter er ikke særlig kresne så de kan plasseres neste hvor som helst. De trives både i potter, pallekarmer, plantekasser og større områder. De får heller ikke så dype røtter så hvis du finner en oppbevaring av noe slag eller finner et sted i hagen kan du sannsynligvis sette jordbær der. Det som dog er viktig å tenke på når det kommer til plassering er at jordbær trenger rikelig med sol, minimum seks til åtte timer direkte sol hver dag.

Du bør også sjekke pakken til den typen jordbær du har valgt, da det kan være noe forskjellig hva de ulike typene egner seg best til og om de noen spesielle pleiekrav.

Avstand

Jordbærplantene bør plantes med avstand mellom 30-40cm avstand på samme raden og med 90-100cm avstand mellom radene dersom du har flere rader. Hvis du sørger for god avstand mellom plantene kan dette redusere risikoen for gråskimmelangrep og evntuelt hindre at dette sprer seg videre til de andre plantene.

Samtplanting med andre typer

Jordbær reagerer på andre planter i nærheten. De reagerer positivt på hvitløk, løk, spinat og timian. Unngå å plante brokkoli og fennikel i nærheten av jordbærplanten.

Plante jordbær i pallekarm

Man kan fint plante jordbærplanter i pallekarm. Siden jordbærplanten ikke setter så dype røtter trenger du ikke sette en hel haug med pallekarmer oppå hverandre, det holder med to i høyden. En fordel med pallekarm er at jorden blir raskere oppvarmet når den ligger litt over bakken.

Plante jordbær hydroponisk

Hydroponisk dyrking er en dyrketeknikk som innebærer at du dyrker uten bruk av jord. Istedenfor vokser plantene direkte i vann som er tilsatt næring. Så lenge planter har tilgang på lys, vann og næring, er alle vekstbetingelsene oppfylt.

Jordbær er en av de plantene som passer ypperlig til å dyrkes hydroponisk.

Lage din egen plantekasse

jordbær plantekasse

Du kan også lage din egen plantekasse til å ha på terrassen til jordbær planting som på lik linje med en pallekarm har fordeler ved at uønskede insekter og dyr får tilgang til å ødelegge jordbærene.

Det er ikke vanskelig å lage plantekasse selv og du kan lage den akkurat slik du ønsker med design og tilpasset mål ut fra hvilken plass du har på terrassen eller balkongen. Det er dog viktig å sørge for god drenering, så du ikke trenger ikke bygge en helt vanntett kasse. Vi bygget vår med plank i bunnen som ikke er helt tett og fylte et tynt lag med grus i bunn for at vannet skal kunne renne gjennom. Fylte deretter opp med jord som passet jordbærene.

Du kan også velge helt selv hvilken vanskelighetsgrad kassen skal være å bygge, da du kan lage den ganske så enkelt eller om du har mer erfaring og ønsker et helt annet design.

Vi har i år laget en plantekasse til vår terrasse. Materialene vi brukte var rett og slett taket på vaskerommet som er under oppussing – hva er vel ikke bedre enn å gjenbruke noe som ellers skulle kastes? Vi valge en enkel konstruksjon, en avlang kasse med fire ben slik at vi fikk ønsket høyde på kassen. Nå kan vi fint stå oppreist å høste jordbærene samtidig som at uønskede dyr ikke klarer å klatre opp dit.

Vi var dessverre litt sent ute i år med jordbærene så vi rakk rett og slett ikke å drive med dyrking av jordbær selv. Men det er helt i orden å kjøpe jordbærplanter i en butikk dersom man ønsker det. Da har noen andre gjort forarbeidet for oss og man trenger da bare å plante de ned i jorden. Siden vi var sent ute både med jordbær og handel var det ikke mye igjen å velge mellom. Vi endte opp med å kjøpe typen ¨Polka¨som er en avlingsrik sort og litt senere enn Korona. Denne gir en god smak som passer godt til både sylting og å spise direkte – nå gleder vi oss til å smake!

Stell av jordbær

Ved å pleie jordbærene nøye hver sesong, bør du kunne få flere års liv ut av plantene dine. For å sikre god avling bør plantene derimot skiftes ut hvert 3. til 4. år.

Vanning

Det er viktig å vanne regelmessig. Jordbærene liker ikke å stå i konstant våt jord og de liker heller ikke å stå i helt tørr jord. Sørg for å holde jorden fuktig ved å ha en god rutine for vanning.

Luke ugress

Sørg for å holde området rundt jordbærplanten fri for ugress. Fjern også dødt eller råttent løv når du oppdager det.

Gjødsling av jordbær

Jordbærplanter trenger mye nitrogen tidlig på våren og igjen sent på høsten. Det er da de sender ut løpere og produserer bær. Dersom du allerede har forberedt jorden før du planter jordbærplantene ved å tilføre gjødsel ved planting kan behovet for ekstra gjødsel reduseres.

Man må ikke overdrive gjødsling med nitrogen. Dette kan føre til at plantene kun produserer blader og ikke bær. Når du ser knoppene begynner å komme kan du gjødsle med fosfor og kalium og tilføre en dose til på høsten når innhøstingen er ferdig. Et alternativ for gjødsel jordbær er hønsegjødsel.

Forberede neste sesong

Jordbærplantene som skal komme igjen året etter må overvintre. Da er det noe tiltak man må gjøre før frosten kommer. Man bør klippe ned planten slik at den er ca. 5cm høy og fjerne alt plantemateriale som ligger rundt. Dekk til området med med duk eller lignende for isolasjon.

gjødsling-av-jordbær

Jordbærsykdommer

Hole øye med tegn på sykdom eller skadedyr. Et lag med organisk materiale rundt planten vil forhindre at vann med jordpatogener spruter på jorden og bladene.

Sykdommer

Gråskimmel – Kan skade alle plantedelene over jorden og gjør at modne jordbær råtner. Soppen kan gjenkjennes ved at det dannes et grått støvete belegg på de utsatte stedene.

Svartflekksopp – Ser ut som mørke nedsunkne flekker som starter hovedsakelig på bærene, men bladstilker, blader, blomsterstilker og utløpere kan bli påvirket. Sprer seg ved vannsprut ved regn og annen vanning. Tiltak:

  • Smittede bær fjernes umiddelbart
  • Vann skånsomt så langt ned som mulig for å hindre sprut.

Jordbærmeldugg – Melduggen vokser utenpå stilker, blomster, blader og bær og ser ut som hvitt belegg.

Lærråte – Bærene kan bli angrepet fra blomstring til fullmodning. Kan gjenkjennes ved råtnede partier på bærene som er gråbleike, fiolette eller mørkerøde. Tiltak:

  • Vann skånsomt for å hindre sprut.
  • Sørg for god drenering slik at plantene ikke står i konstant vann.

Høste jordbær

høste-jordbær

Så snart jordbærene blir røde (eller hvite hvis det er sorten du har), kan du høste dem. Hvis de har gått litt for lenge og er myke og grøtaktig – ikke kast dem! Disse kan fint brukes til syltetøy eller andre oppskrifter med kokt frukt.

Ønsker du å dyrke noe mer? Vi har skrevet en artikkel om 15 enkle grønnsaker som du kan dyrke selv og som smaker helt fantastisk!

Bruk av jordbær

Jordbersorbet eller iskrem!
Jordbærsyltetøy!
Drinker!
Jordbærmilkshake eller smoothie
Kaker, kaker, kaker!

Har du plantet jordbær før? Del gjerne med oss tips og triks og kreative ideer til hva man kan bruke jordbær til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvor mange jordbærplanter i en pallekarm?

Det går fint med 6-8 jordbærplanter i en pallekarm. Tommelfingerregel er 30-40 cm mellom plantene og 90 – 100 cm mellom radene. Tips kan være å dekke til overflaten med halm, sagflis eller fiberduk. Dette gjør at jorden holder bedre på fuktigheten og at jordbæren ikke kommer i direkte kontakt med jorden.

Når plante jordbær?

Man starter livet til jordbærene innendørs, altså ved at man forkultiverer frøene. Dette gjøres på våren fra mars til april.
Alternativt kan man kjøpe små jordbærplanter og plante de direkte ut når det er varmt nok.

Legg igjen en kommentar