Dyrke Pepperrot: 5 enkle steg for å lykkes!

Pepperrot har en karakteristisk og sterk smak, og er super å bruke i både salater, sauser eller most i pepperrotkrem. Rotgrønnsaken er også forholdsvis enkel å dyrke, og krever ikke veldig mye stell. Og siden det er en staude, dukker den opp år etter år!

La oss se nærmere på hvordan du kan dyrke pepperrot i din egen kjøkkenhage.

dyrke pepperrot

Hvordan dyrke pepperrot?

Pepperrot produserer sjeldent frø, og blir derfor dyrket ved at man planter røtter fra en eksisterende plante. En rot som dette er dessverre ikke alltid like enkel å oppdrive. Men dersom du kjenner noen som allerede dyrker pepperrot, kan du kanskje få en rotbit?

Uansett, når pepperroten først har etablert seg, vil den vokse relativt raskt. Dette forutsetter imidlertid at du skaffer en solid og sunn hovedrot.

Slik går du frem:

  1. Skaff en 20 til 30 cm lang rot på tykkelse med en finger
  2. Grav roten loddrett ned i jorden når faren for frost er over (vanligvis i mai). Sørg for at den tykkeste enden havner like under jordoverflaten, og at den tynnere delen går ned i jorden. PS! Sørg for 30–40 cm avstand mellom hver rot om du dyrker flere samtidig
  3. Dekk med et ca. 5–10 cm tykt jordlag
  4. Etter ca. 6 måneder har du innhøstingsklar pepperrot (kan høstes inn i perioden august–april, avhengig av når den ble dyrket)

Det er mange som kaller pepperrot for din hvite gulroten da det er mange estetiske likheter mellom disse rotgrønnsakene.

Stell av pepperrot: Tips og triks!

Når du skal dyrke pepperrot er det ikke behov for veldig mye stell. Den robuste veksten klarer seg stort sett fint på egen hånd, og vil etablere seg ganske raskt. Faktisk etablerer den seg såpass godt at det kan være vanskelig å kvitte seg med den igjen.

Det er likevel greit å vite litt om hvilke forhold pepperrot trives aller best i. På den måten vil du også få ekstra velsmakende avlinger!

Pepperrot og sellerirot går hånd i hanske, hvis du ønsker å se nærmere på hvordan man dyrker sellerirot har vi skrevet en artikkel om det også!

Voksested og solforhold

Den smakfulle rotgrønnsaken trives aller best i sol eller halvskygge. Dyrk den gjerne i egne dyrkingskasser, pallekarmer eller direkte i bakken, og velg et mest mulig solrikt voksested. Det kan være lurt å dyrke i kasser eller karmer, da dette gir deg kontroll over veksten.

Om du ikke har mulighet til å dyrke pepperrot i full sol (6 + timer sol daglig), vil du fortsatt kunne få planter som trives. Unngå imidlertid å plante den i veldig skyggefulle partier av hagen.

Jord og gjødsel

Pepperrot er ikke en veldig kresen vekst, og kan vokse godt i en rekke ulike jordtyper. Dyrk gjerne i næringsrik, godt bearbeidet og dyp jord, da dette sikrer best mulig smak og størrelse på grønnsaken.

Ellers er det greit å huske på at pepperrot er enklest å håndtere i litt løs og porøs jord.

Når det gjelder næring, er pepperrot relativt næringskrevende. Bland gjerne inn god kompostjord ved dyrking, og gjødsle deretter på nytt i løpet av sommeren. Et annet tips er å dekke jorden på vekststedet med avklippet gress.

Om jorden er næringsfattig, risikerer du at smaken blir langt svakere og at røttene ikke oppnår ønsket størrelse.

Vanning

Pepperrot trives godt i fuktig og veldrenert jord. Samtidig er veksten nokså tørketålig, ettersom den utvikler et robust og stort nettverk av røtter.

I veldig tørre perioder kan det likevel være lurt å vanne planten litt ekstra, for å sikre optimal vekst og trivsel.

Skadedyr og sykdommer

I likhet med mange andre kålvekster, er pepperrot utsatt for angrep fra kålsommerfuglens larver. Dette er imidlertid ikke noe du trenger å bekymre deg så veldig for! Pepperroten har veldig rask og robust vekst, og vil som regel vokse seg fra eventuelle skader. Den kan på mange måter sammenlignes med rødbete når det kommer til robusthet,

Om du opplever at pepperroten er under kraftig angrep, kan du velge å bruke plantevernmidler.

Noen ganger kan grønnsaken også angripes av snegler. Disse skadene gjør seg til kjenne gjennom avrundede og litt ujevne hull. Snegler kan du effektivt bli kvitt ved å bruke sneglemiddel.

Du kan også begrense faren for angrep fra skadedyr ved å dyrke pepperrot i dyrkingskasser eller pallekarmer. Her kan du sette opp sneglebånd, slik at sneglene ikke får tilgang på avlingen.

Overvintring

Pepperrot er en hardfør vekst som fint tåler å overvintre i jorden. Dette er også grunnen til at den vil komme tilbake år etter år. Veksten tåler også dårlig vær og tørke, og er utvilsomt blant tøffingene i kjøkkenhagen.

Innhøsting og lagring av pepperrot

Pepperrot kan høstes inn store deler av året, og til og med vinterstid dersom det ikke er tele i jorden. Innhøstingen foregår som regel i perioden august til april. Husk likevel på at roten vanligvis trenger å få utviklet seg i minst seks måneder etter at den først ble satt i jorden.

Dersom du høster inn pepperrot om våren, vil smaken ofte være litt mer skarp og intens enn om høsten. Det er uansett lurt å vente med innhøsting til plantens blader har visnet, noe som gjerne skjer i oktober–november. Bruk en greip eller spade, og løft roten opp av jorden.

Den flerårige veksten produserer en smal og lang rotstokk som utvikler siderøtter. Siderøttene kan du plante ut neste sesong. Det er biter av selve hovedroten som høstes inn til matlaging.

De innhøstede røttene kan lagres kjølig og mørkt (for eksempel i et kjøleskap som holder 2 til 4 grader), eller fryses ned. Holdbarheten er lang ved gode lagringsforhold.

Dyrk pepperrot, du også!

Dersom du planlegger å dyrke pepperrot, trenger du bare en frisk rot som utgangspunkt. I tillegg vil du oppnå best mulig smak og størrelse om du dyrker roten et solrikt sted med god næringstilgang.

Dette er en vekst som vil komme tilbake år etter år når den først har etablert seg. Dyrk den velsmakende roten i kjøkkenhagen, og se frem til jevnlige innhøstingsmuligheter!

FAQ

Hva er pepperrot?

Pepperrot tilhører korsblomstfamilien, og er en flerårig urt. Planten utvikler en stengel som blir mellom 50 og 130 cm lang, med små stengelblader og hvite blomster. Vekstens spiselige hovedrot kan bli inntil 60 cm lang, og er hvit med brunlige flekker.
Hvordan formerer pepperrot seg?
Pepperrot formerer seg vegetativt, og vanligvis ikke med frø (i hvert fall ikke i nordlige deler av verden). Planten utvikler siderøtter, og disse danner etter hvert nye vekster.

Hvor kommer pepperrot fra?

Pepperrot stammer opprinnelig fra vestlige deler av Asia og det sørøstlige Europa. I dag finnes den imidlertid forvillet i mange deler av verden. I Sør-Norge vokser pepperrot både naturalisert og forvillet.

Hva passer pepperrot til?

Pepperrot har en veldig kraftig smak, og passer som smakstilsetter i mange retter. Nyt for eksempel gravlaks med pepperrotsaus, eller lag en nydelig pepperrotkrem til andre fiskeretter. Grønnsaken kan også nytes raspet i salater, eller sammen med roastbiff.

Hvordan tilberede pepperrot?

Husk at pepperrot ikke tåler varmebehandling, og bør nytes rå. Skal den anvendes i supper eller sauser, bør den tilsettes etter koking. Om den varmebehandles vil den sterke smaken nemlig forsvinne.

Er pepperrot sunt?

Pepperrot inneholder en rekke vitaminer og næringsstoffer. Dette inkluderer både vitamin C, kostfiber og kalium, og er derfor et sunt supplement i kostholdet. Grønnsaken er blant annet kjent for å kunne styrke immunforsvaret, og sikre et optimalt opptak av jern.

Hvilke kvalitetskrav stilles til pepperrot?

Pepperrot bør vøre saftig og fast, og uten forgreninger. Den skal også være fri for skadedyr og eventuelle sykdomstegn.

Legg igjen en kommentar