Dyrke sellerirot

Dyrke-sellerirot

Det å dyrke sellerirot kan være en morsom utfordring. Dyrking av denne populære grønnsaken kan være tidkrevende, og du må vite hvordan du skal gå frem om resultatet skal bli bra. Sellerirot skal blant annet dyrkes mye grunnere enn de fleste andre grønnsaker.

Her finner du fasiten på hvordan du kan dyrke sellerirot på egen hånd!

Hva er sellerirot?

Sellerirot eller knollselleri er en smakfull og populær rotgrønnsak som egner seg til mange spennende middagsretter.

Utseendemessig kan sellerirot minne litt om kålrot eller «kålrabi», både i størrelse og form. Selleriroten har imidlertid ofte en mer knudrete overflate, og kjøttet er hvitt istedenfor gult. Smaken kan beskrives som søtlig, og aromaen er lett krydderaktig.

Opprinnelig stammer sellerirot fra middelhavsområdene, men den dyrkes i dag i store deler av Europa. 

hva-er-sellerirot

Hvorfor dyrke sellerirot?

Det å dyrke sellerirot kan være en god idé om du ønsker kortreist og smakfull mat fra egen hage! Grønnsaken kan kokes, moses og bakes, og er super å bruke til både gryter, supper og gratenger. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser for anvendelse.

Mange synes også at det er morsomt å se om de kan lykkes med dyrking av sellerirot, siden den er litt mer utfordrende å få til enn mange andre grønnsaker.

Hvordan dyrke sellerirot?

Den kanskje største utfordringen når man dyrker sellerirot, er å få avlinger av god størrelse. Skal du klare dette, må du sørge for å gå frem på riktig måte. Selve fremgangsmåten er ikke spesielt krevende, men det er viktig å smøre seg med litt tålmodighet.

Nedenfor kan du se hvordan du lykkes, steg for steg!

hvordan-dyrke-sellerirot

1. Kjøp sellerirotfrø

Det første du må gjøre når du skal dyrke sellerirot, er å finne sellerirotfrø. Dette kan du blant annet kjøpe hos hagesentrene. Husk at du også kan finne ferdige småplanter hos et gartneri, dersom du ønsker å slippe å så plantene selv.

Om du skal kjøpe sellerirotfrø, finnes det ulike typer å velge mellom. Her er de mest vanlige sortene:

  • Mars
  • Monarch
  • Prinz

2. Så innendørs i januar/februar

Siden sellerirot bruker lang tid på å utvikle seg til en ferdig, spiseklar grønnsak, er det lurt å begynne tidlig. Vi anbefaler deg derfor å så sellerirot allerede i januar eller februar innendørs.

Du trenger da et godt vekstlys, siden det ikke er nok dagslys på våre breddegrader så tidlig på året – selv ikke i en sørvendt vinduskarm.

Så gjerne frøene i et såbrett, og strø frøene direkte på fuktig jordoverflate (sådybde 0 cm). Det anbefales å bruke såjord, siden denne ikke vil «brenne» de skjøre røttene på spirene.

Såbrettet bør deretter dekkes med plast, eller plasseres i et minidrivhus. Dette gjøres for å bevare fuktigheten. Still såbrettet lyst under en vekstlampe, og sørg for at temperaturen ligger på omtrent 20 grader.

så-sellerirot

3. Prikle om plantene i hver sin potte (og husk å plante grunt!)

Spiretiden for sellerirot kan være lang, og du bør regne med at det tar omkring 14 til 24 dager før du i det hele tatt ser spirer. Spirene vokser sakte også når de begynner å titte opp fra jorden, og det er som regel ikke behov for å prikle før det har gått litt tid.

Når spirene er så store at de kan håndteres, kan de prikles om til hver sine potter med næringsrik jord. Her kan de bli stående helt til det er mulig å plante dem ut.

Prikle-sellerirot

4. Utplanting av sellerirot

Nøyaktig når sellerirot kan plantes ut, vil avhenge av hvor i landet du bor. En grei tommelfingerregel er å vente til faren for frost er over, og dette er stort sett i mai. Husk imidlertid å ta hensyn til hvor i landet du bor.

Vær uansett forsiktig med å plante ut sellerirot for tidlig, og pass på at det ikke er for kjølig. Om plantene står kaldt ved utplanting, kan de bli «forvirret» og tro at det har vært vinter. Dette kan føre til at plantene begynner å blomstre altfor tidlig.

Dekk derfor gjerne til sellerirotplantene med en fiberduk i begynnelsen. På den måten kan du beskytte dem mot kulden den første tiden.

Husk at sellerirot bør plantes grunt ved utplanting. Vekstpunktet på planten skal være høyere enn jordnivået. Om planten settes for dypt, vil selve knollen slite med å vokse.

utplanting-av-sellerirot

Stell av sellerirot

Det å dyrke sellerirot er noe «alle» kan gjøre, men det er slettes ikke alle som får gode resultater. For å få spiseklar sellerirot til høsten, må du gi planten godt stell.

Når du planter ut sellerirot bør du sørge for å gi den best mulige vekstvilkår. I likhet med de fleste andre vekster, har sellerirot spesifikke krav til både lys, temperatur, jord, næring og vann. La oss se nærmere på hvordan du får sellerirot til å trives!

Krav til sol og plassering

Sellerirot vokser relativt sakte, og dersom den plasseres et sted med lite sol vil du sannsynligvis ikke se gode resultater. Grønnsaken rekker rett og slett ikke å utvikle seg ferdig før sesongen er over.

Sørg derfor for en solrik plassering med mange soltimer per dag. Plantene bør som et minimum få 6–8 timer sol daglig.

stell-av-sellerirot

Jord

Bruk gjerne god jord av egenprodusert kompost for å gi plantene et godt utgangspunkt når du skal dyrke sellerirot. Jorden bør være forholdsvis dyp, slik at planten får mulighet til å utvikle seg godt.

Sellerirot foretrekker også at jorden er relativt varm. Husk at planten stammer fra sydligere strøk, og at kald, våt jord ikke er spesielt gunstig.

Jorden bør også være veldrenert og moldrik, og helst fri for stein. God jordstruktur er viktig. Bearbeid gjerne jorden før utplanting, og fjern gamle røtter og steiner.

Optimal pH når du skal dyrke sellerirot er 6 til 7. Dersom jorden for eksempel har pH 5,5, er den for sur for knollselleri. Dette kan føre til at avlingen får såkalte surjordsskader.

Gjødsling

Når du skal dyrke sellerirot er det også viktig å huske på at planten er veldig glad i næring. Du må derfor sørge for å tilføre planten tilstrekkelig med næring gjennom gjødsling, og dette bør gjøres jevnlig. Sellerirot har særlig behov for bor og kalium.

Om plantene ikke får nok næring, vil de ofte bli mer utsatt for sykdommer og vokse langt saktere. Dersom du har plantet i jord som er kjøpt hos et hagesenter, er jorden sannsynligvis gjødslet allerede. I så fall trenger du ikke å gjødsle plantene noe mer de første 2 til 3 ukene.

Etter dette er det behov for å tilsette mer gjødsel. Og det finnes mange gode kilder til næring som kan brukes. Her er noen av alternativene dine:

  • Dyregjødsel (f.eks. ku- eller hønsegjødsel)
  • Gressklipp (kan brukes som jorddekke)
  • Neslevann (1 kg brennesler per 10 liter vann)
  • Gullvann (urin og vann blandet i forholdet 1:10)
  • Kunstgjødsel

Om du ønsker å dyrke økologisk sellerirot bør du fokusere på å bruke gjødsel fra organiske materialer fremfor kunstgjødsel. Spa gjerne ut jorden med én bøtte tang, kompost eller kugjødsel per m2 allerede høsten før du skal dyrke sellerirot.

gjødsel-sellerirot

Vanning

Når du skal dyrke sellerirot er det også viktig å sørge for jevnlig vanning. Dette må gjøres hele vekstsesongen så fremt det ikke er store nedbørsmengder som fukter jorden.

Det er viktig å huske på at jorden må ha gode dreneringsegenskaper. Er jorden for kompakt, kan røttene bli stående i vann, noe selleriroten ikke liker. Sellerirot krever jevn og god tilgang på vann, men for mye vann vil heller ikke være bra.

Beskjæring

Et tips til deg som skal dyrke sellerirot, er å knipe av noen av plantens grønne stilker underveis i vekstsesongen. Begynn gjerne med dette rundt juli.

Ved å knipe bort noe av bladverket, kan du nemlig hjelpe planten med å utvikle store sellerirotknoller! Planten får nemlig mulighet til å fokusere på tilvekst til knollen, istedenfor bladene.

Knip gjerne av stilkene som er ytterst på planten, og sørg for at det står igjen rundt tre til fem stilker øverst på knollen. Disse bladene kan med fordel være store og flotte, slik at de kan gjøre best mulig nytte for selleriroten.

Innhøsting av sellerirot

innhosting-av-sellerirot

Innhøsting av sellerirot og andre grønnsaker kan være morsomt, så ta gjerne med deg barn eller barnebarn på aktiviteten. Kanskje dere kan konkurrere om hvem som drar opp den største selleriroten?

Som regel er sellerirot klar til å høstes inn etter rundt seks måneder. Dersom du begynte prosessen med å så sellerirot i januar/februar, kan du altså regne med å ha innhøstningsklare knollsellerier omtrent fra august av.

Merk deg at du ofte bør vente enda litt lengre. Noen synes det er praktisk å høste inn sellerirot litt etter litt, slik at resten av avlingen kan få modnes litt mer (ved behov). Det viktigste er at du får selleriroten opp av jorden før den første frostnatten setter inn.

Noen synes for øvrig det er praktisk å dekke dyrkefeltet med løv, slik at jorden beskyttes mot frost gjennom vinteren. På den måten kan de vente med innhøsting til ut på nyåret. Husk imidlertid på at dette er en metode som egner seg best der det er milde vintre.

Lagring

lagre-sellerirot

Sellerirot er en veldig lagringsdyktig grønnsak, noe som gir deg mulighet for å nyte knollene i lang tid etter innhøstning. Det er fullt mulig å lagre rotgrønnsaker som dette over vinteren om de oppbevares mørkt og kjølig.

Før du lagrer sellerirot, kan du med fordel børste dem rene for jord. Deretter kan du finne en romslig bøtte, kasse eller lignende å lagre dem i. Ha gjerne torv eller mose i kassen eller bøtten, og dekk over med en avis eller annet papir øverst. Papiret vil regulere fuktigheten.

Sørg også for at selleriroten lagres på et frostfritt sted. Eventuelt kan grønnsaken oppbevares i kjøleskapet, og da gjerne innpakket i plastikk. Du kan regne med at selleriroten holder seg fin i flere måneder!

Skadedyr og sykdommer på sellerirot | Slik får du friske planter

Noen ganger kan man oppleve at plantene rammes av sykdom når man skal dyrke sellerirot. Dette kan være veldig kjedelig, og vi anbefaler deg derfor å ta visse forhåndsregler.

Med riktig gjødsling og vanning kan du styrke plantene og forhindre mange sykdommer. Men det er også enkelte sykdommer eller skadedyr som bør forhindres på andre måter – for eksempel gjennom vekstskifte og bruk av fiberduk.

sykdom-sellerirot

Selleriskurv

Dersom du skal dyrke sellerirot, bør du være obs på plantesykdommen selleriskurv. Denne kan ramme både stilk- og knollselleri, og skyldes en konidiesopp kalt Phoma apiicola.

Selleriskurv kan gi betydelige skader på avlingen, og skader særlig små planter (spirer og prikleklare planter). Disse kan rammes av rotbrann. Du kan også se selleriskurv på større planter i form av råte med gråbrunt skjær under knollen, samt sprekker.

Dersom knollen har sprekker, kan dette gi grobunn for sekundære sopper og bakterier som kan bosette seg på knollen. Ofte vil man da oppdage store skader under lagring av selleriroten.

Du kan forebygge selleriskurv ved hjelp av jevnlig vekstskifte. Ikke dyrk sellerirot på samme sted før det har gått minst fire år siden sist gang. Dette gjelder også andre grønnsaker i skjermplantefamilien.

selleriskurv

Skadeinsekter

Sellerirot er utsatt for angrep fra visse skadeinsekter, slik som for eksempel gulrotfluen. Denne fluens larver livnærer seg av røttene på visse skjermplanter, slik som gulrot og knollselleri. Dette kan medføre skade på avlingene.

Det er heldigvis mye du kan gjøre for å forhindre angrep av skadeinsekter på sellerirot. Det mest miljøvennlige og enkle alternativet, er kanskje å dekke dyrkefeltet med en fiberduk. På den måten får plantene sollys, samtidig som de beskyttes mot skadedyr.

Alternativet er å bruke plantevernmidler. Husk imidlertid på at insektsgift også vil kunne drepe insekter vi ønsker å ivareta – slik som pollinerende insekter.

Kom i gang med å dyrke sellerirot, du også!

Sellerirot smaker helt nydelig, men aller best blir den kanskje når du dyrker den selv. Sammenlignet med mange andre grønnsaker, er det å dyrke sellerirot et nokså tidkrevende prosjekt. Men det er gode muligheter for å lykkes, om du vet hvordan du går frem.

Med riktig forkultivering, utplanting, vanning, gjødsling og plassering, kan du forvente at avlingene blir både smakfulle og store. Kontakt oss gjerne om du lurer på noe!

sellerirot

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Er det mulig å dyrke sellerirot i hele Norge?

Nei, i Nord-Norge er vekstsesongen så kort at du neppe vil lykkes med å dyrke sellerirot. Bor du i de nordligste områdene, kan du med fordel dyrke andre lignende rotgrønnsaker – som for eksempel kålrot eller knutekål.

Er sellerirot sunt?

Ja! Sellerirot inneholder lite kalorier i forhold til volum, og har dessuten et raust innhold av mettende og fordøyelsesfremmende kostfibre. Matvarer som er rike på kostfiber har ifølge ekspertene også gunstig effekt på immunsystemet.

Sellerirot inneholder også en rekke viktige vitaminer, som B-vitaminet folat. Folat er viktig for kroppens evne til å produsere blodceller, og styrker også immunforsvaret. Ellers har grønnsaken også mye vitamin C, i likhet med mange andre frukter og grønnsaker!

Kan man spise de grønne stilkene på sellerirot?

Ja! Du må imidlertid ikke forveksle det grønne på sellerirot med selleristang. Selleristang er nemlig en helt annen plante. Du kan likevel trygt nyte stilken på sellerirot. Denne er kjent for å kunne gi god smak og aroma for eksempel når den kokes i en suppe eller gryte.

Merk deg at bladene ikke smaker spesielt godt. Smaken på disse vil ofte minne litt om gress. Men selve stilkene er altså veldig gode å bruke i matlaging!

Hva kan jeg lage av sellerirot?

Sellerirot egner seg til mange ulike retter, og kan både kokes og bakes. Prøv for eksempel å tilsette litt sellerirot i en kjøttsaus (gjerne med litt rødvin), og server sammen med pasta. Du kan også lage en deilig og anvendelig rotmos av sellerirot og andre rotgrønnsaker.

Legg igjen en kommentar