Dyrke Bønner på 1-2-3!

dyrke-bonner

Det å dyrke bønner kan være et morsomt prosjekt, og kan dessuten by på mange fordeler. Først og fremst er det enkelt, men du kan også se frem til rask avling og vakker blomstring.

Her kan du lære mer om fordelene ved å dyrke bønner, og finne ut hvordan du går frem!

Det er mange gode grunner til å dyrke bønner

Kribler det etter å dyrke spiselige vekster i hagen eller på balkongen? Det finnes da mange alternativer å velge mellom. Noen av disse er imidlertid morsommere og enklere å komme i gang med enn andre!

Det finnes mange fordeler ved å dyrke nettopp bønner, og her skal vi se nærmere på noen av dem.

Det er enkelt

Det å dyrke sin egen mat er morsomt, miljøvennlig og smart. Det er imidlertid ikke alle grønnsaker som er like enkle å lykkes med, og det kan ta lang tid før man kan høste inn råvarene. Da er det fort gjort å bli motløs og kaste hagehanskene i en skuff.

Men før du gir opp, bør du prøve å dyrke bønner. Dyrking av bønner er nemlig overraskende enkelt. Du trenger i prinsippet bare å stikke et frø rett i jorda, og deretter er det bare å vente.

Underveis må du selvfølgelig sørge for å gi planten vann og litt stell, men heller ikke dette er noe spesielt avansert når det kommer til bønneplanter!

dyrking-av-bonner

Det er sunt og godt

En annen god grunn til å dyrke bønner, er at du etter relativt kort tid kan høste inn smakfulle og gode belger med bønner. Disse kan for eksempel brukes til taco, chili con carne eller en god, gammeldags cowboy-frokost.

Bønner er anvendelige, men også veldig sunne. Råvaren inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger, og har dessuten få kalorier. Vinn-vinn! Husk også at bønner generelt sett har et høyt innhold av proteiner.

Det er dekorativt

Ønsker du deg en to-i-én-plante som både er dekorativ og som gir spiselige avlinger? Da er bønner et perfekt valg. Bønner tilhører erteblomstfamilien, og for mange er erteblomster en stor favoritt om sommeren. Blant annet er sukkererter også veldig populært å anvende i salater og stuinger. Vil du prøve deg på dyrking av sukkererter, kan du lese mer om hvordan det gjøres i denne artikkelen!

Du kan se frem til et nydelig blomsterflor på planten, og det finnes mange nydelige fargevarianter. Blomstene er også høyt verdsatt av pollinerende insekter som bier, noe som gir et ekstra pluss i boken!

Det er bra for jorden

En fordel som kanskje vil overraske mange, er at det å dyrke bønner også kan fungere som jordforbedring. Bønner og erteblomster er belgplanter, og har evnen til å binde nitrogen fra luften vi omgir oss med. Nitrogenet avgis deretter i jorden.

Om du velger å dyrke bønner, kan du derfor glede deg over at planten «gjødsler» jorden for deg. Bondebønner er spesielt godt kjent for å være gode til jordforbedring, men alle bønne- og erteplanter gjør nytte for seg.

Hvordan dyrke bønner?

Dersom du ønsker å dyrke bønner, er det enkelt å komme i gang – enten du dyrker i pallekarm, potte eller på frijord. Du kan med andre dyrke frem bønner uten å ha en åker eller stor hage. En bøtte på en balkong kan fungere helt fint!

Her forklarer vi deg hvordan du kommer i gang.

hvordan-dyrke-bonner

Først: Finn ut hva slags bønner du vil dyrke

Hos de fleste hagesentre og gartnerier kan du finne et variert utvalg av frø. Blant disse er det stor sannsynlighet for at du finner frø til ulike belgvekster – som erter og bønner.

Om du ønsker å dyrke bønner eller lignende belgvekster, kan du blant annet velge mellom bondebønner, brekkbønner og margerter. På disse bønnesortene spiser man de grønne frøene som kommer på planten.

Velger du derimot buskbønner eller sukkererter, kan du spise hele belgen med frø. For ja – bønner og erter er frøene til planten, og spises som regel når de er grønne og umodne. Merk deg at erter ofte er mindre varmekrevende enn bønner. Sistnevnte tåler ikke frost.

  • Bondebønner (også kjent som bønnevikke, hestebønne eller åkerbønne)
  • Brekkbønner (inkluderer voksbønner)
  • Snittebønner
  • Prydbønner

Hos hagesentrene finner du spesielt mange frø i kategorien bondebønner. Her kan vi blant annet nevne sorter som «Express», «Red Epiculture» og «Threefold White». Er du på jakt etter en spesielt dekorativ sort, kan vi anbefale prydbønner som «Preisgewinner».

bonner

Tips: Legg frøene i vann over natten for raskere spiring

Ønsker du ekstra rask spiring? Før du dyrker bønner i jorden, kan det da være lurt å legge dem i vann over natten. På den måten vil frøene «mykes opp», slik at de enklere spirer.

Dette kan gjøres enten du skal direkteså eller forkultivere frøene innendørs. La oss se nærmere på de to valgmulighetene du har når du skal dyrke bønner!

Alternativ 1: Direktesåing av bønner

Om du skal dyrke bønner, kan du så frøet direkte i jorden utendørs der du ønsker at planten skal vokse. Dette kalles direktesåing, og kan som regel gjøres i perioden mai til juni. Bønner kan spire ved temperaturer på rundt 12–16 grader. Erter kan spire allerede ved 8–10 grader.

Du kan så frøene i potter, pallekarmer eller direkte i frijord. Det er lurt å sørge for litt avstand mellom frøene, slik at plantene ikke vokser for tett. På den måten kan du blant annet forhindre soppangrep på plantene:

  • Dybde: 3 til 5 cm
  • Avstand mellom hvert frø: 10 til 15 cm
  • Radavstand: 35 til 50 cm

Om du sår erter, kan du ha en noe kortere avstand mellom hver plante (5 til 8 cm). Merk deg også at dersom du skal dyrke bønner eller erter om sommeren når det er varmt ute, kan det være lurt å så frøene litt dypere. Dette for at de ikke skal tørke ut.

direktesaing-av-bonner

Alternativ 2: Forkultivering

Dersom du klør i fingrene etter å komme i gang med å dyrke bønner om våren, kan du starte med forkultivering allerede i mars eller april. Dette innebærer at du starter dyrkeprosessen innendørs under kontrollerte forhold.

Ved forkultivering av bønner, kan du så frøene i såplugger og sette dem lyst – gjerne under godt vekstlys. I vinduskarmen er det ofte ikke tilstrekkelig med lys, spesielt tidlig på våren.

Bruk gjerne næringsrik jord nederst i pottene du sår i, og såjord øverst der frøet plasseres. På den måten kan spirene hente tilstrekkelig med næring etter hvert som røttene vokser nedover i potten.

Etter hvert som spirene vokser seg til større planter, kan du potte dem om i næringsrik jord. Når mai kommer (eller værforholdene tillater det der du bor), kan plantene plantes ut.

forkultivere-bonner

Riktig vanning, næring og jord gir gode bønner

Når du skal dyrke bønner er det enklere å oppnå et godt resultat dersom du sørger for gode vekstforhold for plantene.

I likhet med de fleste andre planter, har belgvekster som bønner preferanser både når det kommer til jord, næring og vanning. Men plantene er overraskende lite kravstore!

Jord og gjødsel

Bønner bør dyrkes i lett og moldrik jord som kan holde på fuktighet. Jorden kan gjerne inneholde en stor andel humus, og bør være veldrenert.

Før du sår frøene, kan det for øvrig være lurt å bearbeide jorden slik at den er løs og lett å vokse i. Optimalt sett bør jorden holde en pH på omkring 6,5, så du kan med fordel kalke jorden litt.

Når det kommer til gjødsling, er ikke bønner eller erter spesielt kravstore. Plantene kan klare seg i nokså næringsfattig jord, noe som blant annet skyldes at de kan ta opp nitrogen fra luften via nitrogenfikserende bakterier. Disse bakteriene lever i symbiose med plantene!

Bakteriene gir nitrogen til bønneplantene, og får energi i retur. Plantene trenger altså lite næring, og kan til og med ha jordforbedrende effekt. Når bønne- eller erteplanter visner, vil nitrogenet slippes ut i jorden, og kan da komme andre planter til nytte.

dyrke-bonner-i-norge

Vanning

Skal du dyrke bønner er det viktig å tilføre jorden nok fuktighet. Frøene er helt avhengig av fuktighet for å spire, og derfor er det viktig at de dekkes av jord og ikke blir liggende øverst på jordlaget.

Regner det mye trenger du ikke å vanne bønneplanten. Men når det er sol og tørt ute over lengre perioder, er det lurt å vanne plantene godt. Pass på at jorden har god dreneringsevne, slik at røttene ikke blir stående i vann.

Skal du dyrke bønner i krukker, er det lurt å ha et lag med lecakuler nederst. Dette sikrer god drenering.

Plassering – hvor bør du dyrke bønner?

Uansett hva du planlegger å dyrke, er det viktig å tenke over plassering. Hvor mye sollys har planten behov for dersom den skal kunne vokse og trives? Bønner og erter er veldig glad i sollys, og kan gjerne stå i full sol (mer enn seks timer sol per døgn).

Når du skal dyrke bønner eller erter er det også lurt å plassere planten på et litt varmt og lunt sted uten så mye vind. Det kan være greit å nevne at erter ikke har et like stort varmebehov som bønner.

Innhøsting av bønner

innhosting-av-bonner

Fra du sår bønnefrø til det er mulig å høste inn bønner, tar det som regel rundt fire måneder. Om du begynner å dyrke bønner i april, kan du derfor regne med å ha innhøstningsklare bønner i august. Starter du i mai, har du sannsynligvis spiseklare bønner i september.

Noen sorter gir raskere innhøstningsklare bønner enn andre. Brekkbønner som «Ferrari» bruker typisk rundt tre måneder fra dyrking til å produsere innhøstningsklare bønner. Det samme gjelder prydbønner.

Generelt sett er det anbefalt å høste inn bønner ofte. Om du venter for lenge, kan du oppleve at belgene med bønner blir veldig seige og trevlete. Husk også på at planten vil produsere stadig nye belger etter hvert som du plukker.

Oppbevaring/lagring av bønner

Bønner er ikke en råvare man typisk lagrer, slik man for eksempel lagrer poteter eller andre grønnsaker. Generelt sett har bønner relativt kort holdbarhet.

Etter hvert som du plukker belger med bønner, kan det derfor være greit å spise dem ferske (kok dem først). Da er de ofte ekstra smakfulle og gode! Forvell dem gjerne, og server dem til middag.

Eventuelt kan bønnene fryses ned etter forvelling. Gjør du det, kan du få glede av dem i lang tid!

Noen velger også å la belgene bli hengende på planten til bønnene tørker og modner. På den måten kan du oppbevare bønnene over vinteren. Dette er blant annet mulig med bønnevikke som «Red Epiculture».

oppbevaring-av-bonner

Tips: Skal du dyrke bønner bør du ofte ha en plantestøtte

Når man skal dyrke bønner er det greit å vite at vi gjerne skiller mellom krypbønner (også kalt buskbønner) og stangbønner. Sistnevnte er langstrakte planter som ofte har behov for plantestøtte. Har du kompakte buskbønner er ikke støtte nødvendig.

Bruk gjerne en espalier for stangbønner. Det samme gjelder for øvrig om du dyrker erteblomster. Disse trenger noe å klatre i eller støtte seg på.

Oversikt over populære typer bønner du kan dyrke

Vi har så vidt nevnt noen ulike bønnesorter du kan dyrke. For nybegynneren kan det kanskje være vanskelig å skille alle sortene fra hverandre, og bestemme seg for hva slags bønner man skal dyrke.

Derfor skal vi nå se litt nærmere på de mest populære sortene bønner, og forklare deg hva som er forskjellen mellom dem!

Bondebønner

Bondebønner skiller seg litt ut i mengden, da dette i realiteten er en form for erter. Dette betyr også at bondebønner ikke er fullt så kuldesensitive som andre bønner.

Når du dyrker bondebønner, kan du se frem til store, smakfulle bønner som vokser inni belger. Disse bønnene kan nytes både stekt og kokt, og egner seg blant annet i sauser. Av populære bondebønner kan vi nevne «De Monica» og «Witkiem».

Merk deg at det kun er bønnene som skal spises, og ikke selve belgen.

Brekkbønner

brekkbonner

Brekkbønner vokser på langstrakte og klatrende planter, men det finnes også buskete og mer kompakte sorter. Bønnene kjennetegnes av at de er smale, og de kan være både gule, grønne og lilla. Den gule sorten kalles ofte for «voksbønner».

Om bønnene høstes mens de er små, blir de ofte omtalt som «aspargesbønner». Brekkbønner kan brukes både kokt, gratinert eller stekt. Her kan vi nevne populære sorter som «Rocquencourt» (en voksbønne) og «Nautica» (en klassisk brekkbønne).

Snittebønner

snittebonner

Snittebønner er velduftende og sprø, og bønnene er ofte saftige og velsmakende. Belgene kjennetegnes av at de er flate, grønne og ofte forholdsvis lange. Navnet «snittebønner» brukes fordi bønnene ofte snittes i mindre biter før servering.

Server gjerne snittebønner stekt sammen med smør, bacon og litt sjalottløk. Noen populære sorter snittebønner er «Serpedor» og «Nassau».

Husk at de fleste bønner må varmebehandles før de spises

Det å kunne spise bønnene du har dyrket er kanskje høydepunktet ved hele prosessen. Husk imidlertid på at ferske bønner stort sett alltid må varmebehandles, og ikke bør spises rå.

Dyrker du derimot sukkererter, kan du som regel spise både erter og belger rå. Sukkerertene har en søt og god smak, og belgen smaker ikke så verst den heller! Det er ikke uten grunn at franskmennene kaller sukkererter for «mange tout», som betyr «spis alt».

varmebehandle-bonner

Slik unngår du sykdommer på bønne- og erteplanter

I likhet med mange andre spiselige vekster man dyrker i hagen, kan belgvekster angripes av diverse sykdommer. Det er først og fremst virus og sopp som kan angripe plantene. Du kan forsøke å begrense eller forhindre slike angrep ved å:

  • Kalke jorden før såing og ved fremvekst
  • Spraye ekstrakt av tang eller kjerringrokk på plantene
  • Knipe av infiserte blader (eventuelt fjerne hele planten) for å forhindre spredning
  • Sørge for gunstig avstand mellom plantene (kan forhindre smitte fra plante til plante)
  • Samplanting med poteter, kål, gulrøtter, mais og agurk kan styrke plantene

Det kan også hjelpe å bruke ugressmidler eller diverse produkter som kan kjøpes på hagesentrene, men dette er noe du kanskje ønsker å unngå om du skal dyrke bønner økologisk.

sykdommer-bonneplante

Dyrke bønner hjemme på 1, 2, 3

Det å dyrke bønner kan være et morsomt prosjekt. Ikke bare kan du se frem til velsmakende belger eller bønner innen relativt kort tid, du kan også nyte et vakkert blomsterflor. Bønner er dessuten sunne, og plantene har evne til å forbedre jorden de står i.

Du kan dyrke bønner enten ved å forkultivere eller direkteså, og hva som passer best avhenger av når på året du starter prosessen. Det som imidlertid er sikkert, er at dette er enkle planter å lykkes med – selv for nybegynnere. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Er bønner sunt?

Ja, bønner er sunne! De inneholder blant annet mye fiber, og har et lavt fettinnhold. På toppen av dette har de lav energitetthet (få kalorier per vektenhet), og er rike på vitamin B. Bønner inneholder også jern og rikelig med proteiner.

Kan man dyrke bønner i hele Norge?

Ja, stort sett. Husk imidlertid på at dersom du skal dyrke bønner i Nord-Norge, kan det være greit å komme i gang med forkultivering innendørs. På den måten kan du få et lite «forsprang», siden sesongen i nord er relativt kort.

Hvordan vite om bønner er av god kvalitet?

Gode, spiseklare bønner skal ha skolmer eller belger som er sprø og saftige. Det betyr at du enkelt skal kunne knekke belgen. Sjekk også at belgene ikke har brune flekker eller myke punkter. Bønnene skal også være rene og friske, og ha en behagelig lukt og smak.

Legg igjen en kommentar